De perzik is één van de meest gegeten vruchten ter wereld. Perziken komen oorspronkelijk uit China, waar ze al sinds 1000 jaar vóór onze jaartelling worden geteeld, en waar de bruid op haar trouwdag perzikbloesem draagt. [1] X Bron De Romeinen gaven de perzik de naam "Perzische appel" (Perzië is de oorspronkelijke naam van het land Iran en ook daar worden van oudsher veel perziken gekweekt) en dankzij Columbus is de perzik ook de oceaan overgevaren en in Amerika terechtgekomen. Perziken in blik zijn uiteraard het hele jaar door verkrijgbaar, maar in de zomer kun je genieten van verse perziken, al zijn verse perziken in Nederland meestal wel geïmporteerd. Verse perziken zijn lekker zoet en sappig en ze zijn makkelijk te eten. In dit artikel lees je hoe je kunt bepalen of een perzik rijp is, hoe je perziken het beste kunt bewaren en op welke verschillende manieren je perziken allemaal kunt eten.
Stappen
-
Koop verse perziken alleen in het perzikenseizoen. De lekkerste perziken komen uit de buurt en worden geplukt wanneer ze al rijp zijn; vlak voordat ze uit zichzelf van de boom vallen. De lekkerste perziken eet je dus meestal als je op vakantie bent in bijvoorbeeld Spanje, Italië of Griekenland. In Nederland zelf worden op kleine schaal ook wel perziken geteeld, maar eigenlijk is het in ons land net iets te koud voor perziken. De meeste perziken komen dan ook uit zonnige, mediterrane landen in het zuiden van Europa. Het Europese perzikenseizoen begint in Spanje, waar al in april de eerste perziken worden geplukt, en duurt tot ergens halverwege oktober. Ook in Noord- en Zuid-Amerika worden op grote schaal perziken geteeld. In de Verenigde Staten verschilt het precieze oogstseizoen per staat. Het kan dus zijn dat ze in Californië al volop perziken eten, terwijl ze in New Jersey nog groen aan de boom hangen. In het Zuid-Amerikaanse land Chili zijn de seizoenen precies omgekeerd. Het is daar dus zomer wanneer het bij ons winter is, en het perzikenseizoen loopt in Chili dan ook van november tot april. [2] X Bron Hieronder volgt een lijstje van een aantal gebieden waar perziken geteeld worden, met daarachter de periode waarin de perziken er rijp zijn:
- Spanje: van eind april tot en met half oktober
- Italië, Frankrijk en Griekenland: van juni tot september
- Florida: april en mei
- Californië: van mei tot en met september
- Argentinië, Chili en Zuid-Afrika: van november tot en met april
- Georgia: mei tot en met augustus
- South Carolina: mei tot en met augustus
- Chili: november tot en met april
-
Kies rijpe perziken. Je kunt het beste rijpe perziken kopen en die dan binnen een dag of twee, drie opeten. Perziken die je in de winkel koopt zijn meestal nog niet helemaal rijp, maar als je ze thuis uit de zon en bij kamertemperatuur bewaart zijn ze als het goed is na drie dagen tot maximaal een week helemaal rijp. Als je perziken in de koelkast bewaart stopt het rijpingsproces. Daarom is het slim om de perziken, zodra ze naar jouw idee rijp genoeg zijn, in een papieren zak in de koelkast te bewaren.
- let er bij het kopen van perziken op dat ze zwaarder aanvoelen dan dat ze eruitzien. Dat is namelijk een teken dat het vruchtvlees van de perziken vol met sap zit.
- Knijp of druk niet in de perziken om te kijken of ze "meegeven." Het vruchtvlees van een rijpe perzik zal inderdaad meegeven als je erop drukt, maar door in de perzik te knijpen beschadig je het vruchtvlees en de ingedrukte plek gaat meestal snel rotten.
- Een rijpe perzik scheidt meestal een vrij sterke geur af op de plek waar het steeltje zit, maar die geur is niet bij alle soorten perziken even sterk.
-
Er bestaan een heleboel verschillende soorten perziken. Perziken worden al bijna 3000 jaar lang gekweekt en er bestaan wereldwijd letterlijk honderden verschillende soorten perziken. [3] X Bron De meeste Europese en Noord-Amerikaanse perziken zijn van binnen geel tot oranje van kleur, maar wist je dat het vruchtvlees van de perziken in Azië en Zuid-Amerika veel lichter van kleur is, tot bijna wit?
- Welke perziken zijn nou het lekkerst? De lekkerste perziken zijn de perziken die het dichtst bij je in de buurt groeien. Lokaal geplukte perziken zijn over het algemeen veel smakelijker en sappiger, omdat ze kwetsbaarder kunnen zijn dan de perziken die moeten worden vervoerd voor de export. Perziken die nog een hele reis moeten ondergaan worden daarom vaak al gepukt terwijl ze eigenlijk nog niet rijp genoeg zijn.
- Een paar bekende perzikrassen zijn de Amsden June, de Red Haven en de Champion (afkomstig uit Noord-Amerika), de Charles Ingouf en de Benedicte (uit Frankrijk). [4] X Bron
- Perziken zijn onder te verdelen in perziken met een vaste en perziken met een losse pit. Bij perziken met een vaste pit is het vruchtvlees stevig om de pit heen “gegroeid”. Er bestaan ook perzikrassen die er net tussenin zitten. Bij zulke perziken zit de pit dus niet erg vast maar ook niet helemaal los. [5] X Bron
- Bij de meeste zogenaamde "smeltende" perziken zit het vruchtvlees aan de pit vast. Deze perziken worden meestal voor commerciële doeleinden geteeld en voor direct consumptie. Deze zogenaamde “smeltende” perziken zijn eenmaal rijp zeer sappig, bijna alsof het vruchtvlees smelt. Zogenaamde "niet smeltende" perziken blijven veel steviger en worden daarom meestal ingeblikt.
-
Bewaar perziken op de juiste manier. Als je perziken hebt gekocht, verwijder de steeltjes dan en bewaar ze met de kant waar het steeltje zat naar beneden op een doek van goed ademend materiaal, zodat de perziken nog een beetje na kunnen rijpen. Perziken rijpen bijvoorbeeld heel goed na op een linnen of katoenen servet of theedoek. [6] X Bron Dek de perziken af met een dun servet, zodat ze rustig na kunnen rijpen. Leg de perziken zodra het vruchtvlees een beetje mee begint te geven en zodra de perziken lekker beginnen te geuren, losjes verpakt in een papieren zak, of gewoon los, in de koelkast.
- Vanaf het moment dat je de perziken in de koelkast hebt gelegd moet je ze binnen een paar dagen opeten, want ze worden in minder dan een week tijd overrijp. Bewaar perziken nooit in een gesloten plastic zak, want dan bederven ze gegarandeerd.
- Je kunt perziken ook invriezen. Om perziken in te vriezen moet je ze eerst even kort in water blancheren. Vervolgens verwijder je met een mes het velletje en snijd je de perziken in partjes. Bewaar de perzikpartjes in luchtdichte diepvrieszakjes.
Advertentie
-
Spoel een perzik voordat je hem gaat eten altijd af. Spoel een perzik vlak voordat je hem gaat eten of voordat je hem ergens in gaat verwerken altijd even af met schoon water. Wrijf de buitenkant van de perzik daarbij voorzichtig schoon met je handen of met een groentenborsteltje. Op die manier verwijder je niet alleen eventueel vuil en bacteriën van de perzik, maar ook achtergebleven bestrijdingsmiddelen.
- Was perziken altijd pas vlak voordat je ze gaat eten. Als je perziken eerst wast en ze daarna in de koelkast bewaart zullen ze sneller bederven omdat er door het vocht eerder bacteriën en schimmels op de perziken kunnen ontstaan. [7] X Bron
- De schil van een perzik kun je prima eten, maar als je de textuur van het velletje niet zo lekker vindt kun je het ook heel goed met een scherp mesje verwijderen. De schil van een perzik is rijk aan fytovoedingsstoffen en vezels, maar veel mensen zijn niet zo dol op dat fluweelachtige. [8] X Bron
-
Je kunt een perzik net als een appel zó uit de hand eten. De beste manier om een rijpe perzik te eten? Gewoon je tanden erin zetten en het sap over je kin laten druipen. Pas wel op want perziken zijn, net als pruimen, abrikozen en nectarines, steenvruchten. In het midden zit dus een keiharde pit, maar verder kun je de perzik helemaal opeten.
- Je kunt ook proberen de perzik in tweeën te snijden door met een mes de perzik helemaal rondom tot de pit aan toe in te snijden. Draai de helften vervolgens voorzichtig rond en trek ze van elkaar los. Nu kun je de pit er makkelijk uithalen en met een gerust hart je tanden in de perzik zetten zonder dat je bang hoeft te zijn dat je in iets hards bijt.
- Een van de lekkere dingen aan een perzik is dat het zo´n sappige vrucht is, maar sommige perziken zijn wel erg sappig. Leg daarom een zakdoek of wat keukenpapier of servetjes klaar om de druppels sap op te vangen en om te zorgen dat je kleren niet vies worden.
-
Je kunt een perzik ook in schijfjes snijden. Snijd de perzik met een scherp mesje helemaal rondom de pit in, vanaf het uiteinde waar het steeltje zat tot aan het andere uiteinde van de vrucht. Trek de twee helften van elkaar en snijd vervolgens iedere helft in drie of meer schijven, afhankelijk van hoe groot de perzik is. In schijfjes gesneden perziken doen het prima als tussendoortje.
- Om de smaak van de perzikschijfjes wat op te peppen kun je er een klein beetje kaneel of bruine suiker over strooien. Slagroom of zure room smaken natuurlijk ook heerlijk bij verse perziken.
- Bij perziken met een vaste pit kan het, als ze erg rijp zijn, nogal lastig zijn om de pit te verwijderen. De kans is groot dat je de perzik plet, en als het vruchtvlees erg vast aan de pit zit is het meestal erg moeilijk om de perzikhelften rond te draaien en van de pit los te krijgen.
-
Roer eens blokjes verse perzik door de yoghurt of door kwark of hüttenkäse. In blokjes gesneden perzik maken een bakje gewone yoghurt net even wat zoeter en zorgen bovendien voor een lekkere “bite”. Yoghurt is gezond vanwege de probiotica, en met de perzik voeg je er een vrucht aan toe die rijk is aan ijzer, potassium, vitamine A en D en antioxidanten, en die bovendien ook nog een aantal verschillende fytovoedingsstoffen bevat. [9] X Bron Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het vooral erg lekker is.
- Zin om jezelf of iemand anders eens echt te verwennen? Schep dan eens wat stukje perzik over een bakje vanille ijs. Onweerstaanbaar lekker.
-
Doe perziken door je smoothie. Bijna iedere smoothie smaakt lekkerder met wat geschilde perzik erdoor, omdat de perzik het drankje zoeter en fruitiger maakt. Probeer voor een eenvoudige ontbijtsmoothie met perzik eens het volgende recept:
- Pureer met een staafmixer of in de blender gelijke delen geschilde perzik en melk, en schenk het mengsel over ijsblokjes. Meet voor één flink glas een kwart liter melk af en voeg datzelfde volume aan perzikstukjes toe. Als je wilt kun je er ook nog sinaasappelsap (één derde van de totale hoeveelheid) bij doen, en voor de smaak eventueel een beetje honing.
- Andere ingrediënten die lekker zijn in deze smoothie zijn bijvoorbeeld: yoghurt, banaan, aardbeien, bosbessen, chiazaadjes, pindakaas of (ongekookte) havermout of havervlokken. [10] X Bron
-
Gebruik blokjes perzik als garnering. Met in blokjes gesneden perzik kun je op een mooie en lekkere manier je ontbijt of tussendoortje afmaken. Probeer eens stukjes perzik als finishing touch oftewel topping op:
- Cornflakes of andere ontbijtgranen
- Brinta of havermout
- Rijstepap of griesmeelpudding
- Pannenkoeken, flensjes of poffertjes
- Muesli of cruesli
-
Maak eens een Bellini. Zin in een zomers perzikendrankje? Een drankje dat favoriet was bij de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway? Ja graag, zul je zeggen. Vermeng vers gepureerde perziken met een beetje citroensap en je hebt een zoete en fruitige basis voor een verfrissende champagnecocktail. Meng voor een authentieke Bellini in een keukenmachine de volgende ingrediënten:
- Doe vier geschilde perziken zonder pit samen met het sap van één citroen in een blender. Pureer de perziken met het citroensap in de blender en voeg vervolgens naar smaak wat suiker of honing toe, en eventueel nog twee of meer eetlepels citroensap.
- Schenk een beetje van dit mengsel in een champagne flute en vul dit aan met eenzelfde hoeveelheid goede Italiaanse mousserende wijn (spumante) of champagne. Een overheerlijke zomercocktail.
Advertentie
-
Maak een Pêche Melba. Gepocheerde perziken, verse, gepureerde frambozen en vanille ijs. Dat is alles wat je nodig hebt voor deze klassieke lekkernij en je maakt hem zo:
- Breng in een pan 125 ml water met een eetlepel citroensap en 220 gram suiker aan de kook. Roer tijdens het opwarmen in het water, zodat de suiker oplost. Voeg als het geheel zachtjes kookt vier geschilde in tweeën gesneden perziken toe. Laat de perziken op laag vuur koken tot ze zacht zijn en schep ze vervolgens met een schuimspaan uit het suikerwater.
- Pureer in een keukenmachine of met de staafmixer 250 gram frambozen, 30 gram poedersuiker en een eetlepel citroensap.
- Laat de gekookte perziken afkoelen. Verdeel de perziken vervolgens over gekoelde dessertschaaltjes of ijscoupes, schep er vanille ijs bovenop en schenk er wat van de frambozensaus over.
-
Met perziken kun je ook heel goed bakken. Of je nou perziken hebt die nog niet rijp zijn, of juist overrijp, of ze nou een vaste of een losse pit hebben en of ze nou verrukkelijk smaken of eigenlijk maar middelmatig, perziken in alle soorten en smaken vormen een uitstekende basis voor taarten, cakes en crumbles. Als je erg veel perziken hebt, gebruik ze dan in één van je favoriete bakrecepten.
- Maak eens een perziktaart. Een perziktaart is een heerlijke, verfrissende en zomerse variant op de bekende Hollandse appeltaart. In vrijwel alle recepten voor appeltaart kun je de appel vervangen door (niet te rijpe) perzik. Je kunt een klassieke perziktaart met vlechtwerk maken of een perzikkruimeltaart, en ook in een vanille- of chocoladecake doen perziken het ongetwijfeld goed.
- Maak eens perzikcrumble. Net als de bekende appelcrumble is perzikcrumble eigenlijk een soort vruchtentaart, maar dan zonder bodem. Warme perzikcrumble met zo´n zoet, kruimelig en krokant gebakken korstje erbovenop, gecombineerd met vanille ijs, slagroom, zure room of zelfs met vanillevla is zó lekker dat het eigenlijk verboden zou moeten worden…
-
Perzikjam maken. Als je echt heel erg veel perziken te verwerken hebt, dan heb je een goed excuus om lekkere zoete jam te maken. Meng gelijke delen gepureerde verse perziken met witte suiker, een beetje citroensap en pectine of een ander geleermiddel. Je kunt in één keer een flinke hoeveelheid jam tegelijk maken.
- De meeste geleermiddelen die je in de winkel koopt worden geleverd met specifieke instructies die je moet volgen en de juiste verhoudingen, afhankelijk van het soort fruit dat je gebruikt. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het geleermidel dat je hebt gekocht. Je kunt geleisuiker gebruiken in plaats van gewone kristalsuiker.
- Maak eens perzikjam van perziken vermengd met gembersiroop. Perzikgemberjam smaakt heerlijk in marinades en op geroosterd vlees. De smaak gaat ook heel goed samen met die van bosbessen, pruimen of kersen.
-
Perziken drogen. Als je veel perziken hebt die allemaal rijp beginnen te worden, kan drogen een handige manier zijn om ze te bewaren, zodat je meer profijt hebt van je oogst. Je kunt de perziken het beste in partjes snijden en ze drogen in een dehydrator oftewel een levensmiddelendroger, of door ze heel lang op de allerlaagste stand in de oven te zetten. Ze moeten langzaam en bij lage hitte drogen.
-
Fruit op de barbecue. Het klinkt misschien vreemd, maar net als bepaalde andere soorten fruit kun je perziken ook op de barbecue roosteren. En de smaak van geroosterde perziken vormt een heel bijzondere aanvulling op verschillende soorten vlees en zelfs vis van de barbecue, zoals bijvoorbeeld varkensvlees, kip, rundvlees of zalm.
- Snijd perziken in schijfjes en strijk er met een kwastje een klein beetje balsamicoazijn over. Rooster ze vervolgens met de kant van het vruchtvlees naar beneden op het rooster van de barbecue. Rooster de perzikschijfjes niet langer dan 3 tot 5 minuten want ze worden heel snel zacht.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.thenibble.com/reviews/main/fruits/peach-facts.asp
- ↑ http://www.eatlikenoone.com/when-does-peach-season-begin-and-end.htm
- ↑ http://www.clemson.edu/extension/peach/video_everything_about_peaches/different_kinds_of_peaches.html
- ↑ http://www.wholehealthmd.com/ME2/dirmod.asp?sid=&nm=&type=AWHN_Foods&mod=&mid=&id=A2F17B5B60FF47AEACE2F6B3C457B438&tier=2
- ↑ http://www.wholehealthmd.com/ME2/dirmod.asp?sid=&nm=&type=AWHN_Foods&mod=&mid=&id=A2F17B5B60FF47AEACE2F6B3C457B438&tier=2
- ↑ http://tallcloverfarm.com/74/the-best-way-to-ripen-peaches
- ↑ http://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09380.html
- ↑ http://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09380.html
- ↑ http://www.gayot.com/lifestyle/health/features/peaches-health-benefits.html