Een doel is een mentale voorstelling van een specifieke, meetbare prestatie die je met de juiste inspanning kunt leveren. [1] X Bron Rouillard, L. (2009). Goals and Goal Setting : Achieve Measurable Results. Rochester, NY: Axzo Press. [2] X Bron Een doel kan gebaseerd zijn op een droom of op hoop, maar anders dan die dingen is een doel meetbaar. Met een goed omschreven doel zul je precies weten wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Persoonlijke doelen stellen kan zowel ontzettend bevredigend zijn als bijzonder nuttig. Onderzoek heeft aangetoond dat het stellen van doelen ervoor zorgt dat je zelfverzekerder en hoopvoller wordt - zelfs wanneer de doelen niet onmiddellijk behaald worden. [3] X Bron Het is zoals de Chinese wijsgeer Lao Tzu ooit zei: “Een reis van duizend mijlen begint met een enkele stap.” [4] X Bron Je kunt die eerste stap op jouw reis naar verwezenlijking zetten door realistische persoonlijke doelen te stellen.
Stappen
-
Denk aan wat jij belangrijk vindt. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op succes groter is wanneer je je doelen baseert op iets dat jou motiveert. [5] X Bron Breng in kaart op welke punten in jouw leven je graag verandering zou willen aanbrengen. In dit stadium is het geen enkel probleem als die punten niet zeer specifiek zijn. [6] X Bron Wilson, S. B., & Dobson, M. S. (2008). Goal Setting : How to Create an Action Plan and Achieve Your Goals. New York: AMACOM
- Veelgehoorde doelen zijn doelen op het vlak van zelfverbetering, het verbeteren van relaties en succes met een onderneming of opleiding. [7] X Bron Andere zijn bijvoorbeeld spiritualiteit, financiën, gezondheid en de mensen om je heen. [8] X Bron Wilson, S. B., & Dobson, M. S. (2008). Goal Setting : How to Create an Action Plan and Achieve Your Goals. New York: AMACOM
- Stel jezelf de volgende grote vragen: Hoe wil ik groeien? Wat wil ik de wereld bieden? Deze vragen kunnen je helpen vaststellen waar jij de meeste waarde aan hecht. [9] X Bron
- Je kunt bijvoorbeeld denken aan betekenisvolle veranderingen die je door zou kunnen voeren op het gebied van je gezondheid en persoonlijke relaties. Schrijf deze twee punten op, en ook wat je graag zou willen veranderen.
- Het is in dit stadium geen enkel probleem als de veranderingen niet erg specifiek zijn. Voor je gezondheid kun je bijvoorbeeld opschrijven 'werken aan mijn conditie' of 'gezonder eten'. Voor je persoonlijke relaties kun je bijvoorbeeld kiezen voor 'meer tijd met mijn gezin doorbrengen' of 'nieuwe mensen leren kennen'. Voor je zelfverbetering kun je iets schrijven als 'leren koken'.
-
Breng in kaart hoe de 'best mogelijke versie van jezelf' eruit ziet. Onderzoek stelt dat het identificeren van de best mogelijke versie van jezelf je kan helpen een positievere en gelukkigere kijk op het leven te krijgen. Ook kan het je helpen denken aan de doelen die er echt toe doen voor jou. [10] X Bron Om de best mogelijke versie van jezelf te kunnen vinden zijn twee dingen nodig: je moet je toekomstige zelf voor de geest halen (wanneer je je doelen bereikt hebt), en denken aan de eigenschappen die je nodig hebt om daar te geraken. [11] X Bron
- Beeld je een moment in de toekomst in waarop jij de beste versie van jezelf bent. Hoe zou dat eruit zien? Wat is voor jou het belangrijkst? Het is belangrijk om je te concentreren op wat jij het belangrijkst vindt; laat jezelf niet onder druk zetten om je te concentreren op wat anderen het belangrijkst vinden.
- Beeld je de details van je toekomstige zelf in. Denk positief. Je kunt je iets voorstellen dat een 'levensdroom' is, een grote mijlpaal, of een andere grote prestatie. Als de beste versie van jou een bakker is met haar eigen succesvolle bakkerij, beeld je dan in hoe die eruit ziet. Waar is het? Hoe ziet de bakkerij eruit? Hoeveel werknemers heb je? Wat voor soort werkgever ben jij? Hoeveel werk je?
- Noteer de details van deze visualisatie. Beeld je de eigenschappen in die jouw best mogelijke zelf nodig heeft om succes te behalen. Als je je eigen bakkerij hebt, dan moet je goed kunnen bakken, moet je geld kunnen beheren, kunnen netwerken met mensen, problemen oplossen, creatief zijn, en vaststellen wat de vraag naar gebakken waren is. Schrijf zoveel mogelijk eigenschappen en vaardigheden op.
- Ga na over welke van deze eigenschappen je reeds beschikt. Denk vervolgens aan de eigenschappen die je nog kunt ontwikkelen.
- Denk na over manieren hoe je deze eigenschappen en vaardigheden kunt ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld een eigen bakkerij wilt hebben maar niet weet wat er allemaal komt kijken bij een eigen bedrijf, dan is het verstandig om een cursus bedrijfskunde of economie te gaan volgen—zo kun je aan die vaardigheden werken.
-
Geef deze gebieden de prioriteit. Als je een lijst samengesteld hebt van vlakken waar je verbetering wilt doorvoeren, dan zul je die eten prioriteren. Als je je op alle punten tegelijk probeert te focussen, dan zal dat je geheid overweldigen—als je het gevoel krijgt je doelen niet te kunnen behalen, dan zul je een stuk minder bereid zijn ze na te jagen. [12] X Bron
- Deel je doelen op in drieën: globale doelen, secundaire doelen en tertiaire doelen. De globale doelen zijn het belangrijkst Het zijn de doelen die het meest natuurlijk aanvoelen. De secundaire en tertiaire doelen hebben ook belangrijke elementen, maar zijn niet zo belangrijk voor je als de globale doelen. Ook zijn ze doorgaans wat specifieker.
- Onder de globale doelen kun je bijvoorbeeld dingen scharen als 'de gezondheid verbeteren' (allerbelangrijkst), de band met de familie versterken (allerbelangrijkst), een reis naar het buitenland maken'. Bij de secundaire doelen kun je zetten: 'een goede vriend zijn, het huis schoon houden, de Mont Blanc beklimmen', en bij de tertiaire doelen, 'leren breien, efficiënter leren werken, elke dag sporten'.
-
Begin het af te bakenen. Als je eenmaal weet waar je verandering door wilt voeren, en ook weet welke veranderingen je door wilt voeren, dan kun je onderscheid beginnen te maken tussen de specifieke kenmerken die je wilt bereiken. Deze specifieke kenmerken vormen de basis van je doelen. Door antwoord te geven op de vragen 'wat, wie, waar, wanneer, hoe en waarom' kun je er precies achter komen wat je wilt bewerkstelligen.
- Onderzoek suggereert dat het stellen van specifieke doelen ervoor zorgt dat je er sneller in zult slagen, maar dat niet alleen: de kans is bovendien een stuk groter dat je je over het algemeen gelukkiger zult voelen. [13] X Bron
-
Bepaal het 'Wie'. Als je doelen stelt is het belangrijk om te weten wie er verantwoordelijk is voor het bereiken van de verschillende doelonderdelen. Omdat dit persoonlijke doelen zijn, zul jij meestal de hoofdverantwoordelijke zijn. Voor sommige doelen, zoals ‘de band met de familie versterken’, is de participatie van anderen nodig. Het is daarom verstandig om in kaart te brengen wie voor welke onderdelen verantwoordelijk zijn.
- ‘Leren koken’ is bijvoorbeeld een persoonlijk doel waar jij alleen verantwoordelijk voor bent. Als het doel echter ‘een diner organiseren’ is, dan is daar ook de verantwoordelijkheid van anderen voor nodig.
-
Stel het 'Wat' vast. Deze vraag helpt je het doel, de details, en de gewenste resultaten vast te stellen. ‘Leren koken’ is bijvoorbeeld te ruim om haalbaar te zijn; het doel ontbeert focus. Denk eens na over de details van wat je echt wilt bereiken. ‘Een Italiaans diner voor mijn vrienden leren koken’ is een stuk specifieker. ‘Champignonrisotto leren koken voor mijn vrienden’ is nog weer een stuk specifieker.
- Hoe uitvoeriger je dit element in kaart brengt, hoe duidelijker de stappen zullen zijn die je moet zetten om te kunnen slagen.
-
Stel het 'Wanneer' vast. Als je doelen stelt is het ontzettend belangrijk om ze op te breken in fases of stadia. Weten wanneer welke specifieke onderdelen van je plan voltooid moeten zijn, kan je helpen op schema te blijven. Bovendien wordt zo duidelijk dat je echt vooruitgang aan het boeken bent. [14] X Bron
- Houd deze stadia realistisch. ‘Tien pond afvallen’ zal waarschijnlijk niet binnen een paar weken lukken. Denk aan hoeveel tijd er redelijkerwijs voor nodig is om de verschillende stadia af te ronden.
- ‘Voor morgen champignonrisotto leren koken voor mijn vrienden’ is waarschijnlijk onrealistisch. Dit doel kan je een hoop stress bezorgen, omdat je iets probeert te bereiken waar je jezelf niet genoeg tijd voor gegund hebt om te leren (en de onvermijdelijke foutjes te maken).
- ‘Voor het eind van de maand champignonrisotto leren koken voor mijn vrienden’ geeft je voldoende tijd om te oefenen en leren. Je zult dit doel echter alsnog in stappen op moet delen om de slagingskans nog verder te vergroten.
- Je kunt dit doel bijvoorbeeld opdelen in haalbare stadia: ‘Voor het eind van de maand champignonrisotto leren koken voor mijn vrienden. Voor het eind van deze week recepten vinden. Drie verschillende recepten minstens één keer uitproberen. Als ik er een vind die lekker is, nog een keer oefenen voor ik mijn vrienden uitnodig.’
-
Stel het 'Waar' vast. In veel gevallen kan het handig zijn om op een speciaal daarvoor bestemde plek aan je doelen te werken. Als je doel bijvoorbeeld is om drie keer per week te sporten, dan dien je te beslissen of je dat in de sportschool gaat doen, thuis, of in het park.
- In ons voorbeeld kun je bijvoorbeeld besluiten om een kookcursus te gaan volgen, of om alles thuis zelf te leren.
-
Stel het 'Hoe' vast. Deze stap moedigt je aan om in te beelden hoe je elke fase van het doelproces afrondt. Op deze manier kader je het doel mooi in, en zul je precies weten wel handelingen je in elke fase moet verrichten.
- Bij het voorbeeld van de champignonrisotto zul je een recept moeten vinden, de ingrediënten moeten kopen, het juiste kookgerei moeten verzamelen, en tijd vrijmaken om het gerecht te bereiden.
-
Stel het 'Waarom' vast. Zoals hierboven beschreven is, zul je je doel een stuk sneller behalen als je het zinvol vindt en je de motivatie hebt om er naartoe te werken. Deze vraag helpt je in kaart brengen wat de precieze motivatie achter het doel is. Wat betekent het bereiken van dit doel voor je?
- In ons voorbeeld kun je champignonrisotto willen leren maken voor je vrienden, zodat je ze uit kunt nodigen om samen van een heerlijke maaltijd te genieten. Dit stelt je in staat om de band met je vrienden te versterken en hen te laten zien hoeveel je om hen geeft.
- Het is belangrijk om het ‘waarom’ in je achterhoofd te houden als je eraan werkt om je doelen te behalen. Het stellen van ontzettend concrete, specifieke doelen is nuttig, maar je moet ook het ‘grote geheel’ in gedachten houden. [15] X Bron
-
Verwoord je doelen positief. Onderzoek wijst uit dat je je doelen sneller zult bereiken als je ze positief verwoordt. Met andere woorden, verwoord je doelen als iets waar je naartoe wilt werken; niet naar iets waar je vanaf wilt werken. [16] X Bron
- Als een van je doelen is om gezonder te eten, dan is het niet verstandig om het te verwoorden als ‘Stoppen met junk food eten.’ Deze verwoording laat het lijken alsof je jezelf iets ontneemt, en mensen houden niet van dat gevoel.
- Probeer je doelen liever te verwoorden als iets dat je verdient of leert: ‘Eet per dag minstens twee ons groente, twee stuks fruit.’
-
Zorg ervoor dat je doelen op prestaties gebaseerd zijn. Het bereiken van je doelen vergt hard werk en motivatie, maar je moet er ook voor zorgen dat je jezelf doelen stelt die door jouw eigen werk bereikt kunnen worden. Je hebt alleen je eigen handelingen onder controle; niet de resultaten (noch de handelingen van anderen). [17] X Bron
- Door je doelen gericht te houden op welke handelingen jij zelf kunt verrichten, en niet op hun specifieke resultaten, zul je beter in staat zijn om tegenslag te verwerken. Door succes te beschouwen als een prestatieproces zul je het gevoel krijgen dat je je doelen aan het bereiken bent, zelfs als de uitkomst niet is zoals jij die graag gezien had.
- ‘President van Amerika worden’ is bijvoorbeeld een doel waar de resultaten van andermans handelingen voor nodig zijn (in dit geval die van kiezers). Die handelingen heb je niet in eigen hand, en daarom is het doel problematisch. ‘Meedoen aan de verkiezingen’ is een doel dat je wel kunt bereiken, omdat het succes ervan afhangt van je eigen motivatie en harde werk. Zo kun je je prestatie als succes beschouwen, zelfs als je niet verkozen wordt.
Advertentie
-
Breng je doelstellingen in kaart. Doelstellingen zijn de handelingen of tactieken die je gebruikt om je doel te bereiken. [18] X Bron Rouillard, L. (2009). Goals and Goal Setting : Achieve Measurable Results. Rochester, NY: Axzo Press. Door je doelstellingen verder op te splitsen in concrete taken wordt het nog makkelijker om je doelen te bereiken en je vooruitgang bij te houden. Gebruik de antwoorden op de vragen die je jezelf eerder gesteld hebt—wat, waar, wanneer, etc.—om je te helpen je doelstellingen in kaart te brengen.
- Kijk bijvoorbeeld eens naar het volgende doel: ‘Ik wil geneeskunde studeren zodat ik naar Afrika kan gaan om de plaatselijke bevolking voorlichting te geven en te helpen een breder begrip van de geneeskunde op te doen.’ Dit is een specifiek doel, maar niettemin uiterst complex. Je zult een heleboel doelstellingen in kaart moeten brengen om dit doel te kunnen bereiken.
- Voorbeelden van mogelijke doelstellingen voor dit doel kunnen zijn:
- Uitblinken op de middelbare school
- Vrijwilligerswerk doen in de medische sector
- Aanmelden voor een studie Geneeskunde
- Uitblinken tijdens mijn studie Geneeskunde
-
Stel je tijdsvenster vast. Sommige doelen kun je sneller bereiken dan andere. ‘Drie dagen per week een uur in het park wandelen’ is bijvoorbeeld een doel waar je gelijk mee kunt beginnen. Voor sommige doelen zul je de stadia over langere perioden uit moeten spreiden. [19] X Bron
- In het voorbeeld van de geneeskundestudent zal het jaren duren voor hij/zij dit bereikt heeft. Het proces kent vele stadia, waarvan elk stadium een eigen doelstelling heeft, en elke doelstelling eigen taken.
- Zorg ervoor dat ook je rekening houdt met deadlines en andere voorwaarden. De doelstelling ‘Aanmelden voor een studie Geneeskunde’ is bijvoorbeeld aan een deadline onderhevig. Omdat er een beperkt aantal studenten toegelaten wordt, gaat er redelijk wat tijd overheen en zijn er deadlines in het leven geroepen voor de aanmelding. Zorg er dus voor dat je al je papieren in orde hebt zodat je je tijdig aan kunt melden voor de studie Geneeskunde.
-
Breek de doelstellingen op in taken. Als je eenmaal de doelstellingen en het tijdsvenster vastgesteld hebt, kun je de doelstellingen op gaan breken in kleinere en concretere taken. Dit zijn handelingen die je helpen de gewenste doelstelling te bereiken. Stel voor elke taak een deadline in, zodat je jezelf op schema kunt houden. [20] X Bron
- Om je eerste doelstelling van de student Geneeskunde te bereiken, ‘Uitblinken op de middelbare school’, kun je die in een aantal concrete, specifieke taken opbreken. Mogelijke taken zijn onder meer ‘Het vakkenpakket ‘Natuur en Gezondheid’ kiezen’ en ‘Een studiegroepje beginnen met klasgenootjes.’
- Sommige van deze taken zullen deadlines hebben die door andere factoren bepaald worden, zoals ‘Aanmelden voor een studie Geneeskunde’. Voor taken zonder inherente deadlines dien je zelf een deadline in te stellen, zodat je jezelf verantwoordelijk kunt houden voor je eigen voortgang.
-
Breek je taken op in klussen. Waarschijnlijk is je nu al wel een bepaalde trend opgevallen: deze dingen worden kleiner en kleiner. En daar is alle reden toe. Onderzoek wijst keer op keer uit dat specifieke doelen de slagingskans vergroten, zelfs als ze moeilijk zijn. Dat komt omdat het moeilijk kan zijn om je beste prestaties te leveren als je niet zeker weet wat je precies wilt bereiken.
- De taak ‘Het vakkenpakket ‘Natuur en Gezondheid’ kiezen’ kan bijvoorbeeld opgedeeld worden in klussen. Elke klus heeft een eigen deadline. Mogelijke klussen zijn bijvoorbeeld ‘De roosters voor de afzonderlijke vakken bekijken’, ‘Een afspraak maken met de decaan’ en ‘Inschrijven voor het vakkenpakket Natuur en Gezondheid’. ‘Een afspraak maken met de studieadviseur’ en ‘Definitief beslissen op[datum]’.
-
Maak een lijst van specifieke dingen die je reeds doet. Voor veel doelen ben je waarschijnlijk al handelingen aan het verrichten die nodig zijn om je doelen te bereiken. Als je uiteindelijke doel is om Geneeskunde te gaan studeren, dan is het kijken van medische televisieprogramma’s en het lezen van medische tijdschriften waarschijnlijk een productieve gewoonte die je voort wilt blijven zetten. [21] X Bron
- Wees ook met deze lijst zo specifiek mogelijk. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat je je al van bepaalde taken of klusjes gekweten hebt, zonder dat zelf te beseffen. Deze specifieke lijst zal je helpen inzien dat je daadwerkelijk vooruitgang aan het boeken bent.
-
Breng in kaart wat je moet leren en ontwikkelen. Bij veel van de doelen zul je waarschijnlijk (nog) niet over alle vaardigheden of gewoonten beschikken die je nodig hebt om de doelen te kunnen bereiken. Denk aan welke eigenschappen, vaardigheden en gewoonten je al hebt—de beste versie van jezelf-oefening is hiervoor uitermate geschikt—en kijk in hoeverre die overeenkomen met je doelstellingen.
- Als je ergens ruimte voor verbetering ziet, maak daar dan een nieuwe doelstelling van. Hanteer daarvoor hetzelfde opbreekproces als hierboven beschreven is.
- Als je bijvoorbeeld arts wilt worden, dan moet je je op je gemak voelen bij het aanspreken en omgaan met andere mensen. Als je erg verlegen bent, zul je aan je sociale vaardigheden moeten werken om de slagingskans van je uiteindelijke doel te vergroten.
-
Stel een plan op voor vandaag. Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen hun doelen niet bereiken, is door te denken dat ze morgen zullen beginnen met het bereiken van hun doelen. Denk aan iets wat je vandaag nog kunt doen om aan je plan te werken, ongeacht hoe klein het ook is. Zo zul je je acuut gaan denken dat je vooruitgang geboekt hebt, omdat je onmiddellijk actie ondernomen hebt. [22] X Bron
- De handeling die je vandaag verricht kan je erop voorbereiden om andere klussen of taken aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je eerst wat informatie moet vergaren voor je die afspraak met je decaan kunt gaan maken. Of dat je eerst goede, comfortabele wandelschoenen moet aanschaffen als je jezelf ten doel gesteld hebt om driemaal wekelijks te gaan wandelen. Zelfs de kleinste prestatie kan je de motivatie geven om door te pakken.
-
Breng de obstakels in kaart. Niemand vindt het fijn om aan de obstakels die in de weg liggen te denken, maar het is van essentieel belang om het toch te doen. Als je je plan ontwikkelt is het belangrijk om rekening te houden met potentiële obstakels. Dit zal je helpen voor te bereiden op dingen die niet volgens plan verlopen. [23] X Bron Rouillard, L. (2009). Goals and Goal Setting : Achieve Measurable Results. Rochester, NY: Axzo Press. Breng potentiële obstakels in kaart en bedenk manieren waarop je die kunt overwinnen.
- Obstakels kunnen extern zijn, zoals geld- of tijdgebrek om je doelstellingen te bereiken. Als je bijvoorbeeld je eigen bakkerij wilt beginnen, dan kan het vinden van financiering om een bedrijfspand te huren en ovens en apparatuur aan te schaffen een groot obstakel zijn.
- Handelingen die je kunt verrichten om dit obstakel te overwinnen zijn onder meer leren hoe je een goed bedrijfsplan schrijft, zodat je investeerders aan kunt trekken. Ook kun je vrienden en familie vragen in je bakkerij te investeren, of kun je ervoor kiezen om op kleinere schaal te beginnen (zoals door de producten eerst in je eigen keuken thuis te gaan bakken).
- Obstakels kunnen ook intern zijn. Een gebrek aan informatie of kennis is een veelvoorkomend obstakel dat op elk moment in het doelproces tegen kunt komen. Als je bijvoorbeeld een eigen bakkerij wilt beginnen, dan kan het zijn dat je een markt treft die op zoek is naar een soort gebak dat jij niet kunt maken. [24] X Bron
- Je kunt dit obstakel overwinnen door andere bakkers te zoeken die dat wel kunnen, door een cursus te volgen, of door het jezelf door middel van ‘gissen en missen’ te leren.
- Angst is een van de meest voorkomende interne obstakels. De angst om doelen niet te bereiken kan je ervan weerhouden om productieve actie te ondernemen om je doelen wel te bereiken. [25] X Bron De volgende sectie zal je een paar technieken aanleren om je te helpen deze angsten te overwinnen. [26] X Bron
Advertentie
-
Maak gebruik van visualisatie. Onderzoek heeft aangetoond dat visualisatie een positief effect kan hebben op het verbeteren van je prestaties. Veel atleten zweren bij deze techniek, en beweren dat het hun sleutel tot succes is. [27] X Bron Er zijn twee soorten visualisatie: resultaatvisualisatie en procesvisualisatie. Om de kans op succes zo hoog mogelijk te maken dien je een combinatie van beide te gebruiken. [28] X Bron
- Bij resultaatvisualisatie beeld je jezelf in je doelen te bereiken. Net als bij de Beste versie van jezelf-oefening dient deze visualisatie zo specifiek en gedetailleerd mogelijk te zijn. Gebruik al je zintuigen om een mentaal beeld te creëren: beeld je in wie er bij je is, hoe het ruikt, welke geluiden je hoort, wat je aanhebt, waar je bent, etc. Sommige mensen vinden het handig om hiervoor een ‘vision board’ te maken, een voorstelling van je doel in foto’s en plaatjes.
- Bij procesvisualisatie beeld je jezelf in de stappen te zetten die nodig zijn om je doel te bereiken. Denk aan elke handeling die je verricht hebt. Als je bijvoorbeeld arts wilt worden, kun je resultaatvisualisatie toepassen om je in te beelden dat je de artseneed aflegt. Maak vervolgens gebruik van procesvisualisatie om je alle dingen in te beelden die je gedaan hebt om dit succes te behalen.
- Bij psychologen staat dit proces bekend als het ‘coderen van prospectieve herinneringen’. Dit proces kan je het gevoel geven dat je taken haalbaar zijn, en kan je ook het gevoel geven al wat succes behaald te hebben. [29] X Bron
-
Denk positief. Onderzoek heeft uitgewezen dat positief denken effectiever is om mensen te helpen leren, zich aan te passen en te veranderen; effectiever dan zich te focussen op gebreken of vergissingen. [30] X Betrouwbare bron Greater Good Magazine Ga naar de bron Het doet er niet eens toe wat je doelen zijn. Positief denken is voor topsporters net zo effectief als voor bedrijfsmanagers of studenten. [31] X Bron
- Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat positieve en negatieve feedback andere hersengebieden beïnvloeden. Positief denken stimuleert de hersengebieden die verband houden met visuele verwerking, het voorstellingsvermogen, empathie, motivatie en het denken in het ‘grote geheel’. [32] X Betrouwbare bron PubMed Central Ga naar de bron
- Je kunt jezelf er bijvoorbeeld aan herinneren dat je doelen positieve groei-ervaringen zijn; niet dingen die opgeeft of achterlaat.
- Als je het moeilijk hebt met je doelen, kun je je vrienden en familie vragen je aan te moedigen.
- Positief denken alleen is niet genoeg. Je moet ook een lijst bijhouden van je doelstellingen, taken en klussen, en handelingen verrichten die het uiteindelijke bereiken van je doel bevorderen. Als je alleen op positief denken vertrouwt zul je niet ver komen. [33] X Bron
-
Herken het ‘valse-hoopsyndroom’. Dit is een term die psychologen gebruiken om een cyclus te beschrijven die je waarschijnlijk wel bekend is als je ooit een goed voornemen voor het nieuwe jaar gehad hebt. Deze cyclus bestaat uit drie delen: 1) het doel stellen, 2) verrast zijn over hoe moeilijk het is dat doel te bereiken, 3) het doel opgeven. [34] X Bron
- Deze cyclus kan zich voltrekken als je niet onmiddellijk resultaat ziet (wat maar al te vaak het geval is bij goede voornemens voor het nieuwe jaar). Door je doelstellingen en tijdsvensters in kaart te brengen, kun je deze onrealistische verwachtingen bestrijden.
- Het kan ook gebeuren als het aanvankelijke enthousiasme van het doelstellen afzwakt, en je echt aan het werk moet. Het stellen van doelen en die vervolgens in kleinere componenten opbreken kan je helpen het momentum te behouden. Vier elke prestatie die je levert, hoe klein ook.
-
Beschouw tegenslagen als leerervaring. Onderzoek wijst uit dat mensen die van hun tegenslagen leren een grotere kans hebben om een positieve kijk op het bereiken van hun doelen te behouden. Hoopvol zijn is een essentieel onderdeel van het bereiken van je doelen. Hoop heeft de blik naar voren; niet naar achteren. [35] X Betrouwbare bron Greater Good Magazine Ga naar de bron
- Onderzoek heeft bovendien aangetoond mensen dat die slagen niet met meer of minder tegenslag te maken krijgen dan de mensen die opgeven. Het verschil zit hem in de manier waarop mensen zich die tegenslag voorstellen. [36] X Bron
-
Tart perfectionistische neigingen. Perfectionisme vloeit meestal voort uit de vrees voor kwetsbaarheid. We verlangen wellicht om ‘perfect te zijn’ zodat we het verlies, angst of ‘mislukking’ niet hoeven te ervaren. Perfectionisme kan je echter niet tegen deze natuurlijke menselijke ervaringen beschermen. Perfectionisme hanteert een onmogelijke standaard, zowel voor jou als voor anderen. [37] X Bron Veel studies hebben laten zien dat er een sterk verband is tussen perfectionisme en ongelukkigheid. [38] X Bron
- ‘Perfectionisme’ wordt vaak verward met ‘streven naar succes’ Veel studies wijzen echter uit dat perfectionisten juist minder succes ervaren dan de mensen die niet aan deze onrealistische standaard proberen te voldoen. [39] X Bron Sterker nog, perfectionisme kan angst, ongerustheid en uitstel juist in de hand werken. [40] X Bron
- In plaats van onbereikbare perfectionistische idealen na te streven, kun je beter de kwetsbaarheid omarmen die het streven naar uitmuntendheid met zich meebrengt. Kijk bijvoorbeeld naar de uitvinder Myshkin Ingawale, die technologie wilde uitvinden waarmee zwangere vrouwen op bloedarmoede getest konden worden—teneinde de moedersterfte in India terug te brengen. Regelmatig vertelt hij het verhaal over hoe hij de eerste 32 pogingen jammerlijk faalde. Omdat hij zijn houding en instelling niet liet domineren door perfectionisme is hij steeds nieuwe tactieken blijven proberen, totdat de 33ste uitvinding succesvol bleek. [41] X Bron
- Door zelfmededogen te ontwikkelen kun je perfectionisme bestrijden. [42] X Bron Herinner jezelf eraan dat je een mens bent, en dat alle mensen met tegenslagen en obstakels te maken krijgen. Wees niet te streng voor jezelf als je deze obstakels tegenkomt. [43] X Bron
-
Wees dankbaar. Onderzoek wijst dat er een sterk verband is tussen het actief beoefenen van dankbaarheid en het succesvol bereiken van doelen. [44] X Betrouwbare bron Greater Good Magazine Ga naar de bron Houd een dankbaarheidsdagboek bij. Dit is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om dankbaarheid toe te passen in het dagelijks leven. [45] X Betrouwbare bron Greater Good Magazine Ga naar de bron [46] X Betrouwbare bron Greater Good Magazine Ga naar de bron
- Je dankbaarheidsdagboek hoeft heus geen roman te zijn. Zelfs een zinnetje of twee schrijven over een ervaring of een persoon waar je dankbaar voor bent zal al het gewenste effect teweegbrengen.
- Geloof dat het werkt. Het klinkt misschien afgezaagd, maar het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek zal meer succes opleveren als je jezelf bewust vertelt dat het je zal helpen gelukkig en dankbaar te zijn. [47] X Betrouwbare bron Greater Good Magazine Ga naar de bron Wijs je scepsis de deur.
- Koester specifieke momenten, ongeacht hoe klein ze zijn. Overhaast het proces van het dagboekschrijven niet. Neem de tijd en denk echt even goed na over wat bepaalde ervaringen of momenten voor jou betekenen, en waarom je er dankbaar voor bent.
- Schrijf een, twee keer per week in je dagboek. Onderzoek wijst uit dat dagboekschrijven minder effectief is als je het elke dag doet, dan wanneer je het maar een paar keer per week doet. Dat kan zijn omdat we snel ongevoelig worden voor positiviteit. [48] X Betrouwbare bron Greater Good Magazine Ga naar de bron
Advertentie
Tips
- Als je denkt dat de deadlines je ervan weerhouden je doelen te bereiken, kun je ze inkorten of uitbreiden. Maar als het je te lang duurt om je doel te bereiken, of als je niet genoeg tijd neemt om dat te doen, dan kun je overwegen om het doel zelf opnieuw te evalueren; het kan zijn dat het doel op dit moment te moeilijk is om te bereiken, of juist te makkelijk.
- Het opstellen van persoonlijke doelen kan een bevredigende ervaring zijn, maar dat kan het bereiken van je doelen ook. Beloon jezelf als je een doel bereikt hebt! Er is namelijk niets dat je meer motivatie geeft voor je volgende doelen dan een passende beloning!
Waarschuwingen
- Stel jezelf niet zo veel doelen dat je je overweldigd voelt en niets gedaan krijgt.
- Het is maar al te makkelijk om persoonlijke doelen op te stellen en ze nooit te bereiken (denk bijvoorbeeld aan de goede voornemens met nieuwjaar). Je moet de motivatie en focus behouden op het eindresultaat, zodat je je doelen daadwerkelijk kunt bereiken.
Bronnen
- ↑ Rouillard, L. (2009). Goals and Goal Setting : Achieve Measurable Results. Rochester, NY: Axzo Press.
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/notes-self/201308/how-set-goals
- ↑ http://news.stanford.edu/news/2015/january/resolutions-succeed-mcgonigal-010615.html
- ↑ http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/movingwords/shortlist/laotzu.shtml
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/notes-self/201308/how-set-goals
- ↑ Wilson, S. B., & Dobson, M. S. (2008). Goal Setting : How to Create an Action Plan and Achieve Your Goals. New York: AMACOM
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/notes-self/201308/how-set-goals
- ↑ Wilson, S. B., & Dobson, M. S. (2008). Goal Setting : How to Create an Action Plan and Achieve Your Goals. New York: AMACOM
- ↑ http://news.stanford.edu/news/2015/january/resolutions-succeed-mcgonigal-010615.html
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/what-matters-most/201303/what-is-your-best-possible-self
- ↑ http://mina.education.ucsb.edu/janeconoley/ed197/documents/sheldonincreaseandsustainpositiveemotion.pdf
- ↑ http://www.forbes.com/sites/samanthasmith/2013/12/30/a-guide-to-evaluate-your-priorities-set-goals/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/notes-self/201308/how-set-goals
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/notes-self/201308/how-set-goals
- ↑ http://news.stanford.edu/news/2015/january/resolutions-succeed-mcgonigal-010615.html
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/notes-self/201308/how-set-goals
- ↑ http://www.mindtools.com/page6.html
- ↑ Rouillard, L. (2009). Goals and Goal Setting : Achieve Measurable Results. Rochester, NY: Axzo Press.
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/notes-self/201308/how-set-goals
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/notes-self/201308/how-set-goals
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/notes-self/201308/how-set-goals
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/notes-self/201308/how-set-goals
- ↑ Rouillard, L. (2009). Goals and Goal Setting : Achieve Measurable Results. Rochester, NY: Axzo Press.
- ↑ http://www.selfgrowth.com/articles/the-9-obstacles-that-keep-you-from-achieving-your-goals
- ↑ http://www.selfgrowth.com/articles/the-9-obstacles-that-keep-you-from-achieving-your-goals
- ↑ http://news.stanford.edu/news/2015/january/resolutions-succeed-mcgonigal-010615.html
- ↑ http://www.psychologytoday.com/blog/flourish/200912/seeing-is-believing-the-power-visualization
- ↑ http://www.ijiet.org/papers/389-N10002.pdf
- ↑ http://news.stanford.edu/news/2015/january/resolutions-succeed-mcgonigal-010615.html
- ↑ http://greatergood.berkeley.edu/article/item/the_neuroscience_of_good_coaching
- ↑ http://amle.aom.org/content/1/2/150.abstract?ijkey=2403cc8401fccae918fe72e7b88afa70c582aefe&keytype2=tf_ipsecsha
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23802125
- ↑ http://nymag.com/scienceofus/2014/10/your-positive-thinking-could-be-holding-you-back.html
- ↑ http://news.stanford.edu/news/2015/january/resolutions-succeed-mcgonigal-010615.html
- ↑ http://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_to_help_students_develop_hope
- ↑ http://news.stanford.edu/news/2015/january/resolutions-succeed-mcgonigal-010615.html
- ↑ http://www.forbes.com/sites/danschawbel/2013/04/21/brene-brown-how-vulnerability-can-make-our-lives-better/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/communication-success/201407/the-problem-perfectionism-how-truly-succeed
- ↑ http://www.yorku.ca/khoffman/Psyc3010/Flett'92_PerfProcr.pdf
- ↑ http://nymag.com/scienceofus/2014/09/alarming-new-research-on-perfectionism.html
- ↑ http://www.forbes.com/sites/danschawbel/2013/04/21/brene-brown-how-vulnerability-can-make-our-lives-better/
- ↑ http://www.uv.es/carmenrg/material1/art%EDculos/Neff%202003.pdf
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2012/06/27/5-strategies-for-self-compassion/
- ↑ http://greatergood.berkeley.edu/article/item/five_myths_about_gratitude
- ↑ http://greatergood.berkeley.edu/article/item/tips_for_keeping_a_gratitude_journal/
- ↑ http://greatergood.berkeley.edu/article/item/stumbling_toward_gratitude/
- ↑ http://greatergood.berkeley.edu/article/item/tips_for_keeping_a_gratitude_journal/
- ↑ http://greatergood.berkeley.edu/article/item/tips_for_keeping_a_gratitude_journal/