Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het kan vervelend zijn als je steeds post krijgt voor de vorige bewoners van je huis, en tenzij je er iets aan doet zal het probleem blijven bestaan. Soms moet je PostNL een handje helpen zodat de post niet meer bij je bezorgd wordt. Je zult actie moeten ondernemen om het probleem op te lossen.
Stappen
-
Schrijf 'Vertrokken – Retour afzender' op de buitenkant van de envelop. Stop de brief dan in de oranje brievenbus of geef hem af bij een PostNL-punt. PostNL en de afzender van de brief weten dan dat de geadresseerde niet langer op dat adres woont. Hopelijk werkt de afzender van de brief zijn administratie bij en zul je niet langer post van die afzender krijgen die bestemd is voor een ander. [1] X Bron
- Als de afzender een particulier of een klein bedrijf is, dan is de kans groter dat er iets aan gedaan wordt. Grote bedrijven maken vaak gebruik van een adressenbestand.
-
Bezorg de post zelf bij de geadresseerde (niet verplicht). Het kan zijn dat de postbezorger een foutje heeft gemaakt en post in je brievenbus heeft gedaan waar duidelijk een verkeerde naam en adres op staan. Als je weet voor wie de post wel bestemd is, zoals een van je buren, dan zou je de post zelf op het juiste adres kunnen bezorgen. Dit is wel zo netjes als het om iemand gaat die bij je in de straat woont.
- Als je post ontvangt waar een andere naam en adres op staan, ben je volgens PostNL niet verplicht om de post zelf op het adres af te geven.
- Ken je degene niet voor wie de post wel bestemd is of wil je de post niet zelf bezorgen, dan kun je de brief gewoon in de oranje postbus doen nadat je er een tekst als 'Vertrokken – Retour afzender' of 'Geadresseerde onbekend op dit adres – Retour afzender' op hebt geschreven.
-
Zet met een pen een kruis door de adresgegevens en streep de streepjescode op de envelop door. Soms helpt het niet om alleen iets als 'Vertrokken – Retour afzender' op de envelop te schrijven vanwege het geautomatiseerde systeem dat men bij de post gebruikt. PostNL zet een streepjescode op alle enveloppen die correspondeert met het adres waarvoor de post bestemd is. Deze streepjescodes worden gebruikt om de post te sorteren. Als je iets op de envelop geschreven hebt, zal de post door de streepjescode nog steeds bij je bezorgd worden. Streep de streepjescode onderaan de envelop dus goed door en schrijf 'Vertrokken – Retour afzender' op de envelop. [2] X Bron
- Door de streepjescode door te strepen zal de postsorteermachine de brief aanmerken als 'onbestelbaar'.
- Postbezorgers krijgen de post op adres gesorteerd aangeleverd. De post voor de vorige bewoner kan zich tussen brieven bevinden die wel voor jou bestemd zijn.
-
Spreek je postbezorger aan. Praat met je postbezorger of iemand bij een PostNL-punt over het probleem en vraag of ze post voor de vorige bewoner niet meer bij je willen bezorgen. Geef je postbezorger enkele van de brieven waar je de boodschap 'Vertrokken – Retour afzender' op hebt geschreven. Dit werkt wellicht beter dan alleen een boodschap op de post te schrijven. [3] X Bron
- Door met de postbezorger te praten kan hij of zij de zaak verder onderzoeken.
- Zorg dat je de streepjescode echt goed doorstreept, want anders kan hij alsnog uitgelezen worden door de postsorteermachine.
Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:
Je aan de wet houden wat betreft post die voor anderen bestemd is
-
Open de post niet. Je bent niet strafbaar bezig als je (per ongeluk) een brief openmaakt die niet voor jou bedoeld is. Je mag er namelijk van uitgaan dat post die bij jou bezorgd is ook voor jou bedoeld is. Als je de inhoud van de brief leest, mag je de informatie in de brief niet delen met anderen, wat dat kan in strijd zijn met wetten met betrekking op belediging en smaad en de privacywetgeving. Als je een brief per ongeluk hebt geopend, plak de envelop dan weer dicht, schrijf 'Vertrokken – Retour afzender' op de envelop en doe hem in de oranje postbus. [4] X Bron
- Als je overheidspost voor de vorige bewoners krijgt op je adres, dan kan het zijn dat zij nog ingeschreven staan op jouw adres. Neem in dit geval contact op met de gemeente zodat zij een adresonderzoek kunnen starten. [5] X Bron
- Overheidsinstanties sturen post namelijk altijd naar het adres dat bij de gemeente bekend is, wat dus jouw adres kan zijn.
-
Gooi de post niet weg. Het is niet strafbaar om post voor anderen weg te gooien, maar het is wel zo netjes om ervoor te zorgen dat de geadresseerde de post alsnog krijgt door de post terug te sturen. Als je de post weggooit, lost dat bovendien je probleem niet op en zul je post blijven krijgen die niet voor jou bestemd is.
- Als je de post altijd weggooit, dan kan de afzender er nooit achter komen dat de geadresseerde niet langer op dat adres woont.
- Onthoud dat het kan zijn dat de persoon in kwestie gebruikmaakt van een verhuisservice en dat de post verkeerd wordt doorgestuurd. Degene zal nog steeds zijn of haar post willen ontvangen, dus help hem of haar een handje.
-
Geef geen adreswijziging door. Het kan verleidelijk zijn om de post van de vorige bewoner door te laten sturen met een verhuisservice. Zelfs als je weet waar de vorige bewoner nu woont kun je beter geen adreswijziging doorgeven. Dit is niet netjes en bovendien kost het je geld. [6] X Bron
- Er is geen enkele gratis verhuisservice, dus het zal je geld kosten om dit te doen.
- Als het om een huurwoning gaat, dan kun je de woningbouw wellicht inschakelen om te zorgen dat de post bij de juiste persoon terechtkomt.
Advertentie
-
Meld je af voor geadresseerde reclame. Ga naar de website van Postfilter om je af te melden voor geadresseerde reclame en folders. Vul de gegevens van de overleden persoon in zodat je geen reclame meer krijgt die aan degene geadresseerd is. Het duurt ongeveer zes weken voordat je melding verwerkt is.
- Bedrijven waar de overleden persoon klant is geweest kunnen nog wel geadresseerde reclame sturen. Deze post kun je gewoon terugsturen naar de afzender.
- Het is niet verplicht om een account aan te maken bij Postfilter. Je kunt ook een registratie doen zonder een account aan te hoeven maken en persoonlijke gegevens in te hoeven vullen. [7] X Bron
-
Schrijf 'Overleden – Retour afzender' op de brief. Stop de brief dan in de oranje postbus of geef hem af bij een PostNL-punt. PostNL en de afzender van de brief weten dan dat de geadresseerde overleden is.
- Vergeet ook nu niet om de streepjescode op de envelop goed door te strepen zodat de post niet opnieuw bij je bezorgd wordt.
- Je kunt ook de postbezorger aanspreken en vragen of ze post voor de overleden bewoner niet meer bij je willen bezorgen.
-
Neem contact op met de bedrijven in kwestie. Als het niet om reclame gaat, neem dan contact op met de bedrijven in kwestie en laat ze weten dat de persoon overleden is. Dit zal je meer tijd kosten, maar lost het probleem wel op. Je kunt nog steeds 'Overleden – Retour afzender' op de post schrijven en alles terugsturen als je geen contact op wilt nemen met de bedrijven in kwestie.
- Bij sommige bedrijven werkt het gewoon niet om de post terug te sturen. Je zult in dat geval contact met ze op moeten nemen.
- Het is niet netjes om post voor een overleden persoon weg te gooien en dit lost het probleem bovendien niet op.
Advertentie
Tips
- Als je het nieuwe adres van de geadresseerde weet en dit op de envelop geschreven hebt, zal PostNL de post toch retour sturen naar de afzender. [8] X Bron
- Als je regelmatig post krijgt voor anderen, zoals de vorige bewoners van je huis, dan ben je wettelijk niet verplicht om die post door te sturen. [9] X Bron
- PostNL zal je niet op de hoogte stellen wanneer een brief die je retour hebt gestuurd afgeleverd is bij de afzender.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.postnl.nl/klantenservice/probleem-klacht/verkeerd-bezorgd/post/
- ↑ http://www.citylab.com/navigator/2015/03/how-to-stop-getting-a-previous-tenants-mail-over-and-over-again/389021/
- ↑ http://www.citylab.com/navigator/2015/03/how-to-stop-getting-a-previous-tenants-mail-over-and-over-again/389021/
- ↑ https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/verkeerd-bezorgde-post-per-ongeluk-geopend-strafbaar/
- ↑ https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/consument/hoe-zit-het-bent-u-verplicht-verkeerd-bezorgde-post-door-te-sturen/
- ↑ https://moversguide.usps.com/icoa/home/icoa-main-flow.do?execution=e1s1&_flowId=icoa-main-flow
- ↑ https://postfilter.nl/over-postfilter
- ↑ https://www.postnl.nl/klantenservice/probleem-klacht/verkeerd-bezorgd/post/
- ↑ https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/verkeerd-bezorgde-post-per-ongeluk-geopend-strafbaar/
Advertentie