PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De radiator van je auto is het hart van het koelsysteem, dat verder bestaat uit de ventilator, waterpomp, thermostaat, slangen, riemen en sensoren. Koelvloeistof wordt langs de cilinderkoppen en kleppen geleid om de hitte te absorberen, dan gaat het terug naar de radiator, waar de hitte wordt verspreid en afgevoerd. Daarom is het belangrijk dat de koelvloeistof in je systeem goed op niveau is, dus dat moet je regelmatig controleren en bijvullen indien nodig.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Het niveau van de radiatorvloeistof controleren

PDF download Pdf downloaden
  1. Doe dit nadat je eventjes met de auto hebt gereden. Je kunt het niveau van de koelvloeistof het beste controleren bij een motor die een beetje warm is, dus niet helemaal koud, maar ook niet te heet. Als je een lange afstand gereden hebt moet je de motor eerst een paar uur laten afkoelen.
    • Laat de motor niet lopen bij het controleren van de koelvloeistof, en controleer het niveau nooit bij een hete motor.
  2. De radiatordop zit bovenop de radiator. Bij nieuwe auto's staat het op de dop aangeduid; als dat bij jouw auto niet het geval is kun je de gebruiksaanwijzing er op naslaan.
  3. De radiator en de dop absorberen hitte van de koelvloeistof; door een doek te gebruiken zorg je ervoor dat je je handen niet brandt.
    • Druk met de wijsvinger en middelvinger van één hand op de dop terwijl je de dop er met je andere hand af draait. Zo voorkom je dat er koelvloeistof uit spuit in het geval dat er nog druk op het systeem staat.
  4. Het niveau van de koelvloeistof moet in de buurt van de bovenkant zitten. Als er een markering op het metaal van de radiator is aangegeven (bv. met "Full" erbij geschreven), dan is dat het niveau waarop de koelvloeistof moet zitten.
  5. De meeste moderne auto's hebben een ook een overloopreservoir of expansievat, zodat de koelvloeistof kan uitzetten als het heet wordt. Meestal zit hier niet veel vloeistof in, als er al iets in zit. Als het niveau laag is in de radiator en bijna vol in het expansievat, met afgekoelde motor, dan moet je meteen naar de garage gaan.
  6. Na lang gebruik wordt het vermogen van koelvloeistof om hitte te kunnen absorberen en verspreiden steeds slechter. Met een hydrometer kun je het vries- en kookpunt van je vloeistof controleren. Volg de stappen in de volgende methode.
  7. Voeg de vloeistof toe aan het overloopreservoir als je auto dat heeft; anders voeg je het toe aan de radiator (gebruik een trechter om morsen te voorkomen). In de meeste omstandigheden meng je koelvloeistof met gedistilleerd water, een op een. In heftigere klimaten kun je meer koelvloeistof dan gedistilleerd water gebruiken, tot wel 70 procent en 30 procent, maar niet hoger dan dat.
    • Voeg nooit vloeistof toe aan een warme motor.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Het beschermingsniveau van koelvloeistof controleren

PDF download Pdf downloaden
  1. Zo druk je lucht uit de hydrometer.
  2. Nu wordt er koelvloeistof in de hydrometer gezogen, waarbij de naald of de plastic balletjes in de hydrometer zullen gaan drijven.
  3. Als de hydrometer een naald heeft geeft de naald een specifieke temperatuur of temperatuurbereik aan. Als de hydrometer gebruikmaakt van een reeks plastic balletjes, dan geeft het aantal drijvende balletjes aan hoe goed de vloeistof de motor beschermt tegen bevriezing of overkoken. Als de vloeistof niet goed meer is moet je ofwel koelvloeistof toevoegen of alle koelvloeistof vervangen.
    • Test het beschermingsniveau in de lente en herfst, en vaker als je veel in extreme condities rijdt.
    Advertentie

Tips

  • De termen antivries en koelvloeistof worden door elkaar heen gebruikt, maar antivries refereert aan het product dat wordt gemengd met water, en koelvloeistof refereert aan het mengsel.
  • De meeste antivries is groen-geel of groen. Antivries die langer meegaat is vaak oranje of rood. In dit type antivries zitten meer toevoegingen.
  • Om je auto goed te laten functioneren moet de koelvloeistof regelmatig vervangen worden. Kijk in je gebruiksaanwijzing hoe vaak dat moet bij jouw type auto.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Ga onmiddellijk naar de garage als je onder je auto vloeistof ziet in de kleur van koelvloeistof, als je een zwavelachtige geur ruikt, als je een fluitend geluid hoort en de temperatuurmeter op en neer gaat tijdens het rijden.
  • In antivries zit meestal ethyleenglycol, en dat is giftig voor mens en dier. Oude antivries moet op de juiste manier worden afgevoerd. Vraag aan je garage wat je moet doen met gebruikte antivries. Giet het nooit in je tuin of in de gootsteen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Antivries/koelvloeistof
  • Gedistilleerd water
  • Hydrometer
  • Lap
  • Trechter (optioneel)

Over dit artikel

Deze pagina is 15.247 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie