PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Peterselie is een populair kruid dat gebruikt wordt om smaak toe te voegen aan gerechten, en ook vaak als garnering gebruikt wordt. Peterselie staat erom bekend dat het slechte adem kan neutraliseren—je kunt na de maaltijd op het takje peterselie kauwen om je adem op te frissen. Peterselie is een eenvoudig te kweken plant die in milde klimaten tweejarig is, en in koude klimaten eenjarig.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De voorbereiding op het planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Peterselie kent twee algemene varianten: krulpeterselie en bladpeterselie. Bladpeterselie heeft doorgaans een iets sterkere smaak dan krulpeterselie, maar beide soorten zijn relatief mild. Je dient ook te bepalen of je de peterselie als zaadjes wilt planten, of met een stekje wilt beginnen.
  2. Peterselie doet het in elke tuin of pot goed, omdat het geen specifieke groeiomstandigheden nodig heeft. Kies een gebied waar minstens een beetje zonlicht komt. Je kunt een plekje vrij maken voor de peterselie zelf, of de peterselie tussen andere tuinplanten zetten. Als je de peterselie in een potje gaat kweken, zet die dan op de vensterbank zodat die genoeg zonlicht krijgt.
  3. Kies voor aarde die relatief los is, vol compost/voedingsstoffen zit, en over een pH-waarde van 6-7 beschikt. Test de pH-waarde van de aarde, en voeg daar veenmos aan toe als de aarde te basisch is. Om de perfecte mix te maken kies je voor 50% potgrond, met 50% compost. Dit vormt een lichte, luchtige aarde, waar de kleine wortels van de peterselie zich gemakkelijk in kunnen nestelen. [1]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De vermeerdering van de zaadjes

PDF download Pdf downloaden
  1. Vul een grote mok of kom met warm (niet heet) water. Voeg daar een spuitje afwasmiddel aan toe, en roer het mengsel om het afwasmiddel op te lossen. Leg alle zaadjes in het mengsel, en laat ze daar een uurtje in weken. De warmte van het water en het afwasmiddel zal ervoor zorgen dat de notoir harde bolster van de zaadjes breekt, waardoor ze sneller zullen groeien.
  2. Gebruik een klein vergiet of zeefje om het zeperige water te verwijderen, en de zaadjes onder lauwwarm water te spoelen. Hierdoor zullen eventuele zeepsporen verwijderd worden. Vul een kom met zeer warm water (zo'n 39º Celsius), en doe de zaadjes in de kom. Laat deze een nachtje weken om de ontkieming voort te zetten.
  3. Als de zaadjes een etmaal in het water geweekt hebben kun je ze met een vergiet uit de kom verwijderen, en op een velletje waxpapier leggen om te laten drogen. Als ze helemaal droog zijn kun je ze gaan planten.
  4. Als je het proces nog sneller wilt laten gaan kun je de peterselie van te voren in kleine potjes planten, en naar de uiteindelijke lokatie verplaatsen als ze gekiemd zijn. Plant de peterselie 6-12 weken voor de IJsheiligen in kleine potjes, en geef ze dagelijks water. Dit zou ze genoeg tijd moeten geven om te beginnen met kiemen, en wordt de tijd tot ze volledig tot bloei komen als ze buiten geplant worden verlengd.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het planten van de zaadjes

PDF download Pdf downloaden
  1. Wacht tot er absoluut geen (nacht)vorst meer zal komen voor je de zaadjes gaat planten, als je dat ten minste nog niet binnen gedaan hebt. De zaadjes kun je over het algemeen het beste planten tussen maart en augustus.
  2. Gebruik een klein tuinschepje om gleufjes te maken in de tuin. Laat zo'n 25-30 cm ruimte tussen de gleufjes in, en maak de gleufjes lang genoeg zodat de zaadjes op 7,5 cm van elkaar kunnen staan. De zaadjes/stekjes hoeven met slechts 1,25 cm aarde bedekt te worden, dus de kuiltjes/gleufjes hoeven niet al te diep te zijn.
  3. Pot de stekjes over naar de tuin als de eerste vorst geweest is, en de plantjes hoger dan 7,5 cm geworden zijn. Plant de zaadjes zo'n 7,5 cm uit elkaar, in rijen. Zo hebben de planten genoeg ruimte om te groeien, en zal het de voordelen van de late lente optimaal benutten.
  4. Geef de peterselie minstens eens per week water, om de groei van de lange penwortel te bevorderen. Tijdens extreem warme en droge periodes kun je de peterselie vaker water geven; als je de peterselie binnen kweekt, geef dan niet meer water dan nodig is om de aarde ietwat vochtig te maken. Overweeg om een druppelsysteem aan te leggen als je niet in staat bent om de peterselie regelmatig water te geven. [2]
  5. Onkruid kan zich gemakkelijk met de peterselie vermengen, maar pikken alle voedingsstoffen in, en blokkeren het zonlicht. Strooi wat bodembedekking om de planten heen om de aarde vochtig te houden, en de groei van onkruid te verhinderen. Wied onkruid dat je ziet ook gelijk weg, en deponeer het. .
  6. Onderweg moeten zaailingen worden uitgedund, zodat er slechts één plant is om de 20 tot 25 cm. Zodra de zaden zich tot planten beginnen te ontwikkelen, ga je er met een schaar doorheen en knip je enkele van de kleinere of minder gezond uitziende planten tot op de grond weg. Als je deze zaailingen naar een andere locatie wilt verplanten, dan kun je ze voorzichtig opgraven met een kleine schop. [3]
  7. Bemest de peterselie eens per maand met een standaard mest. Zo blijft de plant het hele seizoen productief. Je kunt ook compost aan de aarde toevoegen om ervoor te zorgen dat het genoeg voedingsstoffen heeft, en je peterselie van een extra impuls voorzien wordt.
  8. Als de peterselie begint te kiemen met drie blaadjes per takje, dan is die klaar om geplukt te worden. Oogst de peterselie rustig gedurende het seizoen, door de buitenste takjes vlak boven de grond af te knippen. Zo moedig je extra groei aan. Door de blaadjes bovenaan de plant te oogsten zal de opbrengst beperkt blijven. [4]
  9. Gebruik je blaadjes binnen het jaar om de optimale smaak te benutten.
    Advertentie

Tips

  • Peterselie groeit binnen ook prima, mits je de plant op een plek zet waar veel zonlicht komt. Als je peterselie binnen kweekt, zorg er dan voor dat je diepe potjes gebruikt zodat de lange wortels kunnen groeien.
  • De wortels van peterselie zijn ook eetbaar. Afhankelijk van het type peterselie dat je kweekt kunnen de wortelen lijken op pastinaak of wortelen. Rauw of gekookt zijn de wortelen prima in soep, stoofpotten, en groentengerechten te gebruiken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als de peterselie bloemen krijgt produceert de plant geen smaakvolle blaadjes meer. Je kunt de plant weghalen.
  • Warm, droog weer kan ervoor zorgen dat de blaadjes bruin uitvallen. Als dit gebeurt, knip het plantje dan af, verwijder de dode stukken, en geef ze de plant veel water.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.954 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie