Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je niet langer stil wilt blijven over een maatschappelijke kwestie, is een protest een goede en positieve manier om het onder de aandacht te brengen. Je samen met anderen uitspreken tegen onrecht is een fundamenteel recht en een sterke manier om verandering in gang te zetten. Lees snel stap 1 om te leren hoe je een veilig en vredig protest kunt organiseren.
Stappen
-
Stel een doel. Protestacties kunnen dienen om bewustzijn te verspreiden over een kwestie of om machtshebbers onder druk te zetten om iets te veranderen. Wat wil je bereiken met je protest? Bedenk wat de doelgroep van je protest is, en begin daar met het plannen van je aanpak. Je zult je doel eerder bereiken als je de tijd neemt om jezelf een doel te stellen.
- Bijvoorbeeld: je wilt een protestactie opzetten bij een plaatselijk industrieel landbouwbedrijf, om mensen bewust te maken van de slechte behandeling van de dieren en ze te laten stoppen van het kopen van deze producten. In dit geval is je doelgroep 'de bevolking'.
- Misschien heb je wel een specifieker doel, zoals het voorkomen van de komst van een seksshop in jouw buurt. In dit geval kan het doel van je protest zijn om de vastgoedeigenaar onder druk te zetten, zodat die het gebouw aan een ander, gewenster bedrijf kan verhuren.
- In sommige gevallen kan je doel juist heel breed zijn, bijvoorbeeld als je tegen een oorlog of regeringsbeleid protesteert. In dit geval kan het protest worden gebruikt als hulpmiddel om je politieke leiders te laten zien dat hun kiezers een beleidsverandering willen.
-
Kies een locatie. Zoek een locatie die praktisch, symbolisch of handig is – of alle drie. De gekozen locatie moet jou helpen met het bereiken van je doelgroep, zodat je protest zo effectief mogelijk is. Dit kan de stoep voor een bedrijf zijn, een straathoek, een rechtbank, een gemeentehuis, of een park dat in het verleden vaak is gebruikt voor protesten in je stad. Onthoud wel dat je een openbare plek moet kiezen als je wilt dat je protest legaal is.
-
Kies een tijdstip voor je protest. Protesteer op een tijdstip dat je de grootst mogelijke groep mensen kunt verzamelen, en dus de grootst mogelijk indruk kunt achterlaten. Als je bijvoorbeeld de praktijken van een bepaald bedrijf wilt aankaarten, kun je het beste protesteren als de CEO aanwezig is – waarschijnlijk dus tijdens kantooruren. Maar als je doel is om zo veel mogelijk mensen te verzamelen, kun je waarschijnlijk beter protesteren in het weekend wanneer meer mensen kunnen komen.
-
Krijg de benodigde vergunningen. Neem contact op met de gemeente om erachter te komen of je een vergunning nodig hebt voor een demonstratie op de gekozen locatie. Elke stad heeft haar eigen regels over hoeveel mensen er mogen protesteren en waar ze mogen verzamelen. Doe dus je huiswerk en kom aan de juiste vergunningen, zodat je protest niet wordt ontmanteld voordat het goed en wel kan gaan beginnen.
- De vergunningen kunnen in sommige gevallen banden leggen aan het aantal mensen dat bij elkaar mag komen, het lawaai dat je mag maken, en de plekken waar de demonstranten mogen komen. Als je het oneens bent met de voorwaarden kun je contact opnemen met een advocaat om te proberen ze aan te passen.
- Sommige steden geven helemaal geen protestvergunningen uit. Als je een grote groep demonstranten verwacht, zorg er dan toch voor dat de gemeente of het politiebureau afweet van je actie. Als zij weten wat ze kunnen verwachten kunnen ze helpen met publieksbeheersing, en zal er minder risico zijn op conflicten.
-
Plan de gebeurtenissen tijdens de actie. Welke acties zullen het meeste helpen voor het behalen van je doel? Het is belangrijk om een planning te hebben voor wanneer iedereen bij elkaar is gekomen voor het protest. Doe onderzoek naar andere effectieve protestacties en bedenk een plan om je doel te bereiken. Hier zijn een paar ideeën: [1] X Bron
- Laat belangrijke mensen binnen de gemeenschap de actie introduceren en speeches geven over de kwestie.
- Stel een ceremoniemeester aan die protestliederen kan leiden, en laat bands protestmuziek spelen.
- Plan een mars van de ene locatie naar de andere. Dit is een klassieke vorm van demonstreren die goed aandacht kan vestigen op een kwestie.
- Zet performance art in om je punt te maken. [2] X Bron
- Laat een leerzame video of documentaire zien over het onderwerp.
- Organiseer een zitstaking of slaapstaking – een plek bezet houden totdat aan jouw eisen wordt voldaan.
-
Publiceer het protest. Dit is een belangrijke stap om je protest zo veel mogelijk aandacht te geven. Je doel is hier niet alleen dat mensen op komen dagen voor je protest, maar ook dat de media aandacht aan je actie besteedt. Haal alles uit de kast om je boodschap te verspreiden, en begin een paar weken voor je protest.
- Publiceer informatie over de actie op alle sociale-mediakanalen.
- Maak flyers over de actie en verspreid ze door je stad of dorp. Ga naar universiteitscampussen en andere plekken waar mensen waarschijnlijk geïnteresseerd zullen zijn in je actie.
- Bel plaatselijke kranten en radiostations, en vraag ze om informatie over je actie te publiceren en het te promoten.
Advertentie
-
Breng protestmaterialen mee. Maak posters, flyers, spandoeken en pamfletten om je boodschap te verspreiden en je zorgen met anderen te delen. Tijdens het protest kun je informatie aan geïnteresseerden uitdelen over de kwestie.
- Het is verstandig om de naam van de groep waarmee je protesteert op je protestmaterialen te zetten. Op die manier weten mensen altijd met wie ze contact kunnen opnemen voor meer informatie.
- Bedenk een pakkende slagzin voor de materialen – iets wat makkelijk is om te onthouden en door te geven.
-
Draag beschermende kleding. Je kunt jezelf beveiligen in een protestactie door geschikte kleding aan te trekken. Maak je outfit comfortabel – je gaat immers misschien wel uren lang staan of lopen – maar ook veilig, voor het geval je omvergeduwd wordt door de menigte of in het midden van een conflict belandt.
- Draag comfortabele sneakers.
- Draag meerdere lagen dikke kleding, voor extra demping.
- Als je van plan bent om vooraan te gaan staat bij een protest dat kan uitlopen in een conflict, draag dan een veiligheidsbril.
-
Neem noodvoorzieningen mee. Neem een rugtas mee met voorzieningen die je misschien nodig gaat hebben. Flessen water en eten zijn goed om bij je te hebben als het protest lang duurt. Pak daarnaast ook het volgende in:
- Een exemplaar van je protestvergunning
- Je identiteitskaart
- Een EHBO-set
- Een bandana ondergedompeld in appelazijn, in een plastic zakje – dit schijnt de effecten van traangas tegen te gaan, zodat je een veilige plek kunt opzoeken.
-
Begrijp dat protesten onberekenbaar zijn. Wat je ook aankaart, er zullen mensen zijn die het sterk met je oneens zijn. Je kunt zelfs een groep demonstranten tegenkomen die voor de andere kant van de kwestie protesteren. Bij grotere acties kan er politie aanwezig zijn om de menigte onder controle te houden en om ervoor te zorgen dat alles rustig verloopt. Met al deze partijen tegenover elkaar kun je maar beter voorbereid zijn op het onverwachte.
- Doe onderzoek naar de groep waarmee je demonstreert. Als je niet bij de organisatie zit, is het goed om de geschiedenis van de groep te kennen voordat je meedoet aan de actie. Als de groep in het verleden illegale strategieën heeft gebruikt, of heeft gezorgd voor geweld bij een protest, moet je misschien twee keer nadenken voordat je meedoet.
- De meeste protestacties lopen niet op geweld uit, maar het kan wel gebeuren. Het gedrag van mensen met een sterke mening kan onvoorspelbaar zijn. Blijf dus alert en wees je bewust van je omgeving tijdens het demonstreren.
-
Weet hoe je moet omgaan met de politie. Zorg ervoor dat je je rechten als demonstrant kent, en dat je weet hoe je met de politie moet omgaan voor het geval dat je staande wordt gehouden door een agent. Als je je aan de voorwaarden in de protestvergunning houdt zou je niet in de problemen moeten komen, maar je weet nooit wat er kan gebeuren.
- Probeer altijd om instructies van zowel de organisatoren als de politie op te volgen.
- Als je gelooft dat je vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt, praat dan met de organisatoren of neem contact op met een advocaat.
- Als een agent je vraagt of hij of zij je mag fouilleren, onthoud dan dat de politie niet altijd het recht heeft om dit te doen. Als je twijfelt, vraag dan naar de reden. [3] X Bron
Advertentie
-
Wees altijd respectvol. Een protestactie kan een effectieve manier zijn om je mening te uiten, je stem te laten horen en te zorgen voor verandering. Maar respectloosheid naar degene tegen wie je protesteert kan de reputatie van jou en je groep juist ondermijnen, en je doel schaden. Mensen zullen je argumenten minder snel serieus nemen als er zonder respect wordt gehandeld. Vermijd dus het volgende (en spoor je mede-demonstranten aan om hetzelfde te doen):
- Mensen beledigen als ze het met je oneens zijn
- Andermans bezit (openbaar of privé) vernielen
- Water gooien of spugen
- Geweld gebruiken
-
Bepaal hoe ver je wilt gaan. Als je burgerlijke ongehoorzaamheid overweegt als onderdeel van je proteststrategie, denk dan zorgvuldig na voordat je actie onderneemt. Burgerlijke ongehoorzaamheid kan een dappere en geweldloze manier zijn om een punt te maken, maar het brengt ook serieuze gevolgen met zich mee – zoals gearresteerd worden. Het is belangrijk dat je weet waar je aan begint voordat je de wet overtreedt voor je doel.
-
Meet de effectiviteit van je protest. Als de actie achter de rug is, kun je reflecteren op het protest en vaststellen wat werkte en wat niet. Bedenk of je je doel hebt bereikt, en of een andere aanpak de volgende keer misschien effectiever zou zijn. Hoe dan ook, wees trots op jezelf dat je vast hebt gehouden aan je idealen en je recht om gehoord te worden. Zelfs als de protestactie niet de verandering heeft voortgebracht die je graag had gezien, is het een belangrijke stap in de juiste richting dat je je hebt uitgesproken.
- Het gebeurt niet vaak dat een enkel protest alles helemaal verandert. Je moet waarschijnlijk meerdere protestacties organiseren. Denk ook na over andere manieren om de kwestie te benaderen. Je kunt bijvoorbeeld een briefcampagne starten, een boycot leiden, je mening uiten op een blog, of andere acties ondernemen om bewustwording te vergroten en je doelen te bereiken. Geef het niet zomaar op!
Advertentie
Tips
- Wees voorbereid op vragen van voorbijgangers. Ken je feiten. Het zou gek overkomen als je zelfs over je eigen protestactie geen vragen kunt beantwoorden.
- Zorg ervoor dat je alleen de waarheid vertelt. Zelfs een verkeerd feitje kan er al voor zorgen dat je hele geloofwaardigheid wordt aangetast. Je zou de waarheid niet hoeven te verdraaien om uit te leggen waarom je protesteert.
- Vermijd geweld koste wat kost! Geweld ondermijnt de geloofwaardigheid van protestacties en geeft de politie een legitieme reden om ze op te doeken.
- Overweeg om vrijwillige vredesbewaarders te rekruteren en te trainen om je actie vredig te houden.
- Vermijd lange debatten, discussies en ruzies tijdens je protestactie. Deze kunnen escaleren tot conflicten, en leiden meestal alleen maar af van de focus van het protest. Geef bezoekers liever een pamflet en eventueel een manier om met je in contact te komen voor latere discussie.
- Mogelijk komen er mensen naar je toe om vragen te stellen en expres je tijd te verdoen. Praat altijd minstens eventjes met ze, maar als ze in herhaling vallen, maak ze dit dan duidelijk, en vertel ze na een tijdje dat je ze zo goed mogelijk hebt geïnformeerd en dat ze het beste door kunnen lopen.
- Realiseer je dat niet iedereen geïnteresseerd is in je demonstratie. Dwing mensen niet om te luisteren als je een kalm en informatief protest houdt. Als mensen niet willen luisteren, luisteren ze ook niet. Dus als iemand nee zegt, zeg dan 'oké, alsnog bedankt', en denk er verder niet meer over na. Je wilt niet dat ze de politie bellen vanwege intimidatie.
Advertentie
Waarschuwingen
- Bereid je voor op tegendemonstranten en/of onruststokers. Beide groepen kunnen je vredige protestactie verstoren, je geloofwaardigheid ondermijnen, en de aandacht afleiden van je doel. Overweeg om vredesbewaarders in te zetten (zie de tip hierboven) als je dit soort verstoringen verwacht.
- Zorg ervoor dat je geen privéterrein betreedt! Misschien heb je wel het recht om het terrein te betreden als het openbaar toegankelijk is, maar ga hier nooit van uit. Zoek dus altijd uit of je op de stoep voor het terrein mag gaan staan. Zo niet, vraag de buren dan om toestemming om hun terrein te gebruiken, of plan je demonstratie op een openbare plek zoals een rechtbank of dorpsplein.
- In sommige steden heb je een vergunning nodig om te mogen demonstreren. Neem contact op met het politiebureau van de protestplek om hier achter te komen.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 6.488 keer bekeken.
Advertentie