PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je deze zomer met een overvloed aan pruimen komt te zitten, is invriezen een geweldige manier om deze vruchten voor twaalf maanden te conserveren, zodat je ervan kunt genieten tot de volgende oogst klaar is om geplukt te worden. Zoete, koude pruimen zijn heerlijk en kun je rechtstreeks uit de vriezer eten. Je zou ze echter ook kunnen gebruiken voor het maken van een vruchten- of pruimentaart. Lees snel verder om te leren hoe je pruimen kunt vriesdrogen, in siroop kunt invriezen of hele pruimen kunt invriezen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Pruimen vriesdrogen

PDF download Pdf downloaden
  1. Selecteer pruimen die een goede vorm hebben en vrij zijn van vlekken, rimpels of lelijke plekken. Pruimen dienen ingevroren te worden als ze op hun hoogtepunt zijn qua rijpheid, dus wanneer ze heerlijk zoet en vol van smaak zijn. Vries geen pruimen in de nog ietwat groen van kleur of overrijp zijn, aangezien dergelijke pruimen niet goed van smaak zullen zijn en niet de gewenste textuur hebben wanneer je ze ontdooit.
    • Doe een smaaktest voordat je een partij pruimen gaat invriezen. Zet je tanden in één van de pruimen. Als er vervolgens paarsachtig rood sap langs je kin loopt en de pruim zoet en vol van smaak is, zullen de overige pruimen naar alle waarschijnlijk geschikt zijn om ingevroren te worden. Als de pruim echter ietwat zuur van smaak is en de textuur kruimelig is, is de partij pruimen waarschijnlijk niet geschikt om ingevroren te worden.
    • Als de pruimen iets te hard zijn, kun je ervoor kiezen om ze een aantal dagen te laten rijpen bij kamertemperatuur. Vries de pruimen in zodra ze rijp zijn.
  2. Houd de pruimen onder de koude kraan en wrijf voorzichtig met je vingers over de schil. Spoel ze goed af en zorg ervoor dat al het vuil verdwijnt.
  3. Met behulp van een scherp mes dien je de pruimen in partjes met een dikte van ongeveer een 2,5 cm te snijden. Verwijder zowel de pitten als de steeltjes. Blijf snijden totdat je de volledige partij pruimen in partjes hebt gesneden.
  4. Spreid de partjes uit over de bakplaat en zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen, zodat ze niet aan elkaar blijven plakken tijdens het invriezen. Dek de bakplaat af met doorzichtige folie.
  5. Plaats de bakplaat met pruimen in de vriezer en laat deze in de vriezer staan totdat de pruimen hard en droog zijn, dus niet langer plakkerig zijn. Het duurt ongeveer een uur voordat de pruimen deze fase hebben bereikt.
  6. Vul het diepvrieszakje totdat deze bijna vol is, je dient ongeveer 2,5 cm ruimte bovenin vrij te houden. Probeer zoveel mogelijk lucht uit het zakje te verwijderen. Je zou gebruik kunnen maken van een vacuümmachine, dit apparaat zuigt de lucht uit het zakje. De lucht uit het zakje zuigen met behulp van een rietje, voordat je deze afsluit, is eveneens een optie. Achtergebleven lucht in het diepvrieszakje kan tot gevolg hebben dat de pruimen sneller te maken krijgen met vriesbrand.
    • Gevriesdroogde partjes van pruimen kun je tot zes maanden in je vriezer bewaren.
    • Als je de pruimen langer dan zes maanden wilt bewaren, dien je ze in siroop te verpakken om te voorkomen dat ze te maken krijgen met vriesbrand.
  7. Bevroren partjes van pruimen zijn perfect om toe te voegen aan smoothies, vruchtentaartjes of andere desserts. Ze zijn eveneens uiterst geschikt als decoratieve toevoeging aan cocktails of andere fruitdrankjes in plaats van ijsklontjes.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Pruimen verpakken in siroop

PDF download Pdf downloaden
  1. Selecteer pruimen die een goede vorm hebben en vrij zijn van vlekken, rimpels of lelijke plekken. Test de smaak van één van de pruimen om vast te stellen of de partij perfect gerijpt is en de pruimen niet te groen of overrijp zijn. Spoel de pruimen goed af met koud water om vuil en viezigheid te verwijderen.
    • Als de pruimen nog steeds enigszins groen van kleur zijn, kun je ze een aantal dagen op het aanrecht laten liggen om te rijpen.
  2. Het verpakken en invriezen van pruimen in siroop om ze vervolgens terug te brengen in hun oorspronkelijke staat heeft invloed op het schil van de pruimen. De schil van de pruimen verliest hierdoor namelijk zijn aangename textuur en wordt een beetje papperig. Je kunt deze stap overslaan als je de schil wilt behouden, maar het is de extra inspanning wellicht wel waard op de lange termijn. Je kunt pruimen van hun schil ontdoen met dezelfde techniek die je hanteert bij het ontvellen van tomaten :
    • Breng een grote pan met water aan de kook.
    • Vul een grote kom met ijs en water.
    • Gebruik een mes om een "x" mee in de schil te kerven aan het uiteinde van elke pruim.
    • Leg de pruimen in het kokende water en blancheer ze voor een halve minuut.
    • Haal de pruimen vervolgens uit het kokende water en plaats ze voor een halve minuut in de kom met ijs.
    • Haal de pruimen uit de kom met ijs en ontvel elke pruim door strookjes schil weg te trekken. Het blancheren van de pruimen zorgt ervoor dat de schil losser wordt, waardoor je ze vervolgens makkelijk kunt ontvellen.
  3. Gebruik een scherp mes om de pruimen mee doormidden te snijden, probeer om de pit heen te werken. Trek de twee helften van elkaar en verwijder vervolgens de pit. Ga hiermee door totdat je alle pruimen doormidden hebt gesneden en alle pitten hebt verwijderd.
    • Je zou de pruimen ook in kleinere stukken kunnen snijden als je hier de voorkeur aan geeft. De pruimen zullen echter hun textuur beter behouden wanneer je ze maar één keer doormidden snijdt.
    • Als je bang bent dat de pruimen donkerder van kleur worden in de vriezer, zou je ze even kunnen onderdompelen in een kommetje met citroensap, hierdoor worden de stukjes voorzien van een beschermlaagje. Het citroenzuur zorgt ervoor dat de pruimen hun kleur behouden. Je zou ook een product kunnen kopen dat je over de pruimen kunt sprenkelen om hetzelfde effect te bereiken.
    • Als je de pruimen liever niet doormidden snijdt, dien je nog steeds de kern te verwijderen. Koop een boor (vergelijkbaar met een appelboor) voor het verwijderen van de kern van de pruim zonder dat je verder in het vruchtvlees hoeft te snijden.
  4. Het conserveren van pruimen in een suikeroplossing verbetert hun smaak en houd ze langer vers (tot twaalf maanden). Leg de pruimen in een kom en giet er net genoeg oplossing in, zodat de pruimen volledig ondergedompeld zijn. Hier volgen een aantal opties voor een suikeroplossing:
    • Lichte siroop. Om deze oplossing te kunnen maken, dien je drie kopjes water en één kopje suiker aan een steelpan toe te voegen. Roer het mengsel totdat de suiker is opgelost en vervolgens dien je het geheel af te laten koelen, voordat je het over de pruimen giet.
    • Zware siroop. Als je een erg zoete oplossing wilt maken, dien je drie kopjes water en twee kopjes suiker aan een steelpan toe te voegen. Roer het mengsel totdat de suiker is opgelost en vervolgens dien je het geheel af te laten koelen, voordat je het over de pruimen giet. [1]
    • Vruchtensap. Maak gebruik van pruimen-, druiven- of appelsap. Het is niet nodig om deze sappen te verhitten; giet genoeg over de pruimen om ze volledig onder te dompelen.
    • Gewone kristalsuiker. Sommige mensen gebruiken gewone kristalsuiker om de sappen aan de pruimen te onttrekken. Dit is een lekkere, maar uiterst zoete en suikerhoudende keuze. Om dit te doen, dien je witte kristalsuiker over de bodem van je diepvriesbakje te strooien. Voeg vervolgens een laag pruimen toe. Strooi een laag suiker over de pruimen. Blijf lagen met pruimen en suiker toevoegen, totdat het bakje helemaal vol is.
  5. Giet de pruimen en de suikeroplossing in diepvrieszakjes, vul elk zakje af en laat ongeveer 2,5 cm ruimte vrij bovenin. Gebruik een vacuümmachine of rietje om overtollige lucht mee uit de zakjes te verwijderen. Sluit de zakjes vervolgens goed af. Voorzie de diepvrieszakjes van een label en leg ze vervolgens in de vriezer. Je kunt de zakjes gerust opstapelen in je vriezer om ruimte te besparen.
  6. Wanneer je op het punt staat om de pruimen te gebruiken, kun je ze simpelweg uit de vriezer halen en in de koelkast of op het aanrecht laten ontdooien. De pruimen zijn direct uit het zakje eetbaar. De in siroop verpakte pruimen zijn heerlijk als topping voor roomijs of gewoon los met een beetje slagroom.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Hele pruimen invriezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Met name als je hele pruimen gaat invriezen, is het noodzakelijk dat je verse, rijpe pruimen selecteert die zoet en sappig zijn. Hoe beter de pruimen smaken voordat je ze invriest, hoe beter ze zullen smaken nadat je ze hebt ontdooid. Spoel de pruimen goed af met koud water om vuil en viezigheid te verwijderen.
    • Als de pruimen nog steeds enigszins groen van kleur zijn, kun je ze een aantal dagen op het aanrecht laten liggen om te rijpen.
  2. Je kunt de hele, verse pruimen in een diepvrieszak plaatsen. Vul de zak totdat deze nagenoeg vol zit. Gebruik een vacuümmachine of rietje om zoveel mogelijk lucht mee uit de zak te verwijderen. Voorzie de zak vervolgens van een label en leg hem in de vriezer. [2]
  3. Wanneer je verlangt naar een explosie van ijzige, zoete heerlijkheid, pak dan simpelweg één van de pruimen uit de vriezer en eet hem direct op. De textuur van een ingevroren pruim is verrassend lekker, met name op warme dagen. Je zou de pruim ook enkele minuten kunnen laten ontdooien op het aanrecht als je hier de voorkeur aan geeft.
    Advertentie

Benodigdheden

  • Vriezer
  • Een geschikt diepvriesbakje, lang en plat
  • Mes en snijplank
  • Voorzie het diepvriesbakje van een datum met een markeerstift

Over dit artikel

Deze pagina is 33.005 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie