PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Aambeien zijn opgezwollen aders die zowel uitwendig als inwendig rondom de anus kunnen voorkomen. Ze worden veroorzaakt door een verhoogde druk op de aderen rondom het bekken en de endeldarm, en worden geassocieerd met obstipatie, diarree en hard persen om ontlasting kwijt te raken. Het meest voorkomende symptoom is bloedverlies bij het naar de wc gaan--je ziet misschien wat bloed op het wc-papier of in de wc-pot liggen. Aambeien kunnen ook zorgen voor jeuk en pijn. Ze worden meestal veroorzaakt door hard persen bij het naar de wc gaan. Daarnaast kunnen ze veroorzaakt worden door overgewicht, het tillen van zware voorwerpen en zwangerschap. Aambeien worden tijdens de zwangerschap veroorzaakt door de extra inspanning van het dragen van een baby en de verhoogde druk die daardoor ontstaat op de aderen in de onderbuik. [1]

Methode 1
Methode 1 van 3:

Aambeien op natuurlijke wijze behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het kan zijn dat je een uitwendige aambei voelt zitten wanneer je jezelf schoonmaakt: dit is een gevoelige zwelling rondom de anale opening. Inwendige aambeien zul je doorgaans niet voelen, maar ze kunnen door de anus naar buiten steken.
  2. Als je geen volledig bad wilt nemen, dan kun je een zitbad [2] nemen waarbij je in enkele centimeters water zit. Voeg ongeveer 1 kop Epsomzout aan een volledig gevulde badkuip toe en 2 tot 3 eetlepels Epsomzout aan een badkuip met enkele centimeters water. Houd het water warm, maar niet te heet. Herhaal dit 2 of 3 keer per dag. Dit lijkt misschien nogal wat werk, maar dat zijn aambeien ook!
  3. Pak een schoon katoenen washandje en week deze in warm (niet heet) water. Breng het kompres ongeveer 10 tot 15 minuten lang direct op de aambeien aan. Herhaal dit 4 of 5 keer per dag. Dit zou het ongemak enigszins moeten verlichten.
  4. Nadat je naar de wc bent geweest kun je een in toverhazelaar gedrenkt wattenschijfje gebruiken. Toverhazelaar heeft samentrekkende eigenschappen en kan de zwelling helpen verminderen. Herhaal dit zo vaak als dat nodig is--tenminste 4 of 5 keer per dag. [3]
  5. Nadat je naar de wc bent geweest moet je ervoor zorgen dat je jezelf helemaal schoonmaakt om zo irritatie te voorkomen. In plaats van droog wc-papier zou je babydoekjes of vochtig wc-papier kunnen gebruiken om jezelf schoon te maken. [4]
  6. [5] Een ijszak kan de zwelling helpen verminderen, maar je moet deze niet te lang op je aambeien leggen. Leg de ijszak per keer maximaal 5 tot 10 minuten lang op je aambeien.
  7. Zoek een schuimkussen of een donutkussen om op te zitten--dit kan het drukkende gevoel dat de aambeien veroorzaken enigszins verlichten. Het zal niet helpen om je aambeien te genezen, maar het kan je ongemak verlichten en het gemakkelijker voor je maken om ermee te leven.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Veranderingen in je levensstijl aanbrengen

PDF download Pdf downloaden
  1. Laat de zwaartekracht een handje helpen, maar laat je darmen het meeste werk doen. Wacht ongeveer een uur als er niets gebeurt en probeer het dan opnieuw. Het belangrijkste is dat je niet hard perst en de ontlasting naar buiten probeert te duwen wanneer dit niet op natuurlijke wijze gebeurt.
  2. Drink dagelijks tenminste 8 tot 10 glazen met 240 ml water. Ontlasting bevat een aanzienlijke hoeveelheid water. Des te meer water je ontlasting bevat, des te zachter het zal zijn. Zachtere ontlasting raak je gemakkelijker kwijt.
  3. Vezels houden het water in je ontlasting vast en maken het dikker, zodat het gemakkelijker door de endeldarm en anus gaat. Als je aambeien hebt, zal dit minder pijnlijk zijn. Voedingsmiddelen die veel vezels bevatten zijn:
    • Volkorenproducten, waaronder zilvervliesrijst, gerst, maïs, rogge, bulgur, kasja (boekweit) en havermout.
    • Vruchten, vooral met de schil eromheen.
    • Groenten (vooral bladgroenten zoals snijbieten, bladkool, spinazie, sla en bietenbladeren).
    • Bonen en peulvruchten--sommige mensen krijgen door het eten van bonen en peulvruchten echter meer last van darmgassen.
  4. Laxeermiddelen kunnen namelijk verslavend worden en tevens de darmen zwakker maken, wat chronische obstipatie kan veroorzaken. Als je denkt dat je een laxeermiddel nodig hebt, probeer in plaats daarvan dan een laxeermiddel op basis van kruiden. [6]
    • Senna en psyllium zijn laxeermiddelen op basis van kruiden. Senna verzacht de ontlasting op natuurlijke en milde wijze. Je kunt het als tablet slikken (volg de aanwijzingen op de verpakking en in de bijsluiter op) of als avondthee. Je kunt ook psylliumvezels proberen, bijvoorbeeld door Metamucil te nemen, dat deze vezels bevat. Psyllium [7] zorgt ervoor dat de darminhoud op natuurlijke wijze opzwelt, waardoor de ontlasting zachter wordt.
  5. Je kunt aerobics doen, duurtraining, cardio-training of zelfs gewoon gaan wandelen. Het idee is dat lichaamsbeweging kan helpen om je darmen in beweging te houden door ze in wezen te masseren. We denken er niet vaak over na, maar wanneer ons lichaam beweegt, bewegen de interne organen ook en worden ze gemasseerd.
  6. Wacht niet totdat je aandrang voelt om naar de wc te gaan; ga zo snel mogelijk, maar blijf niet te lang zitten en proberen. Zitten wordt namelijk ook geassocieerd met een verhoogd risico op aambeien. [8]
  7. Kijk of je elke dag rond dezelfde tijd ongestoord naar de wc kunt gaan en maak daar een gewoonte van. Je zult je ontlasting zo gemakkelijker kwijtraken. Bovendien is het zo dat een regelmatige stoelgang een goede indicatie is van een goede algehele gezondheid. [9]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Medische middelen gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar als de aambeien erg pijnlijk zijn en veel ongemak opleveren, kun je een klein beetje tandgel voor baby's op de plek aanbrengen. Deze gel bevat een antiseptisch middel dat de pijn en het ongemak plaatselijk kan verlichten. [10]
  2. [11] Maak de anaalstreek voorzichtig schoon met warm water en dep jezelf dan zorgvuldig droog. Breng vervolgens een kleine hoeveelheid aloë vera-gel of een zalf als polidocanol aan om de pijn en het ongemak dat door de aambeien veroorzaakt wordt te verlichten. Breng het middel zo vaak aan als dat nodig is.
    • Jeuk- en pijnstillende zalfjes voor aambeien bevatten doorgaans vaseline, minerale olie, haaienleverolie en fenylefrine, dat als decongestivum de aambeien doet krimpen.
    • Aloë vera-gel bevat stoffen die infecties voorkomen en helpen om kleine wondjes te genezen.
    • Vermijd crèmes met steroïden. Deze middelen kunnen het tere weefsel rondom een aambei beschadigen.
  3. Als je constant pijn hebt, dan zou je een vrij verkrijgbare pijnstiller kunnen nemen, zoals paracetamol, aspirine of ibuprofen. [12] Een pijnstiller kan ervoor zorgen dat je je comfortabeler voelt en ook helpen om de zwelling te verminderen. Vraag altijd advies aan je huisarts zodat je zeker weet dat het veilig is om een medicijn te slikken dat je normaal niet neemt.
  4. De meeste aambeien verdwijnen met behulp van natuurlijke middelen binnen 3 tot 7 dagen. [13] Als je geen verbetering opmerkt of als je aambeien erger worden, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je toch een medische behandeling moet ondergaan als de methoden die hierboven beschreven zijn niet goed genoeg werken. Dit gebeurt het vaakst bij inwendige aambeien en af en toe bij uitwendige aambeien. De meest voorkomende behandelingen zijn: [14]
    • Rubberbandligatie - de aambei wordt onderaan afgebonden met een elastiekje om de bloedtoevoer te stoppen.
    • Sclerotherapie - er wordt een injectie met een chemische oplossing toegediend waardoor de aambeien krimpen.
    • Cauterisatie - de aambei wordt verbrand.
    • Vastnieten - de bloedtoevoer naar de aambei toe wordt met behulp van een nietje gestopt.
    • Hemorrhoidectomie - de aambei wordt operatief verwijderd.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Als een rectale bloeding niet door een aambei veroorzaakt wordt, dan zal je arts je waarschijnlijk uitgebreider willen laten onderzoeken door middel van een sigmoïdoscopie of een colonoscopie. Rectaal bloedverlies is namelijk een van de symptomen van darmkanker. [15]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 19.511 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie