Pdf downloaden Pdf downloaden

Door verhuizingen, grote veranderingen in ons leven, of gewoon door het verstrijken van de tijd; om allerlei redenen kun je je vrienden van vroeger uit het oog verliezen. Tegenwoordig is het dankzij internet en sociale media vaak gelukkig een stuk makkelijker om ze weer op het spoor te komen! In deze handleiding vind je tips voor het online opsporen van oude vrienden. In het eerste deel leggen we je uit hoe je op internet een eenvoudige zoekopdracht kunt uitvoeren, die als het goed is voor de meeste personen wel één of meerdere resultaten zal opleveren. In het tweede deel beschrijven we een aantal aanvullende methoden voor het geval de persoon die je zoekt moeilijk te vinden is. Dit gebeurt vaak als het heel lang geleden is dat jullie elkaar voor het laatst gezien hebben, als iemand getrouwd is en een nieuwe naam heeft aangenomen, of door andere oorzaken.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Een eenvoudige zoekopdracht uitvoeren

Pdf downloaden
  1. Hoe meer informatie je hebt, hoe makkelijker het zal zijn om je vriend of vriendin te vinden. Probeer te bedenken waar en wanneer je hem of haar gekend hebt, en met wie jullie in die periode nog meer omgingen. Noteer over de persoon net zoveel van de gegevens hieronder als je je kunt herinneren. Je hoeft heus niet al deze details te hebben, maar hoe meer informatie je hebt waar je mee kunt werken, hoe groter de kans is dat je je vriend of vriendin weer terug zult vinden. [1]
    • Voor- en achternaam.
    • Tussenvoegsel. Dit kan nuttig zijn als de persoon een naam heeft die veel voorkomt, of als je vriend(in) later zijn of haar tweede voornaam is gaan gebruiken.
    • Leeftijd en geboortedatum (ongeveer).
    • Geboorteplaats
    • Scholen die hij of zij bezocht heeft, en wanneer.
    • Bedrijven waarvan je weet dat hij of zij er gewerkt heeft, en wanneer.
    • Gegevens met betrekking tot de militaire dienst: de eenheid waarin hij of zij heeft gediend, en zo mogelijk de plaats, de data en/of de duur van de dienst.
    • Laatst bekende woonplaats.
    • De namen van zijn of haar ouders, broers en zussen en/of andere naaste familieleden.
    • De namen van andere mensen die je vriend of vriendin ook hebben gekend.
  2. In de loop der jaren zijn er een heleboel verschillende zoekmachines gespecialiseerd in het online zoeken naar mensen verschenen. Helaas hebben maar weinig van die zoekmachines de tand des tijds doorstaan, en de gegevens op veel ooit populaire websites waar je mensen mee kon opsporen zijn niet langer actueel. Dus kom je meestal toch bij het oude vertrouwde Google uit. Als je Google een zoekopdracht geeft doorzoekt de machine allerlei nieuwsberichten, de registers van sociale media als Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn, gegevens uit telefoongidsen, en andere bronnen. Google is daarom in de meeste gevallen de beste plek om je zoektocht te beginnen, en meestal ook om hem te beëindigen.
    • Open Google, of eventueel een andere zoekmachine naar keuze. (Niet alle zoekmachines bieden even goede toegang tot de verschillende sociale platformen, dus als de eerste zoekmachine die je probeert niet de gewenste resultaten oplevert, probeer dan een andere).
    • Voer de voor- en achternaam van de persoon in en klik op de knop "Zoeken", of druk op de Enter-toets.
    • Scroll door de resultaten en kijk of je iets over je vriend of vriendin te zien krijgt.
  3. Vaak is het invoeren van de voor- en achternaam niet voldoende om de persoon te vinden die je zoekt, vooral niet als hij of zij een veel voorkomende naam heeft, zoals "Jan Smit". Voeg daarom aanvullende gegevens toe om je zoekopdracht specifieker te maken. Zet de voor- en achternaam van de persoon tussen aanhalingstekens om ze bij elkaar te houden als één zoekterm, en voer vervolgens verschillende zoekopdrachten met aanvullende informatie uit. [2]
    • Je kunt bijvoorbeeld een plaatsnaam en/of een land toevoegen en zoeken naar: "Jan Smit", Leiden, Nederland.
    • Voeg de naam van een school toe, als je de weet, zoals "Jan Smit", Leonardo Da Vinci College, Leiden.
    • Voeg als je die informatie hebt ook de naam van een werkgever toe, zoals "Jan Smit", KLM.
    • Blijf zo een tijdje experimenteren, en de kans is groot dat je uiteindelijk de juiste persoon vindt.
  4. De volgende makkelijkste manier om een persoon op te sporen na Google is het bekende sociale netwerk Facebook. [3] Facebook kan hiervoor heel handig zijn omdat mensen er informatie op kunnen zetten over de scholen die ze bezocht hebben, hun vroegere werkgevers, en andere nuttige gegevens (waar jij vervolgens op kunt zoeken!). Als je nog geen Facebook-account hebt, kunt je er het beste een aanmaken, zodat je meteen contact kunt opnemen met de persoon als je hem of haar vindt. Vergeet vooral niet om ook een foto toe te voegen, zodat de ander kan zien van wie het bericht afkomstig is. Voer vervolgens de naam van de persoon in in de balk met de tekst "Zoeken op Facebook" bovenaan op het scherm, en scroll door de lijst met namen die je te zien krijgt. [4]
    • Facebook biedt een heleboel geautomatiseerde hulp bij het vinden van mensen, en zal de informatie die jij hebt ingevoerd voor wat betreft je andere vrienden en je eigen opleidings- en werkgeschiedenis gebruiken om de lijst met resultaten in te perken.
    • Vergeet niet dat gebruikers binnen Facebook de mogelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat hun naam niet verschijnt in openbare zoekopdrachten. Om die reden kun je binnen Facebook vaak mensen vinden die bij een zoekopdracht in Google bijvoorbeeld niet tevoorschijn zouden komen.
    • Er verschijnen voortdurend nieuwe digitale sociale netwerken, en je kunt nooit weten welke platformen de persoon die je zoekt misschien gebruikt. Als Facebook niks oplevert, probeer dan eens te zoeken op andere sites zoals Google+, Ello, Instagram, enz.
  5. Op dit punt heb je hopelijk wat contactgegevens van je oude vriend of vriendin gevonden, of in ieder geval van iemand van wie je denkt dat hij of zij het waarschijnlijk is. Het kan een e-mailadres zijn, een telefoonnummer, een account op sociale media, enz. Nu is het moment aangebroken om het eerste contact te leggen. Het is heel normaal dat je in dit stadium een beetje zenuwachtig bent, maar dat hoeft helemaal niet! Het wordt steeds normaler om oude vrienden online op te sporen, en als de persoon die je zoekt een account op sociale media heeft, is de kans groot dat dit precies is waar hij of zij op hoopt!
    • Houd je eerste bericht kort en bondig. Het kan nog steeds zijn dat je de verkeerde persoon te pakken hebt, en voordat je meer schrijft kun je het het beste eerst zeker weten.
    • In je eerste bericht zou je bijvoorbeeld iets kunnen schrijven als: "Hoi, ik ben Jenny Sanders uit Amstelveen. Ik vroeg me af of jij dezelfde Melissa Jansen bent die in het begin van de jaren '80 op het Keizer Karel College zat. Stuur me als dat inderdaad zo is even een berichtje terug, ik zou het leuk vinden om bij te praten!"
    • Als je een mogelijk telefoonnummer van de persoon hebt, bel het dan en bereid een soortgelijke begroeting voor.
    • Probeer niet te vaag of te cryptisch te zijn over wie je bent of waarom je belt of schrijft. Maak meteen duidelijk dat je een oude vriend probeert op te sporen, en dat je niet voor een incassobureau of iets anders onaangenaams werkt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Grondiger zoeken

Pdf downloaden
  1. Soms zijn mensen erg lastig te vinden. Je vriendin kan bijvoorbeeld getrouwd zijn en een andere achternaam hebben aangenomen, of het kan zijn dat die vroegere vriend van je van geslacht is veranderd, of er kan iets anders gebeurd zijn wat moeilijk te raden is. Als je iemand echt niet op het spoor kunt komen, kijk dan of je misschien contact op kunt nemen met andere vrienden die hem of haar gekend hebben en vraag of zij misschien meer weten. Je zou zelfs kunnen proberen zijn of haar broers en zussen of ouders te bellen, als hun contactgegevens makkelijker te vinden zijn.
    • Je zou ze kunnen benaderen met iets als: "Hallo, met Christa Jaspers uit Deventer. Ik probeer mijn vriendin Sarah Smit op te sporen, en ik weet dat jij ook bij haar op school hebt gezeten. Weet jij misschien hoe ik haar kan bereiken? Dankjewel!"
  2. Als je je vriend of vriendin via een gemeenschappelijke werkgever hebt leren kennen, of op zijn minst weet waar hij of zij vroeger werkte, dan heb je via LinkedIn misschien de meeste kans om de persoon op te sporen. Maak eerst een profiel aan op LinkedIn, en begin vervolgens te zoeken op basis van wat je nog weet over zijn of haar opleiding en/of werkervaringen. [5]
    • Bedenk wel dat LinkedIn een banenwebsite is die bedoeld is voor het leggen van nieuwe zakelijke contacten, dus zorg ervoor dat je profiel er professioneel uitziet. Misschien wil je de website in eerste instantie alleen gebruiken om een oude vriend of vriendin op te zoeken, maar vergeet niet dat je profiel op LinkedIn ook zichtbaar zal zijn voor eventuele toekomstige werkgevers. [6]
    • Als je je vriend niet zo snel kunt vinden, kom je op deze manier misschien wel wederzijdse kennissen tegen met wie je contact kunt opnemen voor meer informatie.
    • Houd er rekening mee dat gebruikers van LinkedIn en soortgelijke websites vaak een melding krijgen als iemand hun profiel heeft bekeken. Als je uiteindelijk contact opneemt met je vriend of vriendin, moet je dus niet verbaasd zijn als hij of zij al wist dat je naar hem of haar op zoek was.
    • Ga op zoek naar sites of platformen die speciaal gericht zijn op jouw vakgebied of bedrijfstak. Academia.edu is bijvoorbeeld een netwerksite voor academische onderzoekers en werknemers. [7] Ga bij je eigen beroepsorganisatie of bij collega's na of er misschien een specifiek netwerk of register bestaat dat je zou kunnen raadplegen.
  3. Veel universiteiten, maar ook middelbare scholen, houden registers bij van oudleerlingen, voor het geval mensen vindbaar willen zijn voor oud-klasgenoten. Neem als dat kan contact op met de school waar jullie op hebben gezeten om te zien of ze misschien zo'n bestand hebben. Lukt dat niet, kijk dan eens op een van de verschillende websites die bedoeld zijn voor het zoeken naar oud-klasgenoten, zoals https://www.schoolbank.nl/ . Websites als deze houden door oud-leerlingen zelf verstrekte gegevens bij voor een groot aantal lagere en middelbare scholen en universiteiten in binnen- en buitenland. [8]
  4. Als je weet dat de persoon die je zoekt in dienst is geweest, of afkomstig is uit een land waar de dienstplicht geldt, heb je misschien iets aan één van de vele websites die per land informatie bijhouden over de door mensen vervulde dienstplicht en hun vroegere dienstkameraden. Voor wat betreft Nederland kun je voor zulke gegevens bijvoorbeeld terecht op de website van de Rijksoverheid of op die van het Archief van Defensie. [9] Ook zou je kunnen proberen contact op te nemen met een veteranenorganisatie of een vereniging voor postactieven en vragen of zij misschien weten hoe je je vroegere vriend terug zou kunnen vinden.
  5. Het is natuurlijk mogelijk dat de reden waarom je iemand moeilijk kunt vinden is dat hij of zij helaas is overleden. Zoek om een website te vinden die alle rouwadvertenties van een bepaald land kan doorzoeken in Google op "rouwadvertenties" en de naam van het land (bijvoorbeeld: "rouwadvertenties Nederland"). Er bestaan ook websites waarmee je de rouwadvertenties van meerdere landen tegelijk kunt doorzoeken. [10]
    Advertentie

Tips

  • Wees creatief! Als je het even niet meer weet, haal dan oude jaarboeken of almanakken tevoorschijn en bekijk oude foto-albums om aanwijzingen te vinden die je tijdens je speurtocht zouden kunnen helpen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Geef nooit teveel persoonlijke informatie aan iemand voordat je zeker weet dat diegene inderdaad de persoon is die je zocht. Ook moet je eerst nagaan of hij of zij je contact wel op prijs stelt.
  • Als je je vriend of vriendin met behulp van de hierboven beschreven methoden niet meteen kunt vinden, is de kans groot dat hij of zij niet gevonden wil worden. Als iemand veel moeite heeft gedaan om online niet zichtbaar te zijn, heeft hij of zij daar waarschijnlijk een bepaalde reden voor. In dat geval is de kans groot dat je pogingen om hem of haar toch op te sporen niet welkom zullen zijn.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.453 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie