PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Rode nierbonen zijn redelijk gemakkelijk om te verbouwen, maar je zal ervoor moeten zorgen dat de wortels niet vol water lopen of op een andere manier beschadigd raken tijdens het seizoen. Evenals andere bonenvarianten, kunnen rode nierbonen groeien als struiken of als ranken, dus zal je het type moeten kiezen dat het best past bij de ruimte die je hebt.

Deel 1
Deel 1 van 5:

Voorbereidingen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste rode nierboonplanten overleven het verpoten niet, dus is het beter om zaden in plaats van kiemplanten te kopen.
  2. Rode nierbonen hebben veel zon nodig om te kunnen gedijen, dus zaai ze uit op een plek waar ze in ieder geval 6 uur direct zonlicht per dag krijgen, zo niet meer.
    • Zoek als het mogelijk is een stuk grond dat van nature wat los is. Losse grond zorgt voor een betere drainage, en dat is cruciaal als je een gezonde nierbonenplant wilt laten groeien. Merk je dat water niet doorloopt of plasjes vormt na een regenbui, kies dan een andere plek.
    • Doe jaarlijks aan wisselbouw. Plant geen rode nierbonen in grond waar je eerder ook al peulvruchten hebt verbouwd in de afgelopen 3 jaar.
  3. De bodem hoort redelijk licht te zijn en los, zodat het water door kan lopen. Als de grond te zwaar is, dan zal je het moeten verbeteren met genoeg organisch materiaal om dit meer in balans te brengen. De pH van de grond hoort ook bijna neutraal te zijn.
    • Goede bodemverbeteraars zijn mest en compost. Beide opties zullen de grond over het geheel genomen wat losser maken en tegelijkertijd voorzien in voldoende voeding voor de jonge plant.
    • Verbeter de grond door deze extra componenten te mengen met een troffel of een kleine tuinhark, een paar weken voor je begint met planten.
    • De pH van de grond hoort ongeveer tussen de 6 en 7 te zijn.
    • Je kunt eventueel ook een poedervormige inoculant in de grond doen. Dit is een bepaalde soort natuurlijke en gezonde bacteriecultuur die het gemakkelijker maakt voor de bonen om stikstof op te nemen gedurende het vroegste en meest cruciale stadium van de groei.
  4. Hoewel veel populaire rode nierboonvarianten struikbonen zijn, zijn er ook een aantal stokboonvarianten. Stokbonen groeien verticaal, dus zal je daarvoor een stok of een treillage moeten plaatsen voor een maximale opbrengst.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 5:

Zaaien

PDF download Pdf downloaden
  1. Rode nierbonen hebben voldoende warmte en vochtigheid nodig om te kunnen gedijen. Plant ze in de lente als je er zeker van bent dat de laatste vorst voorbij is.
    • De temperatuur van de grond hoort ongeveer tussen de 21 en 27 graden Celsius te zijn. Als het maar even mogelijk is, voorkom dan dat de grondtemperatuur daalt tot beneden de 16 graden. [1]
    • De ideale luchttemperatuur hoort tussen de 18 en 27 graden Celsius te zijn gedurende het grootste deel van het groeiseizoen.
    • Als er toch onverwacht nog nachtvorst voorkomt na het spruiten van de rode nierboonplanten, bedek de kiemplanten dan met gaas of canvas om ze te beschermen tegen de vrieskoude.
  2. Rode nierboonzaden horen geplant te worden op een diepte van 2,5 tot 4 cm. [2]
    • Veel tuiniers geven er de voorkeur aan om de zaden op een afstand van 2,5 tot 5 cm van elkaar te planten. Nadat je kiemplanten een hoogte hebben bereikt van ongeveer 8 cm, dun je ze uit zodat ze meer ruimte hebben, waarbij je waar mogelijk de zwakste planten verwijdert en de sterkste overhoudt.
  3. Voor de meeste varianten zal je de zaden ongeveer 8 tot 10 cm van elkaar af moeten planten.
    • Nog specifieker: stok of rankvarianten doen het goed op een afstand van 10 cm van elkaar, terwijl dichte struiken het best groeien als de onderlinge afstand 20 cm is.
    • De zaden horen binnen 10 tot 14 dagen op te komen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 5:

Kweken in een pot

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel tuinen met potten en plantenbakken niet de gunstigste omstandigheden bieden voor rode nierbonen, kunnen deze planten in een pot groeien, mits er goed voor ze wordt gezorgd. Voor elke plant heb je een pot nodig met een diameter van 30 cm.
    • Als je ervoor kiest om rode nierbonen in potten te laten groeien, dan kun je beter kiezen voor een struik, dan voor een stokboon. Struikbonen neigen ernaar om het beter te doen als de ruimte beperkt is.
    • De belangrijkste reden waarom rode nierbonen meestal niet in potten worden gekweekt is eenvoudig dat de oogst van een gemiddelde plant niet genoeg is voor één persoon. Je hebt meestal 6-10 planten nodig als je jezelf van voldoende bonen wilt kunnen voorzien op regelmatige basis. Plant echter niet meer dan één plant per pot, zodat je dus 6 potten nodig hebt als je van plan bent om genoeg voor jezelf te produceren.
  2. Voor je grond toevoegt aan de pot, spreid je een laagje grind uit over de bodem voor het verbeteren van de drainage. Anders kunnen de wortels van de rode nierboonplanten in een pot snel verzadigd raken met water.
  3. Net als in een gewone tuin zal je het zaad van de rode nierbonen 2,5 tot 4 cm diep moeten planten. Zaai het in het midden van de pot.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 5:

Dagelijkse en langdurige verzorging

PDF download Pdf downloaden
  1. De grond mag nooit te nat worden omdat de wortels van de plant gemakkelijk te veel water opnemen en beschadigen. Geef daarom de plant alleen water als het erg droog is in de omgeving.
    • In plaats van het bevochtigen van de grond in een poging om het voortdurend nat te houden, is het beter om alleen dan water te geven wanneer de grond tot op 2,5 cm in de grond is uitgedroogd. Je kunt dit testen door voorzichtig met je vinger de grond in te gaan tot je natte grond tegenkomt.
  2. Ook al zorgt kunstmest met extra stikstof ervoor dat je rode nierboonplanten er weelderig en bladrijk uit gaan zien, dit soort middelen doen eerder meer kwaad dan goed, omdat ze de plant stimuleren om alle energie naar de bladeren te sturen in plaats van de vruchten. Hoge doses stikstof zullen een indrukwekkende bladrijke plant opleveren, maar niet veel eetbare boontjes.
    • Nadat de plant is begonnen met groeien, maken rode nierbonen feitelijk hun eigen stikstof in de wortels. Kunstmest die rijk is aan stikstof zal onvermijdelijk ertoe bijdragen dat de plant te veel stikstof krijgt.
    • Als je planten meer voeding nodig hebben, gebruik dan kleine hoeveelheden biologische mest waar niet zo veel stikstof in zit.
  3. De wortels van de plant zijn erg ondiep, dus wanneer je onkruid uitgraaft, dan zal je dit voorzichtig moeten doen om te voorkomen dat je per ongeluk de wortels van de plant verstoort of beschadigt.
    • Hak nooit onkruid rond een nierbonenplant weg met een schoffel of een schep. Beter is het om het onkruid met je handen uit de grond te trekken.
    • Je kunt ook voorkomen dat onkruid gaat woekeren door een laag mulch van 2,5 tot 5 cm rond de plant te strooien nadat het is opgekomen. Daarnaast biedt mulch ook andere voordelen, zoals het warm en vochtig houden van de grond rond de plant, en voorkomen dat peulen gaan rotten wanneer ze de grond raken.
  4. Sommig ongedierte in je tuin richt zich op rode nierbonen, en de plant is ook vatbaar voor verschillende ziektes. Als je hier problemen mee krijgt, dan zal je misschien toch je toevlucht moeten zoeken tot een pesticide of schimmeldodend middel.
    • Kevers, slakken, aardrupsen en bladspringers zijn gek op de bladeren van de plant. Deze kun je gemakkelijk weghalen als je de planten regelmatig controleert. Pluk ze van de plant als je ze ziet. Is dit geen optie, zoek dan een pesticide die speciaal gericht is op deze insecten.
    • Bladluizen kunnen ook je plant aanvallen, maar deze kunnen met de hand weg worden gehaald. Behandel de plant met een geschikt bestrijdingsmiddel zodra je ze ziet, omdat deze plagen het mozaïekvirus kunnen verspreiden.
    • Roest is een roodbruine schimmel die kan worden herkend aan de vlekken op de bladeren van een bonenplant, en moet worden behandeld met een schimmeldodend middel zodra je het opmerkt.
    • Meeldauw kan je plant eveneens aanvallen. Het ziet eruit als een fijn wit poeder. Je zal de planten zo spoedig mogelijk moeten behandelen met een schimmeldodend middel en de hoeveelheid water die je geeft verminderen. Vochtige condities produceren meeldauw, dus zorg ervoor dat de planten alleen water krijgen via de grond en niet via de bladeren.
    • Als eekhoorns, herten en konijnen je oogst bedreigen, dan kun je schermen of hekwerk plaatsen.
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 5:

Oogst en opslag

PDF download Pdf downloaden
  1. Struikbonen dien je te oogsten aan het eind van het groeiseizoen. Stokbonen kun je meerdere keren oogsten gedurende het seizoen, maar de grootste oogst kun je meestal verwachten aan het eind van het groeiseizoen .
    • Afhankelijk van de variant die je kiest zijn rode nierbonen na 90 tot 150 dagen klaar om te oogsten.
    • Stokbonen produceren een regelmatige oogst, elke maand of twee maanden.
    • Volwassen peulen zijn droog als je ze aanraakt, en de bonen in de peulen zijn erg hard.
    • Controleer de bonen van een peul voor je de rest van de peulen oogst. Je kunt controleren of de bonen klaar zijn door voorzichtig in een van de bonen te bijten. Als je tanden een deuk in een boon kunnen maken, dan zal je de rest een langere tijd nog moeten laten drogen voor je ze kunt oogsten en doppen.
  2. Als lage temperaturen of andere condities je oogst bedreigen, dan kun je de rode nierboonplanten eerder oogsten en de bonen daarna nog een tijd lang laten drogen.
    • Een hoge vochtigheidsgraad kan het ook moeilijk maken om de bonen van de plant te drogen. In dit geval zal je ze het laatste stuk ook binnen moeten drogen.
    • Verwijder de planten en hang ze een aantal dagen tot weken ondersteboven aan de wortels, tot de peulen er droog uitzien en de bonen hard zijn geworden. Zorg dat het grootste deel van de bladeren zijn afgestorven voor je de planten uit de grond haalt.
    • Bewaar de bonen binnen op een warme locatie met voldoende luchtcirculatie tijdens het drogen.
  3. Nadat je de peulen van de plant hebt geplukt, zal je ze doormidden moeten breken om de bonen eruit te halen. Heb je de bonen op een goede manier laten volgroeien, dan horen de bonen meteen al hard en droog te zijn.
    • Je kunt een kleine oogst met de hand doppen, maar heb je een grote oogst, dan wil je dit misschien liever in porties doen. Doe de peulen in een kussensloop of een gelijksoortige zak. Stap nu voorzichtig op de peulen in de sloop om ze te openen. Ben je klaar, zoek dan de bonen er met de hand uit.
  4. Doe de oogst aan rode nierbonen in een pot en sla ze op een droge, donkere plek op tot ze klaar zijn om te gebruiken.
    • Gedroogde bonen kun je, mits onder de juiste omstandigheden, tot een jaar bewaren.
    • Voor het beste resultaat bewaar je de bonen in luchtdichte flessen of zakken. [3]
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Rauwe rode nierbonen en hun spruiten zijn giftig. Rode nierbonen mag je alleen maar eten als ze geweekt zijn en tenminste 10 minuten zijn gekookt .
Advertentie

Benodigdheden

  • Rode nierboonzaden
  • Mest of compost
  • Inoculant in poedervorm
  • Treillage (eventueel)
  • Troffel
  • Pot van 30 cm doorsnede (eventueel)
  • Grind (eventueel)
  • Gieter
  • Pesticide of schimmeldodend middel (indien nodig)
  • Hek of net (indien nodig)

Over dit artikel

Deze pagina is 10.764 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie