PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Schoenen zijn een belangrijk modestatement. Je loopt er tenslotte heel de dag in, dus waarom zou je geen schoenen dragen met wat pit? Hoewel het best een gecompliceerd werkje is voor amateurs, is het goed mogelijk om je eigen paar schoenen thuis te maken. Om schoenen te maken, moet je het juiste materiaal gebruiken, een mal van je voet hebben, de delen van de schoen op maat maken en aan elkaar vastmaken, en het ontwerp definitief afwerken. Zodra je de basisprincipes begrijpt, ben je voor je look niet meer afhankelijk van wat winkels aanbieden. Er zijn maar weinig dingen die zo interessant zijn als een uniek paar schoenen, en zodra je het onder de knie hebt is het echt leuk om ze te maken.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Het voorbereiden van je materiaal

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je van plan bent om een schoen te maken, is het ongetwijfeld belangrijk om een idee te hebben van wat voor soort schoen je wilt maken. Schoenen zijn ongelooflijk divers en er zijn genoeg soorten die je kunt maken, niet alleen maar loafers, sneakers, sandalen, laarzen en hoge hakken. Probeer om je in te beelden wat voor soort schoen het meest bij jouw individuele stijl past.
    • Het kan handig zijn om een paar ideeën uit te schetsen. Een duidelijke illustratie van je ideeën helpt je goed op weg om je schoen te maken.
    • Als je net begint, is het het best om met iets simpel te beginnen. Een gewone geregen schoen heeft niet de finesse van ingewikkeldere soorten, maar je kunt genoeg flair geven aan een gewone schoen.
  2. Voordat je begint met het maken van je schoen, is het belangrijk dat je een nauwkeurig en gedetailleerd plan hebt om mee te werken. Je wilt tenslotte niet tijdens het proces nog ontwerpbesluiten nemen; het maken van schoenen is een precieze bezigheid en de kleinste fout zorgt er al voor dat je geen goede schoen krijgt.
    • Je kunt op het internet simpele sjablonen voor schoenen vinden. Zoek een aantal sjablonen. Als je niets vindt, geeft het je in ieder geval wat inspiratie voor je eigen ontwerp. [1]
    • Online creatieve verkooppunten zoals www.etsy.com verkopen misschien betere sjablonen voor schoenen.
    • Het ontwerpen van je eigen sjabloon wordt alleen aangeraden als je al eerder een paar schoenen hebt gemaakt. Als dat is wat je uiteindelijk wilt doen, probeer dan iets basics in elkaar te zetten met een gratis sjabloon en gebruik die ervaring om de volgende keer je eigen sjabloon te maken.
  3. Je kunt jezelf een hoop tijd besparen en je schoenen een professionelere look geven als je onderdelen verzamelt van andere schoenen die je niet meer gebruikt. Schoenzolen zijn met name goed, aangezien ze je als basis kunt gebruiken voor de rest van je werk. Ervan uitgaande dat ze nog in goede staat verkeren, kun je de delen die je voor je nieuwe schoen wilt gebruiken er voorzichtig en langzaam met een scalpel afhalen.
  4. Hoewel specifieke onderdelen afhankelijk zijn van het soort schoen dat je wilt maken, spreekt het voor zich dat je wat goede lappen leer nodig hebt en een sterke stof.
    • Als je geen naaigereedschap hebt, moet je dat kopen of lenen om je schoenen te maken.
    • Rubber, leer en stoffen zijn allemaal goed voor het chassis van de schoenen.
    • Hoewel het wordt aangeraden om oude schoenzolen te hergebruiken of geprefabriceerd te kopen, kun je ook een functionele en waterproof zool maken van vellen kurk. Elk vel moet niet dikker zijn dan 0,32 cm.
    • Vergeet niet om dubbel zoveel te halen als je denkt nodig te hebben, zodat je genoeg hebt om een paar schoenen te maken!
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Het maken van een schoenleest

PDF download Pdf downloaden
  1. Een schoenleest is een blok in de vorm van een menselijke voet die schoenmakers gebruiken om mee te werken. Hiervoor moet je een mal van je voet maken; op die manier kun je de schoenen speciaal voor jouw maat maken. Neem een bak gevuld met alginaatgel en zet je voet erin, het liefst tot de enkel. Laat je voet 20 minuten zitten zodat de gel kan stollen, en haal daarna langzaam je voet eruit. [2]
    • Zorg ervoor dat je je voet langzaam verwijdert; je wilt de gestolde gel niet beschadigen.
    • Het wordt aangeraden om dit voor beide voeten tegelijkertijd te doen. Het is het best om dit zo snel mogelijk achter de rug te hebben.
    • Iets positiefs om te vermelden over deze stap in het proces is dat je de schoenleest kunt hergebruiken voor elk nieuw paar schoenen dat je wilt maken. Bewaar ze op een veilige plek zodat ze niet het risico lopen om kapot te gaan.
  2. Nu je een goede mal hebt van je voet, kun je hem vullen met afgietsel. Afhankelijk van het soort en de kwaliteit van het afgietsel, kan het stollen een halfuur tot een nacht duren. Wees geduldig - het kan een goed moment zijn om nu te werken aan andere delen van het proces als je plannen goed genoeg zijn.
  3. Wanneer de schoenleest is gestold is het tijd om hem eruit te halen en hem af te maken. Bedek je schoenleest met transparante plakband. Dit zorgt ervoor dat het niet zo snel beschadigt, en kun je je ontwerpen direct op de schoenleest aanbrengen.
    • Schets je ontwerp op de schoenleest zelf. Voordat je de stukken aan elkaar maakt, is het handig om een schets op de schoenleest te maken van hoe je de schoen eruit wilt laten zien. Hoewel je hier voor concrete afmetingen niet op moet vertrouwen, helpt het om een idee te hebben van hoe het er uit moet komen te zien in 3D wanneer je alles aan elkaar moet naaien.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Het in elkaar zetten van je schoen

PDF download Pdf downloaden
  1. Knip met gebruik van je sjabloon of persoonlijk ontwerp elk noodzakelijk stuk van je stof uit met een scalpel of chirurgisch mes. Het is misschien handig om een liniaal of geodriehoek te gebruiken om je te helpen met de inkervingen.
    • Wanneer je je patroon uitknipt, moet je ten minste 2,5 cm overlaten rond de onderkant van de schoen en 1 cm waar de bovenste delen samenkomen. Dit worden de naden.
  2. [3] Een nette naaisteek is een van de moeilijkste gedeeltes van het maken van je schoen. Werk uiterst nauwkeurig en langzaam terwijl je de stukken aan elkaar naait; hoewel het makkelijker kan zijn om sneller te werken, zie je een slechte naaisteek zeker in het uiteindelijke product, en ziet je schoen er daardoor niet zo goed uit als het moet. Probeer om de naaisteken zo dicht mogelijk tegen het eind van elk stuk stof te krijgen als je kunt. Overlappingen geven je schoen onnodige ribbels. Als je opzettelijk je stukken stof groter knipt dan ze moeten zijn om genoeg ruimte te hebben voor je naaisteken, houd daar dan rekening mee. Je moet geen schoen krijgen die te groot of te klein is voor de zool.
    • Hoewel stof geen probleem is om aan elkaar te naaien, kun je meer moeite hebben met leer. Leer is stug en moeilijk om netjes aan elkaar te naaien. Het wordt in plaats daarvan aangeraden om er gaatjes in te ponsen voordat je het aan de andere stukken vastmaakt.
  3. De oogjes zijn de gaten waar je je veters doorheen steekt. De kans is groot dat jouw ontwerp deze gebruikt. Zet de oogjes op gelijke afstand van elkaar (iets minder dan 2,5 cm in de meeste gevallen) en maak er genoeg (4-5) om de meeste veters in te steken. Als je van doe-het-zelven houdt, kun je deze incisies makkelijk met een scalpel maken. Als je liever een wat meer professioneel product wilt, zijn er specifieke gereedschappen om oogjes mee te maken die je bij een speciaalzaak kunt bestellen.
  4. [4] Als je een geprefabriceerde zool hebt gekocht of eentje van een paar oude schoenen hebt gepakt, hoef je je over deze stap geen zorgen te maken. Als je echter je schoenen volledig zelf maakt, kun je het best een aantal vellen kurk aanschaffen. Kurk is zacht genoeg en is waterproof.
    • Als je de stof al aan elkaar hebt genaaid, kun je dat als basis gebruiken wanneer je je incisies maakt, alhoewel je uiteindelijk moet uitgaan van de werkelijke afmetingen in je sjabloon.
    • Hier is je schoenleest ook handig. Knip de zool uit het vel kurk, waarbij je wat extra ruimte vrijlaat rond de leest zodat je voet wat ademruimte heeft.
    • Als je je zool wat zachter en hoger wilt, kun je een tweede of zelfs derde laag kurk op je zool aanbrengen. Knip gewoon exact dezelfde vorm uit en lijm de lagen aan elkaar vast.
    • Geef de aan elkaar gelijmde zolen van kurk wat tijd om te drogen nadat je ze aan elkaar hebt gelijmd.
    • Je kunt een hak maken door een extra laag aan te brengen op het achterste gedeelte van de zool.
  5. [5] Alleen de stof aan je zool vastnaaien werkt niet. Het wordt aangeraden om een lijm te kopen specifiek voor schoenen om de stof aan de zool vast te lijmen. Breng de lijm langzaam en gelijkmatig aan. Dit zorgt ervoor dat je schoen waterproof is en stevig. Als je blauwdruk zegt dat je extra naaisteken moet maken, doe dat dan ook.
    • Maak gebruik van de schoenleest in de schoen wanneer je het allemaal aan elkaar naait. Het biedt een goede basis en ondersteuning terwijl je het lastige naaiwerk doet.
    • Als je een echte naaipro bent, wees dan niet bang om een pittige naaisteek te gebruiken. Naaisteken zelf kunnen een goed middel zijn om een esthetisch element aan je schoen te geven. Als je moediger bent dan de rest van ons, kun je experimenteren met onregelmatige naaisteken, zolang ze maar stevig genoeg zijn om te functioneren.
  6. Tegen deze tijd moet je een relatief functionele schoen hebben. Steek de veters door de oogjes als je dat nog niet hebt gedaan. Om de schoen er zo goed mogelijk uit te laten zien, moet je het teveel aan stof afknippen. Als je een lelijke naad hebt, kan je een nieuwe laag leer of stof aanbrengen om het te maskeren. Nu je de schoen in elkaar hebt gezet, kun je er wat meer flair aan geven.
  7. Meestal wil je twee schoenen hebben om aan te doen. Nadat je de basics voor de eerste schoen afhebt, is het tijd om te beginnen aan de tweede schoen. Probeer hem net als de eerste schoen te maken. Eventuele foutjes die je hebt gemaakt bij je eerste schoen zien er erger uit als ze niet bij de tweede schoen zijn te zien.
    • Als je gefrustreerd raakt bij het maken van je eerste schoen, kun je vinden dat het maken van de tweede schoen veel aangenamer is.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Het geven van de finishing touch aan je creatie

PDF download Pdf downloaden
  1. Een leren schoen heeft zijn eigen natuurlijke waterproof eigenschappen, maar je moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er geen water in kan komen. Het is een goed idee om met een relatief goedkope waterproof spray je schoenen een grondige beurt te geven, zeker wanneer je in een regenachtig gebied woont. [6]
  2. Wees eerlijk; wanneer je iets zelf maakt, is dat omdat je je eigen unieke draai eraan wilt geven. Je hebt genoeg tijd om dat te doen, zelfs nadat je de schoen hebt gemaakt. [7]
    • Het is een leuke en effectieve manier om met verf voor leer een creatief ontwerp aan te brengen op de zijkanten van je schoen, zodat je je eigen stijl geeft aan je creatie. [8]
    • Er zijn ontelbare manieren waarop je stijl kunt geven aan je schoenen. Zoek online naar ideeën als je inspiratie nodig hebt. [9]
  3. Nu je knappe creatie eindelijk klaar is, is het tijd voor het allesbepalende moment waarop je ze aandoet en ze gebruikt. Loop wat rond in de gang of de straat en kijk hoe ze aanvoelen. Voelen ze comfortabel aan? Denk je dat er geen water in komt wanneer je per ongeluk in een plas stapt? Als dit je eerste keer is dat je een schoen maakt, is het heel normaal dat er problemen zijn. Als je niet tevreden bent met het eindresultaat, kun je altijd je ervaring gebruiken die je hebt opgedaan om een nieuw paar te maken. [10]
    • Als het alleen de inlegzool is die oncomfortabel aanvoelt, kun je gel inlegzolen (zoals Ironman) kopen om je voeten een wat betere schokdemping te geven.
    Advertentie

Tips

  • Het is het best om tegelijkertijd beide schoenen te maken; op die manier bespaar je tijd en heb je de grootste kans dat je schoenen op elkaar lijken.
  • Sommige naaisteken kunnen alleen door tijd en ervaring worden geleerd. Experimenteer met een paar stukken stof totdat je het onder de knie hebt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Het maken van schoenen kan behoorlijk uitdagend zijn, zeker wanneer je normaal gesproken niet zo creatief bent. Het kan een paar keer duren om het onder de knie te krijgen, dus blijf het proberen en maak je niet druk als je het de eerste keer verprutst. Leer van je fouten, en oefen als je onzeker bent wat meer met het opnemen van je maat en het naaien, voordat je het opnieuw probeert. [11]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 19.040 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie