Pdf downloaden
Pdf downloaden
In het begin kan het best gênant zijn om over jezelf te moeten schrijven, maar het maken van een sollicitatiebrief, persoonlijk opstel of biografie kan met wat specifieke trucs en tips een stuk minder intimiderend zijn wat betreft stijl en inhoud. Leer de basis, dan zorg je dat de tekst die jij over jezelf schrijft opvalt tussen alle andere stukken.
Stappen
-
Stel jezelf gewoon voor. Het kan lastig zijn om over jezelf te schrijven, omdat je zo veel te vertellen hebt. Je hele levensverhaal, je talenten en vaardigheden in een of enkele alinea's samengevat? Wat je ook gaat doen, wat je doel ook is, doe gewoon net alsof je je voorstelt aan een vreemde. Wat moeten zij van je weten? Beantwoord vragen als:
- Wie ben je?
- Waar kom je vandaan?
- Wat zijn je interesses?
- Wat zijn je talenten?
- Wat heb je bereikt?
- Welke uitdagingen ben je tegengekomen?
-
Begin met een korte lijst van je talenten en interesses. Als je niet weet waarmee je moet beginnen, of als je maar een ding mag kiezen voor de opdracht, schrijf er dan zoveel mogelijk op en denk aan de details die je kunnen helpen om een beslissing te nemen. Beantwoord de vragen uit de vorige stap, en schrijf zo veel mogelijk verschillende antwoorden op.
-
Begrens je onderwerp. Kies een bepaald onderwerp en beschrijf het in detail om jezelf te introduceren. Je kunt beter een ding uitkiezen en jezelf met veel details omschrijven, dan een lange lijst algemene dingen te geven.
- Wat maakt jou het meest interessant of uniek? Wat omschrijft jou het best? Kies dat onderwerp.
-
Gebruik een paar goede details. Als je een onderwerp hebt gekozen om je op toe te spitsen, beschrijf je het specifiek zodat je de mensen iets unieks geeft om aan vast te houden. Onthou, je vertelt over jezelf. Hoe meer details, hoe beter:
- Niet goed: Ik hou van sport
- Wel goed: Ik gek op voetbal, basketbal, tennis en volleybal
- Beter: Mijn favoriete sport is voetbal, zowel om te kijken als te spelen
- Best: Toen ik klein was, keek ik altijd op zaterdag voetbal op tv met mijn vader en broers. Daarna gingen we zelf naar buiten om een potje te voetballen. Sindsdien ben ik er gek op.
-
Wees bescheiden. Zelfs al heb je heel veel bereikt of heb je veel talent, moet je proberen over te komen als een nuchter persoon. Schrijf niet over jezelf om op te scheppen. Maak een lijst van wat je hebt bereikt, maar temper het met wat bescheiden taalgebruik:
- Opschepperig: Ik ben de beste en meest dynamische werknemer op mijn werk, dus neem mij aan, want ik heb veel talent.
- Bescheiden: Ik heb het geluk gehad dat ik tot drie keer toe ben verkozen tot werknemer van de maand in mijn huidige baan, vaker dan de andere werknemers.
Advertentie
-
Bedenk een goed verhaal om te vertellen. Een autobiografisch opstel wordt vaak gebruikt bij toelatingsexamens of schoolopdrachten. Het verschilt van een sollicitatiebrief in het doel, want in een sollicitatiebrief stelt een kandidaat zich voor als hij een baan of opdracht wil, terwijl een autobiografisch opstel is bedoeld om een thema te verkennen. Dit soort opdrachten vereist dat je een verhaal over jezelf vertelt, waarbij je gebruikmaakt van specifieke, waargebeurde details die een bepaald thema of idee markeren.
- Veelvoorkomende thema's of instructies voor een autobiografisch opstel zijn het overwinnen van hindernissen, grote successen of spectaculaire missers, of momenten waarop je iets over jezelf hebt geleerd.
-
Blijf je richten op één thema of doelstelling. In tegenstelling tot een sollicitatiebrief, mag je bij een autobiografisch opstel niet te snel wisselen van thema of gebeurtenis om er zelf goed vanaf te komen, maar moet je je richten op een enkele gebeurtenis of een thema om je punt te maken.
- Afhankelijk van de opdracht, moet je misschien een persoonlijke anekdote koppelen aan een lezing of een idee uit de les. Begin met brainstormen over onderwerpen die met dat idee te maken hebben, zodat je allerlei opties hebt om uit te kiezen.
-
Schrijf over complexe onderwerpen, niet over clichés. Bij een opstel hoef jij niet goed over te komen. Als je onderwerpen bedenkt om over te schrijven, denk dan na over je overwinningen en successen, maar besteed ook wat aandacht aan de delen van je leven die verbetering behoeven. Die keer dat je je zus vergat op te halen omdat je met je vriendinnen aan het feesten was bijvoorbeeld, of die keer dat je gespijbeld hebt en betrapt werd, kunnen ook zorgen voor een goed opstel.
- Clichés die je vaak tegenkomt in een opstel zijn bijvoorbeeld verhalen over sport, schoolreisjes en dode oma's. Hoewel je hier ook een fantastisch opstel over kunt schrijven als je het goed doet, is het lastig om een bovengemiddeld verhaal te vertellen over de overwinning van je voetbalclub, terwijl jullie heel erg achter stonden. Dat verhaal kennen we inmiddels wel.
-
Beperk de tijdlijn zo veel mogelijk. Het is vrijwel onmogelijk om een goed opstel van vijf pagina's te schrijven over je hele leven tot aan je 14e verjaardag. Zelfs een onderwerp als 'mijn jaar in groep 8' is te uitgebreid om er een goed opstel over te kunnen maken. Kies een gebeurtenis die niet meer dan een dag overspant, of een paar dagen maximaal.
- Als je het verhaal van je vervelende scheiding met je vriendje wilt vertellen, begin dan met het moment dat hij het uitmaakt, niet met hoe jullie elkaar hebben leren kennen. Je moet meteen spanning in het verhaal brengen.
-
Maak gebruik van levendige details. Dit soort opstellen zijn beter als je zoveel mogelijk uitweidt. Als je een goed biografisch opstel wilt schrijven, moet het boordevol levendige en beeldende details zitten.
- Als je weet waar je over gaat schrijven, maak dan een 'herinneringslijst' met alle specifieke dingen die je je van de gebeurtenis kunt herinneren. Hoe was het weer? Hoe rook het? Wat zei je moeder tegen je?
- De openingsalinea zal de toon zetten voor de rest van het opstel. In plaats van de saaie biografische details op te sommen (je naam, geboorteplaats, favoriete eten), moet je een leukere manier zoeken om de essentie van het verhaal dat je gaat vertellen en de thema's die je gaat verkennen op te schrijven.
-
Begin middenin het verhaal. Maak je geen zorgen over het opbouwen van spanning in een autobiografisch opstel. Wil je het verhaal vertellen over die keer dat je het kerstdiner hebt verpest? Hoe reageerden de mensen? Hoe heb je het goedgemaakt? Dat is je verhaal.
-
Verbind de details met het grote thema. Als je een opstel schrijft over het mislukte kerstdiner van een paar jaar geleden, vergeet dan niet dat het over meer gaat dan een verbrande kalkoen. Wat is het punt van je verhaal? Wat moeten we leren van het verhaal dat je ons vertelt? Er moet in elk geval op iedere pagina worden verwezen naar het hoofdthema of de bedoeling van je opstel.Advertentie
-
Vind uit waar ze naar zoeken. Als je een sollicitatiebrief moet schrijven voor een baan of stage, of iets anders waarvoor je je wilt aanmelden, zal er soms in de beschrijving staan wat ze graag in de brief willen lezen. Afhankelijk van de aard van de sollicitatie moet je misschien een motivatie geven waarom je de baan wilt, beschrijven waarom jij gekwalificeerd bent of wellicht moet het aan andere specifieke criteria voldoen. Mogelijke aanwijzingen kunnen zijn:
- Beschrijf je kwalificaties en geef aan waar je talenten liggen in een sollicitatiebrief.
- Vertel ons wat meer over jezelf.
- Schrijf in je sollicitatiebrief waarom jouw opleiding en ervaring je geschikt maken voor deze positie.
- Leg uit waarom deze kans je carrièredoelen ten goede kan komen.
-
Zorg dat de stijl bij het doel past. Verschillende werkgevers en situaties vragen om verschillende stijl en toon in een sollicitatiebrief. Als je je aanmeldt voor een universiteit, is het altijd beter om een professionele en academische toon aan te slaan in de brief. Als je echter solliciteert naar een functie als blogger voor een technische start-up die je vraagt om 'Drie dingen te beschrijven waar je geweldig in bent!', is het waarschijnlijk beter om een wat lossere en informele stijl aan te hangen. [1] X Bron
- Als je twijfelt, hou het dan serieus en beknopt. Als je niet weet of je die grappige anekdote over de vrijgezellenavond van je vriend er wel of niet in moet zetten, is het waarschijnlijk beter om het eruit te laten.
-
Omschrijf in de eerste alinea waarom je de brief schrijft. De eerste twee zinnen moeten uitleggen waarom je de sollicitatiebrief schrijft. Als iemand die je brief leest niet zeker weet wat je nu eigenlijk wilt, zal je brief snel bij het oud papier belanden.
- 'Naar aanleiding van uw advertentie die ik las op internet solliciteer ik naar de functie van junior accountmanager. Ik denk dat mijn ervaring en opleiding maken dat ik de ideale kandidaat ben voor deze positie'.
- In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet nodig om je naam in de inhoud van de brief te noemen: 'Mijn naam is Jan Smith en ik solliciteer…' Je naam staat al onderaan de brief en in de kop, dus je hoeft hem niet ook nog in de tekst te noemen.
-
Bouw de brief op aan de hand van oorzaak en gevolg. Een sollicitatiebrief moet aan de mogelijke werkgever uitleggen waarom jij de beste kandidaat bent voor deze functie, of waarom jij zou moeten worden toegelaten tot een bepaalde studie. Om dit te doen moet je zorgen dat de brief omschrijft wat jij te bieden hebt en hoe dat kan helpen om de behoeften van beide partijen te bevredigen. Zorg dat een sollicitatiebrief altijd de volgende details duidelijk omschrijft:
- Wie jij bent en wat je gedaan hebt.
- Wat je doelen zijn.
- Hoe je die doelen met behulp van deze kans mogelijk kunt bereiken.
-
Beschrijf je talenten en vaardigheden gedetailleerd. Wat maakt jou tot de ideale kandidaat voor de baan of plek waar je naar solliciteert? Welke ervaringen, vaardigheden, trainingen en talenten heb je te bieden?
- Wees zo specifiek mogelijk. Je mag best schrijven dat je 'Een gepassioneerd leider bent op allerlei gebieden', maar het zou veel beter zijn om te schrijven over een voorbeeld waarin je op verrassende wijze de leiding nam. [2] X Bron
- Blijf je concentreren op vaardigheden en talenten die te maken hebben met dat waar je naar solliciteert. Buitenschoolse activiteiten, leidinggevende functies, en andere uitstekende prestaties kunnen voor jou persoonlijk belangrijk zijn en het kan de lezers meer vertellen over jou, maar het kan ook totaal overbodig zijn. Als je iets in de brief zet, zorg dan dat het specifiek te koppelen is aan het doel van de sollicitatiebrief.
-
Omschrijf je doelen en ambities. Wat wil je vanaf hier bereiken? Zowel toelatingscommissies als werkgevers zijn meer geïnteresseerd in mensen die ambities hebben, mensen die gemotiveerd zijn om een hoog niveau te bereiken. Omschrijf wat je wilt en hoe je denkt dat deze positie je kan helpen bij het bereiken van je doelen.
- Wees zo specifiek mogelijk. Als je een toelatingsbrief schrijft voor een bepaalde opleiding, is het duidelijk dat je graag een diploma wilt halen. Maar waarom dit diploma? Waarom deze school? Wat wil je precies leren?
-
Leg uit hoe beide partijen kunnen profiteren van jouw selectie. Wat heb jij te bieden wat andere kandidaten niet hebben? Waarom zou het goed zijn voor de universiteit om jou als student aan te nemen? Waarom zou het goed zijn voor jou als je de baan krijgt? Je lezers zullen graag willen weten wat er voor beide in het geding is.
- Wees voorzichtig met het leveren van kritiek op een bedrijf in je sollicitatiebrief. Dit is niet het moment om te vertellen dat jij het noodlijdende merk weer nieuw leven in kunt blazen met je ideeën. Dat komt waarschijnlijk niet echt goed over op het bedrijf, en misschien zou het je ook helemaal niet kunnen waarmaken als je de baan wel krijgt.
-
Verwar de sollicitatiebrief niet met je cv. Hoewel het belangrijk is om je beste vaardigheden te noemen als ze betrekking hebben op de baan die je graag wilt, moet je in de sollicitatiebrief geen details over je opleiding of andere informatie zetten die in je cv thuishoort. Omdat meestal om beide wordt gevraagd, moet je zorgen dat in je cv en de sollicitatiebrief andere informatie staat.
- Ook al is het heel indrukwekkend, een hoog afstudeercijfer hoort niet thuis in een sollicitatiebrief. Benadruk het in je cv, maar zet het niet op twee verschillende plekken als je solliciteert.
-
Hou het beknopt. De ideale sollicitatiebrief is niet langer dan een of twee kantjes, met enkele regelafstand, of ergens tussen de 300 en 500 woorden. Soms is een langere brief gewenst, dan mag het tussen de 700 en 1000 woorden zijn, maar langer niet. [3] X Bron
-
Stel de brief op. Een sollicitatiebrief heeft meestal enkele regelafstand en wordt geschreven in een normaal, goed leesbaar lettertype, zoals Times of Arial. Over het algemeen moet een sollicitatiebrief worden gericht aan de toelatingscommissie of een specifiek persoon die in de vacature wordt genoemd, en afgesloten worden met jouw handtekening. De volgende contactinformatie moet in de kop staan:
- Je naam
- Postadres
- E-mailadres
- Telefoonnummer
Advertentie
-
Schrijf over jezelf in de derde persoon enkelvoud. Een korte biografie kan nodig zijn voor een folder, pamflet, persbericht of ander materiaal. Er kan om allerlei redenen om gevraagd worden. Meestal moet het beknopt zijn, en het is vaak een beetje ongemakkelijk om het te moeten schrijven.
- Doe net alsof je over iemand anders schrijft. Schrijf je naam op en omschrijf jezelf als een personage uit een film, of een vriend: 'Jan Smit is de adjunct-directeur van Blabla bv …'
-
Leg uit wat je titel of functie is. Zorg dat je duidelijk maakt wat jouw rol en specialiteiten zijn, en hou daarbij rekening met het doel van de biografie. Omschrijf wat je doet en waar mensen je van kunnen kennen.
- Als je een duizendpoot bent, zeg dat dan gewoon. Wees niet bang om te vermelden dat je 'acteur, muzikant, moeder en professioneel bergbeklimmer' bent, als dat allemaal van toepassing is.
-
Maak een korte opsomming van je verantwoordelijkheden of prestaties. Als je veel prijzen en onderscheidingen hebt gekregen, kun je die in de biografie opnoemen om de loftrompet over jezelf te steken. Richt je bij een korte biografie op de recente geschiedenis.
- Het komt vaak voor dat mensen ook vermelden wat voor opleiding ze hebben, en dan vooral als het relevant is voor het werk waarover ze schrijven. Als je een speciale training hebt gehad, kun je het ook noemen.
-
Zet er ook wat in over je privéleven. Een biografie hoeft niet kil te zijn. Het is heel gewoon om er ook wat persoonlijke details in te zetten waardoor het lekkerder leest. Overweeg om de naam van je kat te noemen, of een grappig detail over een hobby:
- 'Jan Smit is de adjunct-directeur van Blabla bv, en hij gaat over de marketing en de buitenlandse overnames. Hij ontving een onderscheiding van de T.U. in Delft en woont in Rotterdam met zijn kat Herman'.
- Deel niet te veel. Het kan grappig zijn om meteen te beginnen met 'Jan Smit is dol op handboogschieten en hij vindt Hamka's ontzettend smerig. Hij is echt een baas', en bij sommige bedrijven is zo'n biografie misschien wel gepast, maar wees voorzichtig met het delen van dingen die gênant kunnen zijn. Vertellen over die verschrikkelijke kater die je laatst had kun je misschien beter doen op de vrijdagmiddagborrel.
-
Hou het beknopt. Over het algemeen bestaat een korte biografie uit niet meer dan een paar zinnen. Meestal komen ze op een speciale pagina met inzendingen of op een lijst met alle werknemers bij elkaar, en je wilt niet bekend staan als de persoon met de biografie van een halve pagina, terwijl de rest het netjes in twee zinnen heeft gegoten.
- Stephen King, een van de succesvolste en populairste schrijvers uit de recente geschiedenis, heeft een korte biografie die alleen bestaat uit de namen van zijn gezinsleden, zijn woonplaats en zijn huisdieren. Je kunt dus ook overwegen om alle schouderklopjes achterwege te laten.
Advertentie
Tips
- Als het moeilijk voor je is om over jezelf te schrijven, zoek dan op internet naar voorbeelden van persoonlijke teksten om enkele ideeën en inspiratie op te doen.
Advertentie
Bronnen
Advertentie