Pdf downloaden
Pdf downloaden
Roti is een rond, plat, ongezuurd Indiaas brood. De meeste Indiase restaurants serveren naan (een gezuurd platbrood van gist en tarwebloem, gebakken in een tandoori oven [1] X Bron ), roti wordt echter normaal gesproken bereid met volkoren meel en gebakken op een hete bakplaat. [2] X Bron Het is een alledaags versgebakken brood dat wordt gegeten met curries, chutney's en diverse andere Indiase gerechten. Roti wordt vaak gebruikt als een soort bestek om ander voedsel mee op te pakken. Het is een heerlijk, veelzijdig en verrassend makkelijk te bereiden brood dat je zelf thuis kan maken. Dit is een recept voor 20-30 roti's.
Ingrediënten
- 3 kopjes chapatimeel (ook bekend als atta) OF 1½ kopje volkoren meel + 1½ kop patentbloem
- ½-1 theelepel zout (optioneel)
- Ongeveer 1 eetlepel ghee of olie
- 1-1½ kopjes warm water
Stappen
-
Kies je meel. Traditionele roti recepten schrijven chapatimeel (soms gespeld als “Chapatti”) voor, ook bekend als atta. Sommige recepten vermelden alleen atta bij de lijst van ingrediënten; hiermee verwijzen zij naar chapatimeel (de termen “roti”en “chapati” worden soms voor hetzelfde gebruikt – het zijn allebei ongezuurde platte tarwebroden.)
- Atta/chapatimeel is een fijn gemalen volkorenmeel. [3] X Bron Het is de traditionele keuze voor het maken van roti.
- Als je geen chapatimeel kan vinden of het niet voorhanden hebt, dan kan je het vervangen door volkorenmeel. Aangezien het echter een zwaarder meel is, zou je een mix van een helft volkorenmeel en een helft patentbloem kunnen overwegen om het meer op de structuur van chapatimeel te laten lijken.
- Je zou zelfs alleen patentbloem kunnen gebruiken in het recept, als dat alles is wat je in huis hebt. Als je hiervoor kiest heb je misschien minder water nodig. Let op de samenstelling en de structuur van het deeg als je het mixt; Hierover volgt meer uitleg in de volgende stappen.
- Aanvullend, als je alleen patentbloem gebruikt, zal je roti niet zo stevig en aromatisch smaken als traditionele roti.
-
Kies welke olie je wilt gebruiken. Je hebt een beetje olie nodig om de versgebakken roti's mee te bestrijken en, optioneel, een beetje om aan het deeg toe te voegen. Je kan elke bakolie gebruiken: olijfolie, plantaardige olie, gesmolten boter of ghee, maar ghee wordt aanbevolen.
- Ghee is geklaarde boter dat zacht heeft gekookt totdat alle vocht is verdampt en de vaste melkstoffen bruin zijn worden. Ghee heeft een nootachtige en karamelachtige smaak en kleur. Ghee heeft een hoge rookgraad (bijna 190°C) en is dus geschikt om in te bakken. Het is te koop in toko's en speciaalzaken of je kan thuis je eigen ghee maken. [4] X Bron
-
Zeef het meel en het zout. Doe het meel in een grote kom of broodmixer. Voeg zout toe en mix grondig.
-
Voeg de ghee (of olie) toe aan het meel. Niet alle rotirecepten schrijven olie voor, maar door dit wel te doen kan je wat smaak aan dit simpele brood toevoegen en het zachter laten aanvoelen. Voeg ghee naar smaak toe tot maximaal 1 theelepel. Meng het deeg langzaam totdat er vlokken in verschijnen.
- Mix het deeg met schone handen. Als je een mixer gebruikt, meng dan op een lage stand, en als je een keukenmachine gebruikt, “pulse” dan een aantal keer totdat er vlokken verschijnen.
-
Voeg het water toe aan het meel. Voeg langzaam lauw water aan het deeg toe. Het deeg is eerst zanderig, maar bindt geleidelijk aan steeds meer samen tot een bal naarmate je meer water toevoegt.
- Voeg het water niet te snel toe; anders wordt het deeg te plakkerig of rolt het niet goed uit.
- Als je een mixer of een keukenmachine gebruikt moet je misschien af en toe stoppen om het deeg van de wanden van de kom te schrapen voordat je verder mixt.
- Het uiteindelijke deeg moet zacht en een beetje plakkerig zijn, hoewel je het wel van je hand moet kunnen vegen. Als het aan je hand blijft plakken, dan is het te nat en moet je nog wat meel toevoegen.
-
Kneed het deeg. Als je eenmaal een deegbal hebt gevormd, gebruik je je mixer of keukenmachine nog enkele minuten en/of kneed je nog ongeveer 5 minuten met je handen. Dit helpt het vormen van de gluteneiwitten.
- De tijd die je besteed aan het kneden kan variëren en hangt af van je kracht of je keukengereedschap. De bedoeling is dat je een plooibaar en elastisch deeg krijgt dat je uit kan rollen.
-
Laat het deeg rusten. Bestrijk het deeg licht met olie of ghee als je eenmaal klaar bent met kneden en dek het af met een vochtige hand- of theedoek. Laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten. (Je kan het ook langer laten rusten.
- Het laten rusten van het deeg zorgt voor zachtere roti's. De gluten die je hebt gevormd tijdens het kneedproces zullen ontspannen en eventuele luchtbelletjes krijgen de kans om het deeg te verlaten. [5] X Bron
Advertentie
-
Verhit je bakplaat. Om roti´s te bakken heb je een bakplaat nodig, een gietijzeren koekenpan met een diameter van tenminste 22-25 cm of een traditionele ijzeren tawa. Plaats de bakplaat op een middelhoog vuur.
- Je kan de temperatuur van je bakplaat testen door één à twee snufjes meel op het oppervlak te laten vallen. Als het meel bruin kleurt weet je dat je bakplaat heet genoeg is.
- In de meeste rotirecepten wordt aangeraden om je kookoppervlak al tijdens het rollen van het deeg te verhitten. Als je dit echter voor het eerst doet, kan het rollen wat langer duren waardoor je bakplaat te heet kan worden of kan gaan roken. In dat geval kan je beter wachten met het verhitten van je bakplaat.
-
Het voorbereiden van je “rol-oppervlak”. Je hebt een groot oppervlak nodig voor het rollen van het deeg. Een marmeren plaat of een traditionele chapatiplank zijn ideaal, maar een houten snijplank of zelfs een aanrecht werken prima. Bestuif het werkoppervlak licht met bloem en houdt een kleine hoeveelheid (ongeveer ¼ kopje) bij de hand voor het bestuiven van je handen terwijl je met het deeg werkt. Bestuif ook je deegroller.
-
Kneed en verdeel het deeg. Neem de rest van het deeg en kneed het ongeveer twee minuten of totdat het deeg zacht is. Verdeel het deeg in ballen van gelijke grootte (ongeveer 5 cm in doorsnede).
-
Rol de ballen uit. Neem een bal en maak hem plat tussen je handpalmen. Bestuif hem aan beide kanten met bloem en rol hem met je deegroller op je bestoven werkoppervlak uit.
- Verander je deegroller continu van richting zodat je een zo rond mogelijke vorm krijgt. Visualiseer een klok terwijl je rolt; Rol opwaarts van 6 tot 12 uur, vervolgens van 7 tot 1 uur etc.
- Draai de deegcirkel regelmatig om zodat de onderkant niet aan het oppervlak blijft kleven en bestuif het werkoppervlak zo nodig nog meer met bloem.
- Probeer een cirkel van ongeveer 15-20 cm in doorsnede te vormen, maar voorkom dat het deeg te dun wordt. Als het te dun is ontstaan er gaten of blijft het deeg plakken.
-
Het bakken van de roti. Leg je platte deeg op je hete pan of tawa gedurende ongeveer 15-30 seconden. Je kan de roti omdraaien als je bellen ziet ontstaan aan de bovenkant. Observeer ook de structuur van de bovenkant; het zal er droger uitzien zodra de onderkant gaar is. Je kan ook even naar de onderkant gluren met behulp van een spatel of kooktang. Draai hem om als je bruine plekken ziet.
-
De roti afmaken. Bak gedurende nog eens 30 seconden de andere kant van de roti. De roti zal op gaan bollen (goed teken!), maar neem een schone droge doek en druk voorzichtig op de roti, met name op delen die opbollen (hierdoor kan de lucht zich gelijkmatiger door de roti verdelen en eenvormiger opzwellen) en delen die de bakplaat niet raken.
- Schroom niet om de roti om te draaien zodat het nergens vastplakt of aanbakt. Je kan het ook nogmaals omdraaien om de andere kant nog wat bruiner te laten worden.
- Afhankelijk van hoe heet je kookoppervlak is heb je misschien meer of minder tijd nodig tussen het draaien. Let meer op hoe bruin de roti is dan hoe lang het al aan het bakken is.
-
Verwijder de roti en herhaal het proces met de volgende deegbal. Leg de gebakken roti op een schone droge doek, vouw het er vervolgens overheen en bestrijk het licht met olie of ghee. Dit zorgt ervoor dat de roti warm en zacht blijft terwijl je doorgaat met het bereiden van de rest.
-
Geniet van je eindproduct! Voor een compleet Indiaas feestmaal, kun je er ook raita, curry en tarka dal bij maken. Serveer met vers gemaakte roti's!Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.foodterms.com/encyclopedia/naan/index.html
- ↑ http://www.foodterms.com/encyclopedia/roti/index.html
- ↑ http://www.spicesofindia.co.uk/acatalog/Glossary-of-Indian-Food-Terms-A-C.html
- ↑ http://www.foodterms.com/encyclopedia/ghee/index.html
- ↑ http://www.thekitchn.com/food-science-why-some-batters-76098
Advertentie