Pdf downloaden
Pdf downloaden
Je voeten kun je als de fysieke basis van je lichaam zien, want door je voeten blijf je overeind. Je vergist je dus als je zoals de meeste mensen denkt dat je voeten geen voortdurende zorg nodig hebben. Gebarsten hielen zijn een veelvoorkomend probleem waar je last van kunt krijgen als je je voeten niet goed verzorgt. Maak je echter geen zorgen, want om de huid op je voeten zo zacht als een baby te maken hoef je slechts dit artikel te lezen. Lees verder om erachter te komen hoe je af kunt komen van die vervelende gebarsten huid op je hielen.
Stappen
-
Let op de elasticiteit van je huid. De huid rondom de hielen wordt snel droog, en door een slechte verzorging kan de huid nog droger worden. Een te droge huid verliest veel elasticiteit. Daardoor kun je op den duur last krijgen van gebarsten hielen en andere kwaaltjes. [1] X Bron
- Een droge, schilferige huid kan ook veroorzaakt worden door het weer, zoals een erg droge zomer en/of een erg koude winter.
-
Let op overgewicht. Door overgewicht of zwangerschap kun je ernstige eeltplekken krijgen. Door het extra gewicht wordt er namelijk meer druk op de voeten uitgeoefend en met name op de hielen. Meestal krijg je hier een of meerdere eeltplekken door.
- Houd er rekening mee dat de hielen meer uitzetten door het extra gewicht, wat meestal betekent dat de huid door de eeltplek barst of scheurt.
-
Draag bepaalde soorten schoenen niet om zo voetpijn en voetproblemen te voorkomen. Door bepaalde typen schoenen of helemaal geen schoenen te dragen kan de huid rondom de hielen uitdrogen. [2] X Bron
- Teenslippers, schoenen met open hielen en sandalen met een bandje achter de hielen zijn meestal de boosdoeners.
- Schoenen met hoge hakken kunnen tevens hielproblemen en een droge huid veroorzaken.
-
Probeer om op het werk of thuis niet langere perioden achter elkaar te staan. Dit is over het algemeen schadelijk voor je hielen en voeten. [3] X Betrouwbare bron DermNet NZ Ga naar de bron
- Een harde vloer kan slecht zijn voor de gezondheid van je voeten, dus probeer om orthopedische schoenen te dragen.
-
Begrijp welke rol erfelijke factoren spelen. Erfelijke factoren hebben een vrij grote invloed op de huid, waaronder de huid op je voeten. Niet iedereen krijgt last van gebarsten hielen door een droge huid en het dragen van de verkeerde schoenen. Je kunt er echter wel vrij snel last van krijgen als je er erfelijke aanleg voor hebt. [4] X Bron
-
Houd je algehele gezondheid in de gaten. Door diabetes kan het zijn dat je lichaam minder vocht opneemt, waardoor je huid over het algemeen droger is.
- Het is gebleken dat schildklierproblemen ook gebarsten hielen veroorzaken.
Advertentie
-
Onderzoek de huid op en rondom je hielen op droge plekken. De huid zal er droog uitzien (net zoals droge plekken huid op de rest van je lichaam), maar kan ook gele en/of bruine verkleurde plekken hebben. De plekken met droge huid en verkleuringen zijn vooral duidelijk te zien langs de binnenrand van de hielen. [5] X Bron
- De huid op je hielen zal erg ruw aanvoelen en kan zelfs scherp worden. Met andere woorden: je huid heeft wellicht zoveel vocht verloren dat lichte materialen erdoor opengesneden kunnen worden.
-
Let op pijn en ongemak in je voeten. Je voeten en vooral je hielen kunnen enigszins of juist veel pijn doen wanneer je staat, loopt of rent. De pijn trekt meestal weg wanneer je voeten geen gewicht meer hoeven te dragen.
-
Let op eeltplekken die op je voeten ontstaan. In sommige gevallen kan er een eeltplek in de buurt van de binnenrand van de hiel ontstaan. Een eeltplek is in feite een ophoping van droge huid, waardoor er op de huid verdikte plekken ontstaan.
-
Let op bloed en bloedende plekken op je hielen. In een vergevorderd stadium zie je misschien bloed in de buurt van je hielen of in je sokken. Onderzoek je hielen op de tekenen van een droge huid en op barsten. [6] X Bron
- Vraag direct advies als je weet dat je diabetes of een aandoening aan de schildklier hebt.
-
Zorg ervoor dat je je voeten dagelijks controleert op veranderingen in de huid en de kleur van je nagels.Advertentie
-
Koop een vochtinbrengend middel op oliebasis en/of hielzalf en breng het middel dagelijks aan. Idealiter hydrateer je je voeten twee keer per dag, namelijk ‘s ochtends en ‘s avonds voordat je gaat slapen. [7] X Bron
- Het is erg belangrijk om ‘s ochtends crème of zalf te gebruiken. Vergeet niet dat je ervoor moet zorgen dat je huid elastischer wordt voordat je je voeten gaat gebruiken, zodat je huid niet nog droger wordt. Op deze manier voorkom je ook dat er nieuwe plekken met droge huid ontstaan.
- Gebruik hielzalf net voordat je gaat slapen en trek zachte sokken aan zodat de zalf op je voeten blijft zitten. Je kunt ook gewoon crème of zalf aanbrengen zonder sokken aan te trekken. De sokken zorgen er gewoon voor dat je voeten beter gehydrateerd worden.
- Houd je er niet van om vettige handen te krijgen? Maak je geen zorgen. Tegenwoordig kun je verschillende soorten producten kopen die passen bij je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Probeer een gel of een crème in stiftvorm zodat je handen niet kleverig worden.
-
Gebruik dagelijks een puimsteen of voetvijl wanneer je een douche neemt. Een puimsteen schraapt de droge huid van je voeten, zodat je hielen een stuk zachter worden. Houd er rekening mee dat een puimsteen of voetvijl alleen goed werkt voor milde gevallen van een droge huid.
- Door je voeten ongeveer 10 minuten in warm water te weken wordt je huid zachter, waardoor de puimsteen beter zijn werk kan doen.
- Probeer om je voeten met een voetvijl te behandelen wanneer ze droog zijn en wanneer ze nat zijn. Op de manier krijg je een idee in welke omstandigheden deze behandeling beter werkt.
- Breng na afloop van beide behandelingen een vochtinbrengend middel aan.
-
Breng een ontsmettend middel aan om huidinfecties te voorkomen als de barsten of plekken op je huid beginnen te bloeden. Verbind de wonden en breng tenminste twee keer per dag nieuwe verbanden aan totdat het bloeden volledig gestopt is. [8] X Bron
- Was altijd je handen voordat je een open wond of de barsten in je huid aanraakt.
-
Gebruik hielkussentjes om het gewicht op je hielen beter te verdelen. Met hielkussentjes voorkom je dat het vetweefsel op je hielen naar de zijkanten uitzet. Hielkussentjes kunnen erg goed werken om gebarsten hielen te voorkomen en genezen als je ze dagelijks draagt.
-
Probeer om alleen dichte schoenen en hoogwaardige sokken te dragen. Onthoud dat schoenen met een open teengedeelte en/of open hielgedeelte slecht voor je hielen zijn. Hetzelfde geldt voor sandalen. Door alleen hoogwaardige sokken en schoenen te dragen kun je je huid een stuk gezonder maken. [9] X Bron
- Slippers zijn ‘s zomers en wanneer je naar het zwembad gaat erg geschikt, maar draag ze niet het hele jaar door.
- Draag als vrouw geen schoenen met hakken die hoger zijn dan 7,5 centimeter.
-
Probeer wat af te vallen als je overgewicht hebt. Overgewicht heeft meerdere nadelen, en één daarvan is de te grote druk op je voeten. Door de druk op je voeten te verminderen kan de huid op die plek een stuk gezonder worden.
-
Ga naar een podoloog. Als het probleem niet minder erg wordt met bovenstaande methoden, dan is het wellicht tijd om de hulp van een medisch professional in te roepen. Hij of zij kan een bepaalde behandeling aanraden voor je aandoening die is afgestemd op je klachten en situatie.Advertentie
Waarschuwingen
- Knip de harde huid op je voeten niet weg met een schaar als je gebarsten hielen hebt.
- Vraag altijd advies aan je arts als je niet weet wat het probleem precies is.
- Drink veel water om je lichaam en dus ook je voeten gehydrateerd te houden.
- Als je diabetes en/of schildklierproblemen hebt, vraag dan advies aan je arts voordat je bovenstaande methoden gebruikt.
Advertentie
Benodigdheden
- Een puimsteen en/of een voetvijl (gewoon verkrijgbaar bij de plaatselijke drogist)
- Het dikste vochtinbrengende middel dat je kunt vinden, zoals cacaoboter
- Een kom warm water
Bronnen
- ↑ http://www.podantics.com.au/heel-callus-cracked-heels.html
- ↑ http://www.epodiatry.com/cracked_heels.htm
- ↑ http://www.dermnetnz.org/scaly/cracked-heels.html
- ↑ http://www.podantics.com.au/heel-callus-cracked-heels.html
- ↑ http://www.epodiatry.com/cracked_heels.htm
- ↑ http://www.foothealthfacts.org/what-is/ns_cracked-heels.htm
- ↑ http://www.podantics.com.au/heel-callus-cracked-heels.html
- ↑ http://www.puebloankleandfoot.com/conditions/cracked-heels
- ↑ http://www.nwitimes.com/niche/get-healthy/healthy-living/five-steps-to-healthier-feet/article_6a67ba49-360a-5c9c-9fd1-6f21b87a731f.html
Over dit artikel
Deze pagina is 7.253 keer bekeken.
Advertentie