Pdf downloaden
Pdf downloaden
Fysica is een belangrijk onderwerp dat wiskunde en wetenschap combineert om uit te leggen hoe de wereld werkt. Als het gaat om proefwerken, ben je misschien wat zenuwachtig door de pagina's met vergelijkingen en voorbeelden uit de les. Gelukkig kun je je voorbereiden op een aanstaand natuurkundeproefwerk, ongeacht wat je kennisniveau is!
Stappen
-
Begin vroeg met herhalen. Je zal de natuurkundige begrippen niet even de avond vóór het examen erin kunnen stampen. Je moet een geleidelijk leerproces volgen over een periode van maanden .
-
Herhaal en herzie. Dit is logisch. Tenzij je een supercomputer hebt, zal je niet alles na één keer doornemen kunnen herinneren, dus zal je het af en toe opnieuw moeten lezen. En opnieuw en opnieuw, tot het een tweede natuur voor je is geworden. Je moet in staat zijn om elke vraag op elk gewenst moment te kunnen beantwoorden, en slechts dan heb je de stof vaak genoeg herhaald.
-
Maak gebruik van hulpmiddelen om informatie beter te onthouden. Gebruik bijvoorbeeld visuele hulpmiddelen, zoals mindmaps of diagrammen. Gebruik audio, zoals liedjes en maak rijmpjes. Het kan ook helpen om grote posters of tekeningen te maken van sommige van de concepten en deze op de muur naast je bed op te hangen; bestudeer ze elke avond voor het slapengaan.
- Schrijf formules op zelfklevende blaadjes of andere kladblaadjes. Hang deze in en om je huis op, met inbegrip van de badkamer. Leer terwijl je de reguliere activiteiten rond het huis doet.
- Maak een samenvatting van alle notities die je hebt van natuurkunde. Typ deze allemaal uit. Zet ze in een tekst-naar-spraak-programma. Luister 's nachts naar dit audiobestand terwijl je slaapt.
-
Leer sommige dingen uit het hoofd. Het is een goed idee om zo veel mogelijk vergelijkingen en definities uit je hoofd te leren; op die manier kun je je concentreren op de opgaven, in plaats van je zorgen te maken over welke vergelijking je nodig hebt of je af te vragen wat iets betekent.
-
Test jezelf. In de weken voorafgaand aan het proefwerk maak je oefenopgaven om na te gaan of je de informatie goed hebt begrepen. Zoek oude tentamens of examens om te maken. Lukt het niet om die te vinden, zoek dan online naar examenvragen om te doen.
- Sommige scholen geven toegang tot oude proefwerken, terwijl andere scholen dit niet toelaten. Vraag ernaar, voordat je ervan uitgaat dat je ze niet kunt krijgen.
- Er zijn talrijke online sites met natuurkundevragen en quizzen. Het gaat hierbij om nakijksites, sites van scholen, universitaire websites en die van natuurkundefanaten.
-
Studeer samen met iemand anders. Vorm samen met vrienden of studiegenoten een regelmatige studiegroep. Jullie kunt elkaar om hulp vragen bij het begrijpen van de begrippen; jullie kunt elkaar ook overhoren.
- Leer van elkaar. Het is eigenlijk een geweldige manier van leren.
Advertentie
-
Leer alle vergelijkingen. Dit kan moeilijk zijn om te doen, maar ongeveer 75 tot 95 procent van de natuurkundevragen vereist een of twee vergelijkingen. Als jij wiskunde hebt (meestal verplicht voor natuurkunde) is dit makkelijker dan je denkt, maar zelfs zonder wiskunde hoef je je hier geen zorgen over te maken. Een paar online zoekopdrachten kunnen je helpen met de vergelijkingen die je niet volledig begrijpt.
-
Herhaal alles wat je tijdens de lessen hebt geleerd. Dit omvat ook alle gemiste lessen; alleen maar omdat je er niet was, betekent dit nog niet dat het niet tijdens een proefwerk zal worden gevraagd. Vraag de aantekeningen van iemand anders, als je een les of meer hebt gemist.Advertentie
-
Zorg dat je de juiste spullen hebt. Dit betekent niet dat je zomaar een liniaal of pen gebruikt, maar de pen waarvan je weet dat die het goed doet. Je moet weten wat voor soort pen je wilt gebruiken, omdat een onbekende pen hanteren je kan afleiden. Bereid je zo vroeg mogelijk voor.
-
Zorg voor een goede nachtrust. Slaap zoals je gewend bent, omdat het doorbreken van je vaste cyclus erger kan zijn dan maar ongeveer vijf uur slaap krijgen.Advertentie
-
Gebruik je tijd verstandig. Het spreekt vanzelf dat als je tijd verspilt aan een vraag (in plaats van verder te gaan), dit zeer riskant kan zijn. Als je ooit een perfecte score wilt halen op een natuurkundeproefwerk, dan moet je weten dat meer vragen beantwoorden gelijk staat aan een (hopelijk) hoger cijfer. De standaardverhouding van aantal vragen tot de tijd, is ongeveer één vraag per minuut, maar dit kan veranderen.
-
Lees de vragen van het proefwerk zorgvuldig. Haast je niet vanuit de gedachte dat het niet nodig is om ze nauwkeurig te lezen; een kleine detail kan alles wat je hebt aangenomen veranderen.
-
Kom snel tot het punt waar het om gaat, maar laat wel je uitwerkingen zien. Herhaal de vragen niet, want dit is verspilling van je tijd en het toont een gebrek aan helder denken. Wat je antwoorden ook zijn, laat altijd zien hoe je er bent gekomen. Wanneer je fouten maakt (zoals het omrekenen van getallen of onnauwkeurig optellen), dan kan de uitwerking soms helpen om in ieder geval een paar punten voor de vraag te krijgen, omdat het aantoont dat je op zijn minst de methodologie begrijpt en geprobeerd hebt om die te gebruiken.
-
Heb vertrouwen in jezelf. In tegenstelling tot proefwerken voor talen moet je bij natuurkunde zo eigenwijs mogelijk zijn. Je moet dit proefwerk laten weten wie de baas is, en de enige manier om dat te doen is door elke vraag aan te pakken alsof je een kei bent in natuurkunde.
- Wees voorzichtig dat je niet te overmoedig wordt, omdat je dan kunt blijven denken dat je een kei in natuurkunde bent in plaats van er daadwerkelijk één te zijn, en dat kan alleen maar slecht aflopen.
Advertentie
Tips
- Probeer erachter te komen wat voor manier van studeren bij je past, omdat dit kan helpen om alles beter te onthouden.
- Begrijp je iets niet? Vraag dan de leraar ver voor het proefwerk om hulp.
Advertentie
Waarschuwingen
- Zeg aan het einde niet dat het gemakkelijk was, tenzij je er heel zeker van bent; je zal jezelf wel voor je kop kunnen slaan als je ongelijk had.
- Wees niet overmoedig.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 1.660 keer bekeken.
Advertentie