Pdf downloaden
Pdf downloaden
Om industrieel plastic te kunnen maken moet je scheikunde gestudeerd hebben en toegang hebben tot zware machines. Er zijn echter methoden waarmee je gemakkelijk zelf thuis iets kunt maken dat erg veel op plastic lijkt. Je hebt daarvoor huishoudelijke middelen nodig die je waarschijnlijk al wel in huis hebt. Je kunt caseïne maken van melk, polymeren van lijm en zelfs kneedbaar piepschuim. Ga naar Stap 1 voor meer informatie.
Stappen
-
Verzamel de juiste ingrediënten. Bij deze methode laat je in feite gewoon piepschuim smelten in verfverdunner, waardoor je een halfharde stof krijgt die op plastic lijkt en die je in verschillende vormen kunt kneden. Om dit te doen heb je het volgende nodig:
- Aceton of verfverdunner, te koop bij bouwmarkten
- Weckpot of een andere glazen pot
- Bekertjes van piepschuim of een andere soort geëxpandeerd polystyreen
- Handschoenen
- Oogbescherming
-
Giet wat aceton in de glazen pot. Om de klus te kunnen klaren moet je de pot vullen met ten minste enkele centimeters aceton.
- Trek altijd je handschoenen aan en zet je veiligheidsbril op wanneer je met aceton werkt, want aceton is vrij gevaarlijk. Zorg dat je de dampen niet inademt en werkt in een goed geventileerde ruimte. Werk onder het toezicht van een volwassene als je jonger dan 15 jaar bent.
-
Breek het piepschuim in kleine stukken. Of je nu wat oud piepschuim hebt dat gebruikt is in een verpakking of enkele piepschuimen bekertjes hebt, scheur ze in stukken die klein genoeg zijn om in de pot te kunnen passen. Duw de stukken helemaal tot op de bodem. [1] X Bron
-
Duw het piepschuim op de bodem van de pot. Je zou vrij snel moeten zien dat er een reactie optreedt, en het is dus belangrijk dat je je veiligheidsbril op blijft houden en je handschoenen aan laat wanneer je dit doet. Draai de dop of het deksel op de pot, of bedek de pot met een zwaar voorwerp als een boek en laat de pot enkele minuten staan terwijl de aceton het piepschuim afbreekt.
- Hoe langer je wacht, hoe vaster de gesmolten stof zal worden. De stof zal over het algemeen na ongeveer 3 tot 5 minuten goed kneedbaar zijn.
-
Haal het plastic uit de pot. Wanneer je het piepschuim uit de pot haalt heb je een vreemde, kneedbare plastic stof die je kunt boetseren en in vorm kunt brengen, net zoals klei. Houd je handschoenen aan en boetseer het plastic in een vorm die je mooi vindt. Laat het plastic vervolgens drogen.
- Na ongeveer 12-24 uur zo het plastic hard en volledig gevormd moeten zijn.
-
Boetseer het plastic in een leuke vorm. Gebruik je fantasie en boetseer je nieuwe plastic in een nieuwe vorm om een klein plastic beeldje te maken dat je later kunt schilderen of een ander cool knutselwerkje te maken. Dit is een leuk wetenschappelijk proefje voor zowel kinderen als scholieren, en je houdt er ook nog eens een coole souvenir voor later aan over.Advertentie
-
Verzamel de juiste ingrediënten. Polymeren zijn stoffen die zich ergens tussen vloeistoffen en vaste stoffen in bevinden. Ze vormen zich naar de vorm van de bak waar ze in zitten, maar kunnen uitgerekt en gekneed worden als een vaste stof. Om een eenvoudige polymeer te maken met behulp van simpele ingrediënten heb je het volgende nodig:
- Witte hobbylijm
- 2 bekers
- Water
- Boraxpoeder (wasmiddel)
- Plastic lepel
-
Los het boraxpoeder op in één van de bekers. Doe een kleine lepel boraxpoeder in de beker en voeg genoeg water toe om het poeder op te laten lossen. Roer tot het poeder volledig opgelost is en zet de beker dan apart.
-
Maak de lijm klaar. In de andere beker doe je een kleine hoeveelheid lijm. Voeg ongeveer drie lepels water aan de lijm toe en roer alles door elkaar om de lijm iets dunner te maken.
- Als je je polymeer een kleurtje wilt geven, kun je tevens enkele druppels voedingskleurstof toevoegen en alles goed roeren om een leuke kleur te krijgen.
-
Doe een lepel van het boraxmengsel bij de lijm. Tijdens het roeren zou je moeten merken dat er in de lijm een slijmerige textuur begint te ontstaan. Het kan zijn dat het mengsel een beetje aan je lepel begint te plakken. Laat het mengsel 30 seconden staan en haal het dan van de lepel.
- Dit slijmerige polymeerplastic kun je prima met je blote handen aanraken. Speel ermee, rek het uit, boetseer het en maak er gekke vormen van. Het is lastig om te zorgen dat het in vorm blijft, maar het is een geweldig en eng alienslijm voor kinderen om mee te spelen.
-
Bescherm het plastic tegen lucht. Om het plasticslijm te bewaren doe je het in een plastic zak die je afsluit. Het zal een tijdje goed blijven als je er voorzichtig mee omgaat. Je kunt natuurlijk ook meer plasticslijm maken met deze methode.Advertentie
-
Verzamel de juiste ingrediënten. Om een eenvoudige en plasticachtige stof te maken met behulp van eenvoudige huishoudelijke middelen die je waarschijnlijk al in huis hebt verzamel je het volgende:
- 250 ml volle melk of slagroom (hoe vetter, hoe beter)
- Azijn of citroensap
- Steelpan
- Zeef
-
Verwarm de melk. Verwarm de melk zachtjes in de steelpan en zorg dat de melk lichtjes begint te pruttelen. Pas op dat je de melk niet laat koken, want daardoor zal de reactie verpest worden.
-
Doe de azijn erbij. Voeg steeds enkele eetlepels tegelijk toe en roer de azijn met een lepel door de melk totdat de melk begint te schiften en je vaste bestanddelen en vloeistof krijgt. Dit is in feite wat er gebeurt bij het maken van kaas, waarbij de melk gestremd wordt en er wrongel ontstaat.
-
Zeef het mengsel. Haal de pan van het vuur en giet de melk door de zeef wanneer hij genoeg afgekoeld is om vast te pakken. De rubberachtige, zachte stof in de zeef is ‘melkplastic’, ook wel caseïne genoemd. Dit is een belangrijk onderdeel bij het maken van kaas.
- Door de melk te verwarmen en de azijn toe te voegen heb je een chemische reactie gestart waardoor de natuurlijke polymeren in de melk tevoorschijn kwamen, en er een natuurlijke, plasticachtige stof ontstaan is.
-
Maak het plastic hard door het te bevriezen. Kijk hoe het plastic reageert wanneer je erin knijpt, het uitrekt en het laat vallen. Het plastic zal hard worden als je het een tijdje laat liggen of in de vriezer stopt.
- Je kunt het plastic tevens in snoepvormpjes en andere vormpjes gieten en hard laten worden om leuke vormen te maken. Als je het plastic nog niet geschilderd hebt, doe dit dan om kerstornamenten of natuurlijke sieraden te maken als leuk project voor kinderen.
- Het plastic zal enkele dagen goed blijven en zal na een tijdje bederven, net zoals eten dat doet. Gooi het plastic weg voordat het begint te schimmelen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Wees altijd voorzichtig wanneer je het fornuis gebruikt en draag oogbescherming wanneer je met aceton werkt. Laat een volwassene je helpen als je kind bent.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 4.503 keer bekeken.
Advertentie