PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Peterselie is vrij gemakkelijk te kweken en nog gemakkelijker te oogsten, maar om de beste opbrengst en smaak te krijgen zijn er een aantal adviezen die je kunt volgen. Eerstejaars peterselieplanten kunnen geoogst worden om hun bladeren, terwijl tweedejaars planten meestal geoogst worden om hun zaden.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Peterseliebladeren oogsten

PDF download Pdf downloaden
  1. Jongere planten hebben de sterkste smaak. De blaadjes kunnen ook na het eerste jaar nog geoogst worden, maar als je de kans hebt om te oogsten van een plant in zijn eerste jaar, dan zal dat de beste opbrengst en het beste product opleveren.
  2. Controleer de stengels. Als de stengels drie of meer groepen bladeren hebben, dan zijn ze genoeg volgroeid om geoogst te worden. Stelen met een of twee segmenten moeten met rust gelaten worden.
    • De meeste peterselieplanten zullen binnen 70 tot 90 dagen nadat je ze geplant hebt klaar zijn om geoogst te worden. [1]
  3. Wanneer je hele stelen peterselie oogst, knip ze dan aan de basis van de plant eraf in plaats van vanaf de top.
    • Als je de peterselie vanaf de basis oogst, zul je de plant aanmoedigen om nog meer stelen te produceren, met als resultaat een grotere struik met een grotere opbrengst.
  4. Als je alleen van plan bent om een paar kleine takjes peterselie te oogsten voor direct gebruik, dan kun je ze beter van de buitenkant van de plant halen, en niet uit het midden.
    • Zelfs als je van plan bent een paar hele takken vanaf de basis te knippen, dan is het nog steeds beter om dat vanaf de buitenkant te doen. Het binnenste deel van de plant zal zijn voordeel ermee doen als hij langer kan uitgroeien.
    • Verwijderen van bladeren aan de buitenkant zal je ervan verzekeren dat de oudste takjes geoogst worden, en daarmee voorkomen dat ze bruin worden of op een andere manier te lang aan de plant blijven zitten.
    • Het oogsten van oudere bladeren geeft de plant ook de kans om zijn energie te richten op het produceren en laten rijpen van nieuwe aangroei. Door dit te doen creëer je een in het algemeen gezondere peterselieplant.
  5. Peterselie zal blijven groeien gedurende het hele seizoen, ook nadat je de bladeren geoogst hebt. Hierdoor kun je een constante voorraad van het kruid hebben en hoef je niet alles in een keer te oogsten.
    • Peterselie die buiten gekweekt is zal gewoonlijk heldergroen blijven tot laat in de herfst en vroeg in de winter. Als de kleur eenmaal begint te vervagen, dan zal de smaak tegelijkertijd dramatisch verdwijnen. Maar tot dat gebeurt kun je continu blijven oogsten van je plant zonder dat er iets van de smaak of gezondheid van de plant verloren gaat.
  6. Als je peterselie buiten staat en niet beschermd is, dan zal het in de winter afsterven. Voordat dat gebeurt moet je wat er nog is oogsten, zodat de plant een kans heeft om volgend jaar terug te komen.
    • Als je het beschermd houdt op een warme plek binnenshuis zal peterselie de hele winter door groeien. Zorg ervoor dat de kamerplant dagelijks genoeg zonlicht krijgt, door het in de buurt van een zonnig raam te zetten. [2]
    • Als je je peterselieplant binnen houdt, dan hoef je hem niet voor de winter volledig kaal te oogsten. In plaats daarvan kun je de peterselie blijven oogsten “wanneer het nodig is”.
  7. Peterselie kun je het beste gebruiken als het vers is. Het kan echter ook maandenlang opgeslagen worden als dat nodig is, maar de smaak zal niet zo sterk zijn als je het kruid eenmaal gedroogd hebt.
    • Als je de bladeren met beetjes tegelijk afknipt, dan is het aan te raden om de peterselie direct te gebruiken. Als je meer afknipt dan je voor een enkel gerecht nodig hebt, verpak de rest dan in een vochtig velletje keukenpapier en bewaar dit maximaal twee dagen in de koelkast. [3]
    • Voor hetzelfde effect kun je ook complete takjes peterselie in water leggen en die in de koelkast bewaren tot zeven dagen.
    • Als je van plan bent om de peterselie op te slaan voor gebruik op de lange termijn, kun je ze beter invriezen. [4] Dit kun je doen op diverse manieren, maar een van de gemakkelijkste manieren is door de blaadjes klein te hakken en in kleine porties in ijsblokjeshouders te doen. Vul de bakjes met een beetje water en vries ze in zoals gebruikelijk. Wanneer je er klaar voor bent om ze te gebruiken, smelt dan een ijsblokje peterselie, giet het water weg en voeg de peterselie toe aan je gerecht. Realiseer je dat bevroren peterselie zijn smaak zal behouden, maar zijn knapperigheid zal verliezen.
    • Je kunt peterselie drogen door hele takjes ondersteboven op te hangen in een goed geventileerde, donkere en warme ruimte binnenshuis. Na een of twee weken zou het droog moeten zijn, waarna je de blaadjes kunt verkruimelen en in een luchtdichte plastic zak of pot kunt bewaren.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Peterseliezaden oogsten

PDF download Pdf downloaden
  1. Peterselieplanten geven in het eerste jaar geen zaad. Als je van plan bent de zaden te oogsten, dan moet je een plant in het oog houden die al in zijn tweede jaar zit. [5]
    • Peterselieplanten zijn tweejarig. Over het algemeen zullen de planten niet meer dan twee jaar leven, en aan het eind van hun leven zullen ze bloeien en zaad vormen.
    • Om zoveel mogelijk zaden te oogsten is het aan te raden om minder mooie of zwakke planten aan het eind van hun eerste seizoen te verwijderen. Door dat te doen zorg je ervoor dat de gezonde planten elkaar kunnen bevruchten en goed zaad kunnen produceren.
    • Als je zaad gaat oogsten en opslaan, probeer dan de zaden die vroeg in het seizoen klaar voor oogst waren te scheiden van de zaden die later in het seizoen klaar waren. De zaden van planten die vroeg produceerden moeten prioriteit krijgen boven die van planten die laat produceerden.
  2. Wacht tot het merendeel van de zaden donkerbruin geworden is als je hele zaaddozen tegelijk wilt oogsten. Als je de zaden voortijdig oogst, dan kan het zijn dat ze later niet goed ontkiemen.
    • Peterseliezaden gaan door drie basisstadia. Direct nadat de bloemen uitgebloeid zijn zal het zaad tevoorschijn komen met een lichte of heldergroene kleur. Na een tijdje zal het een beige tint aannemen in het tweede stadium, en gedurende het laatste stadium zal het bruin of anderszins donker van kleur worden.
  3. Knip de zaden af door direct onder de zaaddoos te knippen. Pak de steel vlak onder de zaaddoos vast met je duim en wijsvinger. Knip de steel vlak onder je vingers door.
    • Haal de zaaddozen voorzichtig weg, waarbij je ze zo min mogelijk schudt. Als je de zaden schudt terwijl je ze eraf knipt, dan kan dat erin resulteren dat je de zaden eruit schudt. Omdat de zaden vrij klein zijn, zullen zaden die eruit geschud worden, waarschijnlijk kwijtraken.
  4. Schud de zaaddozen zachtjes in een papieren zak om het merendeel van de zaadjes snel en gemakkelijk te verwijderen.
    • Je kunt ook de zaden licht schudden of trekken over een dichtgeweven doek of een vel plastic.
    • Schud of verwijder de zaden met een zachte beweging. Als je te veel kracht gebruikt, kunnen de zaden wegwaaien en in alle richtingen verspreiden.
  5. Als er een paar jonge zaden vast blijven zitten in de zaaddozen, dan kun je die laten rijpen door de afgeknipte zaaddoos een paar dagen in de zon te leggen.
    • Om meer van de zaden te laten rijpen kun je de afgeknipte stelen op plastic of dichtgeweven doeken uitspreiden en ze binnenshuis in de zon leggen. Laat de peterseliestelen in een enkele, dunne laag liggen terwijl ze drogen.
    • De overgebleven zaden zouden binnen twee dagen rijp moeten zijn.
    • Laat de zaden binnenshuis drogen. Als je de zaden buiten laat drogen, zullen vogels en andere kleine dieren ze voor je neus wegkapen.
  6. [6] Als een paar zaden uit een zaaddoos veel sneller rijpen dan de anderen, dan kun je ze oogsten door ze eruit te plukken met je wijsvinger en duim.
    • Peterselieplanten hebben de neiging om in een onregelmatig tempo te rijpen. Sommige zaden kunnen een volle drie weken eerder klaar zijn om geoogst te worden dan anderen, zelfs als de zaden aan dezelfde zaaddoos zitten.
    • Wees voorzichtig terwijl je zaden plukt. De kracht die je gebruikt om individuele zaden te plukken kan veroorzaken dat de steel terugveert, en als er te veel volwassen zaden aan de plant zitten, dan kunnen ze afbreken door de kracht van het terugveren en als resultaat wegvliegen. Om die reden wordt aangeraden dat je alleen individueel plukt als de meerderheid van de zaden nog niet klaar is om geoogst te worden.
  7. De zaden zullen ongeveer 10 tot 14 dagen moeten drogen voordat je ze kunt opslaan voor later gebruik.
    • Om de zaden te drogen moet je ze uitspreiden op een bakplaat met lage zijkanten en die op een warme, droge plek zetten.
    • Draai en verplaats de zaden elke dag om te voorkomen dat ze ongelijkmatig drogen.
    • De zaden moeten door en door droog zijn voordat je ze kunt opslaan.
    • Bewaar de gedroogde zaden in luchtdichte plastic zakjes of bakjes. Bewaar ze op een koele, droge en donkere plek tot je ze gaat planten.
    Advertentie

Benodigdheden

Peterselieblaadjes oogsten

  • Keukenschaar
  • Papieren handdoekjes (optioneel)
  • Schaaltje water (optioneel)
  • IJsblokjeshouders (optioneel)
  • Twijndraad (optioneel)
  • Luchtdichte plastic zak of bakje (optioneel)

Peterseliezaden oogsten

  • Keukenschaar
  • Papieren zak, plastic folie of een dichtgeweven doek
  • Bakplaat met lage zijkanten
  • Luchtdichte plastic zak of bakje

Over dit artikel

Deze pagina is 18.801 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie