Pdf downloaden Pdf downloaden

Pauwen zijn spectaculaire en leuke huisdieren en zijn het meest geschikt voor op boerderijen en landelijke omgevingen. Het is altijd prachtig om te zien wanneer de mannetjes in het rond paraderen en hun staartveren laten zien! De mannetjes worden doorgaans hanen genoemd en de vrouwtjes hennen. Veel mensen noemen de vogel ongeacht het geslacht doorgaans gewoon pauw.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Onderkomen

Pdf downloaden
  1. Houd kuikens gedurende de eerste 4-6 weken van hun leven in een verwarmd gebied. Het is doorgaans een goed idee om te beginnen met een temperatuur van ca. 35 graden Celsius en de temperatuur met 5 graden per week te verlagen. Dit kan echter variëren afhankelijk van de tijd van het jaar en je geografische locatie.
    • Houd de lichaamstaal van de kuikens in de gaten om de beste temperatuur te bepalen. Als kuikens het koud hebben, zullen ze tegen elkaar aan kruipen. Wanneer ze het warm hebben, zullen ze zo ver mogelijk van de warmtebron vandaan willen zijn. De beste temperatuur is die waarbij de kuikens zich vrijelijk bewegen zonder tekenen van bovenstaande te vertonen.
  2. Dit is nodig als je wilt voorkomen dat je pauwen wegvliegen. Het moet ten minste 2,5 meter hoog zijn om te verzekeren dat de pauwen kunnen vliegen en hun veren zonder belemmering kunnen uitzetten. Kippengaas is prima materiaal voor de wanden en het dak. Het dak moet een koepel zijn of op verschillende punten samenkomen waar het dak hoger is dan de rest.
    • Zorg er als je een mannetje hebt voor dat het hok breed en lang genoeg is om de veren volledig uit te zetten wanneer hij paradeert. Als dat niet zo is, resulteert dat in gebroken veren of andere verwondingen.
  3. Maak deze binnen in of verbonden aan de ren, zodat je vogels erin op stok kunnen en kunnen nestelen. Het is goed om een warmtelamp in dit gebied te plaatsen en om de bodem te bedekken met stro. Biedt de pauwen verdiepingen en zitstokken. Zorg ervoor dat je het hele hok controleert op mogelijke toegangsplekken voor vossen en andere kleine plagen.
    • Als je een plaag hebt, overweeg dan om een radio bij de ren te plaatsen. Laat deze constant aan staan. Het is minder waarschijnlijk dat roofdieren zichzelf laten zien als ze de stemmen van mensen horen.
  4. Hoewel pauwen die als kuiken bij je zijn gekomen bijna nooit ver van huis gaan, hebben ze wel de neiging om half-wild te worden als ze op zichzelf worden gelaten. Zorg er dus voor dat ze in een omsloten gebied worden gehouden als je strenge eigendomsgrenzen hebt of bang bent dat je je pauw kwijtraakt.
  5. Dit leidt niet alleen tot een oncomfortabel en ongelukkig leven voor de pauwen, maar kan ook voor ernstige ziektes zorgen, waardoor het voor jou een slechte economische beslissing wordt. Je moet ongeveer 7,5 vierkante meter ruimte per vogel hebben.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Voeren

Pdf downloaden
  1. Het gebruik van hangende voerbakken (die met kettingen aan het plafond hangen) voorkomt doorgaans dat muizen in het voedsel komen. Houd tevens het water verhoogd en op een of andere manier beschermd, zodat er geen uitwerpselen in terecht komen. Je kunt ook een emmer van 11-15 Liter gebruiken voor het water.
  2. Pauwenkuikens moeten de eerste 3 maanden van hun leven een proteïnerijk dieet krijgen. Zoek naar voer voor wilde vogels met een proteïne-inhoud van 25-30%. Naarmate ze ouder worden, kun je kuikens van dat voer afspenen; te veel proteïne kan bij volwassen pauwen voor ernstig misvormde poten zorgen.
  3. Na 3 maanden moeten de kuikens zijn afgespeend en normaal voer voor wilde vogels of vogelpellets krijgen (merk op dat pellets het beste zijn voor vogels in kooien met traliebodems. Het afspenen kan doorgaan in een periode van 6 weken worden gedaan, maar je moet goed op de reacties van de kuiken letten. Als ze stoppen met eten, ga dan door met het voeren van wat ze wel willen eten en probeer het op een andere dag nog eens. Het 6 weken programma is als volgt: [1]
    • Week 1: 3 delen proteïnerijk voer op 1 deel volwassen vogelvoer.
    • Week 2: 2,5 delen proteïnerijk voer op 1 deel volwassen vogelvoer.
    • Week 3: 2 delen proteïnerijk voer op 1 deel volwassen vogelvoer.
    • Week 4: 1,5 delen proteïnerijk voer op 1 deel volwassen vogelvoer.
    • Week 5: 1 delen proteïnerijk voer op 1 deel volwassen vogelvoer.
    • Week 6: 0,5 delen proteïnerijk voer op 1 deel volwassen vogelvoer.
    • Week 7: volledig over of volwassen vogelvoer.
  4. Hoewel te veel lekkernijen voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen, kan het af en toe geven van wat lekkers helpen bij het voorkomen dat ze weg zwerven en bij het innemen van medicatie. Als lekkernij voor je pauwen kun je fruit, groenten, brood, ongezoete ontbijtgranen, hondenvoer en kattenvoer overwegen. Geef ze geen kleine botjes, omdat ze daarin zullen stikken.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Gezondheid

Pdf downloaden
  1. Gezondheidscontroles (met onderzoek indien nodig) zijn gepast wanneer je je nieuwe pauw koopt en daarna elk jaar, om op veel voorkomende ziektes te controleren en deze te voorkomen.
  2. Pauwen die in een kooi leven moeten ten minste elke tweede maand (maar vaker indien nodig) ontwormd worden. Pauwen die vrij rondlopen moeten ten minste elke drie maanden worden ontwormd. Er zijn verschillende producten die gebruikt kunnen worden voor ontworming. De meeste hiervan zijn echter bedoeld voor honden, katten, kippen, kalkoenen of koeien. Hier volgen een aantal die je ook kunt gebruiken voor je pauwen:
    • Piperazine. Dit is een algemene ontwormer die in vloeibare of pilvorm beschikbaar is. De vloeistof kan in het water worden gedaan en worden gebruikt om meerdere jonge vogels tegelijk te ontwormen. De pil moet oraal worden ingenomen.
    • IVOMEC. IVOMEC is ook een zeer effectieve, algemene ontwormer. Het is echter niet effectief tegen capillaria wormen. Als je ervoor kiest om IVOMEC te gebruiken, dan wordt het aangeraden om IVOMEC en Panacur afwisselend te gebruiken (Panacur is bijzonder effectief tegen capillaria wormen). Let wel, deze twee mogen nooit samen gegeven worden. Wissel bij elke ontwormingsbeurt van middel.
    • Ivermectine ontworming voor vee. Dit middel wordt doorgaans gebruikt om fokvee mee te behandelen. Het kan in wat lekkers worden gestopt en zo aan de pauw worden gevoerd, of door de keel van de pauw worden geduwd.
  3. Naast wormen en interne parasieten, kunnen ook externe parasieten, zoals luizen, een probleem veroorzaken in de toom.
    • Luizen. Deze insecten leven hun hele leven op een gastheer, ze leven van de huid, schubben en dode veren. Als je luizen tegenkomt op een vogel, moeten alle vogels in de toom worden behandeld met een veilig bestrijdingsmiddel.
    • Mijten. Deze beestjes zijn beter bestand tegen pesticiden dan luizen. Als je mijten vindt, moet je de vogels gedurende 4 tot 5 weken elke 10 dagen behandelen. Het wordt aangeraden om de toom daarna maandelijks te behandelen totdat je zeker weet dat alle mijten weg zijn.
    • Trombiculidae. Trombiculidae voeden zich met de dijen, borst, vleugels en cloaca, wat resulteert in rode, schilferige plekken op je vogels. Om te behandelen moet je de hele ren/het hele gebied waar de vogels leeft behandelen.
  4. Protozoa zijn eencellige organismen die infecties en andere ziektes kunnen veroorzaken bij verschillende diersoorten. Enkele belangrijke ziektes om voor op je hoede te zijn bij pauwen zijn:
    • Coccidiose. Dit wordt doorgaans alleen gevonden bij vogels van 3 tot 12 weken oud. Het is niet besmettelijk. Het meest prominente symptoom zijn zwarte, waterige uitwerpselen. [2] Om de aandoening te verbeteren, behandel je met een coccidiostaticum of sulfa-medicatie, wat aan het voer wordt toegevoegd. Het is een goed idee om preventieve medicatie aan het voer van je pauwen toe te voegen wanneer ze in de ontvankelijke leeftijd zijn.
    • Histomoniasis. Kuikens tussen 5 en 14 weken oud zijn hier het meest ontvankelijk voor. Symptomen zijn onder andere waterige, gelige uitwerpselen, slaperigheid en zwakte. Het is besmettelijk. Voor de behandeling gebruik je Metronidazol of kopersulfaat.
    • Leucocytozoonosis. Deze protozoön valt de witte bloedcellen van de vogel aan. Symptomen zijn onder andere ernstige bloedarmoede, koorts, zwakte, verlies van de eetlust en moeite met lopen. Het wordt doorgaans overgedragen door kriebelmuggen en knutten, die zich beide in snelstromende rivieren voortplanten. Het wordt aangeraden om je vogels in de seizoenen waarin deze insecten actief zijn binnen te houden. Als er wel een probleem ontstaan, vereist de behandeling sulfa-medicatie of clopidol.
    • Vogelmalaria. Hier worden de rode bloedcellen van de vogel aangevallen. Symptomen zijn onder andere zwakte, verlies van eetlust en eventueel overlijden. Net als leucocytozoonosis wordt deze ziekte overgedragen door knutten. Om deze ziekte te voorkomen, moet de insectenpopulatie onder controle worden gehouden en moeten de vogels een lage dosis anti-malaria medicatie, clopidol, krijgen als je bang bent dat ze besmet kunnen raken.
    Advertentie

Tips

  • Laat je pauwen niet schrikken. Het zijn erg schrikachtige vogels en kunnen zichzelf verwonden door herhaaldelijk tegen de muren of plafonds van hun omheining aan te vliegen.
  • Bereid zelf het voedsel. Als je geen speciaal voer voor wilde vogels kunt vinden of dat liever niet gebruikt, dan kun je ook zelf voer maken voor je pauw. Om dit te doen voer je de pauwen een mengsel van kippenpellets en gemengde granen (gerst, tarwe, rijst). Maïsvoer is ook acceptabel. Je kunt daar wat hondenvoer (voor grote honden) aan toevoegen.
  • Zorg ervoor dat de kooi groot genoeg is voor het mannetjes om in te paraderen (alle veren vertonen) en te vliegen. Biedt in elk deel van de ren hoge zitstokken.
  • Kijk uit voor roofdieren, zoals vossen. Deze kunnen je pauwen doden en de eieren opeten.
  • Als je een broedend vrouwtje hebt, biedt dan een grote, schone autoband waarvan het midden is gevuld met stro. Deze moet in de houten beschutting worden geplaatst. Ze zal dan daarin haar eieren leggen. Als je dit niet biedt, zal ze de eieren gewoon op de vloer leggen, waar je erop kunt gaan staan en ze opgegeten kunnen worden door roofdieren.
  • Wees je ervan bewust dat een pauwenhaan met wel 6 hennen per paarseizoen kan paren.
  • Bij het binnengaan van de rest moet je goed opletten dat de pauwen er niet uit kunnen. Neem aan bezem mee indien nodig. Neem een slot dat zonder sleutel ontgrendelt kan worden en sluit het achter je als je de deur dicht hebt. Als je pauwen uitbreken, zullen ze waarschijnlijk in een boom vliegen of helemaal wegvliegen. Ze kunnen zich ook aansluiten bij een toom wilde kalkoenen, omdat dit dichtverwante neven van de pauw zijn.
  • Pauwen paraderen wanneer het regent, zorg dus voor regenwater door doorlatende daken te maken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Houd geen twee mannetjes in dezelfde ren. Ze kunnen en zullen met elkaar gaan vechten, waarop doorgaans de dood volgt.
  • Vermijd toegang tot metalen objecten, zoals munten, speelgoed, spijkers, soldeer of losse draden.
  • Vermijd het voeren van chocolade, koffie of alcohol aan je pauwen, deze kunnen giftig zijn.
  • Hoewel pauwen samen met kippen gehouden kunnen worden, komt 'blackhead', dat veroorzaakt wordt door een bacterie die wordt overgedragen door rondwormen, veel voor bij pauwen die bij kippen worden gehouden. Het is beter om de twee soorten apart onder te brengen.
  • Omdat de vleugels vrijwel nooit geknipt worden, is het goed om je pauw in een grote ren te houden.
  • De luide roep van de pauw is problematisch als hij in stedelijke gebieden wordt gehouden.
  • De hennen zijn ontvankelijk voor aanvallen door vossen, met name wanneer ze voor hun kuikens zorgen. De mannetjes kunnen zichzelf beter verdedigen en zullen sneller in een boom vliegen, hierdoor zijn er doorgaans veel meer pauwhanen dan hennen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Kippengaas
  • Hout
  • Spijker
  • Kippen pellets/zaad
  • Hondenvoer
  • Fruit/groenten
  • Stro/hooi/of vergelijkbare bodembedekking
  • Verhoogde voedsel- en waterbakken

Over dit artikel

Deze pagina is 8.545 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie