PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het programma Terminal wordt standaard meegeleverd met elke versie van OS X, hiermee kun je allerlei commando's uitvoeren op UNIX-niveau. Je kunt bijvoorbeeld het commando 'open' gebruiken om een programma te openen, maar je kunt ook een bestand openen met een programma naar keuze. Er zijn meerdere manieren om dit commando aan te passen aan het beoogde doel, je kunt zelfs een programma openen in een venster van Terminal.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Een programma openen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je vindt het programma Terminal op deze locatie: Programma's Hulpprogramma's Terminal . Je kunt Terminal ook openen met behulp van Spotlight in de rechterbovenhoek.
  2. Normaal gesproken moet je om het het commando open te kunnen gebruiken het volledige pad naar het bestand invoeren vanuit je huidige locatie. Maar als je -a toevoegt aan het commando, gevolgd door de naam van het programma, dan opent Terminal het programma vanuit welke locatie dan ook. Bijvoorbeeld:
    • Om iTunes te openen:
      open -a iTunes
    • Gebruik aanhalingstekens als er een spatie in de naam zit:
      open -a "App Store"
  3. Je kunt dit commando gebruiken om het standaardprogramma voor dit type bestand te omzeilen. Voer het hele pad naar het bestand in, gevolgd door -a en de naam van het programma. Als je niet precies weet hoe je een pad naar een bestand in moet voeren, kijk dan naar de sectie hieronder met de naam 'Problemen oplossen'.
    • Je kunt bijvoorbeeld een .doc-bestand openen met Teksteditor:
      open Downloads/Instructies.doc -a TextEdit
  4. Voeg info open toe om een lijst met opties te zien voor het aanpassen van het commando open (als je er klaar mee bent druk je op Control C om terug te keren naar het commandovenster). Hier zijn wat eenvoudige voorbeelden:
    • Gebruik -e om Teksteditor aan te duiden, of -t om het tekstverwerkingsprogramma te gebruiken dat als standaard staat ingesteld:
      open Downloads/Instructies.doc -e
    • Voeg -g toe om het programma op de achtergrond te houden, zodat Terminal vooraan blijft staan:
      open -g -a iTunes
  5. Hiermee gaan onbewaarde wijzigingen verloren, maar het kan handig zijn als een bepaald bestand ervoor zorgt dat het programma vastloopt bij het openen van het programma:
    • open -F -a TextEdit
  6. Dit kan handig zijn als je verschillende toegangsniveaus aan het testen bent, of als het programma slechts één venster tegelijk toestaat. Je kunt dit commando bijvoorbeeld meerdere keren invoeren om meerdere instanties van een wekkerprogramma te openen:
    • open -n -a "Wake Up Time" (let op: dit is niet een programma dat standaard met OS X wordt meegeleverd).
    • Dit kan leiden tot afwijkend gedrag bij programma's die gekoppeld zijn aan het programma dat je meerdere keren opent.
  7. Je kunt Terminal gebruiken om een programma te openen in een venster van Terminal, in plaats van dat je een programma op de normale manier opent. Dit kan handig zijn om fouten op te sporen, want foutmeldingen en andere meldingen van je console zullen te zien zijn in dat Terminal-venster. Zo doe je het: [1]
    • Zoek het programma in Finder.
    • Klik met je rechtermuisknop op het programma en selecteer 'Toon pakketinhoud'.
    • Zoek het uitvoerbare Unix-bestand. Dit bestand vind je in de meeste gevallen op deze locatie: Contents MacOS , het heeft dezelfde naam als het programma.
    • Sleep dat bestand op een lege commandoregel in een Terminal-venster. Druk op Enter om het programma te openen.
    • Laat het Terminal-venster open terwijl je het programma gebruikt. Sluit het programma af om terug te keren naar de normale functies van Terminal.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Problemen oplossen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als Terminal de foutmelding "Unable to find application named..." laat zien, dan kun je de exacte naam van het programma vinden door te zoeken in een alfabetische lijst: [2]
    • Klik op het apple-symbool  in de linkerbovenhoek van je scherm.
    • Hou Option ingedrukt in klik op Systeeminformatie in het drop-downmenu.
    • In de linkerkolom van het venster van Systeeminformatie klik je op Software Programma's . Het kan even duren voordat de lijst geladen is.
  2. Als Terminal de melding "the file ... does not exist" laat zien, dan heb je niet de juiste locatie ingevoerd. Een makkelijke manier om fouten te voorkomen is door het bestand vanuit Finder direct naar de commandoregel in een Terminal-venster te slepen (nadat je 'open' getypt hebt, maar voordat je op Enter drukt). Op deze manier verkrijg je de absolute locatie, die altijd verwijst naar dat bestand.
    • Een absolute locatie begint altijd met het teken / . Het beschrijft de locatie in relatie tot de root-directory (meestal 'Macintosh HD').
  3. Het begin van de commandoregel in Terminal toont altijd de map waar je je momenteel in bevindt. Standaard is dit je gebruikersmap, de map heeft dus dezelfde naam als je gebruikersnaam. Een relatieve locatie begint met ./ of zonder speciale tekens, en het beschrijft de bestandslocatie in relatie tot je huidige map. [3] Als je dit lastig vindt kun je deze stappen volgen:
    • Voer pwd in om te controleren wat je huidige map is. Het bestand dat je probeert te openen moet zich binnen deze map bevinden, dus niet op een hoger niveau.
    • Vind de huidige map in Finder. Open een reeks mappen totdat je het bestand bereikt dat je wilt openen.
    • Typ de namen van de mappen die je hebt geopend op volgorde, gescheiden door het teken / , en eindig met de naam van het bestand. Bijvoorbeeld: open Documenten/Schrijfwerk/Roman/H3.pdf (je kunt ook beginnen met ./ voor Documenten, dan krijg je hetzelfde resultaat).
  4. Je kunt terugkeren naar je gebruikersmap met cd ~/ , of naar een map gaan op een lager niveau met cd gevolgd door de mapnaam — bijvoorbeeld cd Documenten/Financiën . Onthoud wel dat het bestand dat je probeert te openen in de huidige locatie moet zitten, maar je kunt elk programma gebruiken om het te openen, waar het bestand zich ook bevindt.
  5. De naam van het bestand moet de extensie bevatten die zich aan het eind van de naam bevindt. Als de extensie verborgen is kun je een van de volgende methodes gebruiken om het te vinden:
    • Selecteer het bestand in Finder. Druk op Command + I . In het infovenster kun je de volledige naam vinden onder de kop 'Naam en extensie'.
    • Of ga naar de map die dat bestand bevat. Voer ls in op een commandoregel in Terminal om een lijst te zien met alle bestanden in jouw map.
    • Of selecteer het bestand en sleep het direct naar het Terminal-venster.
    Advertentie

Tips

  • Je kunt * gebruiken als vervanging van een willekeurige reeks tekens, of ? als vervanging van een willekeurig enkel teken. [4] Dit werkt bij bestandsnamen, maar niet bij namen van programma's. open budget* opent bijvoorbeeld het eerste bestand in je map dat begint met "budget." open budget?.pdf opent "budget1.pdf", maar niet "budget2015.pdf", want het teken ? staat voor slechts één teken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Sommige commando's werken niet op oudere versies van OS X.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.721 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie