Pdf downloaden Pdf downloaden

Coccygodynie, oftewel pijn aan het staartbeen of stuitje, kan veroorzaakt worden door structurele afwijkingen, door vallen of door onbekende redenen. Pijn aan het stuitje ontstaat vooral als je lang zit. In sommige gevallen is er sprake van acute pijn als de patiënt vanuit een zittende houding gaat staan. Er kan ook pijn zijn tijdens het vrijen, of bij het poepen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Medische hulp inschakelen

Pdf downloaden
  1. Je huisarts weet waar hij/zij naar moet kijken bij het evalueren van pijn aan het stuitje. Hij/zij kan röntgenfoto's, een CT-scan of een MRI-scan laten maken. De twee effectiefste onderzoeken bij het stellen van de diagnose coccygodynie zijn het injecteren van een plaatselijk verdovingsmiddel in het gebied van het stuitje, om te zien of dat de pijn tijdelijk verhelpt, en het vergelijken van röntgenfoto's in zittende en staande houding, om te bekijken of het staartbeen verschuift als je gaat zitten.
    • Je huisarts moet ook letten op haarnestcysten, die alleen voorkomen in de buurt van het stuitje, en die worden veroorzaakt door een ontsteking van een ingegroeid haarzakje. [1] De succesvolle behandeling van dit soort cysten zorgt meestal dat de pijn minder wordt of helemaal verdwijnt.
  2. Je zult naar de huisarts moeten gaan voor de officiële diagnose, maar als je de symptomen kent kun je alvast bekijken of het met je stuitje te maken heeft. Symptomen die horen bij een aandoening aan het stuitje zijn onder andere: [2]
    • Pijn in het staartbeen of het stuitje zonder pijn in de onderrug
    • Pijn bij het opstaan vanuit een zittende houding
    • Vaak moeten poepen, of pijn bij het poepen
    • Vermindering van de pijn als men op de knieën zit, of op één bil
  3. Als je je stuitje op de een of andere manier hebt bezeerd, vertel je huisarts dat dan tijdens de afspraak. Het kan de huisarts helpen bij het bepalen van de juiste behandelmethode.
  4. Er zijn bepaalde anti-epileptica en antidepressiva die ook helpen tegen pijn in het stuitje. [5] Vraag je huisarts of het mogelijk is om een van deze medicijnen te gaan gebruiken.
    • Weet wel dat verdovende middelen meestal alleen worden gegeven als het stuitje is gebroken. Als je een gebroken stuitje hebt, kan je huisarts je een sterke pijnstiller voorschrijven. Op een röntgenfoto is te zien of er een breuk in het stuitje zit. [6]
  5. De meeste mensen die zich laten opereren om van de pijn aan het stuitje af te komen, hebben al meerdere behandelingen geprobeerd waarbij niet wordt geopereerd. Probeer eerst alle andere mogelijkheden voor je overgaat op de pijnlijke, en soms afmattende operatie.
    • Als de pijn erg genoeg is, al meer dan 6 maanden elke dag aanwezig is, en/of de kwaliteit van je leven beïnvloedt, vraag dan of je kan worden doorverwezen naar een orthopedist die gespecialiseerd is in het verwijderen van het staartbeen. [7]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Huismiddeltjes gebruiken

Pdf downloaden
  1. Door ijs op het stuitje te leggen, verminder je de pijn en de ontsteking. [8] Leg de eerste 48 uur nadat je je hebt bezeerd elk uur ijs op je stuitje. Leg 20 minuten lang een ice-pack die je in een handdoek hebt gewikkeld op je stuitje. Na 48 uur kun je het nog steeds koelen als je dat prettig vindt, drie keer per dag, op dezelfde manier.
  2. Neem een ontstekingsremmende pijnstiller om de pijn en zwelling te verminderen. Deze zelfzorgmiddelen, zoals ibuprofen en paracetamol, kun je bij de drogist, supermarkt of apotheek kopen. [9]
    • Neem elke acht uur 600 mg ibuprofen, of neem elke 4 uur 500 mg paracetamol. Overschrijd de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 3500 mg paracetamol per 24 uur niet.
  3. Een slechte houding kan bijdragen aan pijn aan het stuitje. Probeer rechtop te zitten, hou je core-spieren aangespannen, je nek recht en je rug in een lichte kromming. Als je felle pijn voelt als je zit, leun dan iets naar voren en maak je rug hol, voordat je opstaat. [10]
  4. Er bestaan speciale kussens met een gat erin voor mensen die pijn hebben aan hun stuitje. Dit kan helpen als het pijn doet om te zitten. [11] Je kunt je eigen kussen maken door een stuk schuimrubber te kopen. Knip er een gat in in het midden, zodat het lijkt op een wc-bril.
    • Een kussen in de vorm van een donut is voor de meeste mensen niet prettig, want die verlichten de druk op de geslachtsdelen, en niet op het stuitje. Overleg met je huisarts of je een wigvormig kussen kunt gebruiken.
  5. Onderzoek wijst uit dat de pijn vermindert als je iets warms op je stuitje legt. [12] Leg 4 keer per dag, 20 minuten lang een warmtekussen op je stuitje.
    • Probeer een warm kompres of een warm bad als je geen warmtekussen hebt.
  6. Als blijkt dat je stuitje gebroken is, kan het niet in het gips. Daarom moet je acht tot twaalf weken lang rusten en geen zware activiteiten ondernemen. [13] Als je een fysiek zware baan hebt, moet je daarvan vrij nemen zodat je lichaam kan genezen.
  7. Sommige mensen ervaren pijn aan het stuitje als ze moeten poepen. Zorg dat je niet verstopt raakt, door voldoende vezels te eten en water te drinken. Neem indien nodig een mild laxeermiddel terwijl je stuitje geneest. [14]
    Advertentie

Tips

  • Pijn in het stuitje kan duiden op problemen met het SI-gewricht. Het is mogelijk dat de heupen en het stuitje niet goed uitgelijnd zijn. Dat kan leiden tot pijn aan het stuitje, of aan de zijkanten ervan.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Je kunt erg lang last houden van je stuitje. Artsen melden dat veel patiënten nog maanden lang last houden van pijn als ze hun stuitje hebben bezeerd.
  • Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts of de eerste hulp als de pijn aan je stuitje ondraaglijk wordt, of als je pijn hebt zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 66.456 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie