Pdf downloaden
Pdf downloaden
Schildpadden zijn geweldige dieren die prima als huisdier gehouden kunnen worden. Ze zijn misschien aan de trage kant, maar zien er tegelijkertijd lief en fascinerend uit. Voordat je een schildpad koopt, kun je je het beste zo goed mogelijk voorbereiden. Het houden van een schildpad is namelijk een behoorlijke verantwoordelijkheid. Als je eenmaal weet wat er bij de verzorging van het dier komt kijken, kun je een weloverwogen beslissing maken of een schildpad een huisdier is dat bij je past. Meer over de eisen waaraan een schildpaddenverblijf moet voldoen, welke voeding het dier nodig heeft en hoe je voor een goede hygiëne zorgt, lees je in dit artikel.
Stappen
-
Vind de juiste verkoper van schildpadden. In veel dierenwinkels of tuincentra kun je kleine schildpadjes kopen. Als je een specifieke voorkeur voor een ras hebt, zul je hier misschien echter niet vinden wat je zoekt. Ga daarom op zoek naar een verkoper die kennis van zaken heeft en die het ras aanbiedt dat je op het oog hebt. Deze kun je online vinden, maar je kunt dierenwinkels ook vragen je door te verwijzen.
-
Zorg dat je genoeg geld hebt. Schildpadden zijn niet goedkoop en de aanschaf zal je dan ook aardig wat geld kosten. Zoek daarom ruim van tevoren uit wat de koop en de verzorging van een schildpad kost.Advertentie
-
Kies het verblijf voor je schildpad op basis van het soort schildpad en het formaat. Bijvoorbeeld:
- Landschildpadden : Hebben genoeg land en een kleine hoeveelheid water nodig. Deze schildpadden hebben vaak een subtropische temperatuur nodig en houden jaarlijks een winterslaap. In warmere klimaten kunnen de schildpadjes buiten gehouden worden, mits er een stevige omheining geplaatst wordt en zowel water als beschutting aanwezig is. Aangezien schildpadden kunnen graven, zal de omheining van een buitenhok een stukje ingegraven moeten worden.
- Tropische landschildpadden : Hebben een warme omgeving nodig; kunnen in warme periodes buiten worden gehouden, maar zullen het grootste deel van het jaar binnen doorbrengen. Je kunt overwegen een warmtebron te gebruiken en voor de nodige luchtvochtigheid te zorgen (met bijvoorbeeld een verwarmingselement). Een terrarium is voor dit soort schildpadden een mogelijkheid.
- Waterschildpadden : Hebben ruim voldoende water nodig. De hoeveelheid land varieert per soort; sommige schildpadden leven zo goed als fulltime onder water en zullen amper land nodig hebben, tenzij je met de schildpadden wilt fokken.
- Zorg dat je per centimeter schildpad ongeveer vijftien liter water gebruikt. Als je schildpad tien centimeter groot is, zul je dus ongeveer 150 liter water nodig hebben.
-
Kies de juiste spullen om je aquarium mee te vullen. Wat je precies nodig hebt, verschilt per schildpaddensoort. Dingen die over het algemeen van pas zullen komen zijn:
- Binnenschildpad: Als je een schildpad binnen wilt houden, zul je een aquarium, een hittebron (een hittelamp is vaak nodig - vraag in de dierenwinkel na hoeveel watt je nodig hebt), een steen of vergelijkbare oppervlakte waar de schildpad droog kan zitten (als je schildpad aan de zware kant is, zijn drijvende eilandjes niet genoeg) en eventueel water om in te zwemmen (zorg dat er zowel diepe als ondiepe delen van het water zijn) nodig hebben. Je kunt ook grint of steentjes aanschaffen om de bodem te bedekken. Vraag in een dierenwinkel meer advies over het inrichten van het aquarium.
- Buitenschildpad: Een buitenverblijf voor een schildpad moet zich op een zonnige plek met genoeg beschutting bevinden. Je zult een (kleine) vijver of een badje nodig hebben, aangezien ook buitenschildpadden het af en toe fijn vinden om te zwemmen. Plaats kleine planten en vlakke stenen rond de vijver. Een buitenschildpad heeft ook een klein hok nodig waarin hij de nacht kan doorbrengen. Groene planten zijn erg geschikt om je schildpad wat beschutting te bieden. Zorg verder dat je een stevig hek om het buitenverblijf bouwt. Schildpadden staan er namelijk om bekend dat ze razendsnel ontsnappen. Graaf de omheining minimaal een halve meter in zodat je schildpad niet zomaar een tunneltje onder het hek door kan graven.
Advertentie
-
Zorg dat je het juiste voer voor je schildpad aanschaft. Schildpadden eten verschillende soorten voedsel. Het is dan ook verstandig om allerlei dingen uit te proberen. Let er hierbij wel op dat je alleen voer uitprobeert dat je schildpad veilig kan eten. Sommige schildpadden zijn op het gebied van eten erg kieskeurig.
- Buitenschildpadden: De meeste landschildpadden zijn herbivoren en houden vaak van groene bladeren. Gras en onkruid zijn erg geliefd, net als gesneden kool en kropsla (ijsbergsla is een stuk minder voedzaam), broccoli en tomaten. Ook fruit zoals aardbeien, frambozen, paardenbloemen, peren, appels en perziken vallen meestal goed in de smaak. Geef schildpadden niet vaker dan 1 à 2 keer per maand fruit, om te voorkomen dat ze teveel suiker binnenkrijgen.
- Binnenschildpadden: Semi-aquatische en waterschildpadden zijn vaker carnivoren dan planteters dan land/buitenschildpadden en houden van zoetwatergarnalen, rivierkreeft, sprinkhanen, slakken en dergelijke. Regenwormen en meelwormen zijn net als pissebedden en krekels een ware traktatie voor ze, maar de dieren hebben ook wat groente en fruit nodig om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen (geef ze echter geen spinazie, bananen of ijsbergsla!).
- Bereid alle voedsel voor door het in kleine stukjes te snijden; schildpadden zijn gewend om stukken uit planten te scheuren en hebben kleine hapjes nodig die makkelijk in hun mond passen. Als je je schildpad honden- of kattenvoer wilt geven of op wat overgebleven vlees wil trakteren, kun je dit ook het beste in kleine stukjes snijden. Geef je schildpad echter niet te vaak vreemde voedselsoorten, maar hou vast aan een dieet dat bij het dier past.
- Sommige schildpadden houden van bevroren vis. Geef ze hier echter slechts kleine hoeveelheden van en vraag een schildpaddenexpert hierover meer te vertellen.
- Zorg dat je op de hoogte bent van de voedselvoorkeuren van je schildpad; lees je goed in, aangezien de voorkeuren per soort kunnen veranderen. Het is ook belangrijk om te weten welke producten je je schildpad beter 'niet' kunt voeren en je familie of huisgenoten hiervan op de hoogte te stellen. Zo voorkom je dat de schildpad iets binnenkrijgt waar hij niet goed tegen kan, wat nare gevolgen kan hebben.
-
Onthoud dat schildpadden niet elke dag eten nodig hebben. Voer de schildpad om de dag, tenzij je dierenarts of een schildpaddenexpert je iets anders adviseert.
-
Zorg dat je vingers tijdens het voeren van je schildpad niet bij het bekje van het dier in de buurt komen. Een beet kan namelijk behoorlijk pijnlijk zijn, ook als het om een ongelukje gaat!Advertentie
-
Maak het verblijf van je schildpad om de twee weken schoon. Vervang hierbij zowel het grint op de bodem als het water. Maak alle voorwerpen waarop viezigheid te zien is schoon en spoel ze goed af met water. Gebruik een warm sopje om de glazen bak van je schildpad schoon te schrobben (maar let op dat je de zeep goed wegspoelt; sopresten kunnen schadelijk zijn voor je schildpad) en gebruik eventueel een mild desinfecteermiddel. Als je een groot aquarium hebt, is het misschien wat lastig om dit om de twee weken schoon te maken. Overweeg daarom om je schildpad wat gezelschap in de vorm van algeneters, cichliden, goudvissen of slakken te geven.
- Spoel het water waarmee je het aquarium hebt schoongemaakt goed weg en zorg dat de bak goed droog is voordat je alle spullen van je schildpad weer terugzet.
- Maak het glas van de bak goed schoon zodat je er makkelijk doorheen kunt kijken.
- Verplaats je schildpad tijdelijk naar een ander verblijf terwijl je de bak schoonmaakt.
-
Vervang aquariumwater elke 2 tot 3 dagen tenzij je een filter gebruikt. Mocht dit het geval zijn, dan kun je het water en grint langer gebruiken. Vervang het echter wel minimaal om de 2 à 3 maanden. Gebruik om de bak van je schildpad schoon te maken een mild bleekmiddel om algen en slijm te verwijderen.
- Maak filters regelmatig schoon.
-
Vervang het drinkwater dagelijks. Zet elke dag een nieuw bakje drinkwater neer om te zorgen dat je schildpad altijd vers water heeft.
-
Laat voer nooit langer dan twee dagen in het verblijf van je schildpad liggen. Na deze periode bestaat de kans namelijk dat het voer begint te rotten en dit kan voor bacteriële infecties zorgen. Ook gaat rottend eten gepaard met nare geurtjes.
-
Verwijder de uitwerpselen van de schildpad dagelijks met een klein schepje. Dit is vooral belangrijk op de droge delen van het aquarium, zoals bijvoorbeeld rotsen. Haal eventuele vlekken die door de uitwerpselen zijn ontstaan weg met een vochtig doekje.
-
Zorg dat je zowel voor als na het schoonmaken van het schildpaddenverblijf je handen wast. Alle dieren kunnen namelijk infecties, ziektes en parasieten op je overbrengen en dus is het wel zo verstandig om hygiënisch te werk te gaan. Overigens kun jij ook bacteriën op je schildpad overbrengen, dus was je handen ook vóór het schoonmaken van het verblijf.Advertentie
-
Hou je schildpad vast. Als je je schildpad net hebt, kun je hem de eerste drie weken beter niet uitgebreid vasthouden. Schildpadden zijn van nature namelijk erg timide en hebben tijd nodig om aan hun nieuwe omgeving te wennen. Jammer, of niet? Na verloop van tijd zal je schildpad je echter steeds meer vertrouwen en dat is een geweldige ervaring. Vraag degene van wie je de schildpad koopt of de schildpad bijt. Mocht dit het geval zijn, hou je handen dan voor de zekerheid uit de buurt van zijn bekje.
- Als je schildpad je bijt, kun je hem het beste een tijdje met rust laten. Maak je huid schoon met antibacteriële lotion of ga, als de beet de huid doorboord heeft, meteen langs bij je huisarts. Hij kan je verder helpen om te zorgen dat er geen infecties ontstaan.
-
Geniet van je schildpad. Schildpadden leven net zo lang als mensen (soms zelfs langer!) en dus moet je er rekening houden dat je je leven lang voor je schildpad zult moeten zorgen. Wil je dit niet en is je familie niet bereid de zorg later eventueel van je over te nemen, dan kun je beter geen schildpad nemen.Advertentie
-
1Kies liever geen dieren die je schildpad in gevaar kunnen brengen. Vissen kunnen prima gezelschap voor je schildpad zijn, mits je de juiste vissoort kiest. Meervallen zijn 'geen' goed gezelschap voor schildpadden. Als je schildpad probeert de vis op te eten, kunnen de weerhaken roet in het eten gooien. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat de vis vast komt te zitten in de keel van de schildpad, wat de dood tot gevolg kan hebben. Bovendien zijn de weerhaken van sommige meervallen giftig.
-
2Kies vissoorten die je schildpad niet in gevaar kunnen brengen en eventueel vissen die je schildpad op kan eten. Guppy's zijn bijvoorbeeld een goede keuze. Je schildpad kan deze vissen opeten en bovendien zijn de vissen ook nog eens leuk om te bekijken.
- Mensen hebben uiteenlopende meningen over de goud-elrits. Sommigen vinden dat de vis te vettig is, terwijl anderen ze voor een schildpaddenverblijf prima geschikt vinden. Je schildpad zal in ieder geval erg van het gezelschap van deze vis genieten en zal hem opjagen en proberen op te eten. Guppy's en goud-elritsen zijn algeneters en zullen zowel het aquarium als de schildpad zelf goed schoonhouden. Als je op vakantie gaat, kun je wat vissen aan het verblijf toevoegen zodat de schildpad deze op kan eten in de periode dat je hem niet kunt voeren.
-
3Koop geen dure vissen voor het schildpaddenverblijf. De kans is namelijk groot dat je schildpad de vissen vroeg of laat opeet. Ga daarom liever voor goedkope vissen zoals guppy's.Advertentie
Tips
- Lees zo veel mogelijk over de ziektes en kwaaltjes die een schildpad kan krijgen. Zo zul je eventuele symptomen makkelijker herkennen en kun je snel met het beestje naar de dierenarts gaan.
- Voer je schildpad zo veel mogelijk biologisch eten; onbespoten groenten zijn gezonder en veiliger voor het dier.
- Vind een dierenarts die zich in schildpaddenzorg specialiseert. Hij of zij zal je beter kunnen helpen als je schildpad onverhoopt ziek wordt.
- Heb je een schildpad die een winterslaap houdt, dan zul je hiervoor de juiste omgeving moeten creëren. Dit kan voor binnenschildpadden bijvoorbeeld een houden hokje zijn.
- Bel als je vragen hebt gerust de dierenwinkel. Zo krijg je snel precies de informatie die je nodig hebt en kan iemand eventueel zelfs langskomen om je te helpen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Zorg dat je schildpad altijd schoon water heeft. Van vies water kan de schildpad namelijk ziek worden.
- Een schildpad is geen geschikt huisdier voor kleine kinderen, tenzij volwassenen zorgen dat het dier goed verzorgd wordt en hun kinderen begeleiden.
- Zorg dat het verblijf van een buitenschildpad een stevige omheining heeft. Je wilt immers voorkomen dat schildpadden uit hun verblijf ontsnappen, iets wat ze geheid zullen proberen.
- Was voor en na het schoonmaken van het schildpaddenverblijf of het optillen van je schildpad altijd je handen.
Advertentie
Bronnen
- John Coborn, The Proper Care of Turtles , (1995), ISBN 0-86622-534-X
Advertentie