Pdf downloaden Pdf downloaden

Flits! Knetter! Boem! Er komt een onweersbui aan. Hoe moet je in slaap vallen met al die herrie, laat staan dat je rustig door kunt slapen? Hoe kun je het geluid en het licht weren? Op sommige plekken komen onweersbuien heel veel voor, en verstoren zij de slaap van veel mensen. Je kunt voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je toch gewoon weg kunt dommelen, ongeacht wat er in de wolken gebeurt. Het vergt gewoon een beetje planning en vindingrijkheid.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Rustig blijven

Pdf downloaden
  1. Het eerste wat je moet weten is wanneer er zich onweer kan gaan vormen. Controleer het weer regelmatig. Lees de lokale weersvoorspelling online of kijk naar je lokale televisienieuwsbrief. Als je een barometer (een apparaat dat de barometerdruk in de atmosfeer meet) hebt, let dan op wanneer deze begint te dalen -- dit betekent dat er een lagedrukgebied ontstaat, en er mogelijk onweer op komst is.
  2. Denk aan kalmerende dingen en niet aan de storm. Probeer een boek te lezen tot het slapen gaan. Speel een kaartspelletje. Denk na waar je misschien over gaat dromen of wat voor dag je morgen hebt. Dit zal je afleiden van de storm.
  3. Zoek een veilige en comfortabele plek in het huis waar je naartoe kunt gaan in geval van zwaar onweer. Als je kamer veel ramen heeft in de richting van het onweer, ga dan bijvoorbeeld naar de kelder of een binnenkamer. Het helpt om een plek in huis te hebben waar de lichten en geluiden van het onweer niet door kan dringen. [1]
    • Neem dekens, kussens en andere dingen mee om de ruimte zo gezellig mogelijk te maken. Ook kunt je een 'onweerskit' bij je hebben met dingen die je kunt doen om je gedachten van het onweer af te leiden. Spelletjes, puzzels, andere activiteiten en zaklampen voor het geval dat de lichten uitgaan, zijn allemaal goede ideeën.
  4. Veel kinderen en sommige volwassenen zijn bang voor onweersbuien. Probeer meer te weten te komen over deze weergebeurtenissen. Als je dat doet, zal je je realiseren dat ze meestal niet gevaarlijk zijn als je een veilige plek in huis hebt. [2] Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen.
    • Begrijp wat er gebeurt. Een onweersbui doet zich voor wanneer warme lucht en koude lucht op een bepaalde manier samenkomen, waardoor de warme lucht naar boven stijgt. Dit duwt vocht in de bovenste atmosfeer, waar het afkoelt, condenseert en wolken vormt. De elektriciteit komt van deeltjes in de wolken die tegen elkaar wrijven. De spanning bouwt zich op tot er een ontlading volgt in de vorm van bliksem -- Boem!. [3]
    • Weet hoe je veilig kunt blijven. Als je binnen bent tijdens een onweersbui, ben je al vrij veilig. Zorg ervoor dat je bij een hevig onweer, met veel wind en bliksem, uit de buurt van ramen blijft. Het is vaak goed om naar een lage plaats of kamer zonder ramen te gaan, zoals een kelder. Ga niet onder de douche staan en vermijd het gebruik van apparaten zoals de vaste telefoon. [4]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Lawaai en licht buiten sluiten

Pdf downloaden
  1. Onweersbuien maken veel lawaai. Om te kunnen slapen moet je het geluid negeren of overstemmen. Een methode voor de laatste is het gebruik van oordopjes. Je kunt deze kopen bij elke apotheek in een diverse vormen, waaronder schuim, katoen of was. Volg de aanwijzingen op de doos en duw de oordopjes in je gehoorgang. Ga dan liggen en probeer te slapen.
    • Oordopjes variëren in effectiviteit. Zoek een type dat geluid (gemeten in decibel) het best dempt. [5]
    • Gebruik geen tissues om in je oren te stoppen. Dit lijkt een goede en snelle oplossing en is gemakkelijk te doen. Het gevaar bestaat echter dat het papier scheurt en in je gehoorgang terechtkomt. Al met al is het een slecht idee om huishoudelijke voorwerpen in je oor te stoppen. [6]
  2. Het kan muziek zijn -- klassieke, sfeermuziek zoals die van Brian Eno, of zelfs walvisgezang -- op voorwaarde dat de muziek op een laag volume en een laag dynamisch bereik staat. Je wilt niet dat plotselinge geluiden je wakker maken als je op het punt staat om weg te dommelen. Het kan ook het geruis van een ventilator zijn. Het punt is om een zacht omgevingsgeluid te creëren. [7]
    • Probeer een gratis online witte ruis generator zoals SimplyNoise. Of koop eventueel een witte ruis-applicatie voor je iPad, want het is bewezen dat ze mensen helpen om sneller in slaap helpen vallen. Bovendien kan het constante lage geluid ook helpen om meer abrupte geluiden te maskeren die je anders kunnen storen wanneer je uiteindelijk toch in slaap valt.
  3. Doe je gordijnen dicht als de bliksemflitsen je slaap verstoren. Je kunt ook proberen te slapen in een kamer zonder raam, wat het lawaai ook buiten zal sluiten.
    • Een schemerig licht of 'nachtlampje' aanzetten kan helpen. Een van deze lichten kan het contrast tussen totale duisternis en bliksemflitsen verminderen.
    • Als je nog steeds bliksem door je raam ziet, kijk dan niet richting het raam en doe je ogen dicht.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Jezelf verbergen voor het onweer

Pdf downloaden
  1. Zoek een aantal comfortabele, zware dekens en grote kussens als je weet dat er onweer op komst is. Deze kunnen het geluid buitensluiten. Als je nerveus bent of vooral last hebt van het lawaai, probeer dan je hoofd te bedekken met de deken of met een groot kussen – waarbij je wel goed oplet dat je voldoende adem kunt halen.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Alex Dimitriu, MD

    Medisch specialist in de slaapgeneeskunde en psychiatrie
    Alex Dimitriu is arts en eigenaar van Menlo Park Psychiatry and Sleep Medicine, een kliniek in de San Francisco Bay Area gespecialiseerd in psychiatrie, slaapgeneeskunde en transformationele therapie. In 2005 behaalde Alex zijn masterdiploma geneeskunde aan Stony Brook University, en in 2010 studeerde hij af aan het Sleep Medicine Residency Program van de faculteit geneeskunde van de Stanford-universiteit. Hij is gecertificeerd als psychiater en als medisch specialist in de slaapgeneeskunde.
    Alex Dimitriu, MD
    Medisch specialist in de slaapgeneeskunde en psychiatrie

    Wist je dit al? Er is iets gezelligs en knus aan om diep onder de dekens te duiken tijdens storm en onweer, dus als je jezelf veilig en comfortabel kunt laten voelen, dan slaap je mogelijk juist beter dan normaal. Dit is wellicht een oergevoel, als het terugtrekken in een grot, maar het kan ook te maken hebben met drukveranderingen en daling van de temperatuur.

  2. Doe een capuchon op in plaats van kussens en dekens. Dit kan een trui zijn, met of zonder volledige ritssluiting. Het maakt echt niet uit. De hoodie moet echter bij voorkeur een dikke maar comfortabele capuchon hebben, en niet een die strak zit of je insnoert.
    • Probeer in slaap te vallen met de capuchon op. Zodra je je hebt teruggetrokken in je onweerskamer, oordopjes bij de hand hebt en goed in je capuchon zit, kun je een poging doen om te slapen. De capuchon bedekt je oren. Als de bliksem je nog steeds dwars zit, draai de capuchon dan om zodat die je ogen bedekt.
    • Sommige hoodies hebben een ritssluiting helemaal naar de bovenkant van de capuchon. Heb je deze zover als nog comfortabel is naar boven, om je gezicht te bedekken.
  3. Als het je een veiliger gevoel geeft, maak dan een barrière tegen het onweer van je favoriete knuffeldieren. Verzamel je dieren bij elkaar. Probeer ze in een cirkel of rechthoek rond je bed te plaatsen. Jij komt dan in het midden.
    • Ga in bed liggen en onder de dekens. Stel je voor dat de dieren je bewaken. Laat hun aanwezigheid je geruststellen en creëer een schijnbaar krachtveld om de duistere dingen van buiten weg te houden.
  4. Onthoud dat onweer meestal niet lang zal aanhouden. Gewoonlijk is het ergste van een onweer in korte tijd voorbij, vaak tussen de 30 minuten en een uur. Je bent ook veilig thuis, in je kamer. Probeer jezelf niet te veel zorgen te maken.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Als de storm hevig is, wil je misschien niet gaan slapen. Controleer de weerberichten op waarschuwingen of een weeralarm, zodat je de juiste voorzorgsmaatregelen kunt nemen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.080 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie