Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je het Pokémon-kaartspel speelt en de Pokémon slagzin 'Gotta catch 'em all' volgt, dan heb je misschien wel een flink aantal Pokémon-kaarten verzameld! Door je Pokémon-kaarten te ordenen kun je veel gemakkelijker een kaart vinden als je er naar op zoek bent. Een georganiseerde verzameling zal je ook helpen om te weten welke kaarten je hebt, zodat je niet per ongeluk een kaart koopt die je al hebt. Om je Pokémon-kaarten op orde te krijgen, heb je alleen de juiste opslag, organisatie en een beetje tijd nodig.

Methode 1
Methode 1 van 6:

Je organisatiemethode kiezen

Pdf downloaden
  1. Dit systeem werkt goed als je nog bezig bent met het opbouwen van je collectie en de meeste van je kaarten in decks hebt verzameld. Plaats je kaarten eenvoudigweg in een lege doos voor kaartspellen en plaats de doos op een handige plaats, zoals op een plank of in je kast.
    • Aangezien je waarschijnlijk bent begonnen je decks te veranderen om sterker te zijn tijdens het spelen, wil je misschien je decks een naam geven of labelen, zodat je precies weet wat er in elke doos zit. Je kunt bijvoorbeeld een stukje tape op een doos plakken en er iets op schrijven als: 'Psychic Pokémon Deck'.
  2. Gebruik een binder . [1] Er zijn veel verzamelingen voor kaartspellen vergelijkbaar met het Pokémon TCG (ruilkaartspel). Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van mappen, en deze manier van organiseren zou wel eens handig voor je kunnen zijn. Deze indeling zorgt voor een duidelijk overzicht van je kaarten en is gemakkelijke om te beheren. Het zal je kaarten ook beschermen tegen schade, zoals buigen en schimmel.
    • Deze ruilkaart-mappen zijn vaak gevuld met plastic inlegvellen met vakjes voor je kaarten. Je kunt dergelijke inlegvellen kopen bij je bordspel-/hobbywinkels.
    • Je kunt ook gebruik maken van tabbladen om gemakkelijk iets te kunnen vinden in je map. Tabbladen zijn bij de meeste kantoorartikelenwinkels te koop.
    • Je kunt je eigen eenvoudige tabblad maken door een stukje tape aan de voor- en achterkant van je plastic insteekhoes te bevestigen, zodat er wat extra tape uit je map kan steken. Schrijf dan bijvoorbeeld een titel op het tabblad, zoals: 'Type: Gras'.
  3. Deze methode is het beste voor serieuze verzamelaars die duizenden kaarten hebben om bij te houden. [2] Een kaartenbak is meestal een groot, houten meubelstuk gevuld met smalle lades waarin je kaarten kunt leggen. [3] [4] Je kunt kaartenbakken vinden op rommelmarkten, via een garageverkoop, eBay, CraigsList en antiekwinkels, hoewel antieke exemplaren duur kunnen zijn.
    • Als je je kaartenbak tweedehands koopt, moet je deze zorgvuldig inspecteren. Veel van deze kaarten zijn oud en misschien moet je wat tijd of geld spenderen aan het herstellen ervan, om je kaarten veilig en zeker te houden.
  4. Je kunt in veel spel-/hobbywinkels, kantoorboekhandels of online, smalle doosjes kopen die ontworpen zijn om kaarten in te bewaren. Er zijn ook grotere dozen die speciaal bedoeld zijn voor het opbergen van ruilkaarten en die handig zijn voor je Pokémon-kaarten. [5] Nadat je je kaarten hebt ingedeeld, kun je je collectie in deze dozen opbergen en elke doos labelen volgens je organisatiesysteem. Bijvoorbeeld: je kunt een doos, 'Fighting Type' labelen en een andere 'High HP Pokémon'.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 6:

Per set

Pdf downloaden
  1. De meeste Pokémon-kaarten hebben een symbool onder de rechterbenedenhoek van de Pokémon-afbeelding. Dit symbool geeft de set aan. Enkele voorbeelden van set-symbolen zijn een bloem (Jungle set, #2), een holle ster (Neo Genesis set, #8), en de letter 'R' (Team Rocket set, #5). Sets worden meestal vier keer per jaar uitgegeven.
    • Als je kaarten van Pokémon International hebt gekocht, of kaarten uit deze serie bezit, dan staat de set-informatie rechtsonder op de onderkant van je kaart. Deze symbolen kunnen klein en makkelijk te missen zijn -- kijk dus goed!
  2. Het zal gemakkelijk voor je zijn om alle overeenkomstige symboolkaarten te groeperen, maar voor verdere organisatie zal je moeten rangschikken op set-nummer. Elke set heeft een bepaald aantal kaarten, en elke kaart is genummerd binnen de set. Dit zal je helpen om je kaarten nog nauwkeuriger te organiseren.
    • Mogelijk moet je een online kaart-directory gebruiken om de positie van elke kaart in een set te bepalen. Veel online ingestelde directories zullen je eerst vragen om de set-categorie te kiezen (zoals Base, Aquapolis en Jungle) alvorens je te koppelen aan de kaartnummer-directory.
    • De basisset van de eerste in het Engels vrijgegeven kaarten hebben geen symbool. Je kunt deze kaarten verzamelen en rangschikken op basis van HP (hit points) of in alfabetische volgorde.
  3. Binnen sets zijn er soms speciale kaarten die een nummer hebben dat hoger is dan de set directory-lijsten. Dit zijn geheime, zeldzame ('secret rare') kaarten. Zo zie je bijvoorbeeld een kaart die 63/62 is. Dit is geen fout, maar betekent dat je een speciale kaart hebt.
  4. Je zult merken dat sommige van je kaarten alleen een kaartnummer hebben en geen set-nummer. Dit geeft aan dat de kaart een promotiekaart is, ook wel 'promo' genoemd. Deze worden vaak als bonus aan spelers gegeven als ze een deck kopen.
    • Hoewel promotiekaarten geen set-nummer hebben, kun je deze nog steeds organiseren op basis van het kaartnummer of de publicatiedatum. Je zult deze informatie online moeten opzoeken, want er zijn veel promotiekaarten, elk met een ander nummer en een andere releasedatum. [6]
    • Let ook op 'black star promo's'. Dit zijn extra speciale kaarten die speciaal voor promotionele evenementen worden geproduceerd.
  5. Afhankelijk van de gekozen opslagmethode kan dit een map, een doosje of zelfs een kaartenbak (kast) zijn. Nu je kaarten per set zijn geordend, kun je deze in je methode van opslag plaatsen om je organisatie af te ronden.
    • Als je een map gebruikt, zorg er dan voor dat de kaartsleuven groot genoeg zijn voor je Pokémon-kaarten. Sommige insteekhoezen zijn bedoeld voor kleinere kaarten, en als je probeert je Pokémon-kaarten hierin te plaatsen, kunnen je kaarten buigen of op een andere manier vervormen.
    • Wanneer je je kaarten op set indeelt, ga dan uit van de set-symbolen en het nummer, zelfs als de Pokémon op de kaart hetzelfde lijkt te zijn. Charizard van de Dragon Frontiers set en Charizard van de Power Keepers-set hebben verschillende nummers, afbeeldingen en mogelijkheden. [7] [8]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 6:

Op evolutie

Pdf downloaden
  1. De meeste Pokémon evolueren naar een sterkere vorm wanneer een bepaald niveau wordt bereikt of wanneer een speciaal item wordt gebruikt. [9] Ga door je Pokémon-kaarten en kies alle Pokémon die in dezelfde evolutionaire reeks zitten. Begin met de laagste evolutie Pokémon en voeg alle hogere evoluties samen. Dit zal waarschijnlijk veel stapels creëren, afhankelijk van de omvang van je collectie.
    • Hoewel veel Pokémon evolueren, doen sommige dat niet. Alle Pokémon zonder evolutie kunnen worden gegroepeerd. [10]
  2. Nu de kaarten op evolutie zijn gegroepeerd, moet je nadenken over hoe je deze groepen wil organiseren. Je zou je evoluties kunnen alfabetiseren, of ze kunnen groeperen naar type, waarbij je alle gelijksoortige evoluties bij elkaar houdt.
    • Zelfs als je evoluties op type in categorieën verdeelt, kan het nog steeds moeilijk zijn om gemakkelijk evoluties te vinden binnen de typegroepering. Om je gelijke sets verder te organiseren, zou je misschien alle evoluties binnen gelijke sets kunnen alfabetiseren. [11]
  3. Plaats je kaarten in je map, doos of catalogus volgens je evolutionaire ordening. Om ervoor te zorgen dat je kaarten gemakkelijk toegankelijk zijn, kun je secties in je map aanbrengen, afzonderlijke dozen gebruiken of verschillende laden gebruiken voor elke categorie waarin je je evoluties hebt georganiseerd.
    • Als je bijvoorbeeld kaartendozen gebruikt, kun je al je vuur-evoluties bij elkaar houden en de doos het label 'Fire Types' geven. Als je hebt gekozen voor het gebruik van een map, dan kun je tabbladen gebruiken om typen gescheiden van elkaar te houden. [12]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 6:

Per nationaal nummer

Pdf downloaden
  1. Zelfs als je geen fan bent van de animatieserie of de Pokémon-videogames, weet je waarschijnlijk dat in het Pokémon-universum trainers een speciaal apparaat hebben dat een Pokédex heet. De Pokédex is een soort Pokémon-woordenboek, en het geeft een nummer aan elke Pokémon. Je kunt dit nummer gebruiken om je Pokémons te organiseren.
    • In de Pokémon TCG kun je soms het nationale nummer vinden in de informatie onder de foto van de Pokémon-kaart of in de linkerbenedenhoek van de kaart. Op sommige kaarten staat geen nationaal Pokédex-nummer aangegeven. [13]
  2. Er is een online Pokédex, evenals apps voor op de computer en mobiele apparaten, en je kunt een van deze gebruiken om te zoeken naar nationale nummers van de Pokémon die je wilt indelen. [14] [15] [16] Je zou het sorteren kunnen versnellen door elke Pokémon-kaart die je bezit op te schrijven, het nummer op te zoeken en het nummer naast de naam te schrijven.
  3. Het organiseren van je kaarten op Pokedex-nummer is vooral nuttig als je een kaartverzamelaar bent. De nummers maken het verwijzen naar je verzameling eenvoudig en overzichtelijk. Voor actieve Pokémon TCG-spelers is dit misschien niet de beste optie voor het opbouwen en spelen van decks.
  4. Nu je kaarten op Pokédex-nummer zijn geordend, hoef je ze alleen nog maar in de doos of map op volgorde te leggen. Je kunt kaarten groeperen waarvan je meerdere exemplaren hebt, of duplicaten in hetzelfde kaartzakje doen van je plastic insteekhoes, als je een map gebruikt.
    • Je moet er rekening mee houden dat meerdere kaarten in hetzelfde plastic zakje in je map kaarten kan beschadigen. Als de conditie van de kaart belangrijk voor je is, mag je nooit meer dan één kaart per plastic kaartvakje in je map hebben.
    • Je kunt ruimte in je opbergplek laten voor kaarten waarvan je weet dat je ze nog niet hebt. Dit maakt het makkelijker om eventuele nieuwe kaarten die je krijgt toe te voegen.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 6:

Op type

Pdf downloaden
  1. De basis Pokémon-typen zijn: Bug, Dark, Dragon, Electric, Fairy, Fighting, Fire, Flying, Ghost, Grass, Ground, Ice, Poison, Psychic, Rock, Steel en Water (insect, donker, draak, elektrisch, fee, vechten, vuur, vliegen, spook, gras, grond, ijs, gif, helderziende, rots, staal en water). [17] Er zijn echter ook speciale soorten en hybriden, bijvoorbeeld vliegen/ijs. Verzamel alle Pokémon van hetzelfde type in een sectie per stuk. [18]
    • Organiseren op type is een van de populairste manieren om kaarten te organiseren voor actieve spelers van de Pokémon TCG. Dit komt omdat je gemakkelijk in je verzameling kunt zoeken naar nuttige type-combinaties.
  2. Zelfs na het indelen van je kaarten op type zal het, als je veel kaarten hebt, moeilijk zijn om te navigeren in je type-groepen zonder een en ander wat meer te ordenen. [19] Creëer een subcategorie binnen je type-groepen. Twee mogelijkheden zijn dat je de kaarten alfabetisch of op nationaal nummer rangschikt.
  3. [20] Je zult de volgorde moeten bepalen waarin je je gesorteerde Pokémon-types zult opslaan. Misschien wil je dit alfabetisch doen, waarbij 'Bug' als eerste komt, dan 'Dark' , 'Dragon', enzovoort. Als je een actieve speler bent, wil je misschien je meest gebruikte type eerst plaatsen, gevolgd door je tweede meest gebruikte type, enzovoort.
    Advertentie
Methode 6
Methode 6 van 6:

Op zeldzaamheid

Pdf downloaden
  1. Het organiseren van kaarten op basis van zeldzaamheid is een andere goede methode voor verzamelaars, omdat het kaarten organiseert op basis van de relatieve financiële waarde. Dit maakt het gemakkelijker voor je om de waarde van je kaartenverzameling in te schatten. Verzamel alle kaarten met een vergelijkbare zeldzaamheid in groepen.
    • Symbolen in de rechterbenedenhoek van de kaart geven de zeldzaamheid ervan aan. Een cirkel staat voor de gewone kaarten, diamanten voor ongewoon en sterren voor zeldzaam. [21]
  2. Je kunt een alfabetisch, nationaal Pokédex-nummer of HP (hit point) systeem gebruiken om je zeldzame kaartgroepen verder te organiseren. Als je een speler en een verzamelaar bent, vind je mogelijk dat het indelen van je zeldzame kaartgroepen op type, en daarna op nummer of alfabetische volgorde, het best werkt. [22]
  3. Je zult de mappen, dozen of lades waarschijnlijk willen scheiden om verschillende zeldzaamheidsgroepen gescheiden te houden. Een alternatief voor dit zou zijn om je kaarten op te slaan in je map of doos en dan gebruik te maken van tabbladen, om secties te maken voor de verschillende soorten zeldzame kaarten. [23]
    • Zelfs als je doosjes (box-sleeves) gebruikt, wil je misschien je zeldzame kaarten bij de hand houden zodat je ze kunt laten zien aan vrienden en andere verzamelaars. Om je zeldzame kaarten zichtbaar te houden, kun je je zeldzame kaarten in een map met plastic inlegvellen doen, met vakjes voor je kaarten.
    • Om zeldzame kaarten verder te beschermen, kun je ze in een speciaal plastic hoesje stoppen dat bedoeld is om zeldzame kaarten ongerept te houden. Deze beschermers zijn 64 mm bij 89 mm, en zijn te vinden bij veel hobby- en speelgoedwinkels.
    Advertentie

Tips

  • Koop eventueel kaarthouders (card sleeve). Deze beschermen je kaarten en kunnen worden gebruikt voor je zeldzame kaarten of kaartspellen die je niet wilt beschadigen. Afhankelijk van de houder kan het ook makkelijker zijn om je kaartspel te schudden. Veel verschillende competitiespelers en eliteverzamelaars zullen hun kaartspellen altijd in een dergelijke houder steken en extra hebben voor zeldzame kaarten.
  • Als je je dubbele kaarten niet wilt, dan kun je extra kaarten verkopen of ruilen voor nieuwe kaarten. Lokale competities bij hobby- of speelgoedwinkels, of online ruil-websites zijn goede plekken om dit te proberen.
  • Je kunt je lege Elite Trainer-doosjes hergebruiken als kaarthouders. Ze zijn goed voor het bewaren van favoriete kaarten, maar niet voor grote collecties. Verzamelblikken zijn een goede plek om tot drie decks en speelmat/beschadigingstellers te bewaren om mee te nemen.
  • Na het vinden van een zeldzame kaart in een pakje kaarten, moet je deze direct in de hoes stoppen zodat de conditie van de kaart als nieuw blijft. Dit zal de waarde ervan groter maken als je de kaart later wilt verkopen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Wees voorzichtig bij het online kopen van kaarten. Sommige kaarten hebben een te hoge waarde, en andere kunnen vervalsingen zijn.
  • Holografische kaarten kunnen verbleken of gemakkelijk beschadigd raken door regelmatig spelen. Overweeg om een plastic kaarthoesje/-beschermer te gebruiken om je hologrammen in goede staat te houden.
Advertentie

Benodigdheden

  • Pokémon-kaarten
  • Iets om de kaarten in op te bergen (zoals een map, doos of kaartenbak)
  • Insteekhoezen (voor een map: 64 mm bij 89 mm)
  • Afzonderlijke kaarthoesjes (optioneel)

Over dit artikel

Deze pagina is 17.002 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie