In deze snelle, drukke, stressvolle tijden worden we allemaal blootgesteld aan een keur aan giftige stoffen. Ongezonde gewoontes zoals het eten van fast food, het drinken van stimulerende cafeïnehoudende drankjes en uitgaan zijn dingen die ervoor zorgen dat we de snelheid van ons bestaan kunnen overleven. Maar wie draagt nu echt de last van het uitscheiden van deze gifstoffen van onze lichamen? Twee organen in de vorm van een boon die in een hoek van de buikholte liggen. Deze zijn dag en nacht aan het werk om deze schadelijke stoffen te filteren. Als de hoeveelheid giftige stoffen te veel wordt en de arme kleine nieren kunnen het niet meer verwerken, functioneren ze niet meer zo goed. Hierdoor kan men vatbaar worden voor nierstenen, infecties, cysten, tumoren en uiteindelijk een nierfalen. Als je je nieren even rust wilt geven, ga dan naar stap 1 hieronder.
Stappen
-
Drink heel veel water. Het drinken van veel natuurlijk, schoon water wordt in de meeste adviezen voor reiniging van je nieren aanbevolen. Het drinken van 10-12 glazen water per dag helpt je om de opgebouwde gifstoffen uit je nieren te filteren. Een goed signaal is wanneer je urine helder is en niet sterk ruikt. Heldere urine is een teken van een schoon filteringssyteem. [1] X Bron Drankjes in de vorm van cola, koffie en andere mousserende drankjes zijn geen goede vervanging voor natuurlijk water.
- Er zijn verschillende theesoorten en sappen die voor het reinigen van de nieren worden aanbevolen. Medisch gezien is echter alleen bewezen dat puur, schoon water de nieren ondersteunt. Het is wel zo dat diverse theesoorten en sappen stoffen kunnen bevatten die bevorderlijk zijn voor de nieren, zoals vitaminen en mineralen. Maar deze kunnen ook hoge concentraties cafeïne of suiker bevatten die juist ook schadelijk voor je nieren kunnen zijn. Onthoud gewoon dat water uiteindelijk het beste is.
-
Eet veel fruit. Fruit- en groentesoorten die rijk aan kalium zijn helpen om je nieren te reinigen. Citrusvruchten en ander fruit zoals druiven, limoen, sinaasappel, cantaloupe, bananen, kiwi's, abrikozen en pruimen zijn allemaal rijke bronnen van kalium [2] X Bron Melk en yoghurt zijn ook goede bronnen van kalium.
- Als je deze fruitsoorten dagelijks eet behoudt je lichaam een hoog niveau van elektrolyten in je bloed, die ervoor zorgen dat je nieren optimaal functioneren. Het is bekend dat het drinken van een glas druivensap in de ochtend of middag het opbouwen van overtollige urinezuur, een bijproduct van het zuiveren van de nieren, helpt om op te ruimen.
- Het is belangrijk dat er een gebalanceerde inname van kaliumrijk voedsel is. Te veel kalium kan namelijk leiden tot een conditie die ook wel hyperkaliëmie genoemd wordt. Deze conditie kan fataal zijn en een hartstilstand tot gevolg hebben. Mensen met nierproblemen zoals nierinsufficiëntie mogen niet te veel kalium innemen. Een gezond mens mag tot 4.7 g. kalium per dag innemen. [3] X Bron
-
Vergeet de bessen niet! Bessen zoals cranberry's helpen om de nieren te reinigen. Cranberry's bevatten een voedingsstof die kinine wordt genoemd. Deze stof zet zichzelf door middel van stofwisselingsprocessen van de lever om tot een hippuurzuur. Hippuurzuur helpt om overtollig ureum en urinezuur in de nieren op te ruimen. Een kopje cranberry's per dag is voldoende om je nieren te reinigen. [4] X Bron
- Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat cranberry ook erg effectief is in de behandeling en het voorkomen van een blaasontsteking, onder andere omdat het antibacteriële eigenschappen bezit. [5] X Bron
-
Zorg dat je meer gerst in je dieet toevoegt. Gerst is een uitstekend graan dat zowel gebruikt kan worden om de nieren te reinigen als ook om schade in de nieren te voorkomen door suikerziekte. Bedenk dat gerst geen geneesmiddel is, maar gewoon een voedingsmiddel dat je kan gebruiken in combinatie met andere methoden, om je nieren optimaal te laten functioneren. Gerst is een volkoren graan, en het vervangen van bloem door gerst is een goede manier om gerst in je dieet te incorporeren.
- Een andere manier om meer gerst te eten is om een handvol gerst in een glas water te laten staan en om dat water 's ochtends als eerste te drinken. Hiermee reinig je de nieren en zorg je ervoor dat gifstoffen zich niet kunnen ophopen in de nieren. [6] X Bron Het is ook vastgesteld dat gerst helpt in het behouden van het creatininegehalte, of het in ieder geval terugdringt tot een normaal gehalte, wat betreft diabetes. [7] X Bron
-
Laat alcohol, cafeïne en witte en melkchocolade staan. Hoewel wetenschappers hier nog over debatteren, is de lijst van voedingsmiddelen die je niet moet nemen over het algemeen: alcohol, cafeïne, witte en melkchocolade en bewerkt voedsel. [8] X Bron Deze dienen niet zozeer vermeden te worden omdat ze slecht voor je nieren zijn, maar omdat ze over het algemeen slecht voor je lichaam zijn. Afgezien of je aan het reinigen bent of niet; het is sowieso een goed idee om de inname van dit soort middelen te beperken.
- Onthoud echter dat er geen onderzoek bestaat dat 100% garantie kan geven dat bovengenoemde stoffen echt slecht voor je nieren zijn. Tot op heden is er geen eindconclusie die erop duidt dat deze stoffen vermeden dienen te worden.
-
Vermijd proteïnen. Het enige voedsel waarvan bewezen is dat het schadelijk voor de nieren is, is proteïnerijk voedsel. Dat hoor je niet vaak hè? Het blijkt dat deze schadelijk zijn omdat de vertering en stofwisseling ervan het hoogste gehalte aan afvalstoffen genereert. Deze afvalstof heet creatinine, en dat is de reden waarom creatinine bij nierpatiënten wordt gemeten. Als het creatininegehalte omhoog gaat, is er een probleem in het zuiveren en scheiden van afvalstoffen in de nieren. Om die reden is het raadzaam om je creatininegehalte laag te houden en dus niet te veel proteïne te eten.
- Voor volwassenen met een nierziekte zoals een chronische nierinsufficiëntie, wordt aangeraden om de proteïne inname te beperken tot slechts 0.8 g. per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit is de hoeveelheid die wordt aangeraden door de Amerikaanse KDOQI (National Kidney Foundation Kidney Disease Outcomes Quality Initiative) Clinical Practice Guidelines and Clinical Practice Recommendations for Diabetes and Chronic Kidney Disease. Dus voor de gemiddelde man met een gewicht van 60 kg., is slechts 50 g. proteïne per dag geoorloofd. Dit staat ongeveer gelijk aan slechts een plak ham en een plak kaas!
- Praat hier van tevoren over met je huisarts. Proteïne is namelijk een belangrijk bestanddeel van een dieet en voor de meeste mensen geldt dat dit niet vermeden moet worden.
Advertentie
-
1Neem paardenbloem. Paardenbloem is een kruid dat gebruikt wordt in diverse maaltijden en drankjes zoals een salade, dressing, thee, koffie en chocolade. Paardenbloem is rijk aan kalium en heeft een urineafdrijvende functie, wat inhoudt dat het je helpt om overtollig water uit je lichaam af te drijven.
- Als reinigend middel voor je nieren kun je 3 keer per dag 10-15 druppels paardenbloemtinctuur nemen. Dit kun je maximaal 6 maanden lang doen. [9] X Bron
-
Experimenteer eens met uva ursi of berendruif. Dit is een uitstekend natuurlijk supplement voor een nierreiniging. Het helpt om een ontsteking in de nieren of beschadiging aan het weefsel ten gevolge van nierstenen te genezen. Het bevat een glycoside arbutine genaamd, die anti-microbische eigenschappen bevat, en daardoor helpt bij het behandelen van een blaasontsteking.
- Er is nog meer! Het heeft ook een spierverslappende werking die helpt om een zwelling in de urineweg of de spieren te verhelpen. Het neutraliseert ook de zuurgraad van de urine waardoor de brandende pijn, die bij de infectie hoort, verzacht wordt.
- Hoewel het over het algemeen veilig is om dit supplement te nemen, worden er hier toch een paar woorden gewijd aan patiënten die antipsychotica zoals lithium slikken. Uva ursi kan invloed hebben op de manier waarop het lichaam lithium uitscheidt, en dit kan leiden tot een hoog gehalte van lithium in het bloed, wat giftig of zelfs fataal kan zijn. [10] X Bron Mensen met aandoeningen dienen dus op te letten voordat ze uva ursi gebruiken om hun nieren te reinigen.
-
Probeer gokshura eens uit. Dit is een Ayurvedisch supplement dat heel goed voor je nieren is. Het is ook heilzaam voor mensen die lijden aan steeds terugkerende blaasontstekingen en nierstenen. Het helpt om de urinestroom optimaal te houden en het verkoelt en verzacht het membraan in de urinewegen waardoor pijn verzacht wordt. Het bezit ook antibiotische eigenschappen en helpt bij blaasontsteking.
- Een capsule Gokshura kan een of tweemaal per dag genomen worden bij een normale nierfunctie. [11] X Bron
-
4Kijk eens of het nemen van berberis je aanspreekt. Dit is een eeuwenoud supplement dat erom bekend staat om te helpen bij het wegspoelen van nierstenen. In de homeopathie heeft de tinctuur dat gemaakt is van dit kruid, genaamd Berberis Vulgaris, talloze patiënten van nierstenen af geholpen en heeft ook voorkomen dat ze geopereerd moesten worden. Maar, de grootte van de stenen moet dan kleiner zijn dan de diameter van de urinebuis, want een grotere steen kan het epitheel van de urinebuis beschadigen als het eruit komt. [12] X Bron
- 10-15 druppels van de tinctuur gemengd met een beetje water dat drie keer per dag genomen wordt, zorgt er vaak voor dat de stenen er binnen een paar weken mee weggespoeld worden.
-
Ga altijd eerst even langs je huisarts voordat je besluit om alternatieve geneesmiddelen te nemen. Want deze soort reiniging is niet goed voor mensen die een slechte gezondheid genieten. Het is namelijk op de lange termijn geen gebalanceerd dieet, en het moet op een correcte manier gedaan worden. Ook kan het zijn dat sommige supplementen niet goed voor je zijn. Om het zo effectief mogelijk aan te pakken kan je gewoon het beste naar een professional gaan.
- Bepaalde medicijnen voor je bloeddruk of suikerziekte kunnen invloed hebben op het dieet dat je volgt voor de nierreiniging en de nieren beschadigen. Daarom moet je voorzichtig met dit dieet zijn als je medicijnen gebruikt. Bijvoorbeeld, de anti-hypertensieve groep geneesmiddelen zoals ACE-remmers, met namen zoals ramipril, lisinopril, benazipril, etc., verhogen de hoeveelheid kalium in je bloed. Al je hierbij ook nog eens een kaliumrijk dieet volgt, kan dit leiden tot een te hoog kaliumgehalte in je bloed wat fataal kan zijn. Patiënten die een abnormaal creatinine gehalte hebben zouden sowieso geen dieet moeten volgen met veel proteïne erin.
- Samengevat: het meeste voordeel van een dieet ter bevordering van de reiniging van je nieren kan behaald worden door mensen die gezond zijn, maar een geschiedenis van steeds terugkerende blaasontstekingen of nierstenen hebben.
Advertentie
Tips
- Er zijn slechts twee dingen zeker wat betreft het reinigen van je nieren: vermijd voedsel met veel proteïnen erin en drink heel veel water.
Bronnen
- ↑ http://www.all4naturalhealth.com/kidney-detox.html
- ↑ http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002413.htm
- ↑ http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002413.htm
- ↑ http://www.all4naturalhealth.com/kidney-detox.html
- ↑ http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-958-CRANBERRY.aspx?activeIngredientId=958&activeIngredientName=CRANBERRY&source=0
- ↑ http://www.kidney-cares.org/creatinine/1485.html
- ↑ http://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food/drinks-corner/Barley-water-the-best-beverage/articleshow/9635941.cms
- ↑ http://www.ars.usda.gov/Services/docs.htm?docid=17476
- ↑ http://www.botanical.com/botanical/mgmh/d/dandel08.html#med
- ↑ http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-350-UVA%20URSI.aspx?activeIngredientId=350&activeIngredientName=UVA%20URSI
- ↑ http://agn-ayurveda.com/nl/ayurveda_blog/ayurveda_and_the_kidneys/
- ↑ http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-433-EUROPEAN%20BARBERRY.aspx?activeIngredientId=433&activeIngredientName=EUROPEAN%20BARBERRY
- The National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse. "They Kidneys and How They Work." NIH Publication No. 09–3195 February 2009
- National Kidney Foundation Kidney Disease Outcomes Quality Initiative (NKF KDOQI) Clinical Practice Guidelines and Clinical Practice Recommendations for Diabetes and Chronic Kidney Disease. American Journal of Kidney Diseases. Accessed 23 April 2014.