PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een nieuwe baan zoeken kan veel stress opleveren en heel veel tijd kosten. We willen allemaal de perfecte baan vinden waarin we ons persoonlijk kunnen ontwikkelen, waarin we onze bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij en die ons financiële stabiliteit geeft. Hoewel er geen toverformule is die er gegarandeerd voor zorgt dat de aanbiedingen binnenstromen, vind je hieronder enkele concrete manieren om je kansen te vergroten.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Relevante vacatures zoeken

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste vacatures zijn tegenwoordig online te vinden. Zoek op diverse websites naar vacatures. Veel bedrijven en overheidsinstellingen hebben hun vacatures op hun eigen website staan. Daarnaast zijn er veel websites waarop vacatures van veel verschillende bedrijven staan. Op die websites kun je vaak veel vacatures vinden, maar die zullen lang niet allemaal geschikt zijn voor jou.
    • Hou deadlines in de gaten waarvoor je moet reageren, en zorg dat je nauwkeurig de instructies volgt hoe je op de specifieke vacature moet reageren. Verdoe je tijd niet met reageren op vacatures waarvoor de deadline al verstreken is.
  2. Dit betekent niet dat je volledig moet voldoen aan alle functie-eisen, maar je wilt je kostbare tijd niet verdoen met solliciteren op vacatures waarop je toch geen kans maakt. Als je aan het merendeel van de functie-eisen voldoet, kun je het er prima op wagen.
    • Als je echt snel een baan nodig hebt, solliciteer dan breder. Dit betekent niet dat je moet solliciteren op banen waarvoor je volstrekt niet gekwalificeerd bent, maar probeer buiten de gebaande paden te denken als het gaat om banen die mogelijk aansluiten bij jouw vaardigheden en kennis. Vaardigheden die je in de ene baan geleerd hebt, zouden zomaar heel zinvol kunnen blijken voor net iets andere banen.
    • Overweeg om te solliciteren op banen die verder weg zijn of met andere uren dan je eigenlijk zou willen. Geen enkele baan is perfect, en een minder perfecte baan is beter dan geen baan.
  3. Als je snel een baan nodig hebt, zijn je kansen groter als de potentiële werkgever waarbij je solliciteert, veel vacatures heeft. Dat een werkgever veel vacatures heeft betekent dat het misschien niet de beste banen zijn, maar het vergroot wel de kans dat je snel aangenomen wordt.
  4. Als je snel een baan nodig hebt, is het goed om proactief te zijn en je hopelijk toekomstige baas te laten zien dat je serieus solliciteert en dat jij de juiste man/vrouw bent voor de functie.
    • Een goed moment om met jouw potentiële leidinggevende te praten is als je je sollicitatiebrief en cv afgeeft, maar vaak is het zinvol om voor die tijd al contact te zoeken. Bel en stel vragen over wat de functie precies inhoudt. Laat merken dat je oprecht geïnteresseerd bent en dat je een enthousiaste en gemotiveerde medewerker bent. Zorg dat je vooraf goed nadenkt over welke vragen je wilt stellen en hou een lijstje bij de hand als je belt, om te voorkomen dat er ongemakkelijke stiltes vallen.
    • Zorg dat je netjes gekleed bent als je bij je hopelijk toekomstige werkgever langsgaat. Kom niet op het werk in sportkleding; laat op het werk zien dat je er werk van maakt!
  5. Veel mensen komen tegenwoorden via-via aan een baan. [1] De kans dat je aangenomen wordt is groter als je al iemand kent bij het bedrijf die een goed woordje voor je kan doen. Wees niet bang om anderen te laten weten dat je op zoek bent naar een baan. Je weet maar nooit wie de juiste contacten heeft om jou naar de perfecte baan te leiden.
    • Er zijn heel wat websites die erop gericht zijn om jou je professionele netwerk te helpen organiseren. Deze websites kunnen jou helpen om optimaal gebruik te maken van jouw persoonlijke relaties wanneer je een baan zoekt.
  6. Als je al langere tijd werkloos bent, kan UWV een goede plek zijn om je zoektocht te beginnen. Neem contact met hen op om te vragen hoe zij jou kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld met een sollicitatietraining of met hulp bij het opstellen van een cv.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Sollicitatiemateriaal opstellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Kies voor een zakelijke opmaak en lettertype wanneer je je cv opstelt.
    • De makkelijkste manier is om een voorbeeld-cv te gebruiken. Deze voorbeelden zijn beschikbaar in de meeste moderne tekstverwerkingsprogramma’s. Met zo’n voorbeeld hoef je enkel je eigen gegevens in te vullen, en hoef je niet na te denken over de opmaak. Hou er wel rekening mee dat er aanpassingen nodig kunnen zijn voor de specifieke baan waar je op solliciteert.
    • Een cv moet jouw relevante werkervaring bevatten. Het is belangrijk om creatief te zijn bij het vaststellen welke ervaring mogelijk relevant is. Tegelijkertijd is het van belang om ervaring die niet relevant is, niet of slechts beperkt te vermelden. Zoek de gulden middenweg.
    • Voor meer informatie over het opstellen van een cv: Een cv opstellen .
  2. Met een sollicitatiebrief onderscheid je je van andere sollicitanten en laat je zien waar jouw meerwaarde zit als toekomstige medewerker. [2] Hou de opmaak en de tekst van je sollicitatiebrief zakelijk en formeel.
    • Begin je brief met een formele aanhef. De vacaturetekst bevat vaak de naam van de contactpersoon aan wie de sollicitatie gericht moet worden. Staat er niets vermeld, dan kun je het beste kiezen voor het algemene “Geachte heer/mevrouw”.
    • De eerste alinea moet een enthousiasmerende tekst zijn die de lezer vertelt wie jij bent, voor welke functie je solliciteert en waarom jij de baan zou moeten krijgen. Met het begin van de brief onderscheid je je van de andere sollicitanten. Zorg dat je opvalt, zonder dat je vervalt in humor of kunstgrepen.
    • Geef in de afsluiting van je brief nogmaals aan dat je geïnteresseerd bent in de baan en waarom jij de juiste persoon bent voor de functie.
    • Het kan verleidelijk zijn om telkens dezelfde brief te gebruiken, in het bijzonder als je op veel vacatures solliciteert, maar het is belangrijk om elke sollicitatiebrief toe te spitsen op de specifieke baan waarop je solliciteert.
    • Voor meer informatie over het opstellen van een sollicitatiebrief: Een sollicitatiebrief schrijven .
  3. Lees en herlees je brief en cv. Zorg dat er geen spelfouten en achterhaalde informatie in staan. Laat zo mogelijk je brief en cv ook door iemand anders lezen. Een frisse blik kan fouten zien waar je zelf overheen leest.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je voorbereiden op het sollicitatiegesprek

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je naar een sollicitatiegesprek gaat, zorg dan dat je weet wat je in je sollicitatiebrief geschreven hebt en wat er in de vacaturetekst stond over de functie.
    • Het is ook een goed idee om onderzoek te doen naar het bedrijf waarbij je solliciteert. Wat voor soort bedrijf is het en wat maakt het bedrijf uniek? Wat is de missie van het bedrijf? Dergelijke informatie is vaak makkelijk te vinden op internet, maar laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in het bedrijf en in de baan.
    • Denk na over welke aspecten van jouw persoonlijkheid en welke ervaring goed zouden zijn om te benoemen tijdens het gesprek, en schrijf deze op. [3] Dit kunnen dingen zijn die niet op je cv staan, maar die je wel maken tot wie je bent en die een goed inzicht geven in waarom jij zo goed past bij het bedrijf.
  2. In een sollicitatiegesprek worden veelal twee soorten vragen gesteld. Vragen die zien op de inhoud van de functie en vragen die zien op jou als persoon. De vragen die gericht zijn op de functie zijn bedoeld om te toetsen of je gekwalificeerd bent voor de functie. De vragen die zien op jou als persoon zijn bedoeld om na te gaan in hoeverre jij in het team en bij het bedrijf past. Zorg dat je beide soorten vragen zelfverzekerd beantwoordt.
    • Voorbeelden van op jou als persoon gerichte vragen zijn: Waar zie jij jezelf over tien jaar? Hoe ga je om met kritiek? Hoe goed werk je in teamverband?
    • Als jouw gesprekspartner vraagt hoeveel geld je wilt verdienen, noem dan geen bedrag, aangezien je daarmee de indruk zou wekken dat het je alleen om het geld gaat. Stel een wedervraag, bijvoorbeeld: "In welke bandbreedte valt het salaris voor deze functie?” Als jou gevraagd wordt wat je niet leuk vindt aan je huidige baan, let er dan op dat je geen negatief antwoord geeft. Als je negatief bent over je vorige baan of werkgever, kun je de indruk wekken dat je een klager bent, en potentiële werkgevers waarderen dat normaal gesproken niet. Als de vraag gesteld wordt waar je jezelf ziet over vijf jaar, dan kun je vaak het beste een functie noemen die net iets boven de functie zit waar je op solliciteert. Dat geeft aan dat je echt geïnteresseerd bent in de baan en het werkveld.
    • Je zou je gespreksvaardigheden kunnen trainen met een oefengesprek. Als je wel uitgenodigd wordt voor sollicitatiegesprekken, maar vervolgens telkens afgewezen wordt, kan het helpen om gesprekken te oefenen. Na drie tot vijf gesprekken zou je het onder de knie moeten hebben en uitnodigingen moeten krijgen voor de volgende ronde.
  3. Welke kleding precies geschikt is hangt af van de functie waarop je solliciteert en van het bedrijf. In ieder geval moet je zorgen dat je er netjes en schoon uitziet tijdens het sollicitatiegesprek.
    • Heb naast je kleding ook aandacht voor je uiterlijke verzorging. Niet alleen je kleding moeten netjes en schoon zijn, jij zelf ook. Kleine dingen, zoals lichaamsgeur of haar dat in de war zit, hoeven niet direct een struikelblok te zijn, maar kunnen jouw gesprekspartner wel erg afleiden. Jouw doel is om het beste van jezelf te laten zien. Zorg dat jouw onverzorgde uiterlijk niet het enige is waar jouw gesprekspartner na het gesprek nog aan denkt.
    Advertentie

Tips

  • Het is normaal om teleurgesteld te zijn als je al veel sollicitaties de deur uit hebt gedaan maar nog geen baan hebt gevonden. Als je voor de zoveelste keer afgewezen bent, kom dan een dagje bij en ga vervolgens vol frisse moed weer verder. De enige manier om een baan te vinden is als je het blijft proberen. Ga niet bij de pakken neer zitten.
  • Als je online een vacature tegenkomt waarvan de deadline al verstreken is en waarop je toch graag wilt solliciteren, bel dan naar de contactpersoon die bij de vacature vermeld staat om te vragen of de vacature al ingevuld is. Soms zijn sollicitaties nog welkom ook al is de deadline al verstreken.
  • Neem enkele kopieën van je cv mee naar het sollicitatiegesprek, en leeg papier waarop je aantekeningen kunt maken. Vergeet ook een pen niet. Als tijdens het gesprek blijkt dat jouw gesprekspartner jouw cv niet bij de hand heeft, geef hem/haar dan een exemplaar.
  • Wees aardig tegen de receptionist als je bij het bedrijf langsgaat voor een sollicitatiegesprek. Vaker dan je denkt vraagt jouw gesprekspartner naderhand aan de receptionist of de secretaresse wat diens eerste indruk was. Vindt de secretaresse jou arrogant, dan kun je fluiten naar de baan.
  • Stuur na het sollicitatiegesprek een e-mail naar je gesprekspartner waarin je hem/haar bedankt voor het fijne gesprek.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.425 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie