PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je je muziek lekker had wilt zetten, dan heb je een goede versterker nodig. Helaas kunnen ook versterkers er af en toe de brui aan geven, hoewel fouten relatief eenvoudig te vinden zijn. Inspecteer je versterker om enkele van de waarschijnlijke oorzaken van het probleem dat je ondervindt te lokaliseren. Bedradingsproblemen, van doorgebrande zekeringen tot beschadigde draden, zijn de meest voorkomende problemen. Als je een buizenversterker voor een gitaar gebruikt, vervang dan eventuele kapotte buizen die je tegenkomt. Met een beetje slimme probleemoplossing kun je in veel gevallen een versterker repareren zonder hem ooit weg te hoeven brengen voor reparatie.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Het probleem opsporen

PDF download Pdf downloaden
  1. Zet de versterker aan en let op wat er gebeurt. Het maakt niet uit wat voor soort versterker je hebt -- er moet iets veranderen als je de aan/uitknop indrukt en het volume hoger zet. Veel versterkers hebben lampjes die aangeven of de versterker wel of niet aan is. Luister naar eventuele storende geluiden de versterker maakt, aangezien dat ook kan helpen bij het bepalen van de oorzaak van het probleem. [1]
    • Autoversterkers hebben bijvoorbeeld vaak een groen stroom-lampje en een rood waarschuwingslampje. Het waarschuwingslampje betekent vaak een doorgebrande zekering, zodat je weet dat je de bedrading moet controleren als het lampje brandt.
  2. Ga alle draden bij langs en controleer of ze goed zijn aangesloten. Als de versterker helemaal niet reageert als je hem aanzet, dan kan het een probleem zijn van de voeding. Soms is een snoer losgeraakt, wat zeer eenvoudig op te lossen is. Beweeg wat heen en weer met de draden om te testen of ze stevig vast zitten of op die manier de versterker toch in te kunnen schakelen. [2] .
    • Autoversterkers hebben bijvoorbeeld vaak een rode stroomdraad en een zwarte aardedraad. Daarnaast zie je vaak een blauwe afstandsbedieningsdraad die de versterker van stroom voorziet wanneer je je voertuig aanzet.
    • Als de versterker aangesloten wordt op een stopcontact, test dan het netsnoer. Zorg er ook voor dat je gitaar, luidsprekers, subwoofers en andere apparaten op de versterker zijn aangesloten, als je die gebruikt.
  3. Stel dat je versterker aan gaat (een pluspunt), maar niet goed klinkt. Geluidsvervorming kan worden veroorzaakt door een paar verschillende problemen, afhankelijk van wat voor soort versterker je hebt. Vaak is dit een kwestie van losse draden, maar het kan ook je algemene opstelling zijn. Soms kan het vervangen van de draden, het repareren van onderdelen van de versterker of het veranderen van je opstelling, alles plotseling een stuk beter maken. [3]
    • Als je geen geluid hoort, maar weet dat je versterker aan staat, dan is de bedrading waarschijnlijk de boosdoener. Het verplaatsen van de draden kan plotseling geluid geven. Het kan ook zijn dat je luidsprekers of andere apparaten moet loskoppelen die te veel zijn voor het vermogen van de versterker.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Een doorgebrande zekering vervangen

PDF download Pdf downloaden
  1. Zorg ervoor dat je de versterker eerst uitschakelt. Als je problemen met een autoversterker hebt, schakel dan de motor van de auto uit en verwijder de contactsleutel. Haal in andere gevallen de stekker van de versterker uit het stopcontact. [4]
    • Schakel altijd eerst de elektriciteit uit, voordat je met zekeringen of blootliggende draden omgaat.
  2. Zoek de zekering door op de achterkant van de versterker te kijken of door de zwarte massadraad te volgen. De meeste versterkers hebben een zekering. Autoversterkers kunnen ook een aparte zekering hebben in een kleine doos in de buurt van de accu. Haal de zekering eruit met een smalle, spitse tang om de kleine metalen draad in de zekering te controleren. [5]
    • De locatie van de zekering hangt af van je versterker. Doorzoek de behuizing grondig en volg eventuele elektrische draden.
  3. Test de zekering met een multimeter . Een multimeter is een apparaat dat elektrische stromen in zekeringen en draden meet. Het heeft een zwarte draad en een rode draad, beide met pennen waarmee je de uiteinden van de zekering aanraakt. Stel na het inschakelen van het apparaat de meetwaarde in op 200 Ω, de laagste weerstandsinstelling. Raak vervolgens met de meetpennen de blootgestelde uiteinden van de zekering aan om te zien of de meter iets als 0,6 ohms aangeeft, waaruit blijkt dat de zekering niet het probleem is. [6]
    • Voor je de zekering aanraakt met de pennen, houd je ze tegen elkaar. De multimeter geeft 100 aan als alles werkt. Als dat niet verandert als je de zekering aanraakt, dan is de zekering kapot.
    • Als je een zekering met een metalen tandwiel gebruikt, raak dan met een meetpen elk tandwiel aan. Is het een glasbuiszekering, raak dan met de meetpen de uiteinden van de buis aan.
  4. Gebroken of doorgebrande zekeringen zijn vaak eenvoudig te repareren. Je moet dan een zekering aanschaffen met dezelfde waarde voor ampère als de zekering die je vervangt. Veel versterkers gebruiken zekeringen met een waarde van 25 of 30, en deze waarde staat meestal ook op de zekering zelf. Je kunt ook je gebruikershandleiding controleren op de juiste waarde voordat je een nieuwe zekering in je apparaat plaatst. [7]
    • De meeste zekeringen zijn te vinden in onderdelenwinkels voor auto's en elektronicawinkels. Breng je kapotte zekering mee en vraag het personeel om een vervanger te vinden. Als je daar geen zekering kunt krijgen, zoek dan naar online elektronicawinkels.
    • Het type zekering dat je nodig hebt hangt af van de versterker die je hebt. Autoversterkers gebruiken stekkerzekeringen die vergelijkbaar zijn met of vaak hetzelfde zijn als normale autozekeringen. Stereo-installaties en gitaarversterkers hebben mogelijk glasbuiszekeringen.
    • Het is erg belangrijk om exact de juiste zekering te vinden. Als je een zekering met een lagere waarde krijgt, zal deze niet genoeg stroom leveren om je versterker van stroom te voorzien. Een zekering met een hogere stroomsterkte kan te veel vermogen doorgeven en brand veroorzaken.
  5. Sluit de versterker weer aan op het stopcontact en activeer de elektrische schakeling opnieuw. Zet dan de versterker aan. Als het werkt, gefeliciteerd, je hebt het probleem opgelost. Soms kan de zekering meteen weer doorbranden, wat betekent dat er waarschijnlijk kortsluiting is in de bedrading. [8]
    • Je zult de zekering horen doorbranden. Luister naar een knal zodra je de versterker aanzet. De versterker zal daarna vermogen verliezen.
    • Als de zekering doorbrandt voordat je de versterker aanzet, dan kan het probleem in het elektrische circuit zitten. Dit kan betekenen dat de bedrading van je auto of huis kapot is of te veel stroom krijgt.
    • Als de zekering doorbrandt zodra je de versterker inschakelt, dan heeft de versterker waarschijnlijk een intern probleem dat moet worden opgelost.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

De stroomdraden testen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het beschermingslampje op een versterker is er om de versterker te beschermen tegen beschadiging als er iets misgaat. Test het door de versterker los te koppelen. Als je aan een autoversterker werkt, verwijder dan gewoon de rode draad op de achterkant van de versterker. Let op of het lampje weer uitgaat, in welk geval het probleem waarschijnlijk ergens in de bedrading ligt. [9]
    • Om toegang te krijgen tot de draden waarmee de autoversterker is aangesloten, moet je misschien het voorpaneel van je radio lostrekken. Wrik de randen van de plaat met een plastic hulpmiddel totdat je het kunt verwijderen.
    • Als het lampje blijft branden, kan de versterker zelf het probleem zijn. Het kan kortsluiting hebben veroorzaakt door een sterke elektrische stroom, dus neem het mee naar een ervaren reparateur.
  2. Bekijk kort even of alle aansluitdraden nog heel zijn. Let op gebroken draden, uitgebrande draden of iets anders dat niet op lijkt te kloppen. Deze tekenen van schade kunnen de reden zijn dat de versterker te veel stroom krijgt. Alle draden die er los of verkeerd geplaatst uitzien kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het probleem. [10]
    • Gebroken draden kunnen gemakkelijk verhinderen dat een versterker kan worden ingeschakeld. Ze zijn ook gevaarlijk omdat het blootgestelde snoer een elektrische stroom geleidt. Raak het niet aan tenzij je zeker weet dat de stroom is uitgeschakeld.
  3. Draden kunnen geaard raken als ze loskomen en in contact komen met iets wat niet mag. Raak met de zwarte en rode meetpennen van de multimeter het uiteinde van de stroomdraad aan. Als de draden nog steeds werken, dan zal de multimeter reageren. [11]
    • De versterker moet hiervoor worden aangezet. Als hij aanstaat, geleiden de draden ongeveer 12 tot 14 volt elektriciteit.
    • Als je aan een autoversterker werkt, raak dan met de rode meetpen het versterker-uiteinde van het rode stroomsnoer aan. Raak met de zwarte meetpen de negatieve pool van je autoaccu aan.
  4. Metaal veroorzaakt kortsluiting in actieve draden, dus plaats ze opnieuw om ze te repareren. Het gebeurt soms met autoversterkers en luidsprekers die losse draden hebben. Schakel eerst de stroom uit voordat je de draden hanteert en zoek dan veilige plekken op om ze vast te zetten met plastic draadbinders. Test de draden met een multimeter om er zeker van te zijn dat ze niet actief zijn. [12]
    • Het gevaarlijke deel is de blootgestelde uiteinden van de draad. De geïsoleerde delen kunnen het metaal raken zonder een probleem te veroorzaken en ze zullen je ook niet verwonden.
    • Doorbranden veroorzaakt door metaal zal de zekering kapot maken als je versterker er een heeft. Als dat niet het geval is, dan kan de versterker of luidspreker overbelast raken en stuk gaan.
  5. Trek de RCA-stekkerkabels uit de achterkant van de versterker en vervang ze door nieuwe. RCA kabels zijn gekleurde kabels die gemakkelijk in de achterkant van de versterker kunnen worden gestoken, maar zorg ervoor dat de kabels die je gebruikt compatibel zijn met de versterker die je hebt. Daarna zet je de versterker aan om te zien of dat het probleem oplost. [13]
    • Als de nieuwe kabels werken, is de kans groot dat je oude kabels defect waren en je geen problemen meer zult hebben.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Krakend geluid en statische ruis repareren

PDF download Pdf downloaden
  1. Wat je hoort is vaak net zo belangrijk als wat je ziet als je te maken hebt met een onwillige versterker. Nu je weet dat je versterker niet helemaal kapot is, verwijder je de geluidsdraden die op de luidsprekers en andere apparaten zijn aangesloten. Als de ruis stopt, dan weet je dat je een bedradingsprobleem hebt. [14]
    • Sissen en knetteren zijn vaak eenvoudig te verhelpen door de draden te herschikken of andere luidsprekers aan te schaffen.
    • Als het geluid niet stopt, dan heb je waarschijnlijk een defecte versterker.
  2. Elk apparaat heeft een stroomsterkte die aangeeft welke stroomsterkte het aankan. Gebruik luidsprekers met een vergelijkbaar of iets hoger vermogen dan de versterker. Een verkeerd vermogen, of die nu te laag of te hoog is, betekent dat je systeem niet werkt zoals je dat wilt. [15]
    • Als de versterker een veel lager vermogen heeft dan de andere apparaten, zal hij niet genoeg geluid naar de luidsprekers sturen. Je kunt veel statische ruis horen of een te laag volume.
    • Hogere vermogens voor versterkers leiden tot een luidere, sterkere geluidskwaliteit. Als de versterkers echter krachtiger is dan de luidsprekers, kan dit de levensduur van je luidsprekers veel korter maken.
  3. Sissen uit je luidsprekers is vaak een teken dat de draden niet correct zijn geplaatst. Het is een makkelijke oplossing, maar vaak wel een beetje vervelend en tijdrovend. Bekijk de draden en scheid de luidsprekerkabels van de versterkerkabels. Stop de luidsprekerdraden op een veilige plek, plak of bind ze vast met behulp van draadbinders. [16]
    • De positieve en negatieve draden zijn een veelvoorkomend probleem. Als ze elkaar raken, zorgen ze ervoor dat het systeem stil wordt en de stroom uitvalt. Dit is meestal niet schadelijk voor je apparaten.
    • Je kunt testen op draadproblemen door de draden uit elkaar te halen terwijl de luidsprekers en de versterker aan staan. Raak geen blootliggende uiteinden of actieve stroombronnen zoals een autobatterij of stopcontact aan. Luister naar het geluid dat ontstaat als je de draden losmaakt.
  4. Losse luidsprekers en subwoofers trillen mee in hun behuizing als het geluid erdoorheen gaat. Zorg ervoor dat je apparaten stevig vast zitten of laat ze in de open, zodat ze niets aanraken. Zorg dat onderdelen goed zijn gemonteerd, zodat ze helemaal niet bewegen. Als onderdelen vastgeschroefd zitten, draai de schroeven dan stevig aan om te voorkomen dat ze gaan rammelen. [17]
    • Vibrerende geluiden gebeuren wanneer de lucht uit een luidspreker of subwoofer wordt geduwd terwijl deze trilt. Je kunt dit oplossen door het apparaat te monteren om het te stabiliseren, of door de instellingen te verlagen om de onderdelen minder te laten meetrillen.
  5. Als je versterker wordt ingeschakeld maar er komt geen geluid uit de luidsprekers, dan kan je algemene opstelling het probleem zijn. Niet alle luidsprekers zijn compatibel met een versterker. Als je versterker nog werkt, zal hij reageren wanneer je hem aansluit op luidsprekers en andere apparaten die goed werken. Zet het volume harder om te zien of er iets verandert. [18]
    • Het oplossen van eventuele bedradings- en montageproblemen lost geluidsproblemen op als je versterker nog steeds werkt. Radiostilte van een goed paar luidsprekers is een goed teken dat je versterker moet worden vervangen.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Een buizenversterker (gitaar) repareren

PDF download Pdf downloaden
  1. Beschadigde buizen zijn meestal zeer gemakkelijk te herkennen. Sluit je versterker aan op het stopcontact, zet hem aan en kijk hoe de buizen oplichten. Elke buis die onverlicht blijft of scheuren vertoont, moet worden vervangen. Melkachtige vlekken in het glas zijn ook tekenen van een dode buis. [19]
    • Als de versterker helemaal niet aangaat, is hij misschien gewoon kapot. Test hem eerst in een ander stopcontact. Een slechte stroomvoorziening kan in sommige gevallen door een technicus worden gerepareerd.
  2. Tik heel licht op de bovenkant van elke buis om hem te laten trillen. Luister naar het geluid dat de vibratie maakt. Ongebruikelijke geluiden, die kunnen variëren van eenvoudige statische geluiden tot de ergste piepjes die je ooit hebt gehoord, zijn een slecht teken. Zoek de buis die anders klinkt dan de anderen en vervang hem. [20]
    • Een andere manier om dit te doen is door licht op elke buis te drukken terwijl je op je gitaar speelt (niet aan te raden; zeer gevaarlijk vanwege een hoog risico op elektrocutie). De buizen worden erg heet, dus bescherm je handen! Speel individuele noten om elke buis te laten rammelen terwijl je naar iets ongewoons luistert.
  3. Laat de haperende buis afkoelen voordat je hem uit de versterker haalt. Smeer de stekker in met een contactreiniger en steek hem dan terug in de versterker. Soms maakt dit de verbinding schoon, waardoor de buis weer werkt. Test de versterker met je gitaar. [21]
    • Contactreiniger is in principe perslucht gemengd met isopropylalcohol. Je kunt bij de meeste bouwmarkten spuitflessen met dit spul krijgen.
    • Het kan zijn dat je de buis uit het stopcontact moet trekken en er een paar keer terug in moet stoppen voordat de reiniger effect heeft.
  4. Geluidsproblemen met een buizenversterker zijn meestal te wijten aan de buizen, maar soms veroorzaken de kabels vervorming. Als je geluid hoort dat uit de versterker komt, zorg er dan voor dat de stekker van je gitaarkabel niet los zit, anders kan die het rammelen veroorzaken. Controleer tevens de RCA-kabels die uit de luidsprekers lopen, om er zeker van te zijn dat ze intact en aangesloten zijn. [22]
    • Test de versterker eventueel met nieuwe snoeren en luidsprekers. Soms helpt dit om het probleem te herleiden naar een defecte kabel of aansluiting.
  5. Kies buizen met hetzelfde vermogen, om te voorkomen dat je je installatie beschadigt. Controleer de gebruiksaanwijzing of zoek naar een nummer op de buis om de stroomsterkte te weten te komen. Wanneer de buis vervangen moet worden, wrik de buis dan zachtjes los om hem uit de versterker te verwijderen. [23]
    • Koop een nieuwe glazen buis, eventueel online. Er zijn veel verschillende leveranciers van die buizen op voorraad hebben voor de juiste versterkers.
    • Als je een buis vervangt, kun je net zo goed zijn partner vervangen. Versterkers hebben buizenparen met beide dezelfde vermogensniveaus. De tweede buis zal snel na de vervanging ook doorbranden.
    Advertentie

Tips

  • De zwarte aardedraad in een autoversterker moet worden aangesloten op de accu of een ander metalen deel van de auto, om de versterker veilig te laten werken.
  • Als je versterker niet goed geventileerd is, kan hij zich automatisch uitschakelen als het apparaat oververhit raakt. Als de versterker heet aanvoelt, kan hij weer normaal werken nadat je hem de tijd hebt gegeven om af te koelen.
  • Soms gaan versterkers kapot en moeten ze worden vervangen. Wanneer je versterker helemaal niet aangaat, zelfs na het oplossen van mogelijke problemen, bijvoorbeeld, dan is hij mogelijk niet meer te redden.
  • Als je niet in staat bent om het probleem te achterhalen, dan kun je altijd proberen of het zin heeft om de versterker naar een reparateur te brengen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Je hebt te maken met veel elektrische componenten, dus wees zeer op je hoede voor schokken. Schakel altijd de elektronische schakeling uit of trek de stekker uit het stopcontact om te voorkomen dat de versterker onder stroom staat terwijl je met kale draden werkt.
  • Buizenversterkers worden erg heet als ze aan staan, dus draag beschermende handschoenen om brandwonden te voorkomen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 16.611 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie