Pdf downloaden
Pdf downloaden
Parkour is een natuurlijke methode om het menselijk lichaam te trainen zich zo snel mogelijk voorwaarts te bewegen, gebruikmakend van de omgeving. Deze ‘kunst van verplaatsing’ vereist geen specifieke bouwsels noch accessoires om te worden beoefend: het lichaam is het enige instrument. Het vereist volharding, moed en discipline, maar het loont de moeite.
Stappen
-
Investeer in een goed paar schoenen. Je hebt een paar nodig dat overal goede grip en schok absorptie heeft, geen skate, basketbal of voetbalschoenen. De schoenen die je draagt moeten flexibel en licht zijn; dit gaat niet zozeer om bescherming maar meer om het contact van je voet met de ondergrond. [1] X Bron Het wordt ook aanbevolen door vele toptraceurs (diegenen die parkour beoefenen) om een schoen te hebben zonder plastic in het midden van de zool, aangezien dit je vaardigheid om te balanceren op dingen zoals stangen zwaar zal verminderen. Waarbij ook nog de kans op verwondingen wordt vergroot.
- Een schoen met een goede platte zool met zo weinig mogelijk rubberen stukjes heeft de voorkeur, aangezien de rubberen nopjes die je vaak ziet bij sportschoenen er gemakkelijk afscheuren tijdens het trainen. Ideaal zou zijn wanneer de zool van je schoen een á twee stukken van massief rubber heeft. Op die manier zal het rubber niet zo gemakkelijk losscheuren en kun je langer/meer gebruik maken van je schoenen.
- Goede teenbumpers op je schoenen kunnen handig zijn om je cat leaps op te vangen. Natuurlijk moeten de schoenen goed passen, anders wordt het risico op blessures vergroot.
- Maak je niet druk over het merk van je schoenen. Als je goed oefent zullen die schoenen binnen een paar maanden versleten zijn. Daarbij komt nog dat, aangezien je buiten zal oefenen, je schoenen vuil zullen worden. Ga je geld niet vergooien aan mooie schoenen.
-
Zoek comfortabele kleren uit. Zolang je snel kan bewegen en je kleren de beweging niet beperken zit je goed. Verzeker je er wel van dat, wanneer je beweegt, je kleren niet alle kanten opwaaien.
- Klimbroeken passen goed, aangezien je je er vrij in kunt bewegen, ze niet snel verslijten, en niet in de weg zitten. Spijkerbroeken zijn niet aan te raden omdat ze te stijf zijn en, mede daarom, niet genoeg bewegingsvrijheid geven. Je favoriete joggingbroek is een goed idee, zolang deze maar niet afzakt.
- Als het even kan is het handig om shirts te kiezen die goed vocht opnemen. Sportwinkels hebben deze shirts. Draag shirts met lange mouwen om schaafwonden te voorkomen.
- Je zal koel willen blijven. Katoenen kleren zijn dan een goede keuze.
-
Je hebt geen handschoenen nodig. Het kan zijn dat je denkt dat je delicate handjes bescherming nodig hebben tegen de harde en mogelijk vieze ondergronden waar je overheen flaneert, maar probeer deze drang te weerstaan. Je wil je geest niet de tastzin ontzeggen – gezien het feit dat je moet weten hoe een oppervlak aanvoelt om te kunnen beslissen hoe gemakkelijk het zal zijn om te beklimmen. Je kunt wat schaafwonden oplopen, maar het zal het waard zijn. [1] X Bron
- In de eerste paar weken kan het zijn dat je thuiskomt, op zoek naar een ijszak. Je handen zullen echter snel genoeg wennen aan het werk dat je ze laat doen.
-
Vind een trainingspartner. Je trainingspartner zal je niet alleen helpen om gemotiveerd te blijven, maar hij/zij zal je dingen laten zien en vertellen die niet eens bij je opkwamen, waardoor je een dieper en breder begrip krijgt voor wat je doet.
- Een andere keuze is een Parkourcoach. Iemand die al langer in het circuit zit zal een belangrijk hulp zijn om je leercurve te verkorten – en hij/zij kan voorkomen dat je je verwond. Als je sociale netwerk niet pulseert van de energie van duizend traceurs moet je wat research gaan doen; er zijn overal ter wereld Parkour verenigingen die altijd op zoek zijn naar nieuwe leden. [2] X Bron
-
Vind een paar plekken waar je kunt trainen. Zoek naar een plek in de betonnen jungle die genoeg overeenkomsten vertoont met een doolhof maar minder uitdagend (en gevaarlijk) is dan de Grote Muur van China. Als je er eenmaal een hebt gevonden, vind dan een volgende. Je zult een wijd scala aan obstakels nodig hebben om je geest en vaardigheden fris te houden.
- Probeer, voordat je van parkeergarage naar parkeergarage gaat rennen, eerst je vaardigheden eens uit in een park. Grasvlekken zijn een stuk gemakkelijker om mee om te gaan dan gebroken botten.
- Blijf weg van privéterreinen. De politie zal niet komen kijken en zeggen, “Cool man! Hoe zorg je ervoor dat je sprongen er zo uit zien? Mag ik je kuitspieren eens bekijken? Wees vriendelijk als je in de problemen komt en vervolg je eigen vrolijke weg. Weinigen zullen begrijpen wat je doet en dat is oké.
Advertentie
-
Begin langzaam. Als je jezelf verwond, lig je er voorgoed uit. Probeer niet een obstakel nemen waarvan je “denkt” dat je het “misschien” kunt doen. Je zenuwen kunnen jou en je landing overmeesteren. Zelfs wanneer je denkt dat je niet gewond zal raken zul je na moeten denken over de langetermijneffecten, van wat je je lichaam aandoet. Je zal jezelf moeten conditioneren en je lichaam gewend laten raken aan bepaalde dingen, zonder het te verrekken of kneuzen.
- Begin met te ontdekken waar je lichaam zich fijn bij voelt. Hoe hoog en ver kun je springen? Hoe snel kun je in een rol komen? Je zult de technieken vinden om mee te beginnen en welke technieken meer werk vereisen. Het zal je ook helpen om je lichaam te leren aanvoelen.
-
Beheers de landing. Er is een basislanding die je zult gaan verwerken in alle basisvallen. De principes van deze basislanding zal ook worden gebruikt voor de geavanceerde landing (de Parkour rol). Daarom is het belangrijk dat je deze techniek als eerste leert en beheerst. Er zijn vier hoofdkernpunten die je altijd zal willen herinneren:
- 1) Wanneer je land zullen je benen ongeveer een schouderbreedte van elkaar af staan.
- 2) Je moet op de ballen van je voeten landen. Op deze manier zal je lichaam als een veer werken en de kracht van het neerkomen verspreiden. Als je op je hielen landt zal je lichaam zich meer gedragen als een plank en de rest van je gewrichten en lichaam verwonden.
- 3) Je mag je benen niet verder buigen dan in een hoek van 90 graden. Als je dat wel doet komt er teveel spanning te staan op je kniegewrichten “ en ” zal je jezelf ophouden.
- 4) Wanneer je voorwaarts momentum hebt, of een hogere val neemt, leun dan lichtjes naar voren en laat je handen een deel van de impact absorberen. Dit zal voorkomen dat je benen een buiging van minder dan 90° maken en laat je doorrennen. Gebruik deze basislanding alleen bij kleine vallen.
-
Leer de schouderrol. Deze beweging is een van de gemakkelijkste bewegingen, maar ook een van de handigste in je Parkour trukendoos. Een schouderrol is een voorwaartse rol waarbij je over je schouder en diagonaal over je rug heen rolt. Schouderrollen zijn belangrijk omdat ze de impact van de landing verminderen, door de naar beneden gerichte beweging van een val te veranderen in een voorwaartste beweging, waardoor je gemakkelijke weer kunt beginnen met rennen.
- Als je er een aan de rechterzijde doet zou je je rechterarm dicht naast je lichaam brengen en je hoofd en nek tegen je borst aan duwen. Rol dan over je rechterschouder en kom op je voeten overeind. De reden dat je diagonaal rolt is om de schade aan je rug en ruggengraat te verminderen.
-
Oefen op salto’s. Deze helpen je om obstakels gemakkelijk en snel te nemen. Een salto moet in essentie er voor zorgen dat je je voorwaartse beweging houdt terwijl je het obstakel neemt.
- Vind een railing. Wanneer je ernaartoe rent plaats je je handen er op en gooi je je benen naar rechts. Wanneer je knieën over de rand komen haal je je rechterarm uit de weg en zwaai je je benen er overheen. Je zou dan met gemak en in balans moeten kunnen landen. Als balans een probleem is, kan het helpen om een railing met een andere hoogte te zoeken.
- Als je dit eenmaal beheerst, oefen het ook met links.
- Vind een railing. Wanneer je ernaartoe rent plaats je je handen er op en gooi je je benen naar rechts. Wanneer je knieën over de rand komen haal je je rechterarm uit de weg en zwaai je je benen er overheen. Je zou dan met gemak en in balans moeten kunnen landen. Als balans een probleem is, kan het helpen om een railing met een andere hoogte te zoeken.
-
Begin met het trainen van sprongen van ongeveer 1 meter. Je moet nooit van iets afspringen waar je niet zelf op kan springen. Dit is zo omdat als je herhaaldelijk van grote hoogte op je benen landt je je knieën zult beschadigen. Wees altijd voorzichtig.
- Vind een trap. Begin laag en werk omhoog. Als je eenmaal een trede 10 keer hebt gedaan, ontspannen bent gebleven en steeds op je tenen bent geland, ga je een trede omhoog. Herhaal totdat je “ die ” trede 10 keer hebt gedaan, ontspannen en steeds op je tenen bent geland. Als het in balans blijven een probleem is, ga dan pas hoger wanneer het dat niet langer is.
-
Oefen het optrekken. Hoe zal het anders mogelijk voor je zijn om over muren te klimmen? De spieren die je gebruikt tijdens het optrekken zijn dezelfde als die die je zult gebruiken wanneer je aan muren hangt en over muren heen klimt. Zoek naar een stang waar het plafond nog een eind weg is en begin te oefenen.
- Probeer je wat verder op te trekken tijdens je oefening. Kom op het punt waarop je ellebogen op een lijn zitten met de stang. Trek je dan verder op totdat je borst over de stang heen komt. Kom op het punt waarop je je kunt optrekken totdat je armen volledig gestrekt zijn boven de stang, waarbij de stang ter hoogte van je bekken zit. Gebruik je benen om omhoog te komen vanuit een hangende positie.
- Verkort je intervallen tot fracties van een seconde. Begin, wanneer je eenmaal de basis beheerst, met het timen van jezelf op hindernisbanen. Hoeveel sneller kun je?
- Dit is het moment waarop een vriend handig is. Kies een locatie en vind punt A en B. Time elkaar dan los van elkaar of terwijl jullie tegelijk over de hindernisbaan rennen. Wat doet de snellere dat de langzamere mist? Een fractie van een seconde hier en daar kunnen optellen en de laatste veranderingen aanbrengen in techniek.
Advertentie
-
Raak in vorm door middel van aerobics. Je zult gaan rennen, springen en rollen tot Sint-Juttemis – dus conditie opbouwen is prioriteit nummer een. Ga trainen op de loopband en de elliptical en begin met boksen en zwemmen. Dan, wanneer je bezig gaat op de hindernisbaan, hoef je je, naast al het andere, in ieder geval geen zorgen te maken over dat je buiten adem raakt. [3] X Bron
- Zelfs activiteiten als yoga en lacrosse (en andere teamsporten) hebben hun plaats in Parkourtraining. Als het je de energie geeft om langer door te gaan, doe het. Ga er naar toe totdat het gemakkelijk is om een uur lang bezig te zijn.
-
Laat je lichaam in vorm komen. Als je het trainen eenmaal goed volhoudt is het tijd om te focussen op je spieren. Je hoeft niet aan gewichtheffen te gaan doen omdat, laten we het maar onder ogen zien, het een stuk langzamer is om een auto uit de weg te duwen, dan het is om er gewoon overheen te springen. Je werkt met je “eigen” lichaamsgewicht door het constant te bewegen. Begin met het doen van push-ups, je optrekken, squats en beenheffen, alsof je leven er van afhangt. [3] X Bron
- Het kan zijn dat je denkt dat zo veel mogelijk trainen ideaal is, maar je lichaam heeft tijd nodig om te helen. Doe de spieropbouwende oefeningen om de andere dag (twee keer per dag is oké als je niet te hard traint) om je spieren de tijd te geven om te helen. Ze zullen er op de lange termijn beter van worden.
-
Verzwaar de training. Als je je 5 kilometer kan lopen en je drie sets van 15 reps doet, elke dag twee keer per dag, uitstekend. Doe nu meer. Laat je lichaam niet wennen. Richt jezelf erop om de volgende week 10% meer te doen dan deze week. Het zal goed zijn voor zowel je geest als je motivatie.
- Doe extra oefeningen of verhoog je trainingsroutine. De sleutel om al je spiergroepen te ontwikkelen is het constant verassen van je lichaam. Als je anders altijd zwemt, doe dan nu rugby. Doe een dag in plaats van squats en beenheffingen, de plank en sit-ups. Je vaardigheid om te focussen kan hierdoor ook verhogen.
Advertentie
Tips
- Begin nooit met Parkour zonder eerst een warming up te hebben gedaan. Dit gaat op voor elke intensieve oefening – je spieren moeten wat voorbereidingstijd worden gegeven om goed te functioneren.
- Vertrouw jezelf. Twijfel zal slechts resulteren in verwondingen.
- Doe wat oefeningen wanneer je dan ook tijd hebt.
- Draag kleding waarover je je geen zorgen hoeft te maken of het vies wordt of scheurt. Zorg ervoor dat je iets meeneemt waarmee je je handen kan omwikkelen, zoals verband, voor hele ruwe oppervlakken.
- Draag een waterfles met je mee. Je zal er heel blij mee zijn wanneer het moment komt waarop je zin hebt om bewusteloos neer te zakken en te veranderen in een poeltje op het cement.
- Begin op vriendelijker terrein, zoals gras. Beton geeft niet mee.
- Probeer parkour op een hardere ondergrond alleen wanneer je de parkourbeweging die je probeert te doen volledig beheerst.
- Wees altijd waakzaam voor gevaarlijke activiteiten en objecten dicht bij je.
Advertentie
Waarschuwingen
- Je zal waarschijnlijk op een gegeven moment een wond oplopen. Dit is een realiteit die je zal moeten accepteren om zeker te zijn van de manier waarop je beweegt.
- Je kunt niet lopen voordat je kunt kruipen, dus begin gemakkelijk. Parkour gaat niet over er cool uitzien. Beheers de kleine dingen voordat je een kunstenaar probeert te zijn.
- Je moet in vorm zijn voordat je begint met Parkour; het is niet iets dat je over kunt slaan. Besteed er tijd aan om de vruchten te kunnen plukken.
- Gebruik altijd schuurpapier op je handen na een zwaaisessie in parkour. Als je dat niet doet scheurt de huid.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 5.504 keer bekeken.
Advertentie