Pdf downloaden
Pdf downloaden
Paddenstoelen (en paddo's, ofwel magic mushrooms ) zijn makkelijk thuis te kweken als je ze onder de juiste omstandigheden ent. Anders dan planten ontstaan paddenstoelen niet uit zaadjes, maar uit microscopische sporen die in een substraat of groeimedium ontspruiten. Lees snel verder als je meer wilt weten over de ideale omgeving om paddenstoelen te kweken, het verzorgen van paddenstoelen of het oogsten van de groente.
Stappen
-
Bepaal welk soort paddenstoelen je wilt kweken. Er zijn honderden soorten eetbare paddenstoelen om uit te kiezen en de meesten kun je gewoon thuis kweken. Is het de eerste keer dat je paddenstoelen kweekt, dan zijn onderstaande drie opties het overwegen waard. Als je eenmaal een idee van het kweekproces hebt, kun je overgaan tot soorten die iets lastiger te kweken zijn. Als je eenmaal hebt besloten welk soort paddenstoelen je wilt kweken, kun je het broed van deze soort aanschaffen (een combinatie van paddenstoelensporen en voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien).
- Witte champignons zijn taai en produceren behoorlijk wat ‘vruchten’. Ze zijn een heerlijke toevoeging aan bijvoorbeeld salades, soepen en andere dagelijkse maaltijden.
- Oesterzwammen hebben een milde, lekkere smaak en zijn daardoor een populair ingrediënt in roerbakgerechten en soepen. Oesterzwammen zijn iets zachter en liggen dus niet zo vaak in de winkels, wat het des te bijzonderder maakt om ze thuis te kweken.
- Shiitake-paddenstoelen zijn diep en rokerig van smaak. Door hun stevige structuur zijn ze een perfecte vleesvervanger.
-
Kies het juiste soort substraat. Om paddenstoelen te kweken heb je een substraat nodig om het broed te enten. Het is belangrijk dat je het juiste soort substraat kiest voor de paddenstoelensoort die je hebt geselecteerd. Paddenstoelen komen in allerlei klimaten voor en sommige soorten hebben dan ook een bodem nodig die lijkt op het substraat waarin je oorspronkelijk groeien.
- Kweeksets voor paddenstoelen worden vaak met speciale plantenbakjes geleverd. De voedingsbodem is bij dit soort sets optimaal voor het soort paddenstoel dat je hebt uitgekozen. Een kweekset kan dan ook erg praktisch zijn als je nog nooit eerder paddenstoelen gekweekt hebt.
- Wil je je champignons liever niet in plastic kweken, koop dan een houten bak van ongeveer 15 centimeter diep en ongeveer een halve meter breed en vul deze met het substraat dat bij je paddenstoelen past.
- Witte champignons groeien het beste in gecomposteerde mest.
- Oesterzwammen hebben een bedje van stro nodig.
- Shiitakes groeien het beste in houtsnippers of zaagsel. Je kunt ze ook op een boomstronk laten groeien.
Advertentie
-
Zoek een donkere, koele plek voor je paddenstoelen uit. Als je tijdens een boswandeling weleens paddenstoelen tegengekomen bent, weet je waarschijnlijk dat ze het beste groeien in de vochtige schaduwen van hoge bomen. Om ze thuis te kweken, zul je een soortgelijke omgeving met een temperatuur rond de 12 graden moeten zien te vinden.
- Een donkere kelder is ideaal, zeker als deze niet verwarmd is. Een donkere kast kan ook een goede plek zijn om paddenstoelen te kweken.
- Wordt het 's zomers erg warm binnen, overweeg de paddenstoelen dan in de winter te kweken. Zo weet je zeker dat de paddenstoelen niet te warm worden.
-
Creëer een vochtige omgeving. Paddenstoelen hebben vochtige lucht nodig om goed te kunnen groeien. Woon je in een erg droog gebied, dan kun je een luchtbevochtiger gebruiken om de lucht voor de paddenstoelen iets vochtiger te maken.
- Donkere, vochtige omgevingen kunnen insecten aantrekken en schimmel veroorzaken. Zorg dan ook dat je de champignons in een ruimte kweekt die je niet per se mooi wilt houden.
- Elke paddenstoelensoort heeft zo zijn eigen eisen wat betreft de optimale groeiomstandigheden. Zoek dan ook eerst op wat er voor het soort dat jij hebt gekozen nodig is.
Advertentie
-
Ent het broed in het substraat. Het broed dat je besteld of gekocht hebt zit waarschijnlijk in een plastic verpakking. Haal het hieruit en vermeng het broed met het substraat.
- Gebruik je een kweekset, volg dan de aanwijzingen op de verpakking op. Soms zul je compost aan de bodem toe moeten voegen, terwijl je bij andere sets niets hoeft te doen en het bakje alleen nog in de juiste omgeving hoeft te zetten.
- Gebruik je een bak die je zelf hebt gevuld met substraat, dan kun je het broed met een spuitje of lepeltje voorzichtig in de voedingsbodem aanbrengen.
-
Hou het substraat twee weken warm. In het eerste groeistadium moet het paddenstoelenbroed bij een temperatuur van ongeveer 21 graden gehouden worden. Hierdoor wordt de groei van de wortels van de paddenstoelen gestimuleerd.
- Kweek je de champignons op een koele plek die niet verwarmd is, dan kun je een warmteplaat gebruiken om het substraat op de juiste temperatuur te houden.
- Zorg dat de temperatuur niet hoger dan 21 graden wordt. Een te hoge temperatuur kan namelijk zorgen dat de sporen afsterven.
-
Zie je de draden van de schimmel ontstaan, bouw de temperatuur dan af. Als er eenmaal een goede basis voor de wortels is gelegd, kun je de temperatuur verlagen naar 15 graden. Zorg dat het substraat deze temperatuur gedurende de rest van het groeiproces behoudt.
-
Bedek de schimmel met een paar centimeter aarde of mos. Als de schimmeldraden zich eenmaal gevormd hebben, is het belangrijk deze met een laagje grond of veenmos te beschermen.
- Leg een laagje kranten- of keukenpapier over de laag grond of mos.
- Gebruik je een kweekset, dan kun je de deksel van het bakje zodra je schimmeldraden ziet ontstaan verwijderen.
-
Hou de bovenste laag vochtig. Gebruik een plantenspuit met water om het papier enkele keren per dag te bevochtigen. Hou dit minimaal tien dagen vol.
- Voeg ook weer niet teveel water toe. Hoewel de bovenste laag vochtig moet blijven, is het niet de bedoeling dat de volledige voedingsbodem doorweekt raakt.
- Gebruik je een kweekset, hou je dan aan de voorschriften die op de verpakking staan. Vaak zul je de grond dagelijks moeten bevochtigen.
-
Verwijder na tien dagen het papier. Blijf de grond of het mos twee keer per dag bevochtigen tot je de kopjes van kleine champignons ziet verschijnen.Advertentie
-
Pluk de paddenstoelen als ze volgroeid zijn. De kopjes zullen groter blijven worden tot ze er als volgroeide paddenstoelen uitzien. Pluk deze als je denkt dat ze hun maximale grootte hebben bereikt. Je kunt ze meteen opeten of een paar dagen bewaren.
-
Blijf paddenstoelen oogsten. Als je de eerste vruchten eenmaal hebt geplukt, zullen er al snel nieuwe paddenstoelen ontstaan. De tweede oogst is vaak groter dan de eerste. Pluk de paddenstoelen als ze volgroeid zijn. Deze cyclus zal zich drie tot vier maanden herhalen, tot de bodem uitgeput is.Advertentie
Tips
- In tuincentra vind je allerlei pakketten om zelf paddenstoelen te kweken.
- In de volgende boeken vind je allerlei interessante informatie over het kweken van paddenstoelen:
- Manual of Mushroom Culture , door G. Raymond Rettew van Mushroom Supply Company
- The Mushroom Cultivator , door P.E. Stamets en J.S. Chilton
Advertentie
Waarschuwingen
- In de meeste landen is het illegaal om paddo's te kweken. In Nederland is de wetgeving over ‘magic mushrooms’ echter wat verwarrend. Gedroogde paddo's mogen sinds 2008 namelijk niet meer verkocht worden, maar kweeksets zijn nog wel legaal. Deze zijn regelmatig in coffeeshops te vinden, maar kun je ook online bestellen.
Advertentie
Benodigdheden
- Gepaste groeiruimte
- Paddenstoelenbroed
- Substraat
- Veenmos of grond
- Kranten- of keukenpapier
- Plantenspuit vol water
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 10.728 keer bekeken.
Advertentie