Pdf downloaden
Pdf downloaden
Of je nu een hongerige student bent of een keukenprins(es), pasta heeft iedereen wel wat te bieden. Het is betaalbaar, makkelijk te bereiden en kan eindeloos worden gecombineerd. Om pasta te koken kun je deze instructies volgen; om er een hele maaltijd van te maken kun je het recept voor de basissaus dat onderaan staat toevoegen.
Stappen
-
Kies welke pasta je wilt koken. Probeer er eentje te kiezen die het beste bij de saus past. Je kunt het beste een Italiaans merk nemen, van 100% durum gemaakt.
-
Vul een grote pan voor 2/3 met water. Dan weet je zeker dat het water niet overkookt. Doe ook niet te weinig water in de pan; dan plakt de pasta aan elkaar. De pasta moet genoeg ruimte in het water hebben. Om je wachttijd te verkleinen kun je heet water nemen.
-
Zet het vuur hoog.
-
Voeg zout toe als je wilt. Voor een grote pan water is 1 of 2 theelepels zout voldoende.
-
Wacht tot het water kookt.
-
Doe de pasta in het water en roer het met een lange lepel. Pas op dat het niet aan de bodem plakt, zeker als je ze er net in hebt gedaan.
- Omdat pasta uitzet in het water kan het moeilijk zijn in te schatten hoeveel pasta je nodig hebt. Lees de verpakking voor suggesties. Als die er niet opstaan kun je uitgaan van 100 gram droge pasta per persoon.
-
Zet het vuur wat lager, hou het water wel aan de kook, en roer regelmatig om aan elkaar plakken te voorkomen. Dek de pan niet af; traditionele Italiaanse pasta wordt gekookt zonder deksel.
-
Als het ongeveer 8-10 minuten heeft gekookt (kijk op de verpakking voor de aanbevolen kooktijd), neem je er een stukje pasta uit en laat je het afkoelen.
- Je kunt het ook 2-3 minuten korter laten koken (de buitenkant moet zacht zijn, maar van binnen moet het nog hard blijven), dan het vuur uitdraaien, de pan op een andere (koude) pit zetten, en het dan 10-15 minuten afgedekt laten staan. Hierdoor kookt de pasta langzaam, waardoor het al dente wordt in plaats van klef.
-
Bijt in de pasta. Als het te hard is om in te bijten, of als de binnenkant nog wit is, moet het nog wat langer. Als het helemaal gekookt is, maar nog wel stevig, is het klaar. Dit wordt "al dente" (beetgaar) genoemd in het Italiaans.
-
Zet het vuur uit en gooi de hele inhoud van de pan door een vergiet. Kantel de pan van jezelf af, zodat je geen stoom in je gezicht krijgt, want dat is nog heter dan kokend water.
-
Schud het overtollige water eraf en gooi de pasta terug in de pan. Zet de pan niet terug op een heet gedeelte van het fornuis, want dan kan de pasta aanbranden.
-
Voeg een eetlepel olijfolie toe en schud (optioneel). Hoewel dit voorkomt dat de pasta aan elkaar plakt, legt het ook een laagje tussen de pasta en de saus die je toevoegt, waardoor het geheel minder smaakvol kan zijn.
-
Bedek de pasta met je favoriete saus en schud (in de hete pan).
-
Voeg geraspte parmezaanse kaas toe, verse basilicum of peterselie, of andere garnituren naar wens.Advertentie
-
Zet een grote sauspan op middelhoog vuur.
-
Controleer de temperatuur door je hand boven de pan te houden. Als je de hitte eraf voelt stralen is het heet genoeg om te gebruiken.
-
Bedek de bodem van de pan met een dun laagje olie.
-
Sprenkel wat gedroogde kruiden in de olie. Een beetje oregano of Italiaanse kruiden geven de olie een heerlijke kruidige smaak. Als je van een pittige saus houdt kun je ook wat gedroogde rode peper toevoegen. Laat het ongeveer 30 seconden bakken; de kruiden mogen bruin worden, maar het mag niet gaan roken of zwart worden.
-
Voeg een halve fijngesneden uit toe en roer.
-
Voeg na 1-2 minuten meerdere tenen fijngesneden knoflook toe. Omdat de stukjes knoflook veel kleiner zijn dan de ui moet je dit later toevoegen zodat ze niet verbranden.
-
Als de ui glazig is, doe dan 1 groot, of 2 kleine blikken met blokjes gepelde tomaten toe.
-
Voeg zout, suiker (optioneel), zwarte peper en Italiaanse kruiden zoals basilicum of oregano toe.
-
Laat de tomaten goed heet worden, en laat de saus 15 minuten pruttelen.Advertentie
Tips
- Gebruik genoeg water. Aan elkaar gekleefde pasta wordt meestal veroorzaakt door het koken in te weinig water. Gebruik minstens 4 liter water per 500 gram pasta. Er hoeft geen olie of andere toevoegingen bij.
- Italianen hanteren een "laat het met rust" beleid als het om het koken van pasta gaat. Probeer niet te veel te roeren. Dit geldt ook voor de saus.
- Als je spaghetti maakt en het staat in het begin nog niet helemaal onder water, breek het dan niet. Wacht 30 seconden en gebruik voorzichtig een vork om het te buigen en onder water te duwen.
- Voeg wat pastawater toe aan je saus. Als je je eigen saus maakt, doe dan een beetje water waarin de pasta is gekookt erbij als je de dikte wilt aanpassen. Het opgeloste zetmeel zal je saus binden en de textuur verrijken. Let op dat de "juiste" hoeveelheid varieert per recept, hoeveelheid saus en voorkeur.
- Sommige mensen spoelen hun pasta graag af in het vergiet om het zetmeel kwijt te raken. Doe dit niet! De saus kleeft beter aan de pasta dankzij het zetmeel en als je het afspoelt koel je de pasta af. Giet de pasta dus af en doe het terug in de pan waarin het gekookt is, zet het vuur weer aan, voeg de saus toe en roer tot het goed gemengd en heet is. De pasta wordt nu helemaal bedekt met de saus en is heet als je het serveert.
- Als je pasta klaar is, beginnen de uiteinden lichter te kleuren.
- Voeg zout toe aan het water. Zout versterkt de smaak van de pasta en laat de smaken van de saus beter mengen.
- Voordelen van spaghetti: het is makkelijk te maken, kost weinig tijd, kan gezond zijn en kan met elke soort groenten, saus, en proteïnebron (vlees, kip, tofu) worden gemaakt.
- Verschillende soorten pasta hebben verschillende kooktijden. Dunne linguine bijvoorbeeld kookt veel sneller dan rigatoni.
Advertentie
Waarschuwingen
- Doe de pasta rustig in het kokende water, anders kan het water opspatten en kun je je verbranden.
- Het fabeltje dat pasta aan het plafond kleeft als het klaar is, is niet waar. Een nog maar net gekookt stukje pasta kan al aan het plafond plakken…het hangt ook af waar je plafond van gemaakt is.
- Als de bellen haast over de rand van de pan gaan, zet het vuur dan lager.
Advertentie
Advertentie