PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Sla is een gewas dat verbazingwekkend gemakkelijk binnenshuis te kweken is. Het biedt een overvloedige oogst op korte termijn die slechts een minimum aan verzorging vereist: gewone potgrond, een beetje water en veel zon zijn de enige vereisten. Deze groente is zo gemakkelijk om te kweken dat je het traditionele planten in potten helemaal kunt overslaan en je de zaadjes rechtstreeks in plastieken wegwerpzakken kunt zaaien.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Traditioneel planten

PDF download Pdf downloaden

Voorbereiding

  1. Variëteiten met losse bladeren zijn het gemakkelijkst om binnenshuis te kweken, vooral als de woorden ‘baby’ of ‘kleine’ in de soortnaam voorkomen.
  2. Sla heeft niet bepaald een diep wortelsysteem, dus een container van gemiddelde grootte zou voldoende ruimte moeten bieden. Plastiek werkt beter dan terracotta omdat klei water absorbeert en de grond sneller uitdroogt dan plastiek.
    • Als je een kleipot gebruikt moet je een plastieken zak in de binnenkant steken voordat je de slazaadjes plant. Maak gaten in de plastieken zak zodat het water afgevoerd kan worden.
    • Zorg ervoor dat de pot drainagegaten heeft. Deze gaten zullen ervoor zorgen dat het overtollige water kan ontsnappen indien je de plant van bovenaf water geeft. Drainagegaten zorgen er ook voor dat je via een schaal kunt bewateren, een techniek die heel goed werkt bij slaplanten.
  3. Bacteriën en eieren van insecten kunnen zich binnenin de pot bevinden, wachtend om je planten de vernietigen. Gewone zeep en warm water zal gewoonlijk de meeste mogelijke gevaren doden, maar voor een grondigere reiniging kun je de container ook uitwassen met een oplossing van negen delen water en een deel bleekmiddel.
  4. Losbladige sla is ongeveer de simpelste groente die je maar kunt vinden, dus deze behoeft niets speciaals. Een gewone potgrond voor alle doeleinden is zeer geschikt. Vermijd echter het gebruik van aarde uit je tuin, want dit kan bacteriën en insecten bevatten die je oogst schade kunnen toebrengen.
  5. Watermark wikiHow to Sla binnenshuis kweken
    Vul deze op, maar niet helemaal tot aan de rand. Laat ongeveer 2,5 cm lege ruimte tussen het grondoppervlak en de rand van de container.
  6. Slazaadjes zijn klein, dus de hoeveelheid zaadjes in je hand zou er ook relatief klein moeten uitzien.
  7. Je moet niet alle zaadjes in een keer vasthebben. Een kleine hoeveelheid is voldoende om mee te beginnen.
  8. Watermark wikiHow to Sla binnenshuis kweken
    Probeer om niet te veel zaden op precies dezelfde plaats te strooien, maar maak je op dit punt geen zorgen wat betreft de onderlinge afstand van de zaadjes.
  9. Watermark wikiHow to Sla binnenshuis kweken
    Houd de zaadjes tussen duim en wijsvinger en strooi ze over de grond.
  10. Watermark wikiHow to Sla binnenshuis kweken
    Bedek de zaadjes met 0,3 – 0,6 cm grond. Als je meer grond gebruikt zullen de zaden niet voldoende licht krijgen om te kunnen ontkiemen.
  11. Watermark wikiHow to Sla binnenshuis kweken
    De grond moet voldoende vochtig zijn, maar niet doordrenkt.
    Advertentie

Verzorging en oogsten

  1. De grond moet voortdurend vochtig blijven om de zaadjes te laten ontkiemen. Ontkieming zou binnen een of twee weken moeten gebeuren.
  2. Afhankelijk van de warmte en zon bij jou thuis is het mogelijk dat de sla vaker of minder vaak water nodig heeft. Controleer de grond regelmatig door een vinger in de bovenste 1,3 cm van de grond te steken. Als het droog aanvoelt, dan heeft je sla waarschijnlijk water nodig.
    • Overweeg om je sla met behulp van een schaal te bewateren. Plaats een schaal of schotel met water onder de container en laat het water via de drainagegaten in de grond dringen. Door van onderaf te bewateren is het mogelijk dat je wortelrot en schimmels beter kunt voorkomen.
  3. Een kamertemperatuur van 16 – 21°C is ideaal. Laat de temperatuur ‘s nachts tot 6°C zakken om de natuurlijke omstandigheden na te bootsen.
  4. De kiemplanten van sla hebben 14 tot 16 uur fel licht per dag nodig om tot volle, struikachtige bladeren te kunnen uitgroeien.
  5. Als je de kiemplanten niet van voldoende natuurlijk licht kunt voorzien, zet de container dan zo’n 12 cm onder een groeilamp en laat de kiemplanten daar 14 uur per dag staan. Daarna moet je het licht echter uitschakelen, want slaplanten doen het niet goed bij 24 uur licht.
  6. Trek de zwakste kiemplanten uit en houd een onderlinge afstand van 7,5 cm tussen de resterende planten zodat ze voldoende ruimte hebben om volwassen te worden.
    • In plaats van ‘afgewezen’ kiemplanten weg te gooien, kun je ze naar afzonderlijke containers verplanten of ze oogsten om te consumeren. De kiemplanten van sla zijn eetbaar en smaken hetzelfde als volwassen slabladeren.
  7. Sla is een plant die stevig genoeg is om op zichzelf te kunnen floreren, maar een milde meststof, vermengd met gelijke delen water om de sterkte de halveren, kan de oogst nog vergroten. Gebruik de oplossing met de meststof bij kiemplanten een keer om de drie weken en stop daarna met het gebruik.
  8. Onvolwassen bladeren zijn net zo veilig en verrukkelijk als volwassen bladeren.
    • Onvolwassen sla smaakt even lekker als volwassen sla. Vanaf dat de sla groot genoeg is naar jouw zin, kun je de buitenste bladeren beginnen te oogsten. Kom niet aan de binnenste bladeren, zodat deze zich nog verder kunnen ontwikkelen.
    • Als je liever een volledig volgroeide krop sla oogst, kan het nodig zijn om 4 tot 6 weken te wachten voordat de sla volwassen is. Verzamel de bladeren individueel, trek eerst de buitenste bladeren uit en werk zo naar binnen toe. Volwassen sla vormt echter snel zaden en moet worden geoogst voordat dit gebeurt. Sla met zaden heeft een bittere smaak.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De snelste methode

PDF download Pdf downloaden
  1. De gaten moeten klein genoeg zijn om te beletten dat grond eruit valt, maar groot genoeg zodat het water kan ontsnappen.
  2. De zak moet slechts ongeveer 3/4 vol zijn en de potgrond moet op voorhand bevochtigd zijn zodat het in de zak met de afgesneden hoeken blijft zitten.
  3. Overtollige aarde en water kunnen uit de hoekgaten ontsnappen, wat voor een puinhoop kan zorgen als je het zomaar op het aanrecht of op een vensterbank zet. Door het in een schaal te zetten zorg je ervoor dat de puinhoop opgevangen en beperkt wordt.
  4. Houd enkele zaadjes tussen de duim en wijsvinger van je dominante hand en strooi ze over het grondoppervlak.
  5. Gebruik niet meer dan 0,3 cm grond, zodat de zaden nog voldoende licht kunnen absorberen.
  6. Je moet slechts een klein beetje sproeien; te veel zal ervoor zorgen dat de zaadjes verdrinken. Bovendien zal te veel water ervoor zorgen dat modderachtig water uit de uitgesneden hoeken van de zak zal komen.
  7. Door de zak helemaal open te laten zal er te veel warmte en vocht ontsnappen, maar door de zak helemaal af te sluiten zal de lucht binnenin muf worden. Laat minstens 2,5 cm open en sluit de rest van de opening van de zak af.
  8. Als alternatief kun je ook groeilampen gebruiken om voor extra licht te zorgen. Zelfs met deze methode hebben slazaadjes tussen 12 en 14 uur licht per dag nodig.
  9. Ontkiemen zou na enkele dagen of een week moeten gebeuren. Blijf de grond besproeien om deze vochtig te houden en voorzie de kiemplanten van dezelfde hoeveelheid licht als daarvoor.
  10. Dit zou slechts enkele weken op zich moeten laten wachten. Pluk eerst de buitenste bladeren en ga geleidelijk aan naar binnen. Wacht niet tot de sla tot een volledige volwassen krop is uitgegroeid wanneer je in een plastieken zak kweekt, want deze snelle methode is niet bedoeld om volledig volwassen sla te kweken.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Bindsla een nieuw doel geven

PDF download Pdf downloaden
  1. Eenmaal je de bladeren die je wilt gebruiken verwijderd hebt, moet je de overblijvende stronk in een ovenschaal met een beetje water steken. 1,2 cm water is voldoende.
  2. Plant de verplante sla op een plekje waar het voldoende licht krijgt, zij het op kunstmatige wijze of door een zonnige vensterbank. Na enkele dagen zou je groei moeten opmerken.
  3. Omdat je geen nieuwe krop sla zal kweken, is het voldoende om verse bladeren op een broodje te gooien.
    Advertentie

Tips

  • Plant, als je jonge kinderen of studenten hebt, de sla samen met hen als een introductie om te tuinieren. Sla is zo gemakkelijk om te kweken dat zelfs kinderen dit kunnen, zolang ze een beetje begeleiding van volwassenen krijgen. Wanneer je voor het eerst samen met je kind sla kweekt, begin dan met de snelle methode, want dit is gemakkelijker en zal een beetje sneller tot resultaten leiden.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg ervoor dat er geen meststof op de bladeren terechtkomt wanneer je meststof toevoegt. Voeg het daarom rechtstreeks toe aan de grond.
  • Was alle zelfgekweekte gewassen grondig voordat je ze consumeert.
Advertentie

Benodigdheden

  • Slazaadjes
  • Plastieken container of pot
  • Potgrond
  • Plastieken zak met ritssluiting
  • Schaar
  • Spuitfles
  • Milde meststof
  • Groeilamp
  • Schaar of tuinschaar

Over dit artikel

Deze pagina is 11.356 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie