Poison oak lijkt onschuldig maar de uitslag die het veroorzaakt kan tot zeer vervelende jeuk, blaren en zelfs huidvergiftiging leiden. De plant komt met name voor in verlaten gebieden, langs wandelpaden, in houtrijke gebieden en op boerderijen waar men kerstbomen kweekt. Als je de plant wilt verwijderen kun je dit met de hand doen, of door gebruik te maken van natuurlijke methodes of herbiciden.
Stappen
-
Identificeer de plant. De plant heeft groene glimmende bladeren die in de herfst rood worden en in de winter afsterven. De bladeren zijn stevig en hebben een verkreukeld oppervlak. Ze lijken op eikenbladeren en groeien per drie. Onder de open zon groeit de plant in struiken. In gebieden met schaduw ziet de plant er meer uit als een struikgewas dat op bomen en boomstronken groeit.
- De plant is langs wandelpaden, aan de randen van bossen en op verlaten plekken te vinden.
- Als niemand er iets aan doet kan de plant erg groot worden en zich aftakken. In dat geval moet je goed naar de bladeren kijken om de plant te kunnen identificeren.
- De plant is overigens zelfs zonder bladeren giftig.
-
Bedek jezelf volledig als je de plant handmatig wilt verwijderen om ervoor te zorgen dat je geen urushiol (de gifstof) op je krijgt. Draag een aantal lagen kleding en handschoenen, sokken, en laarzen. Sommige mensen kunnen zelfs niet tegen de lucht rondom de plant en doen er wijs aan hun gezicht ook te bedekken. Dit is de meest effectieve maar ook de gevaarlijkste strategie.
- Deze methode wordt niet aangeraden voor mensen die allergisch zijn voor de plant en het is dan ook beter iemand te vinden die immuun is (15% van de bevolking is immuun en kan de plant aanraken zonder nare gevolgen) of een andere methode te gebruiken.
- Wees je ervan bewust dat als je een milde uitslag hebt gehad in het verleden de uitslag dit keer veel erger zal zijn dan de eerste keer.
- Wees voorzichtig bij het uittrekken van je kleding. Het gif zit namelijk nog op je kleding, het is belangrijk je kleding goed heet te wassen na het verwijderen van de plant.
-
Graaf de plant volledig uit. [1] X Betrouwbare bron University of California Integrated Pest Management Program Ga naar de bron Kleinere planten kunnen met de hand uit de grond worden getrokken maar voor de grotere heb je een schep nodig. Het is belangrijk de hele plant (inclusief de wortels) uit de grond te halen, om te voorkomen dat de plant later weer terug groeit.
- De planten zijn het makkelijkst te verwijderen in de lente als ze groen zijn en de grond zacht is. Als je wacht tot de grond te droog of te koud is wordt het moeilijker om de wortels te verwijderen omdat de planten dan afbreken.
-
Gooi de planten weg. Als je alle planten en de bijbehorende wortels hebt verwijderd moet je ze in vuilniszakken stoppen (of in de groencontainer) en weggooien. De dode planten zijn ook giftig dus laat ze niet achter op een plek waar andere mensen mogelijk in contact kunnen komen met de planten.
- Gebruik de planten niet als compost. Het is namelijk te risicovol omdat de olie die huiduitslag veroorzaakt nog steeds in de planten zit.
- Je mag de planten niet verbranden! De rook die van de plant afkomt is namelijk erg gevaarlijk.
Advertentie
-
Smeer chemicaliën op de planten, je kunt glyfosaat, triclopyr of een combinatie van beide gebruiken om van de planten af te komen. Doe dit als de planten nog groen zijn, de plant neemt de chemicaliën in zich op en kan worden verwijderd als ze dood zijn. [2] X Betrouwbare bron University of California Integrated Pest Management Program Ga naar de bron
- Pak jezelf in van top tot teen. Ook al raak je de planten niet direct aan moet je wel voorzichtig zijn.
- Gebruik lange tuinscharen om de planten kapot te knippen zodat alleen de stam van een paar centimeter boven de grond blijft uitsteken.
- Als je de plant hebt afgeknipt moet je de chemicaliën met een tube of verfkwast op de planten aanbrengen.
- Zorg ervoor dat de stompen helemaal worden ondergespoten met chemicaliën. Als de plant weer gaat groeien moet je er weer chemicaliën op spuiten.
- Als de stam een paar dagen later bruin wordt moet je met een schep de dode wortels uitgraven.
- Gebruik het dode materiaal niet als compost en verbrand dit ook niet, gooi het weg want het kan nog steeds uitslag veroorzaken.
Pas goed op met middelen met glyfosfaat, zoals het product Roundup. Thuis mag je gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken in de tuin. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Maar andere professionals, zoals hoveniers en waterschappen, mogen dat niet. [3] X Bron [4] X Bron De reden is kort gezegd dat hoewel deskundigen het erover eens zijn dat het middel beter niet kan worden gebruikt vanwege schade aan natuur, milieu en de gezondheid van de gebruiker, er niet in alle gevallen een goed bruikbaar alternatief voorhanden is. Zie hier welke middelen toegelaten zijn voor gebruik in Nederland. Zie hier voor een lijst middelen die niet meer toegestaan zijn, maar die je mogelijk nog in huis hebt, waaronder bepaalde soorten Roundup.
-
Gebruik een herbicide die triclopyr bevat. Dit chemische middel is het meest effectief in de lente en zomer als de planten snel groeien.
- Je moet vooral niet op een winderige dag gaan spuiten want dan verspreiden de chemicaliën zich en raken ook de planten rondom de plant die je wilt vergiftigen aangetast, het is ook risicovol omdat de wind de stoffen mogelijk in je eigen gezicht blaast.
- Spuit de chemicaliën niet op bomen.
- Spuit alleen als het droog en windstil weer is. De herbicide heeft ongeveer 24 uur nodig om haar werk te kunnen doen.
-
Gebruik een herbicide met glyfosaat. Dit moet je op de plant spuiten als deze al bloemen en groene bladeren heeft. Gebruik een 2% glyfosaat oplossing, spuit dit direct op de bladeren. Glyfosaat veroorzaakt schade en doodt bijna alle vegetatie in de buurt dus wees voorzichtig als je deze stof spuit.
- Spuit nooit op een winderige dag. De chemicaliën doden de plant, én alle andere planten om de plant in kwestie heen en de wind kan de chemicaliën in je gezicht waaien.
- Bespuit nooit bomen.
- Spuit alleen als het droog weer is. De herbicide heeft zo’n 24 uur nodig om haar werk te kunnen doen.
-
Overweeg het inschakelen van een professional. Als je niet in de buurt van de plant wilt komen kun je beter iemand inschakelen die dat voor je kan doen. Een gediplomeerd professional zal altijd goede herbicide zoals imazapyr gebruiken om de plant uit te roeien. Dit kan het best in de lente of herfst.Advertentie
-
Bedek de planten met plastic. Dit werkt het beste als je de plant tot op een paar centimeter boven de grond afsnijdt, de dode wortels moeten vervolgens worden verwijderd om te voorkomen dat de plant weer gaat groeien.
-
Gebruik kokend water. Gebruik je waterkoker om het water te koken en giet dit vervolgens over de wortels van de plant. Kokend water doodt de plant maar ook voor deze methode geldt dat je de wortels alsnog moet verwijderen. Deze methode werkt het beste bij kleine planten. Grotere planten leiden niet onder kokend water.
- Als je deze methode gebruikt moet je zorgen dat je de stoom die het kokend water veroorzaakt niet inademt!
-
Laat een geit het werk voor je doen! Geiten zijn dol op deze plant en immuun voor het gif, daarnaast hebben ze ook altijd trek dus als je een geit in je tuin laat ben je zo van de planten af. Dit is een goede natuurlijke manier om van de giftige planten af te komen. Zoek uit of er een boerderij met geiten in de buurt is, het wordt steeds populairder geiten in te zetten voor dit soort doeleinden.
- Als je voor deze optie kiest moet je de wortels ook uitgraven om te voorkomen dat de planten terug groeien, of je moet elke lente een aantal geiten huren om je tuin te onderhouden.
- Interessant genoeg kunnen geiten deze planten opeten en vervolgens melk produceren zonder gif. [5] X Bron
-
Probeer azijn te gebruiken. Deze methode is met name bij kleinere planten de moeite waard. Vul een fles met witte azijn en spuit het over de bladeren en stammen van de planten in jouw gebied. Na een paar dagen sterven de planten. Verwijder vervolgens de wortels om een terugkeer van het onkruid te voorkomen. [6] X Bron
-
5Het is mogelijk de komst van deze plant te voorkomen door andere plantsoorten te planten. De plant komt namelijk met name voor in gebieden met lege grond, dus als je zorgt dat er geen open plekken in je tuin (of waar dan ook) zijn kunnen deze planten ook niet zomaar gaan groeien.Advertentie
Tips
- Je kunt voorkomen dat de plant groeit door schapen en geiten in een gebied te laten grazen. Ook herten en paarden eten de plant maar alleen voordat deze in bloei is.
Waarschuwingen
- Je kunt zelfs uitslag krijgen door een plant aan te raken die al jaren dood is, draag dus altijd handschoenen.
- Urushiol kan door latex handschoenen heenkomen en blijft meer dan een jaar actief op ongewassen kleding en gereedschap.
- Verbrand deze plant nooit. De rook kan, indien ingeademd, voor ernstige en mogelijk levensbedreigende schade zorgen. Het verbranden van deze plant is gevaarlijker dan het aanraken ervan.
- Bulldozers en harken zijn niet geschikt voor het verwijderen van de plant omdat de wortels vaak diep in de grond zitten. Maaien en ploegen is ook niet goed omdat dit juist stukjes van de plant over een groter gebied verspreidt.
- Het werken met herbiciden is erg gevaarlijk. Zorg dus altijd dat je de instructies op de herbiciden goed volgt, wat betreft gebruik, opslag en afval.
Bronnen
- ↑ http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/PESTNOTES/pn7431.html
- ↑ http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/PESTNOTES/pn7431.html
- ↑ https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bestrijdingsmiddelen/vraag-en-antwoord/mogen-gewasbeschermingsmiddelen-waarin-glyfosaat-zit-worden-gebruikt
- ↑ https://www.ctgb.nl/toelatingen
- ↑ http://ucce.ucdavis.edu/files/repositoryfiles/ca4603p4-69619.pdf
- ↑ http://www.realfarmacy.com/7-ways-to-kill-poison-ivy-without-using-roundup/