PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Wil jij graag rozenkweker worden? Rozen staan symbool voor liefde en schoonheid en groeien al decennialang in zowel talloze tuinen als in het wild. Om prachtige rozen te kweken, is het belangrijk om de juiste soorten te kiezen en om de planten jaar in jaar uit goed te verzorgen. Lees snel verder om te leren hoe deze prachtige bloem het beste gekweekt kan worden.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Voorbereiden op het planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Wist je dat er wel 13.000 soorten rozen bestaan? [1] Sommige rozen groeien in de ene regio beter dan in de andere. Als je op zoek bent naar een geschikte roossoort voor in je tuin, is het verstandig om je eerst even te verdiepen in de beschikbare roossoorten. Kies een kleur en een formaat uit dat je mooi vindt en bekijk dan welke rozen in aanmerking komen. Rozen zijn er in de volgende categorieën:
    • Theehybriden of edelrozen zijn prachtig gevormde, kleurrijke rozen die regelmatig in bloemenwinkels als deel van een boeket voorkomen. [2]
    • Floribunda rozen zijn de meest kleurrijke rozen die er zijn. Per struik hebben ze bovendien niet één, maar meerdere bloesems.
    • Grandiflora rozen zijn een kruising tussen theehybriden en Floribunda rozen. Ze worden erg hoog en hebben net als de Floribunda rozen meerdere bloesems per struik.
    • Klimrozen kunnen langs hekken en muren omhoog klimmen.
    • Miniatuurrozen zijn klein en daardoor ideaal voor in bloembakken.
    • Struikrozen en landschapsrozen zijn behoorlijk hardnekkig en zijn tegen allerlei ziektes en pesticiden bestand. Ze bestaan bovendien in talloze kleuren, vormen en formaten.
    • Boomrozen zijn rozen met een lange steel die ze op bomen doet lijken. [3] Ze hebben net iets meer verzorging nodig dan andere rozen.
  2. Heb je eenmaal besloten welke soort rozen je wilt kweken, vraag je dan af hoe je ze wilt kopen. Kale wortel rozen zijn de wortels van rozen die je direct in de grond kunt planten. Je kunt ook jonge rozen kopen die al in een pot geplant zijn en deze overzetten naar nieuwe grond. Beiden zijn in tuincentra verkrijgbaar. Je kunt rozen ook online bestellen.
    • Kale wortel rozen kun je het beste vroeg in de lente planten. Zo hebben ze de tijd om te spruiten voordat de zomer begint.
    • Potrozen kun je 's winters binnen houden en als de lente begint buiten zetten.
  3. Naast de plant zelf, zul je ook enkele hulpmiddelen nodig hebben om de rozen te kunnen planten. Rij dus even naar het tuincentrum en schaf daar de volgende dingen aan:
    • Een snoeischaar. Rozen moeten om de zoveel tijd gesnoeid worden om gezond te blijven, te zorgen dat ze blijven groeien en om ze mooi te houden. Koop een kleine snoeischaar met een ronding en een iets grotere schaar voor dikkere takken.
    • Tuinhandschoenen. Bescherm jezelf tegen doorns met een paar dikke handschoenen.
    • Meststof. Rozen moeten een paar keer per jaar bemest worden. Hiervoor kun je meststof kopen die speciaal voor rozen bedoeld is, al is dat niet strikt noodzakelijk.
    • Boomschors. Om pesticiden weg te houden, is het verstandig om je rozenperk met een laag boomschorssnippers te bedekken.
    • Compost of een aardemengsel. Rozen groeien beter in vruchtbare aarde en dus is het een goed idee om tuingrond met compost te vermengen.
    • Een hark en een schep. Hiermee kun je de aarde omgraven om de rozen te planten.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Rozen planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Je zult hiervoor een plek nodig hebben die dagelijks minimaal 6 uur zonlicht krijgt. Kies een plek waar niet teveel boomwortels of andere planten staan. [4] Schep de grond voor het planten even om, zorg dat hij goed vochtig is en voeg eventueel wat compost aan de grond toe.
    • Rozen groeien het beste als de grond een pH-waarde van tussen de 6.3 en 6.8 hebben. [5]
    • Bepaal of de grond genoeg water krijgt door na een regenbui even op de plek te gaan kijken. Als de grond vochtig is, maar niet zompig, zouden je rozen het hier prima moeten overleven. Zie je echter dat de grond te droog of juist te nat is, dan zul je een andere plek moeten kiezen om je rozen te planten.
  2. Plant je kale wortels, zet die dan een paar uur voor het planten in een emmer water. Plant je een potroos, dan kun je die het beste flink wat water geven voordat je hem in de tuin zet.
  3. Je zult voor elke rozenstruik een groot gat moeten graven met je daarvoor aangeschafte schep. Het gat zal zo'n 45,7 cm breed en 45,7 cm diep moeten zijn. De afmetingen hoeven niet precies te kloppen, maar een gat van dit formaat is geschikt voor de meeste roossoorten. Meng de grond met de compost die je hebt gekocht en maak hiervan een klein heuveltje in het gat.Voeg hieraan ook wat meststof toe.
    • Plant je meer dan één struik, zorg dan dat er minstens een halve meter tussen de struiken zit. Zo hebben de wortels van de struiken volop de ruimte om te groeien.
  4. Zet de kale wortel roos of de potroos bovenop het heuveltje. Gebruik een schep om de rest van het gat weer met grond te vullen. De spruit van de plant moet zich ongeveer 5,1 cm boven de grond bevinden. Woon je in een koudere regio, dan zul je de plant misschien iets dieper in moeten graven om ze tegen de lage temperaturen te beschermen. [6]
    • Plant je een potroos, maak de grond om de wortels dan eerst iets los voordat je de plant in het gat zet.
    • Zorg dat de grond rond de wortels stevig is aangedrukt. Druk de grond met je handen aan om te zorgen dat er geen lucht meer in de grond zit.
  5. Zorg dat je het gebied waar je de rozen zojuist geplant hebt goed van water voorziet. Dit water zorgt ervoor dat de aarde zich aan de wortels van de plant hecht en de plant zo voldoende voeding krijgt.
  6. Strooi flink wat boomschorssnippers over het gebied waar je de rozen geplant hebt. Druk de snippers rond de steel van de plant ietsje aan. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft en de plant beschermd wordt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Rozen verzorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Rozen hebben veel water nodig om te kunnen groeien. Laat de grond zeker als de rozen net geplant zijn nooit uitdrogen. Voor oudere planten geldt dat je ze ongeveer een keer per week water moet geven. [7]
  2. Zelfs oudere rozenstruiken moeten een paar keer per jaar bemest worden. Doe dit voor het eerst vroeg in de lente, vervolgens na de eerste bloei en eventueel nogmaals na de tweede bloei. Tegen het einde van de zomer kun je weer stoppen met bemesten. [8]
    • Sommige meststoffen geven hun stoffen langzaam maar zeker af, waardoor je je rozen minder vaak hoeft te bemesten.
    • Zorg dat je niet teveel mest toevoegt; dit kan tot ziektes leiden.
  3. Het snoeien van rozen houdt ze zowel mooi als gezond. Het doel van het snoeien is om de struik niet te dicht te laten groeien. Dit voorkomt ziektes en rottende takjes. [9] Snoeien doe je per seizoen op een andere manier, maar je knipt altijd op dezelfde manier: net boven de spruit en boven de plek waar nieuwe takjes opkomen. Zorg altijd dat je schuin knipt.
    • Het is behoorlijk ingewikkeld om een roos teveel te snoeien, aangezien er constant nieuwe takjes bijkomen. Je kunt er daarom ook voor kiezen om enkele nieuwe takjes weg te knippen als je struik er hierdoor beter uit gaat zien. [10]
    • Knip in de winter of vroege lente de dode takken weg. Haal eventueel ook andere plantjes weg die rond de steel van de rozenstruik groeien. Deze stelen de voeding van de rozenstruik en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook de struik zelf kan nieuwe takjes vormen die de grond in verdwijnen. Zorg dat dit er niet teveel worden en laat er maximaal 8 staan. [11]
    • Verwijder 's zomers de uitgebloeide rozen. Hierdoor zal nieuwe bloesem sneller gaan groeien.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Rozen beschermen tegen ziektes en het weer

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoge rozen kunnen tijdens de winter omwaaien of bevriezen. Om dit te voorkomen kun je de steel het beste inkorten tot zo'n 0,6 m. Bind losse stelen eventueel aan elkaar en bedek de basis van de struik met compost en stro. Is het weer warmer dan 10 graden, dan kun je het stro en de compost weghalen. [12]
  2. Deze mijten komen vaak voor en water is de beste manier om ze weg te krijgen. Hiervoor kun je een tuinslang of plantenspuit gebruiken. Het regelmatig bewateren van de rozen helpt ook voorkomen dat luizen überhaupt de kans krijgen om zich te vestigen.
    • Gebruik liever geen insecticide. Dit kan je rozen beschadigen en doodt ook de beestjes die je planten juist ondersteunen.
    • Verwijder verdorde en verkleurde bladeren.
    • Blijven de mijten maar terugkomen, dan kun je proberen ze weg te krijgen met een mengsel van water en afwasmiddel. Spuit dit wekelijks op de planten. [13]
    • Je kunt ook natuurlijke rozemarijnolie pesticide kopen om je planten te beschermen. Dit zorgt ervoor dat mijten gedood worden, maar andere diertjes in leven blijven. [14]
  3. Het verschilt per roossoort hoeveel last de planten van deze kwaaltjes hebben. Kies dus een soort die weinig last heeft. Heeft je rozenstruik toch een bepaalde ziekte? Vraag dan in het tuincentrum wat je hier het beste aan kunt doen.
    Advertentie


Tips

  • Een goed bewateringssysteem is erg belangrijk voor tuinen in het algemeen, maar vooral voor rozenstruiken die gevoelig zijn voor overbewatering.
  • Je kunt af en toe best wat rozen afknippen om een mooi boeket te maken.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 13.555 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie