Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je een beschutte plaats in je tuin hebt, en omdat we geen gure winters kennen in Nederland, kun je thuis tropische passiebloemen kweken. De plant kan wat kieskeurig zijn en heeft ruimte nodig om uit te groeien, maar met genoeg aandacht en zorg zal het je een stabiele opbrengst aan heerlijk fruit geven.
Stappen
-
Gebruik verse zaden. Zaden van vers geoogste passievruchten ontkiemen snel, maar oudere, droge zaden kunnen er maanden over doen om te ontkiemen, als ze al ontkiemen. [1] X Bron
- Koop een paar dagen voordat je besluit het zaad te planten rijpe passievruchten in de winkel. Maak ze open en verzamel minstens een half dozijn zaden.
- Spreid de zaden uit op jute en wrijf ze tot de sapzakjes openbarsten.
- Was de zaden in water en laat ze drie tot vier dagen drogen voor je ze weer wast en in de schaduw droogt.
- Als je de zaden direct plant, dan zullen ze binnen 10 tot 20 dagen ontkiemen.
- Als je de zaden wilt bewaren, doe ze dan in luchtdichte plastic zakken en leg ze vervolgens maximaal 6 maanden in de koelkast.
-
Bereid een bak voor om te ontkiemen. Het beste is om passiefruit te laten ontkiemen in een aparte, beschermde bak, en ze later op de door jou voorbereide plek in de tuin te planten. Kies een bak die niet groter is dan 90 cm 2 .
- Vul de bak met een grondmix gemaakt van gelijke delen compost, teelaarde en grof zand. Vul de bak met 10 cm van dit mengsel.
-
Graaf ondiepe groeven. Schraap met een stok door de grond in je bak, en zorg ervoor dat er 5 cm ruimte tussen de ontstane groeven is.
- Deze groeven zullen dienen als ondiepe afvoeren, waarmee je voorkomt dat vocht de zaden of de ontluikende wortels verdrinkt.
-
Zaai de zaden. Leg de zaden 1 cm van elkaar in elke groef. Bescherm de zaden door ze met een heel dun laagje van je grondmix te bedekken.
- Geef onmiddellijk na het planten van de zaden water. Bevochtig de grond, maar drenk het niet.
- Na het planten van de zaden hoef je alleen zo nu en dan wat water te sprenkelen wanneer de grond uitdroogt.
-
Verplant de zaailingen. Wanneer de zaailingen 20 tot 25 cm hoog zijn, zijn ze klaar om verplant te worden naar een definitieve plek in je tuin.Advertentie
-
Bereid een zandbed voor. Vul een plastic bloempot met een mengsel gemaakt van drie delen landbouwzand en een deel teelaarde. Meng de delen goed door elkaar zodat ze gelijkmatig verdeeld zijn door de pot.
- Stekjes krijgen het grootste deel van de vocht die ze nodig hebben om te groeien uit luchtvochtigheid, aangezien ze op dit moment geen wortels hebben. Om die reden is het beter om geen grond te gebruiken die veel vocht vasthoudt.
-
Neem een stekje. [2] X Bron Kies een volwassen, gezonde passiebloem om een stekje vanaf te halen. Knip een stukje van de rank waar minstens drie knoppen aan zitten, en knip direct onder de onderste knop.
- Nieuwere aangroei is actiever, dus is het aan te bevelen dat je een nieuwer stuk rank neemt.
- Plant dit stekje direct in je zandbed.
-
Houd het stekje in vochtige omstandigheden. De beste plaats voor een stekje van een rank is een broeikas. Als je echter niet de beschikking hebt over een broeikas, dan kun je zelf een kasje maken door helder plastic over een vierkant geraamte van bamboe te trekken.
- Zorg ervoor dat je kasje vochtig blijft. Houd hem in de volle zon, en zet hem neer waar de lucht het meest vochtig is.
- Als je meer luchtvochtigheid moet toevoegen, dan kun je dat doen door een luchtbevochtiger te laten draaien of door schotels met kiezels onder water rond de basis van de stek te zetten.
-
Verplant als wortels zich gevormd hebben. Je stekken zullen binnen een of twee weken nieuwe wortels vormen. Op dit moment zijn ze klaar om behandeld te worden als ontwikkelde zaailingen en kunnen ze verplant worden naar een definitieve plek in je tuin.Advertentie
-
Kies de juiste plek. De beste plek zou zijn waar ze volle zon krijgen en waar geen concurrerende wortels, zoals boomwortels, in de buurt zijn. [3] X Bron
- "Volle zon" betekent minstens zes uur zon per dag, maar liever meer.
- Het gebied moet ook vrij van onkruid zijn. Als er een beetje onkruid is, zorg er dan voor dat je dat verwijdert voor je ze plant.
- De ranken hebben ruimte nodig om te klimmen en zich te verspreiden. Het beste is als je klimstructuren zoekt die er al staan, zoals een hekwerk, balkon of pergola. Maar als dit niet aanwezig is, dan kun je in plaats daarvan een lattenframe installeren.
-
Verbeter de grond. Passiebloemen hebben lichte, diepe grond nodig die veel organisch materiaal bevat. Het spul in je tuin is waarschijnlijk niet goed genoeg van kwaliteit om het zelf gedaan te krijgen, dus zul je het wat moeten verbeteren voordat je zaden of stekken kunt planten.
- Meng de grond met compost voordat je gaat planten. Compost verbetert zowel de structuur als de voedingswaarde van de grond. Je kunt ook organische, rottende mest, rottend bladmateriaal of ander groen plantenafval gebruiken.
- Als de grond bijzonder dicht is, dan kun je proberen om het wat te verlichten door er een handje grof zand doorheen te mengen.
- Schenk ook aandacht aan de pH-waarde van de grond. De pH moet tussen de 6,5 en 7,5 liggen. Als de grond te zuur is, meng dan gemalen dolomiet of landbouwkalk erdoor.
-
Verplant elke zaailing in een groot gat. Graaf een apart gat voor elke zaailing. Elk gat moet twee keer zo wijd zijn als de huidige doorsnee van je plant, en de diepte moet minstens zo diep zijn als de pot waar je zaailing nu in staat.
- Graaf de zaailing en de wortels voorzichtig uit de pot, of laat het eruit glijden.
- Zet de wortelkluit in het midden van het gat, en vul dan de rest van het gat losjes met grond, tot de plant stevig aanvoelt.
- Neem de wortels zo min mogelijk in je handen als je kunt gedurende het verpotten. De wortels zijn heel kwetsbaar en als je ze tijdens het proces beschadigt, kun je de plant doden.
-
Mulch en bemest rond de plant. Strooi korrels kippenmest of een andere, organische, langzaam vrijgevende meststof rond de basis van de plant. Leg ook een laagje organische mulch, zoals stro of houtsnippers, rond de basis van de plant.
- De volledige wortelkluit heeft toegang nodig tot de meststof en mulch. Duw of graaf voorzichtig wat van de bedekking in de bovenlaag van de grond nadat je de meststof en de mulch verspreid hebt rond de basis van je plant.
-
Geef goed water. Gebruik een gieter of een tuinslang om de zaailingen voorzichtig water te geven nadat je ze geplant hebt. Zorg ervoor dat de grond heel vochtig is, maar laat geen poelen ontstaan. Dit kan betekenen dat je meer water hebt gegeven dan de grond kan absorberen en afvoeren.Advertentie
-
Zorg regelmatig voor voeding. Passiebloemen zijn flinke eters, dus je zult gedurende het groeiseizoen ruim water en meststoffen moeten geven.
- Je moet meststoffen geven in de lente en elke vier weken gedurende het zomerseizoen. Een laatste voeding moet gedaan worden in het midden van de herfst. Gebruik organische, langzaam vrijgevende meststoffen die weinig stikstof bevatten. Korrels kippenmest zijn een goede optie.
- Als het veel regent, dan hoef je de plant niet te vaak water te geven. Als het een tijd droog geweest is echter, dan zul je de ranken minstens een keer per week moeten begieten. Laat het oppervlak van de grond nooit volledig uitdrogen.
-
Leid de ranken. Wanneer de ranken zich verspreiden, kan het zijn dat je ze moet leiden om omhoog te klimmen langs je hek, lattenframe of andere ondersteuning. De plant zal het gezondst zijn als de ranken aangemoedigd worden om te klimmen, en een gezonde plant zal de grootste oogst produceren.
- De ranken leiden is een vrij simpel proces als je eenmaal doorhebt hoe het werkt. Wanneer nieuwe ranken of voelers uit beginnen te rekken, bind je de rank vast rond zijn basis en rond de draad van je frame, met gebruik van dun draad. Maak een losse knoop om te zorgen dat je de rank niet verstikt.
- Als de plant nieuw is, moeten zijtakken van de hoofdstengel afgeknepen worden tot het niveau van de draad. De twee zijtakken van de hoofdstengel moeten dan om de bovendraad van je structuur gebogen worden en daarna in tegengestelde richting gedwongen.
- Als de zijtakken eenmaal uit elkaar gespreid zijn, kunnen daar zijtakken uit groeien en losjes naar beneden hangen.
-
Wied rond de planten. Omdat passiebloemen zoveel voeding en water nodig hebben, wordt de verrijkte grond vaak een doelwit van ongewenst onkruid. Je moet zoveel mogelijk van het onkruid dat in de buurt groeit weghalen zodat de middelen niet weggehaald worden van de passievrucht.
- Houd 60 tot 90 cm rond elke rank onkruidvrij. Gebruik organische methodes om onkruid te verwijderen en geen chemicaliën. Mulch kan helpen onkruid te verhinderen te ontspruiten, en met de hand het onkruid verwijderen dat toch ontspruit is ook een goed idee.
- In de rest van de tuin kunnen andere planten en onkruiden groeien, maar je moet planten weghouden die ziektes kunnen verspreiden of ongedierte kunnen aantrekken. Vooral groenteplanten zijn gevaarlijk om in de buurt van passiebloemen te planten.
-
Snoei hem als dat nodig is. De belangrijkste redenen om de plant te snoeien zijn simpelweg om de ranken onder controle te houden en om genoeg zonlicht beschikbaar te hebben op de lagere delen van de plant.
- Snoei in de lente, om het jaar. Zorg ervoor dat je het doet voordat de plant bloeit. Snoeien nadat de plant is gaan bloeien kan de plant verzwakken en zijn opbrengst beperken.
- Gebruik een snoeischaar om takken weg te knippen die onder de 60 cm groeien. Door dit te doen haal je zwakke, oude groei weg, en verbeter je tegelijkertijd de luchtcirculatie rond de onderkant van de plant. [4] X Bron
- Wanneer je snoeit, zorg er dan voor dat je geen belangrijke tak weghaalt, door de tak te volgen tot waar hij begint voor je hem wegknipt.
- Laat een stuk van drie tot vijf knopen zitten bij het begin van de tak die je afknipt. Daar kan weer nieuwe groei uit ontstaan.
-
Ondersteun in het bestuivingsproces als dat nodig is. Gewoonlijk zullen bijen zorgdragen voor het bestuivingsproces, zonder hulp van jou. Maar als er geen bijen in de buurt zijn, dan kan het nodig zijn dat je zelf wat werk doet.
- Om de planten met de hand te bestuiven moet je een klein, schoon verfkwastje nemen en het stuifmeel van mannelijke bloemen verzamelen. Veeg het verzamelde stuifmeel op vrouwelijke bloemen met hetzelfde penseel.
- Je kunt ook de meeldraden en stampers van elke bloem met je duim en wijsvinger aanraken terwijl je langs de rijen loopt.
-
Bescherm de passiebloemen tegen insecten. Je moet geen insecticiden gebruiken tot je echt de vroege stadia van een plaagprobleem ontdekt. Wanneer je wel insecticiden gebruikt, kies dan voor biologische opties aangezien chemische middelen het geproduceerde fruit kunnen vernielen en het ongezond kunnen maken voor consumptie..
- De plagen die de grootste problemen geven zijn bladluizen, spint en meeldauw.
- Bladluizen kunnen gewoonlijk ontmoedigd worden door rode pepers rond de basis van de plant te strooien.
- Spint kun je verwijderen door te spuiten met water. Als de besmetting hardnekkig is, kun je een spuitbus vullen met een mengsel van zeepsop en spiritus (10 liter water, 200 gram groene zeep, 1/3 liter spiritus) en daarmee de bladeren afspuiten.
- Om van meeldauw af te komen, kun je bij tuincentra een sulfaathoudend middel halen. Volg de aanwijzingen op de verpakking.
- De plagen die de grootste problemen geven zijn bladluizen, spint en meeldauw.
-
Bescherm de plant tegen ziekten. Er is een handvol ziekten die je moet proberen te voorkomen. Wanneer je tekenen van een plantenziekte ziet, moet je doen wat je kunt om ervan af te komen en ervoor te zorgen dat de ziekte zich niet kan verspreiden.
- De ranken van de passiebloem kunnen het slachtoffer worden van rot en virusziekten.
- Celrot en wortelrot moeten voorkomen worden door te zorgen voor een goede gronddrainage.
- Je kunt proberen om planten die aangetast zijn door een virus te behandelen met een commercieel middel, maar gewoonlijk zul je de aangetaste ranken moeten afknippen en verbranden om de overgebleven planten nog een kans te geven. Het "passion fruit mottle virus", "passion fruit ringspot virus" en "cucumber mosaic virus" (CFMMV) zijn de meest voorkomende bedreigingen.
- De ranken van de passiebloem kunnen het slachtoffer worden van rot en virusziekten.
-
Oogst het fruit. Het kan een jaar tot anderhalf jaar duren voordat je plant fruit produceert, maar als hij het eenmaal doet, dan kun je zijn fruit oogsten en opeten. [5] X Bron
- Meestal zal een rijpe passievrucht van de rank vallen zodra hij klaar is voor consumptie. Het vallen zelf zal geen schade toebrengen aan de vrucht, maar je moet de vrucht wel binnen een paar dagen oprapen om de kwaliteit te verzekeren.
- Als je een variant hebt die zijn vruchten niet laat vallen, pluk dan gewoon elke vrucht eraf waarvan je ziet dat het vel begint te rimpelen.
Advertentie
Benodigdheden
- Rijpe passiebloemen (als je zaden wilt verzamelen)
- Volwassen passievruchtplant (als je stekken wilt verzamelen)
- Bak voor kiemplanten of zandlaag
- Mes of tuinschaar
- Jute
- Plastic folie
- Teelaarde
- Zand
- Compost
- Schep of troffel
- Organische meststof in korrelvorm
- Gieter of tuinslang
- Lattenframe of andere ondersteuning
- Klein kwastje (voor bestuiving)
- Insecticide (indien nodig)
Bronnen
- ↑ http://www.tropicalpermaculture.com/growing-passionfruit.html
- ↑ http://www.agridept.gov.lk/index.php/en/crop-recommendations/1099
- ↑ http://www.readersdigest.com.au/how-to-grow-passionfruits
- ↑ http://www.readersdigest.co.nz/how-to-grow-passionfruit
- ↑ http://www.homelife.com.au/gardening/how+to+grow/how+to+grow+passionfruit,5389
Advertentie