Pdf downloaden
Pdf downloaden
Stel je eens voor dat je de diepe, mysterieuze geur van seringen inademt, door je scherm, op een warme zomeravond. Seringen zijn niet moeilijk te kweken als je ze ruim water geeft en in de volle zon plant. Er zijn meer dan 100 soorten seringen, die allemaal als bomen of als struiken groeien, en geurige bloemen produceren. Lees door om te leren hoe je seringen kunt kweken en verzorgen.
Stappen
-
Kies seringenstruiken om te planten. Ga naar een kwekerij en kies een seringenvariant uit om te kweken. Schenk, behalve aan de kleur, ook aandacht aan de volwassen hoogte van de plant. Sommige planten, zoals de Palabin en de Superb seringen, worden struiken met een hoogte van 1,50 - 1,80 meter. Anderen, zoals de Syringa reticulata, worden bomen van 6 - 9 meter hoog.
- Je kunt planten met losse wortelkluit, of planten in pot kopen bij een kwekerij in de buurt, of online bij een plantenleverancier. Het tuincentrum of de kwekerij bij jou in de buurt moet in staat zijn om variëteiten van seringen aan te raden die het goed doen bij jou. [1] X Bron
- Je kunt ook stekken of uitlopers van de seringenstruik van een vriend of de buren verplanten. Graaf jonge stekken van de seringenstruik van een vriend of buurman uit en verpot ze in de lente, net als bladknoppen zich beginnen te vormen, of wanneer de nieuw geopende blaadjes nog klein zijn. Kies stekken die minstens 30 cm hoog zijn. Gebruik een schep om de stekken uit de grond te graven met zo veel mogelijk wortelkluit. Hak de uitlopers met de schep door om de stek van de ouderplant te scheiden.
-
Kies een plek om de seringen te planten. Seringen hebben volle zon nodig, dus zoek een plek die minstens zes uur zon per dag krijgt en een goede luchtcirculatie heeft. Seringen die gekweekt worden in vochtige stilstaande lucht, of zonder genoeg zonlicht zijn vatbaar voor ziekten. Seringen hebben ook goed gedraineerde grond nodig. Als drainage een probleem is, maak dan een verhoging of verhoogd bed voor ze, voor je ze plant. [2] X Bron
- Vermijd het om seringen te dicht bij een muur of boom te planten. De wortels van de seringen hebben ruimte nodig om zich uit te spreiden. [3] X Bron
-
Maak de seringen klaar voor het planten. Drenk de wortels in lauw water gedurende 10-15 minuten. Maak met je vingers de wortelkluit losser om de wortels voorzichtig los te maken. [4] X Bron
-
Maak plannen om de seringen in het voorjaar of najaar te planten. Graaf een gat in de grond dat diep genoeg is om de wortelkluit te bedekken. De onderkant van de plant moet op grondniveau zitten. Vul, nadat je de sering in het gat gezet hebt, het gat tot de helft vol met grond, geef dan water voor je de rest van het gat opvult. Zorg dat de grond gelijk komt met de natuurlijke welving aan de onderkant van de basis. Het bedekken van de onderkant boven dit punt kan de wortels verstikken en de plant doden.
- Als de grond bij jou niet zo rijk is, voeg dan wat compost, beendermeel of meststoffen toe aan het gat voor je de sering plant. [5] X Bron
- Strooi ongebluste kalk op de grond over de wortels van de seringen als je zure grond hebt. Volg de toepassingsinstructies van de fabrikant op en herhaal het elke 3 tot 5 jaar. Seringen geven de voorkeur aan een neutrale tot enigszins zure pH van 5 tot 7.
- Als je meer dan een seringenstruik plant, zorg dan dat je de gaten 1,5 tot 4,5 meter uit elkaar maakt, afhankelijk van welke variëteit je plant. [6] X Bron
Advertentie
-
Blijf je seringen water geven. Geef gedurende de zomer meerdere keren per week water, behalve als er zware regenbuien vallen. Geef dicht bij de basis van de planten water en laat de grond uitdrogen voor je weer water geeft.
-
Bemest seringen in het voorjaar. Gebruik elk jaar in het voorjaar compost of een uitgebalanceerde, universele meststof. Afhankelijk van de toestand van je grond, kan het zijn dat je ze weer wilt bemesten wanneer de bloemen beginnen te openen.
-
Snoei seringen regelmatig om de bloei en de luchtcirculatie te vergroten. Knip aan het eind van de winter een paar van de oudste, grootste takken af, zo dicht mogelijk bij de grond. Neem takken uit verschillende delen, inclusief het midden, om de struik te openen waar dat nodig is. Haal nooit meer dan een kwart van de takken tegelijk weg.
- Verwijder zieke of beschadigde takken en uitlopers die uit de basis spruiten zodra je ze ontdekt.
- Knip dode bloemen af om te voorkomen dat de plant energie steekt in het maken van zaad.
- Snoei de struik in het najaar, als hij is uitgebloeid weer om het in vorm te krijgen of takken te verwijderen die een lagere bloemproductie hadden.
Advertentie
-
Knip seringen wanneer hun bloemen open staan. Knip ze op hun hoogtepunt, wanneer hun kleur en geur het sterkste zijn. Dit zal je ervan verzekeren dat ze zo lang mogelijk meegaan in je bloemenarrangement. Zet ze direct in een vaas met schoon water.
-
Droog seringen ondersteboven opgehangen. Verzamel en paar vers geoogste seringen en bind hun stelen samen met een elastiek. Hang ze ondersteboven op een koele, donkere plek gedurende 1-3 weken. Verwijder het elastiek voorzichtig wanneer de seringen helemaal droog zijn.
- Droog seringen met gebruik van silica gel. Vul een grote glazen of plastic bak met 2,5 cm silica gel. Zet een paar takken vers geoogste seringen in de bak, zodat ze rechtop staan in de gel. Vul de rest van de bak met gel zodat het de seringen helemaal bedekt. Doe een deksel op de bak en wacht een week of zo tot de seringen gedroogd zijn. Haal ze uit de bak en gebruik ze in een bloemstuk.
Advertentie
Tips
- Verspreid de as uit je houtkachel of kampvuur op de grond om en onder je seringenstruiken om het formaat en het aantal bloemen die ze produceren te vergroten.
- Hoewel de kans op succes extreem klein is, is het mogelijk om seringen te vermeerderen door een takje van een volwassen struik te nemen. Om je kansen op succes te vergroten kun je dit het beste in het vroege voorjaar doen. Neem uiteinden van takken in de groei, nadat er zich knoppen gevormd hebben, maar voordat blaadjes zich geopend hebben. Zet het eind van de tak in het water en let op of er zich wortels ontwikkelen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Poedermeeldauw is een schimmelziekte die seringen aantast tegen het einde van de zomer. De schimmel schaadt de plant niet direct, maar het vermindert de energieproductie en is niet om aan te zien. Zonnige locaties met een goede luchtcirculatie kan het risico op poedermeeldauw verkleinen. Schimmeldodende toepassingen werken als preventieve maatregel, maar moeten toegepast worden voordat de meeldauw zichtbaar is op de plant.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.almanac.com/plant/lilacs
- ↑ http://www.almanac.com/plant/lilacs
- ↑ http://www.gardeners.com/Growing-Lilacs/5194,default,pg.html
- ↑ http://www.gardeners.com/Growing-Lilacs/5194,default,pg.html
- ↑ http://www.gardeners.com/Growing-Lilacs/5194,default,pg.html
- ↑ http://www.garden.org/plantguide/?q=show&id=2099
Over dit artikel
Deze pagina is 57.561 keer bekeken.
Advertentie