Pdf downloaden
Pdf downloaden
Schetsen is het maken van een ruwe eerste opzet van een tekening of kunstwerk. Schetsen kan worden gebruikt ter voorbereiding op een groter kunstwerk of om gewoon een idee te krijgen hoe iets werkt. Of je nu aan het schetsen bent voor jezelf of een project, het leren van de juiste techniek zal ervoor zorgen dat je er veel meer plezier aan beleeft.
Stappen
-
Zorg dat je de juiste materialen in huis hebt. Evenals bij elke andere kunstvorm is schetsen een stuk moeilijker als je niet beschikt over de juiste materialen, als je tekenspullen van een magere kwaliteit zijn. Je kunt alles wat je hiervoor nodig hebt vinden bij een hobbywinkel. Besteed een paar euro's en verzamel al het materiaal dat je nodig hebt, zoals:
- H potloden. H potloden zijn de hardste potloden, en worden vaak gebruikt voor het schetsen van dunne lijnen die niet makkelijk uit te vegen zijn. Meestal worden deze gebruikt voor bouwkundige schetsen, of voor zakelijke schetsen. Zorg dat je een volledig assortiment in huis hebt, waaronder 6H, 4H en 2H potloden (6 is de hardste en 2 de zachtste).
- B potloden. B potloden zijn de zachtste potloden, en worden gebruikt voor het maken van uitgeveegde en vagere lijnen, alsmede voor het aanbrengen van toon in je schets. Deze worden het meest gebruikt onder kunstenaars. Zorg dat je een set hebt van 6B, 4B en 2B potloden (6B is het zachtst en 2B het hardst).
- Fine art papier. Schetsen op gewoon printpapier kan prima, maar dit is wel dun papier en houdt de schetslijnen niet goed vast. Gebruik fine art papier met een wat grove korrel voor het beste resultaat en meer schetsplezier.
-
Kies een onderwerp. Meestal is het voor beginners makkelijker om iets na te tekenen, in plaats van alleen maar uit te gaan van je eigen voorstellingsvermogen. Zoek een object of iets anders wat je mooi vindt en teken het na. Neem enkele minuten om het object goed te bestuderen voor je begint met het maken van een schets. Besteed extra aandacht aan het volgende:
- Zoek de lichtbron. Door te begrijpen waar het licht vandaan komt wordt het gemakkelijker om de lichtste en donkerste onderdelen van de schets moet aangeven.
- Kijk of je beweging kunt ontdekken. Of het nu gaat om de daadwerkelijke beweging van een object of de beweging die je denkt te ontwaren in een afbeelding, het vaststellen van de beweging in het onderwerp is bepalend voor de vorm en richting van de schetslijnen.
- Let op de basisvormen. Alle objecten zijn opgebouwd uit een aantal primaire vormen (vierkant, cirkel, driehoek, etc.). Probeer deze in je onderwerp te ontdekken en schets die vormen dan eerst.
-
Duw niet te hard op je potlood. Een schets is bedoeld als eerste opzet van een tekening. Daarom is het belangrijk dat je lichtjes tekent als je begint met schetsen, en veel kleine, korte potloodlijntjes gebruikt. Dit maakt het gemakkelijker om verschillende manieren uit te testen voor het tekenen van een bepaald object, en je kunt daardoor veel gemakkelijker fouten uitgummen.
-
Probeer eens om te tekenen zonder naar het papier te kijken. Je houdt hierbij het potlood op het papier en tekent in ononderbroken lijnen een bepaald onderwerp na, zonder ook maar een moment naar het papier te kijken. Hoewel dit moeilijk klinkt, kan het helpen om een idee te krijgen van de grondvormen van je onderwerp, en de basis te creëren voor de uiteindelijke tekening. Blijf naar je onderwerp kijken en volg de contourlijnen van het object met je ogen en breng het direct over op het tekenpapier met je potlood. Probeer indien mogelijk het potlood niet van het papier te halen en gebruik overlappende/kruisende lijnen. In een later stadium kun je de extra lijnen uitgummen en je schets perfectioneren.
- Dit is een goede schetsoefening – een soort van voorstudie.
Advertentie
-
Verzamel al het materiaal dat je nodig hebt. Zorg dat je voldoende licht hebt. Je kunt aan tafel schetsen, in het park, in de bibliotheek, en in een schetsblok, op gewoon papier, of zelfs op een bierviltje.
- Probeer verschillende versies te maken van hetzelfde onderwerp om visueel te brainstormen, en beslis daarna welke je het beste vindt.
-
Voor je begint met schetsen, oefen een paar handbewegingen. Teken bijvoorbeeld 5-10 minuten lang wat cirkels of horizontale lijnen om je hand op te warmen.
-
Begin met een H potlood, waarbij je ontspannen lichte streken aanbrengt. Beweeg je hand erg snel en met minimale druk op het potlood, waarbij je over het papier glijdt zonder onderbreking. Zorg dat je werkt op papier waar je prettig op kunt tekenen. In dit eerste stadium zou je de potloodlijnen nauwelijks mogen zien. Beschouw dit als de fundering van je schets.
-
Voor de volgende stap gebruik je een donkerder 6 B potlood. Wanneer je de perfecte vorm hebt gevonden, zoals in stap 3, kun je de definitieve lijnen meer aanzetten met een donker potlood. Blijf details toevoegen, te beginnen bij meer vormen aan de binnenkant. Zorg dat je in de juiste verhoudingen blijft werken. Bijvoorbeeld: als je een parkeergarage tekent dan is het belangrijk dat de ingangen en parkeerplaatsen de juiste grootte hebben.
- Wanneer je klaar bent met dit potlood, dan zal je merken dat je schets vlekkerig is geworden, omdat het potlood veel zachter is dan de vorige. Verwijder de vlekken met kneedgum.
- Zorg dat je een zacht gum gebruikt, zoals kneedgum, omdat je anders meer vlekken maakt of zelfs de bovenlaag van het papier kapot maakt. Het kneedgum zal de lijnen lichter maken en niet helemaal uitwissen.
-
Voeg meer details aan de tekening toe en werk je lijnen uit, tot je helemaal tevreden bent.
-
Wanneer je klaar bent met de schets, gebruik dan een fixeermiddel om de tekening te beschermen.Advertentie
Tips
- Zorg dat je potloden scherp zijn. Die zijn het best voor de fijne details.
- Je kunt in de uiteindelijke tekening de lijnen dikker maken en schaduw aanbrengen.
- Oefen, Probeer diverse verschillende objecten te schetsen en maak je niet druk over hoe het er uitziet. Wees niet bang om te experimenteren of gewoon droedels te maken.
- Haast je niet. Korte, lichte streken zorgen ervoor dat je een schets kunt maken die netjes is en met de juiste proporties.
- Zorg dat je lekker zit. Door in een goede houding te gaan zitten kun je lang achter elkaar werken.
- Door met een donkere fijnschrijver, marker, of een donker potlood over de schets te gaan kun je deze er nog echter uit laten zien.
- Om je schets wat extra's te geven kun je met kleurpotlood dunne arcering aanbrengen.
- Laat de schets naar je toekomen en forceer niets!
- Kneedgum is prima voor het gummen van kleine details.
- Je kunt de schets ook scannen om op je computer op te slaan.
- Houd het object op een afstand waar je er gemakkelijk naar kunt kijken. Het maakt het tekenen een stuk gemakkelijker.
Advertentie
Waarschuwingen
- Zorg dat je werkt bij voldoende licht, anders zal je je ogen teveel in moeten spannen.
- Zachte potloden vegen gemakkelijk uit en maken vlekken. Bewaar ze in een etui of plastic doosje als je ze niet gebruikt.
Advertentie
Benodigdheden
- Schoon papier
- Iets om te schetsen
- HB potlood
- 6 B potlood
- Schone handen
- Kneedgum
- Licht
- Fixeer (vind je in winkels voor kunstenaarsbenodigdheden)
Advertentie