Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je voorwerpen en mensen kunt tekenen zodat ze echt lijken, kun je veel indruk maken. De basistechnieken zijn makkelijk te leren en met wat oefening kun je er erg goed in worden. Dit zijn een paar handige manieren om realistische tekeningen te maken.

Deel 1
Deel 1 van 6:

Specifieke tips

Pdf downloaden
  1. Als je mensen wilt tekenen, moet je hun lichaam op een realistische manier kunnen tekenen. Stripfiguren zijn disproportionele tekeningen van mensen, maar met een beetje oefening kun je de vorm goed krijgen.
  2. 2
    Bestudeer de spierstructuur en skeletdiagrammen. Levende lichamen zijn niet alleen vlezige klodders, ze hebben vorm en structuur van botten en vet. Niet goed observeren hoe het lichaam werkt leidt vaak tot ernstige anatomische fouten. Wees niet bang om dingen zonder huid te tekenen.
  3. Menselijke gezichten zijn erg moeilijk om te tekenen. Hoe ver staan de ogen uit elkaar? Hoe kun je ze echt laten lijken en niet als een figuur uit een tekenfilm? Door gezichten te bestuderen en met deze tips kun je realistische gezichten tekenen.
  4. Ga je op reis en wil je de mooie plekken die je ziet tekenen? Of wil je de plek tekenen waar je woont? Met deze eenvoudige tips kun je landschappen leren tekenen.
  5. Misschien teken je liever dieren. Dat kan erg leuk zijn en is niet zo moeilijk als het lijkt! Met wat oefening en goede tips kun je dieren leren tekenen.
  6. Je kunt ook auto's en andere machines leren tekenen. Het is leuk en populair. Probeer eens je droomauto te tekenen!
  7. Schaduw en licht geven een tekening diepte en laten het echter lijken. Leer waar je schaduw en lichtaccenten kunt tekenen, zodat je tekening echter wordt.
  8. Als je perspectief in je tekening verwerkt, lijkt de grootte van iets te veranderen naar gelang het verder weg is. Met perspectief maak je je tekening realistischer.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 6:

Tekenen vanuit de realiteit

Pdf downloaden
  1. De makkelijkste manier om iets na te tekenen is met gebruik van een model. Teken wat je voor je ziet. Dit kan een persoon zijn, een voorwerp of een landschap. Het natekenen van iets wat je rechtstreeks kunt observeren is goed om je handigheid in tekenen te verbeteren.
    • Probeer zo snel te werken als je kunt. Hierdoor leren je hersenen de meest belangrijke informatie snel en efficiënt op te nemen. Let op basisvormen en proporties voordat je je met details bezighoudt. Hierdoor hoef je geen aanpassingen te maken wanneer je model beweegt.
  2. Als je model niet beschikbaar is, of als het model te veel beweegt, of geen tijd heeft om model te staan, kun je een foto gebruiken. Het is geen goede leermethode, maar geeft hetzelfde eindresultaat.
    • Als je iets wilt tekenen dat net zo realistisch is als een foto, is dit de makkelijkste methode, omdat je de tijd hebt om details goed te bekijken.
  3. Alhoewel je hierdoor niet zoveel leert, kun je een realistisch beeld creëren vanuit je verbeelding. Als je echt realistisch wilt tekenen, moet je de concepten van schaduw en licht goed onder de knie hebben, net als proportie, vormen en vouwvormen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 6:

Schetsen

Pdf downloaden
  1. Maak voordat je begint een schets van het beeld waar je naartoe wilt. Hiermee heb je het eindresultaat beter voor ogen, doordat je de compositie en details kunt uitproberen, het is een soort kladversie.
  2. Je kunt beginnen met kleine schetsjes om de basisvormen van de tekening aan te geven. Dit is een goede manier om de algehele indeling te bekijken (dit wordt in de kunstwereld compositie genoemd).
  3. Als je eruit bent welke compositie je gaat gebruiken, kun je een meer gedetailleerde schets maken. Hierdoor leer je je onderwerp vorm te geven, het is een kladversie. Als deze tekening te moeilijk is in deze fase, is het beter een eenvoudigere pose of vorm te nemen.
  4. Kijk naar de basisvormen van het voorwerp dat je tekent wanneer je de schetsen neerzet. Alles bestaat uit een of meerdere vormen. Een neus, bijvoorbeeld, is een complexe piramide, terwijl bomen uit een aantal kegels of cirkels bestaan. Zoek de vormen die diepte geven aan je tekening en je helpen om ze goed te tekenen.
  5. Maak een kopie van je schets om overheen te tekenen. Je kunt je tekening het beste over een schets heen maken, een basisschets of een gedetailleerde schets, wat je fijner vindt. Zo kun je de vormen aanpassen en het geeft je houvast bij het tekenen van het eindresultaat.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 6:

De tekening uitwerken

Pdf downloaden
  1. Als je dat goed doet, is het veel gemakkelijker om te bepalen wat je waar moet tekenen. Vaak is het gemakkelijker om eerst de schaduw van de achtergrond te tekenen dan de rand van het voorwerp zelf.
  2. Een van de meest belangrijke aspecten van realistisch tekenen is om daadwerkelijk te tekenen wat je ziet en niet wat je denkt te zien. Onze hersenen neigen ertoe om beelden te generaliseren, dus als je let op wat je hersenen overslaan en het probeert te recreëren, maak je niet alleen een meer realistische tekening, maar je leert er ook veel van.
    • Een truc om te voorkomen dat je veronderstellingen tekent, is om een plaatje uit een tijdschrift te nemen, het ondersteboven te draaien en vervolgens na te tekenen. Deze techniek laat je hersenen denken dat ze te maken hebben met iets nieuws in plaats van iets wat je kent. Zo kun je tekenen wat je echt ziet, unieke vormen, in plaats van je veronderstellingen over hoe een voorwerp eruit ziet.
    • Let vooral op oren, neuzen, boomblaadjes en kledingkragen. Dit zijn dingen die onze hersenen generaliseren in ons hoofd. Als je iets realistisch wilt tekenen, moet je erop letten om datgene te tekenen wat het voorwerp uniek maakt. Oren, bijvoorbeeld, verschillen per persoon.
  3. Perspectief is erg belangrijk om voorwerpen realistisch te laten lijken, het geeft de verschuivende grootte aan van voorwerpen in de diepte. Als je bijvoorbeeld een realistisch landschap maakt, moet je de bomen die ver weg staan kleiner en minder gedetailleerd tekenen, ook al zijn ze in werkelijkheid groter dan de bomen die dichterbij je staan. Hiermee boots je na hoe je ogen voorwerpen waarnemen, het maakt je tekening realistischer.
    • Zoek eerst de horizon. Als je om je heen kijkt, zie je dat er een lijn is waar de fysieke aarde eindigt en de hemel begint. Dit is de horizonlijn. Bepaal nu waar deze lijn in je tekening moet komen en trek lichtjes een lijn met een liniaal.
    • Maak gebruik van een verdwijnpunt. Je kunt met één, twee of drie punten werken. Eén verdwijnpunt is het eenvoudigste. Een perspectief met twee punten wordt het meest gebruikt. Een driepuntsperspectief is moeilijk, dus gebruik dit pas als je meer geoefend bent in perspectief. Hieronder volgt een beschrijving van het tweepuntsperspectief.
    • Teken een of twee verdwijnpunten op de horizon. Dit is de richting (of zijn de richtingen) waarin de voorwerpen verdwijnen. De punten kunnen op het papier passen, of ze kunnen ver buiten het vel papier vallen, op je tafel. Bij een tweepuntsperspectief moeten de punten aan beide kanten van het voorwerp dat je tekent vallen.
    • Teken de middellijn van het voorwerp en gebruik vervolgens een liniaal om vanaf de bovenkant en de onderkant van het voorwerp lijnen te trekken naar het verdwijnpunt.
    • Bepaal hoe lang het voorwerp is en teken vervolgens een aantal verticale lijnen, tussen de verdwijnlijnen, om een kader te creëren waar je voorwerp in past.
    • Teken een lijn vanaf de achterlijn aan de ene kant naar het verdwijnpunt aan de andere kant om het kader compleet te maken. Je kunt nu zien welke delen van het voorwerp zichtbaar zijn.
  4. Verhoudingen zijn de afmetingen van voorwerpen ten opzichte van elkaar. Zeker als je mensen tekent, is het belangrijk om op de verhouding te letten om je tekening realistisch te maken. De meeste gezichten volgen bijvoorbeeld wiskundige formules, waardoor delen van het gezicht en het lichaam zich op een bepaalde manier ten opzichte van elkaar bevinden. Als de verhouding niet in orde is, lijkt je tekening op een stripfiguur of gewoon raar.
    • Mensen hebben bijvoorbeeld een lengte van vijf tot zeven keer de lengte van hun hoofd. De afstand tussen ogen is één ooglengte. De lijn van de mond gaat meestal richting kaakhoeken. De afstand tussen de elleboog en de pols is een voetlengte. Zo heeft het menselijk lichaam veel standaard afmetingen en het kan even duren voordat je ze kent, maar het is de moeite waard en het is interessant om te leren.
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 6:

Werken met schaduw en lichtaccenten

Pdf downloaden
  1. Lichtaccenten en schaduwen laten je tekening op een foto lijken. Hoe gedetailleerder je licht en donker aanbrengt en hoe beter het klopt, hoe realistischer je tekening eruit ziet. Voordat je deze lichtaccenten en schaduwen aanbrengt, moet je eerst kijken waar het licht vandaan komt in je tekening.
    • De lichtbron kan een lamp zijn of het licht dat door een raam valt. Buiten kan de zon je lichtbron zijn. Het licht beweegt in een rechte lijn vanaf de lichtbron en weerkaatst tegen de kant van het voorwerp dat zich het dichtstbij de lichtbron bevindt.
  2. De kanten die buiten bereik van het licht vallen, bevinden zich in de schaduw. Hoe verder van het licht, hoe donkerder de schaduw. Als je hebt bepaald waar het licht vandaan komt in je tekening, kun je beslissen waar de donkerste schaduw komt. Begin met het donker maken van deze plekken. Door het aanbrengen van schaduw krijgen tekeningen diepte en vorm.
    • De volgende stap is om de minder donkere schaduwen aan te brengen. Dit zijn de plekken in de schaduw die niet zo donker zijn als de donkerste schaduwplekken. Ga op deze manier door totdat je drie tot zes verschillende gradaties schaduw hebt getekend.
    • Als de schaduwen zijn aangebracht, kun je ze in elkaar over laten lopen door er met je vinger of een doezelaar overheen te gaan. Hierdoor vloeien de schaduwen mooi in elkaar over. Behoud harde lijnen waar je die ziet, zoals van een tafel of andere harde voorwerpen.
    • Arceren en variatie met lijnen. Als je inkt gebruikt of geen schaduwtinten wilt gebruiken, kun je diepte en vorm krijgen door zorgvuldig geplaatste lijnen en structuren. Zet de buitenste rand van plekken waar schaduw is dikker aan, zoals het putje bovenaan een appel of de plek in de nek waar het oor begint. Gebruik lijnen om de vorm van een voorwerp te volgen en zet overlappende lijnen in verschillende richtingen om schaduw te creëren.
    • Zoek op hoe je kunt arceren en etsen en bekijk voorbeelden van hoe het eruit ziet. Teken de voorbeelden na. Het tekenen met dit soort schaduw is moeilijk en vergt veel oefening. Het biedt uiteindelijk wel veel mogelijkheden.
  3. Als je klaar bent met de schaduwen, kun je lichtaccenten aanbrengen waar het licht het voorwerp rechtstreeks raakt. Dit kun je doen door te gummen, met witte houtskool of met vergelijkbare materialen.
    • Als een gezicht van voren wordt belicht, komen de lichtaccenten boven de wenkbrauwen, langs de neuslijn, bovenaan de wangen en op de kin, omdat deze plekken het meest uitsteken.
    Advertentie
Deel 6
Deel 6 van 6:

Zorg voor het juiste materiaal

Pdf downloaden
  1. Het meest gebruikte materiaal om in deze stijl te tekenen is het potlood. Met potloden kun je gemakkelijk schaduwen aanbrengen en witte plekken open laten of gummen om lichtaccenten te creëren. Met potloden kun je beter laagjes aanbrengen en houd je een goede controle over je tekening. Ze zijn ook goed uit te wrijven.
    • Potloden bestaan in verschillende hardheid (naar gelang hoeveel grafiet erin zit). Hoe harder het potlood, hoe lichter het tekent. Gebruik verschillende potloden voor lijnen in verschillende grijstinten. Harde potloden worden aangeduid met een H en zachte potloden met een B. Hoe hoger het cijfer naast de letter, hoe harder of zachter het potlood is. Een standaardpotlood is een HB.
  2. Je kunt ook pennen gebruiken voor het maken van realistische tekeningen. Met een pen kun je heel precies lijnen trekken en proporties aangeven, arceren, variëren in soorten lijnen en schaduwen etsen. Je kunt alle soorten pennen gebruiken, maar een vulpen of een penseelpen geven het beste resultaat omdat je er de lijndikte beter mee kunt variëren.
  3. Je kunt ook houtskool gebruiken om realistische tekeningen te maken. Houtskool is waarschijnlijk het makkelijkst te gebruiken materiaal om schaduw en licht mee te creëren, een belangrijk aspect van een realistische tekening. Houtskool vlekt ook makkelijk en is goed uit te wrijven, wat handig is om te gebruiken, maar ook problemen kan veroorzaken.
    • Houtskool om mee te tekenen bestaat in verschillende vormen. Houtskool van wilgen of wijnstokken is een goede middenmoot, terwijl houtskoolpotloden goed zijn om details te tekenen.
  4. Kies papier uit dat geschikt is voor het materiaal dat je gebruikt. Met name houtskool heeft speciaal papier nodig dat geschikt is voor houtskooltekeningen (dik papier waar de houtskool zich aan vast kan hechten). Potloden werken beter op effen lompenhoudend papier, omdat dit helpt bij het uitwrijven.
    • Neem zuurvrij vezelpapier, indien beschikbaar. Dit papier zorgt ervoor dat je tekening niet geel wordt na verloop van tijd, of op een andere manier beschadigd raakt.
    • Naast speciaal papier heeft houtskool ook fixeerspray nodig om vlekken te voorkomen wanneer je klaar bent met je tekening.
  5. Een doezelaar is opgerold papier in de vorm van een potlood. Met de punt kun je houtskool of potlood mengen, waardoor de grijstinten in je tekening in elkaar overlopen. Elke keer als er te veel houtskool of grafiet van potloden op de punt van de doezelaar achterblijft, kun je hem slijpen. Doezelaars kun je kopen of zelf maken.
  6. Een gum is onmisbaar om fouten weg te werken en lichtaccenten toe te voegen. Je kunt een gewone plastic of rubberen gum gebruiken voor potloodtekeningen of een kneedbare gum voor houtskooltekeningen. De kneedbare gum kun je ook voor potloodtekeningen gebruiken, omdat het makkelijk in een punt te kneden is om gedetailleerd te kunnen gummen.
    Advertentie

Tips

  • Het realistisch tekenen van haar en huid is moeilijk onder de knie te krijgen. Teken het haar in stukken, zo groeit het ook. Elk stuk heeft zijn eigen schaduwen en lichtaccenten. Op deze manier lijkt getekend haar realistischer. Kijk naar onregelmatigheden van de huid. Sproeten, vlekjes, littekens en rimpels maken de huid realistischer in plaats van een gave plastic huid.
  • Teken vaak. Houd een schetsboek bij de hand en teken wanneer je kunt. Teken mensen om je heen wanneer je op de bus of trein wacht. Je kunt ook de dingen om je heen tekenen wanneer je aan het lunchen bent of tv kijkt. Oefening baart kunst.
  • Gebruik een vulpotlood met een scherpe punt om details te tekenen, zoals wimpers en rimpels. Zo kun je ze beter weergeven en lijken ze realistischer. Een goede breedte voor zo'n pen is 5 mm of minder.
  • Draai je tekening om of bekijk hem van tijd tot tijd in een spiegel terwijl je aan het tekenen bent. Zo kun je zien wanneer je ongelijk tekent. Je tekening omdraaien is erg handig en heeft het meeste effect in de schetsfase.
  • Geniet van tekenen!
  • Vulpotloden werken fijn en zijn dun, waardoor ze goed geschikt zijn om te tekenen.
  • Vraag de persoon die je aan het tekenen bent om stil te blijven zitten.
  • Schets zonder druk uit te oefenen.
  • Het belangrijkste is de schaduw! Met schaduw creëer je contrast en dimensies. Dus teken altijd schaduw, ook al is het nauwelijks te zien op de lichtere plekken. Meer schaduw maakt de tekening realistischer.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 17.464 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie