PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Pesten kan verschillende vormen aannemen, maar alle vormen van pesten veroorzaken op de een of andere manier schade, of erger. Zelfs als er geen fysiek contact is tussen een pester en zijn of haar slachtoffer, kunnen mensen die gepest worden de rest van hun leven last blijven houden van wat ze hebben meegemaakt. Daarom is het belangrijk om pesten een halt toe te roepen. Als je wordt gepest, kun je op een aantal manieren met de pestkop afrekenen. Als je getuige bent van pesten, kun je dingen doen om voor iemand anders op te komen. Je kunt ook werken aan het bewuster maken van je leeftijdsgenoten, en leren op welke verschillende manieren je om hulp kunt vragen.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Omgaan met een pestkop

PDF download Pdf downloaden
  1. Als de situatie bedreigend of gevaarlijk lijkt te worden, kun je het beste bij de pester vandaan lopen. Zelfs als het geen gevaarlijke situatie is, onthoud dan dat je echt niet hoeft te blijven luisteren naar iemand die gemene dingen tegen je zegt. Vaak is het het beste om rustig bij die persoon weg te lopen. Daarmee geef je een signaal af dat jij je niet op die manier laat behandelen.
    • Loop als dat kan naar andere mensen toe, bijvoorbeeld naar een leraar of naar iemand anders die het pesten niet zal accepteren.
  2. Als je gepest wordt is het belangrijk om het meteen te melden, zodat iemand met gezag er een eind aan kan maken. [1] Door iemand te vertellen dat je wordt gepest, kom je voor jezelf op en laat je de pesters zien dat je hun gedrag niet pikt.
    • Neem een leerkracht, ouder, schoolbegeleider of een andere volwassene die je mogelijk kan helpen in vertrouwen en vertel hem of haar onmiddellijk wat de pester heeft gezegd of gedaan.
    • Probeer iets te zeggen als: 'Joyce pest me. Ze blijft maar grapjes maken over mijn gewicht en ze wil maar niet ophouden. Ik heb haar gevraagd te stoppen, maar ze doet het nog steeds. Ik denk dat ik hulp nodig heb om het te laten stoppen.'
    • Je kunt ook een briefje schrijven om uit te leggen wat er aan de hand is. Bezorg het briefje aan je leerkracht, schooldecaan of aan de directeur van de school.
    • Vertel het aan iemand anders als de eerste persoon die je het vertelt niets aan het pesten. Accepteer niet dat je het pesten maar goed moet vinden.

    Tip: Als je als volwassene te maken hebt met pesten op het werk, praat dan met je leidinggevende of met iemand van personeelszaken. Het kan nuttig zijn om je ervaringen op papier te zetten of een derde in te schakelen die getuige is geweest van het pesten. [2]

  3. Als je je niet fysiek bedreigd voelt, is het gebruik van directe, assertieve communicatie en lichaamstaal een goede manier om zelf een pester aan te spreken. [3] Als een pester je blijft lastigvallen, zelfs nadat je bent weggelopen, laat hem of haar dan rustig weten dat je zijn of haar gedrag niet pikt. Draai je om naar de pester en zeg recht in zijn of haar gezicht dat hij of zij moet ophouden.
    • Ga niet met de pester in discussie als je het gevoel hebt dat dat je in gevaar zou kunnen brengen.
    • Ga om je lichaamstaal assertiever te maken rechtop staan en kijk de pestkop aan. Kijk de pester terwijl je tegen hem of haar praat recht in de ogen. Kijk niet naar beneden en probeer jezelf niet kleiner te maken, bijvoorbeeld door je armen te vouwen of je knieën dicht bij elkaar onder je lichaam te houden. Maak jezelf zo lang mogelijk, houd je armen langs je zij en zet je voeten ongeveer op schouderbreedte uit elkaar.
    • Hou je verzoek kort en direct. Probeer iets te zeggen als, 'Stop ermee, Jennifer,' of, 'Stop ermee, Jasper.' Kijk de pester terwijl je dit zegt recht in de ogen en spreek met een kalme, duidelijke stem.
    • Geef de pester geen complimentjes en beledig hem of haar ook niet. Als je aardige dingen tegen een pester zegt nadat hij je heeft beledigd, gekleineerd heeft of lichamelijk bedreigd heeft, zal dat zijn of haar gevoel van macht alleen maar vergroten. Als je de pester uitscheldt kan hij of zij woedend worden en juist nog harder gaan proberen om je pijn te doen.
  4. Blijf rustig . Het doel van de pester is om een emotionele reactie bij jou uit te lokken. Doe daarom zo goed mogelijk je best om rustig te blijven en probeer niet te laten zien hoe je je voelt. Probeer zo goed mogelijk om niet te laten merken dat je boos, verdrietig of bang bent. Zulke emoties kunnen de pester namelijk aanmoedigen en waardoor hij of zij juist verder gaat.
    • Haal een paar keer diep adem en probeer aan iets te denken waar je blij van wordt, zoals een goed cijfer dat je gehaald hebt, je hond die thuis op je wacht, of iets leuks wat je in het weekend wilt gaan doen. Dit kan je helpen een beetje afstand te nemen van de situatie en te voorkomen dat je emotioneel reageert. Houd terwijl je dit doet je ogen open en blijf oogcontact maken met de pester.
    • Reageer op een rustige manier op de pester. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Jack, ik weet dat je denkt dat je grappig bent, maar dat ben je niet. Stop ermee.' Of: 'Hou nu op of ik ga de conciërge vragen om je weg te halen.'
    • Praat altijd achteraf met iemand anders over het gevoel dat de pester je heeft bezorgd. Praat erover met je ouders, met een docent of met je mentor.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Iemand helpen die gepest wordt

PDF download Pdf downloaden
  1. Wacht niet voordat je iets aan het pestprobleem gaat doen. Als je ziet of hoort dat iemand gepest wordt, grijp dan zo snel mogelijk in om het pesten te stoppen. Als je zelf niks kunt doen, ga dan op zoek naar iemand die dat wel kan. Als je als volwassene tussenbeide komt in een pestsituatie, kun je ook de hulp van een tweede volwassene inroepen. [4]
    • Je kunt proberen voor de persoon in kwestie op te komen en iets te zeggen als: 'Hou daar eens mee op, Lisa!' Beledig de pester niet en gebruik geen fysiek geweld om hem of haar met het pesten te laten stoppen.
    • Als je niet kunt ingrijpen, of als datgene wat je doet niet werkt, vraag dan iemand om hulp. Als je bijvoorbeeld ziet dat iemand op de speelplaats gepest wordt, loop dan snel naar een docent toe of naar de conciërge en vertel wat er aan de hand is.
    • Wacht niet om het tegen iemand te zeggen. Als je te lang wacht kan het slachtoffer gewond raken.
    • Vertel het altijd tegen een docent of tegen je mentor als je weet dat er op school iemand continu gepest wordt. Bepaalde vormen van pesten, zoals iemand buitensluiten of kwetsen met subtiele opmerkingen, worden door leerkrachten vaak niet opgemerkt.
  2. Het is belangrijk om de pester bij de degene die hij of zij pest uit de buurt te houden. Als je een leeftijdsgenootje dat gepest wordt wilt helpen, ga dan samen met hem of haar naar een veilige plek, weg van de pester. Als je als volwassene een pestprobleem probeert op te lossen, dwing de twee partijen dan niet om samen in dezelfde ruimte te blijven of om elkaar de hand te schudden en het goed te maken. Zet ze in aparte kamers en praat met ieder afzonderlijk. [5]
    • Vraag aan elk van de personen wat er precies is gebeurd.
    • Je kunt ook met andere kinderen praten die getuige zijn geweest van het pesten. Doe dit alleen niet in het bijzijn van de pester of het slachtoffer.
    • Als je zelf niet precies gezien hebt wat er gebeurd is, neem dan even de tijd om de details van het probleem uit te zoeken. Probeer niet meteen ter plekke je conclusies te trekken. Praat als het kan met beide partijen, vraag als het kan aan ooggetuigen wat zij hebben gezien en leg tenslotte alle puzzelstukjes bij elkaar.
  3. Pesten is een ernstig probleem dat kan escaleren en ernstige schade kan veroorzaken als er niks aan gedaan wordt. Neem het probleem als je ziet of hoort dat er iemand gepest wordt heel serieus en aarzel niet om het aan iemand te vertellen die zou kunnen helpen. [6] In sommige situaties kan het zelfs nodig zijn om de politie te bellen, of een noodnummer. Het kan zijn dat je in het belang van het slachtoffer de politie of medische hulp moet inschakelen als: [7]
    • Er een wapen bij betrokken is.
    • Er sprake is van bedreigingen.
    • Het geweld of de bedreigingen zijn ingegeven door haat, zoals racisme of homofobie.
    • De pester de persoon ernstig lichamelijk letsel heeft toegebracht.
    • Er sprake is van seksueel misbruik.
    • Er is iets illegaals is gebeurd, zoals chantage of beroving.

    Wist je dit? De schadelijke gevolgen van pesten kunnen ernstig en langdurig zijn. Kinderen die worden gepest, lopen als ze ouder worden meer kans op depressies, angsten en paniekstoornissen. [8]

    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Het goede voorbeeld geven

PDF download Pdf downloaden
  1. Ga bij jezelf na hoe je met je klasgenoten omgaat. Pest jij misschien zelf iemand, ook al bedoel je het niet zo? Mocht je ooit zelf iemand pesten, zelfs als je het niet direct als pesten beschouwt, dan moet je daarmee ophouden. Probeer tegen iedereen aardig te zijn, ook tegen degenen met wie je niet bevriend bent.
    • Wees altijd voorzichtig met het plagen van anderen. Doe het alleen als je zo goed met diegene bevriend bent dat je zeker weet dat hij of zij het zich niet persoonlijk zal aantrekken.
    • Ook moet je proberen geen geruchten te verspreiden of over andere mensen te roddelen .
    • Praat niet via internet over anderen en deel geen foto's van mensen zonder hun toestemming.
  2. Als je ziet dat er bij jou op school iemand gepest wordt, kom dan in opstand tegen de pesters. Door simpelweg niet mee te doen ga je niet ver genoeg. Probeer actief iets te doen om te voorkomen dat het slachtoffer nog meer gepest wordt. Je kunt ingrijpen door met zelf met de pester te praten, als je dat durft, of je kunt tegen de schoolleiding of tegen een docent zeggen wat je gezien hebt.
    • Als je vrienden over iemand beginnen te roddelen, maak dan meteen duidelijk dat je niet meedoet aan dat soort dingen. Zeg bijvoorbeeld iets als: 'Ik hou niet zo van roddelen. Kunnen we het over iets anders hebben?'
    • Als je deel uitmaakt van een groep die met opzet iemand anders buitensluit, vertel de groep dan dat jij graag iedereen erbij wilt betrekken, omdat dat het enige juiste is om te doen. Probeer iets te zeggen als: 'Ik denk dat we aardiger moeten zijn tegen Catherine. Het is vast heel moeilijk om nieuw te zijn op school.'
    • Als je ziet dat iemand wordt gepest en je maakt je zorgen over zijn of haar veiligheid, vertel het dan meteen aan een docent of aan de schoolleiding. Probeer iets te zeggen als: 'Ik maak me een beetje zorgen om David. Ik heb gemerkt dat sommige oudere jongens hem pesten als hij van school naar huis loopt.'
  3. Veel scholen hebben antipestcampagnes die worden geleid door leerlingen die hun school veilig en gezellig willen houden. Sluit je aan bij een groep of begin er zelf een bij jou op school om mensen bewust te maken van het probleem van pesten en manieren te bedenken om het op te lossen.
    • Probeer met je vrienden een gesprek over pesten te beginnen. Je zou iets kunnen zeggen als: 'Wist je dat pesten nog steeds voorkomt op onze school? Ik vind het vreselijk en ik zou zo graag iets doen om het te stoppen.'
    • Praat met je docent of schooldecaan over manieren waarop je kunt helpen. Je kunt bijvoorbeeld worden gevraagd om een presentatie over pesten te geven in je klas of je kunt helpen bij het organiseren van een evenement om te helpen je leeftijdgenoten bewust te maken van de gevolgen van pesten.

    Jij kunt een influencer zijn tegen pesten . Door een standpunt in te nemen tegen pesten op school of binnen je vriendenkring, kun je echt een verschil maken! Uit onderzoek blijkt dat het aantal pestincidenten aanzienlijk daalt wanneer scholen antipestprogramma's opzetten die door leerlingen worden geleid. [9]

    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Jezelf beschermen tegen cyberpesten

PDF download Pdf downloaden
  1. Je weet nooit wat iemand zal doorsturen. Door ook op internet aardig te zijn tegen anderen, bescherm je ook jezelf. Deel niets dat iemand kan kwetsen of in verlegenheid kan brengen.
    • Probeer te bedenken wie de dingen die jij op internet zet kan zien. Volslagen vreemden? Je vrienden? De vrienden van je vrienden? Door middel van de privacy-instellingen kun je zelf bepalen wie wat te zien krijgt.
  2. Zelfs kinderen die zich voordoen als je vrienden kunnen je wachtwoord weggeven of het gebruiken om je te hacken en je persoonlijke informatie te krijgen. Geef je wachtwoorden aan je ouders.
  3. Meld gevallen van cyberpesten bij de betreffende serviceproviders. Deze vorm van pesten is zo gewoon geworden dat de meeste telefoondiensten en andere dienstverleners een beleid klaar hebben om misbruik aan te pakken. Vraag je ouders of ze de serviceproviders voor je bellen om online of telefonisch pesten te melden, zodat zij actie kunnen ondernemen om te voorkomen dat de persoon in kwestie nog langer contact met je kan opnemen. Het kan zijn dat je je telefoon- of e-mailgegevens moet verstrekken aan de dienstverlener.
  4. Zorg dat de pester je niet langer online lastig kan vallen door hem of haar te blokkeren, zodat diegene niet meer met je kan communiceren. Neem de volgende stappen om jezelf te beschermen:
    • Blokkeer de pester in je messenger en je e-mail.
    • Ontvriend en blokkeer de persoon op alle sociale netwerken die je gebruikt en gebruik zo goed mogelijk de privacy instellingen om ervoor te zorgen dat de persoon geen contact meer met je kan opnemen.
    • Blokkeer het telefoonnummer van de persoon zodat je geen intimiderende sms'jes of telefoontjes meer krijgt.
  5. Praat met een volwassene die je vertrouwt over eventuele berichtjes die je krijgt, of over dingen die je op internet hebt gezien en waar je bang of verdrietig van wordt. Houd je ouders zo goed mogelijk op de hoogte. Vertel ze wat je op internet doet en met wie je het doet. Sta je ouders toe vrienden met je te worden of je te volgen. Luister naar wat ze tegen je zeggen over wat je beter wel en niet kunt doen. Je ouders geven om je en willen niet dat je gevaar loopt.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Om hulp vragen

PDF download Pdf downloaden
  1. Omdat pesten zo vaak voorkomt, heeft iedere school een beleid om er efficiënt en effectief mee om te gaan. Praat met je schooldirecteur of schooldecaan over de situatie, zodat het zo snel mogelijk stopt. Er zullen stappen worden ondernomen om de pester te straffen of om een bemiddelingsprocedure op te zetten met als doel het probleem op te lossen.
    • Bedenk altijd dat er meestal ook andere kinderen op school zijn die hetzelfde probleem hebben, en dat er niet voor niets regels en protocollen voor bestaan.
    • Als je een ouder bent, maak dan een afspraak met de schoolleiding, in plaats van dat je probeert het probleem zelf op te lossen.
  2. Bepaalde vormen van pesten kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn, en sommige worden zelfs als misdaden beschouwd. Als bij het pesten dat je meemaakt een van de volgende elementen een rol speelt, bel dan de politie.
    • Fysiek geweld. Pesten kan leiden tot echt lichamelijk letsel. Als je bang bent dat je gezondheid of je leven in gevaar is, bel dan de politie.
    • Stalken en intimidatie. Als iemand je privéruimte binnendringt en je intimideert, is dat een misdrijf.
    • Doodsbedreigingen of bedreigingen met geweld.
    • Het delen van mogelijk vernederende foto's of video's zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven. Hieronder vallen ook seksueel expliciete foto's of video's.
    • Handelingen of bedreigingen die voortkomen uit haat.

    Tip: Als je als kind op school wordt gepest, vraag dan eerst een volwassene (zoals een leraar, iemand van de administratie of een toezichthouder op de speelplaats) om hulp. Als het pesten buiten school plaatsvindt, moet je misschien direct de politie bellen, of een volwassene vragen voor je te bellen.

    Advertentie

Tips

  • Aanhoudend pesten dat emotionele of fysieke schade veroorzaakt, kan een reden zijn om juridische stappen te ondernemen. Als je als volwassene met pesten te maken hebt, of als je kind wordt gepest en de maatregelen die door de school en de ouders van de pester zijn genomen niet voldoende zijn om het probleem op te lossen, kun je overwegen een advocaat in te schakelen.
  • Als je ziet dat iemand gepest wordt, zeg het dan tegen een leraar of een volwassene die je vertrouwt. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat die persoon echt gepest wordt en niet gewoon met zijn of haar vrienden aan het spelen is.
  • Negeer pesten niet. Als je het negeert wordt het vaak alleen maar erger.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.344 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie