Pdf downloaden
Pdf downloaden
Plinten bedekken de plekken waar de muren en de vloerdelen samenkomen, ze zorgen voor een naadloze afwerking. Het installeren van plinten kan een leuk project zijn in je eigen huis, als je tenminste tijd hebt en geschikt gereedschap. Lees dit artikel om erachter te komen hoe je oude plinten verwijdert en nieuwe plinten installeert, en leer hoe je moet meten en zagen.
Stappen
-
Snij de oude plinten los van de muur met een stanleymes, aan de bovenrand van de plint. Als je dat niet doet kun je de omringende verf of muur beschadigen.
-
Maak de plinten los met een koevoet. Doe dit voorzichtig om schade aan de muur en de vloer te voorkomen. Indien nodig kun je er een object, zoals een schroevendraaier of wat wigjes, tussensteken om de plint makkelijker los te krijgen.
-
Trek de plint van de muur. De meeste spijkers zullen waarschijnlijk meteen loskomen met de plint, maar verwijder daarna de spijkers die zijn blijven zitten. Schraap of schuur de restjes lijm of kit weg, want de nieuwe plint moet op een vlakke ondergrond worden bevestigd.Advertentie
-
Meet de omtrek van de kamer(s). Meet de afmetingen van alle rechte muren en rond de uitkomsten af naar boven. Zeker als je dit voor het eerst doet is het een goed idee als je de plint iets groter zaagt dan wat je hebt gemeten. Je kunt er altijd nog wat af halen, maar je kunt er niets meer aan toevoegen.
- Meet elke muur twee keer zodat je zeker weet dat je metingen kloppen.
- Bij het meten van een buitenhoek moet je minstens de diepte van de plint optellen bij je meting, het liefst zelfs iets meer.
-
Koop je materialen. Koop altijd wat meer plinten dan je opgemeten hebt, want je krijgt altijd zaagverlies, en het zou kunnen dat je een fout maakt en opnieuw moet beginnen. Sommige mensen kopen zo'n 10% meer, maar als je twee extra standaardlengtes plint koopt heb je zeker genoeg. Indien mogelijk is het een goed idee om de plinten een week voordat je aan de slag gaat in je huis te leggen, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de temperatuur en vochtigheidsgraad. [1] X Bron
- Afhankelijk van het project kun je verschillende onderdelen onderscheiden bij het monteren van plinten. Van boven naar beneden zijn dit de onderdelen:
- De bovenrand . Dit is een afwerkingsstrip die je bovenop een plint kunt plaatsen, als versiering. Meestal wordt dit alleen toegepast als je lambrisering hebt.
- De plint . De hoogte van de plint is doorgaans 9 tot 15 cm, ze zijn meestal plat en vormen het grootste gedeelte van de plintafwerking.
- De onderrand . Dit is een tweede versiering, maar nu aan de onderkant, tussen de plint en de vloer. Dit wordt vooral toegepast als er ook een nieuwe vloer wordt gelegd.
- Afhankelijk van het project kun je verschillende onderdelen onderscheiden bij het monteren van plinten. Van boven naar beneden zijn dit de onderdelen:
-
Zorg dat de plint waterpas wordt geïnstalleerd. De vloer moet waterpas zijn, anders ga je aan de plinten zien dat er iets niet klopt. Gebruik een lange waterpas (120 cm) om te bepalen of de vloer waterpas is.
- Als de vloer niet waterpas is kun je aan de hand van de waterpas bepalen waar het laagste punt zit. Zet een restje plint vast aan de muur op het laagste punt. Zet horizontale markeringen op elke 5 cm in beide richtingen vanaf de bovenkant van het stukje plint, en zorg dat je waterpas blijft. Als je een paar horizontale markeringen hebt gezet kun je een slaglijn spannen over de horizontale markeringen. Hieraan kun je straks zien waar de bovenkant van de plinten moeten komen. [2] X Bron
-
Teken de plinten af. Als je een onderrand gaat gebruiken moet je ervoor zorgen dat de bovenkanten van de plinten goed parallel aan de slaglijn lopen. Dit doe je door de afwijking van de vloer op de plint af te tekenen. Zet een stuk plint waterpas vast met een of twee spijkers, in een binnenhoek. Zorg dat de onderkant van de plint iets boven de vloer blijft. Meet met de passer de afstand tussen de slaglijn (onderaan) en de bovenhoek van de vastgezette plint.
- Hou de punt van de passer op de vloer en zet de potloodkant op de plint. Beweeg het potlood over de hele breedte van de plint om de markering te zetten, zorg hierbij dat de denkbeeldige lijn tussen punt en potlood loodrecht op de vloer blijft.
- Zaag de plint af langs de markering met een invalzaag of decoupeerzaag. Als je een cirkelzaag gebruikt, stel dan een lichte hoek in (2° - 5°). Dit zorgt ervoor dat de plint straks netter op de vloer past.
- Schaaf de schuine kant van de plint af met een blokschaaf. Zet de plint dan tegen de muur aan om te zien of alles goed uitgelijnd is met de slaglijn.
-
Begin met het meten en afzagen van de buitenhoeken. Goed in verstek zagen is cruciaal bij het verbinden van twee stukken plint in een buitenhoek. Een verstekzaag is het ideale hulpmiddel hiervoor. Bij een buitenhoek van 90º zaag je beide plinten af in een hoek van 45º, aan elkaar gezet vormen ze de buitenhoek. Bij twijfel zaag je de plinten iets te lang af, je kunt ze altijd nog wat inkorten.
Alternatief gereedschap:
Verstekbak en handzaag: een goedkope en effectieve optie. Zet het hout stevig vast in de verstekbak. Bij goedkopere modellen kun je alleen de veelvoorkomende hoeken zagen.
Cirkelzaag en winkelhaak: Snel, maar niet exact genoeg. Niet aanbevolen bij plinten. -
Beslis onder welke hoek je moet zagen. Bij binnenhoeken moet je ook in verstek zagen, maar de hoeken zijn omgekeerd. Sommige mensen zagen plinten niet in verstek bij binnenhoeken, want de hoeken zijn zelden goed haaks, en dan wordt de verbinding rommelig. [3] X Bron Als je de verbinding nog strakker wilt maken, of als je plinten monteert die niet geverfd of afgekit hoeven te worden, maak dan een verbinding in traditioneel verstek.
- Het proces is niet ingewikkeld. Begin met het zagen van een binnenhoek van 45º op de plint die je wilt samenvoegen. Het andere uiteinde hoef helemaal niet afgezaagd te worden; het stuk met de binnenhoek zal straks het overgebleven stuk plint bedekken.
- Zaag het stuk plint dat is ontstaan door de hoek van 45º weg met een decoupeerzaagbeugel. De verflijn moet intact blijven, maar het hout achter de verflijn moet worden verwijderd onder een hoek van 45º. Doe dit voorzichtig zodat je het profiel goed kunt volgen met je zaag.
- Schuur de overtollige stukjes hout weg zodat je een gladde lijn krijgt.
-
Ga verstandig om met moeilijke stukken. In theorie hebben kamers drie of vier muren die perfect haaks op elkaar staan. In de praktijk komt dit zelden voor. Hier zijn wat belangrijke tips voor de lastige stukken:
- Afwijkende hoeken. Bij een hoek die niet perfect haaks is is het verstandig om eerst de juiste hoek te zagen met stukjes resthout. Als je eindelijk de juiste hoek hebt kun je die instelling van je zaag gebruiken om je uiteindelijke plint te zagen.
- Onderbrekingen op de lange stukken. Bij een langere muur zul je waarschijnlijk meer dan een plint nodig hebben om de lengte vol te maken. Hierbij kun je de plinten het beste ook in verstek zagen, zodat ze in elkaar passen met twee hoeken van 45º. De naad wordt hierdoor minder zichtbaar.
- Uiteindes. Als je met je plint uitkomt bij een object en je hoeft niet meer door te gaan de hoek om (bijvoorbeeld als je bij een deurlijst uitkomt), dan kun je de plint gewoon loodrecht afzagen en tegen het object plaatsen.
-
Schuur de plinten en zet ze in de grondverf. Als je alle plinten goed hebt afgezaagd kun je ze schuren en grondverf aanbrengen. Als de plinten vanuit de fabriek al gegrond zijn is het wel handig om ze te schuren voordat je ze vastzet, dat scheelt straks een hoop tijd op handen en voeten. Maar plinten van onbehandeld hout moet je eerst verven met grondverf en dan schuren, voor montage.Advertentie
-
Spijker de plinten vast met staalspijkers. Gebruik een materiaalzoeker om de plek van de rachels te bepalen; of klop op de muren om de holle stukken te onderscheiden van het rachelwerk. Zet op elke rachel de plint met twee spijkers vast, in een hoek naar beneden en met de kop verzonken. Je kunt hiervoor eventueel een spijkerpistool gebruiken. Vul de gaten op met plamuur, laat het drogen en schuur het glad.
- Breng op buitenhoeken een druppeltje houtlijm of andere lijm aan op de in verstek gezaagde hoeken, zodat de plinten beter aansluiten.
- Lijm is niet nodig op de binnenhoeken als je de plinten op de juiste manier pasgemaakt hebt.
-
Installeer, indien nodig, de boven- en onderafwerking. Zet de onderlijst vast aan de vloer met verzonken kopspijkers. Bij een betonnen vloer moet je de onderlijst aan de plint bevestigen. Zet de bovenlijst vast aan het rachelwerk met spijkers.
-
Breng kit aan op de plinten in vochtige ruimtes. Je kit niet alleen de bovenrand, maar ook de hoekranden en de spijkergaten. In een badkamer is dit absoluut noodzakelijk. Je kunt het ook doen in de buurt van de wasbak in de keuken.
-
Werk de plinten af met plamuur. Vul alle spijkergaten en eventuele beschadigingen op door met je vinger wat plamuur aan te brengen. De plamuur is snel droog.
-
Breng schildertape aan op de muur en vloer langs de randen van de plinten (optioneel). Zo kun je de plinten makkelijk verven zonder over de randen te gaan met je kwast. Gebruik hiervoor alleen schildertape, anders kun je de muur en de vloer beschadigen. Je kunt er ook voor kiezen om netjes te schilderen zonder tape.
-
Schilder de plinten. Plinten worden meestal afgewerkt met glanzende of matte verf of vernis. Dit klusje moet heel precies gebeuren, het kost veel tijd, dus leg wat zachts onder je knieën. Als je hebt gewerkt met voorgeverfde plinten is deze stap alleen relevant als je vernis wilt aanbrengen. Wat je ook gebruikt, breng altijd twee lagen aan.Advertentie
Tips
- Bij doe-het-zelfzaken vind je meestal maar een beperkt aanbod plinten; ga naar een speciaalzaak als je meer keuze wilt. Koop, indien mogelijk, plinten die al een laag grondverf hebben, dat scheelt uiteindelijk veel werk.
- Onderranden worden meestal bevestigd aan de plint, maar bij een houten vloer kun je ze ook aan de vloer vastzetten, dan zijn de naden tussen de plinten en de vloer minder zichtbaar.
- De deurlijsten moeten al klaar zijn voordat je begint aan je plinten.
- Het werk gaat een stuk sneller als je een spijkerpistool gebruikt.
- Bij ongelijke muren kun je naden gaan zien tussen de muur en de plint. Vul deze naden met overschilderbare kit, en laat de kit volledig uitdrogen voordat je gaat schilderen. Als de kit droog is kun je het schilderen zodat je geen verschil in kleur meer ziet tussen de plint en de muur.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.thisoldhouse.com/toh/how-to/overview/0,,216118,00.html
- ↑ http://www.thisoldhouse.com/toh/how-to/step/0,,216118_147971,00.html
- ↑ http://www.familyhandyman.com/carpentry/trim-carpentry/how-to-cope-joints/view-all
- ↑ http://www.familyhandyman.com/carpentry/trim-carpentry/how-to-cope-baseboard-trim-with-a-miter-saw/view-all
- ↑ https://www.dremel.com/en-us/videosandhowto/projects/Pages/detail.aspx?pcpid=16#.VzKxC2aGYwA
Over dit artikel
Deze pagina is 13.271 keer bekeken.
Advertentie