PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een ingegroeide teennagel ontstaat als je teennagel naar beneden begint te groeien in de huid eromheen. Ingegroeide teennagels kunnen opgezwollen, pijnlijke tenen en ander ongemak veroorzaken, vooral als je schoenen draagt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de pijn van ingegroeide teennagels te verlichten, zodat je je comfortabeler kunt bewegen terwijl je teen zich herstelt.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Huismiddeltjes proberen

PDF download Pdf downloaden
  1. Laat je voet in de badkuip weken, of pak er een grote teil bij en vul die met warm water. Hierdoor zal je teen minder gevoelig worden en minder snel opgezwollen raken. Laat je voet ongeveer een kwartier weken. Doe dit drie tot vier keer per dag, totdat je nagel weer uit je teen is gegroeid.
    • Doe wat Epsomzout bij het water. Epsomzout, oftewel magnesiumsulfaat, wordt ook wel bitterzout of Engels zout genoemd, en staat erom bekend dat het pijn en zwellingen kan verminderen. Ook zullen ze helpen je teennagel zachter te maken. Voeg eens 75 g Epsomzout toe aan ongeveer 2 liter warm water.
    • Als je geen Epsomzout hebt, kun je ook gewoon zout gebruiken. Zout water helpt voorkomen dat er bacteriën in je teen gaan groeien.
    • Masseer de plek waar je nagel in je teen is gegroeid voorzichtig. Op die manier trekt het water in de ingegroeide teennagel, waardoor eventuele bacteriën worden verwijderd en de zwelling en de pijn worden verlicht.
  2. Nadat je je voet hebt geweekt, is je teennagel als het goed is zachter geworden. Haal nu voorzichtig een stukje schoon flosdraad onder de rand van je nagel door. Til de rand van je teennagel voorzichtig op, zodat hij niet verder in je huid groeit.
    • Doe dit na ieder voetenbad. Gebruik iedere keer een schoon stuk flosdraad.
    • Afhankelijk van hoe ver je teennagel is ingegroeid, kan dit een beetje pijnlijk zijn. Neem als het echt niet te verduren is een pijnstiller.
    • Graaf niet te veel in je teennagel. Als je dat wel doet zou je teen nog verder ontstoken kunnen raken, waardoor je er misschien mee naar de dokter zou moeten. Als je je teennagel knipt, moet je er ook niet aan trekken of zover knippen dat je teen gaat bloeden, omdat de plek daardoor ook meer zou kunnen gaan opzwellen.
  3. Een pijnstiller die je zonder recept bij de drogist kunt krijgen kan de pijn en het ongemak wat verlichten. Probeer een NSAID oftewel een niet-steroïde ontstekingsremmend geneesmiddel zoals ibuprofen, naproxen of aspirine. Zo'n NSAID kan helpen de pijn en de ontsteking te verlichten.
    • Als je niet tegen NSAID's kunt, probeer dan acetaminofen.
  4. Een antibioticacrème helpt tegen ontsteking. Je kunt zo'n crème zonder recept bij de drogist en bij de meeste grotere supermarkten krijgen.
    • Soms bevat een crème met antibiotica ook een plaatselijk verdovingsmiddel bevatten, zoals lidocaïne. Dit help de pijn op de plek waar je nagel is ingegroeid te verlichten.
    • Volg zo goed mogelijk de instructies op de verpakking van de crème op.
  5. Om te voorkomen dat je teen verder gaat ontsteken, of dat je nagel aan je sok blijft haken, kunt je een verband of een stukje gaas om je teen wikkelen.
  6. Geef je voeten wat extra ruimte door schoenen met open tenen, sandalen of andere ruimzittende schoenen te dragen. [1]
    • Schoenen die te strak zitten kunnen een ingegroeide teennagel veroorzaken of verergeren.
  7. Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op kruiden en andere natuurlijke ingrediënten en kan gebruikt worden om verschillende kwalen te behandelen. [2] Om de pijn van een ingegroeide teennagel te verlichten, kun je een of meerdere van de volgende homeopathische middeltjes proberen:
    • Silicea Terra, Teucrium, Salpeterzuur, Grafiet, Magnetis Polus Australis, Fosforzuur, Thuja, Causticum, Natrum Muriaticum, Alumina, of Kali Carbonicum. [3]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Je teennagel helpen genezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Gebruik warm water en Epsomzout, en laat de teen met de ingegroeide nagel een kwartier weken. Dit helpt de nagel zachter te maken, waardoor het makkelijker wordt om hem van de huid los te trekken.
  2. Trek zachtjes de huid langs je teennagel weg. Dit helpt om de huid van de nagel te scheiden, zodat je de rand van de nagel kunt zien. Gebruik een stukje flosdraad of een puntige vijl om de rand van de teennagel los te maken van de huid. Het kan zijn dat je moet beginnen met de kant van de teennagel die niet ingegroeid is. Werk met de flosdraad of vijl in de richting van de ingegroeide rand. [4]
    • Ontsmet de vijl voor gebruik eerst met alcohol of waterstofperoxide.
  3. Giet terwijl je de nagel van de huid scheidt een beetje schoon water, alcohol of een ander ontsmettingsmiddel onder de nagel. Zo voorkomt je dat er zich bacteriën in gaan ophopen.
  4. Pak een klein beetje schoon gaas en stop het onder de opgetilde nagel. Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat de rand van de nagel je huid niet raakt. De nagel kan dan van de huid weggroeien, in plaats van er verder in te groeien. [5]
  5. Dep zodra het gaas op zijn plaats zit een klein beetje antibiotische crème op en rond de plek. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zalf met lidocaïne, omdat die het gebied licht verdooft.
  6. Wikkel een strookje gaas om je teen. Je kunt ook een verband of een speciale teensok gebruiken, waarmee je één teen van de andere tenen kunt scheiden. [6]
  7. Pas deze behandeling toe om je ingegroeide teennagel te helpen genezen. Naarmate de teen geneest, zal de pijn van de ingegroeide teennagel afnemen en zal je teen minder opgezwollen raken.
    • Vervang het gaasje iedere dag om te voorkomen dat er zich bacteriën in het gebied van je nagel verzamelen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Professionele hulp inschakelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je teennagel na twee tot drie dagen thuisbehandeling niet beter wordt, ga dan naar de huisarts. Als je diabetes hebt, of een andere aandoening die neuropathie oftewel zenuwschade kan veroorzaken, ga dan onmiddellijk naar de huisarts en vraag eventueel of hij of zij je kan doorverwijzen naar een podotherapeut. [7]
    • Als je rode strepen uit je teen ziet komen, moet je onmiddellijk naar de dokter. Dit is namelijk een teken van een ernstige infectie.
    • Als je pus bij je teennagel ziet, moet je er ook even mee naar de dokter gaan.
  2. De dokter zal je vragen wanneer het probleem van de ingegroeide teennagel is begonnen, en wanneer hij is gaan zwellen, rood is geworden of pijn is gaan doen. De huisarts zal je waarschijnlijk ook vragen of je nog andere symptomen hebt, zoals koorts. Beschrijf je symptomen zo volledig en zo gedetailleerd mogelijk. [8]
    • Meestal kan de huisarts een ingegroeide teennagel zelf behandelen, maar voor meer gecompliceerde gevallen of terugkerende problemen, kun je ervoor kiezen om naar een podotherapeut oftewel een voetspecialist gaan. [9] [10]
  3. Als je teennagel ontstoken is kan de huisarts je een antibioticum voor oraal of uitwendig gebruik voorschrijven. Dit zal ervoor zorgen dat de infectie verdwijnt en voorkomt dat er zich nieuwe bacteriën onder je nagel gaan nestelen.
  4. De huisarts zal waarschijnlijk de minst ingrijpende procedure willen proberen, namelijk de teennagel een klein stukje van de huid optillen. Als het lukt om de rand van de nagel los te krijgen van de huid, kan hij er vervolgens een stukje gaas of een plukje watten onder plaatsen. [11]
    • De huisarts zal je instructies meegeven voor de dagelijkse vervanging van het gaasje. Volg deze instructies zo zorgvuldig mogelijk op om ervoor te zorgen dat je teennagel zo vlot mogelijk kan genezen.
  5. Als je ingegroeide teennagel erg ontstoken is of heel diep in de huid eromheen is gegroeid, kan de huisarts ervoor kiezen om een deel van de nagel te verwijderen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Vervolgens zal de dokter langs de nagelrand snijden om het deel van de nagel dat in de huid gegroeid is, te verwijderen. [12]
    • Je teennagel zal na twee tot vier maanden weer aangroeien. Sommige mensen maken zich zorgen over hoe hun teennagel er na de ingreep uit zal zien. De kans is echter groot dat een ingegroeide teennagel er na gedeeltelijke verwijdering op de manier zoals hierboven beschreven, juist beter uit zal zien!
    • Je teennagel laten verwijderen klinkt misschien drastisch, maar het verlicht wel de druk, de irritatie en de pijn die een ingegroeide nagel kan veroorzaken.
  6. Als je vaker last hebt van ingegroeide teennagels, zoek je misschien een meer permanente oplossing. De huisarts kan door middel van een speciale procedure een deel van je nagel, samen met het nagelbed eronder, verwijderen. Op die manier zal de nagel op die plek niet meer teruggroeien. [13]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Ingegroeide teennagels voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel ingegroeide teennagels worden veroorzaakt door verkeerd geknipte nagels. Knip je teennagels recht af, zonder ronde hoekjes.
    • Zorg ervoor dat je nagelknipper altijd ontsmet is.
    • Knip je teennagels niet te kort. Je kunt er als je wilt voor kiezen om je teennagels wat langer te laten, om te voorkomen dat ze in je huid groeien.
  2. Als het niet lukt om zelf je teennagels te knippen, omdat je er niet goed bij kunt, ga dan eens naar een voetverzorgingskliniek en laat ze het daar voor je doen. Vraag eens aan de huisarts of bij een medisch centrum in de buurt of ze een adres kennen waar je je teennagels regelmatig kunt laten knippen. [15]
  3. Als je schoenen je tenen afknellen, loopt je het risico dat je ingegroeide teennagels krijgt. De zijkant van de schoen kan tegen je teen drukken en ervoor zorgen dat je teennagel verkeerd groeit.
  4. Draag als je dingen doet waarbij je je tenen of voeten zou kunnen verwonden, draag dan beschermende schoenen. Draag op een bouwterrein of in een fabriek bijvoorbeeld schoenen met stalen neuzen. [16]
  5. Mensen met diabetes hebben vaak gevoelloze voeten. Als je je teennagels zelf knipt, zou je daardoor per ongeluk in je teen kunnen knippen zonder dat je het voelt. Ga eens naar een voetverzorgingskliniek of laat iemand anders je teennagels knippen. [17]
    • Je moet als je diabetes hebt, of een andere aandoening die zenuwbeschadiging veroorzaakt, ook regelmatig naar de podoloog gaan.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Vaststellen of je een ingegroeide teennagel hebt

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je een ingegroeide teennagel hebt is de plek naast de nagel vaak een beetje gezwollen. Vergelijk de teen met dezelfde teen van je andere voet. Ziet hij er dikker uit dan normaal?
  2. De huid rond de teennagel zal als je hem aanraakt of erop drukt een beetje zachter dan normaal of pijnlijk aanvoelen. Druk zachtjes met je vinger op de plek waar je denkt dat je nagel misschien is ingegroeid, om te bepalen waar het ongemak door veroorzaakt wordt, of knip de nagel af met een nagelknippertje.
    • Soms komt er uit een ingegroeide teennagel ook een klein beetje pus.
  3. Bij een ingegroeide teennagel lijkt het of de huid langs de rand van de nagel over de nagel heen groeit. Of het lijkt of de nagel onder de huid langs de nagel groeit. Het kan zijn dat je het bovenste hoekje van de nagel niet kunt vinden. [18]
  4. Meestal kun je een ingegroeide teennagel heel goed zelf thuis behandelen, maar als je diabetes hebt of een andere aandoening die zenuwbeschadiging kan veroorzaken, moet je niet zelf proberen om een ingegroeide teennagel zelf te behandelen. In dat geval moet je meteen een afspraak met de huisarts maken.
    • Als je zenuwschade of een slechte bloedcirculatie in je been of voet hebt, zal de huisarts je ingegroeide teennagel direct willen controleren. [19]
  5. Als je niet zeker weet of je een ingegroeide teennagel hebt, kun je het beste even naar de huisarts gaan. Hij of zij kan de diagnose stellen en de juiste behandeling voorschrijven.
    • Als je probleem heel ernstig is, kan je dokter je doorverwijzen naar een podotherapeut, of voetspecialist.
  6. Als je denkt dat je een ingegroeide teennagel hebt, moet je er zo snel mogelijk iets aan (laten) doen. Als je ermee door blijft lopen kan je teen namelijk gaan ontsteken, of erger.
    • Als je na twee of drie dagen nog steeds last van pijn hebt, ga dan naar de dokter. [20]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 48.361 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie