PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Heb je voor het eind van de dag een tie-dye-shirt nodig? Of wil je kind graag T-shirts verven met de tie-dye-techniek op zijn of haar verjaardagsfeestje en heb je maar een paar uur om alles voor te bereiden? Verven met de tie-dye-techniek kost meestal veel tijd omdat je de verf klaar moet maken en meerdere uren in moet laten trekken. Gelukkig zijn er enkele manieren waarop je snel en gemakkelijk een tie-dye-shirt kunt maken. Dit artikel laat je zien hoe je dat doet.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Acrylverf gebruiken om je shirt te verven

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt een tie-dye-shirt maken met acrylverf die je verdund hebt met water. Het shirt zal volledig moeten drogen, maar wanneer je de verf permanent in de stof hebt laten trekken door het shirt in de wasdroger te doen kun je hem direct dragen. Deze methode lijkt op de traditionele tie-dye-techniek, maar je hebt geen heet water nodig en hoeft minder voor te bereiden dan bij de traditionele methode.
  2. Voor deze methode gebruik je acrylverf, die beter dekt dan textielverf. Toch krijg je het beste resultaat met een wit of lichtgekleurd shirt. Je verdunt de verf met water, dus je zult de oorspronkelijke kleur van het shirt wel een beetje kunnen zien.
    • Je kunt bijna alles verven met de tie-dye-techniek, van T-shirts tot broeken en rokken tot zelfs honkbalpetten.
  3. Je hebt een half deel textielmedium, 1 deel verf en 3 delen water nodig. Giet alles in een plastic applicatorflesje en schud ermee om de ingrediënten te mengen. Door het textielmedium zal de verf niet te hard worden wanneer hij opgedroogd is. [1]
    • Gebruik voor elke kleur een ander applicatorflesje.
    • De kleuren zullen door elkaar heen lopen en gemengd worden, dus gebruik geen contrasterende kleuren als rood en groen, blauw en oranje, en geel en paars. Je krijgt anders een shirt met lelijke bruine kleuren. [2]
  4. Je kunt het shirt tevens in wat water dompelen en strak ronddraaien om al het overtollige water eruit te wringen. Het shirt moet vochtig zijn in plaats van kletsnat.
  5. Je kunt verschillende patronen maken afhankelijk van hoe je de elastiekjes om je shirt knoopt. Hier zijn enkele populaire motieven en patronen: [3]
    • Strepen zijn het gemakkelijkste en eenvoudigste patroon. Vouw het shirt gewoon op als een waaier of accordeon zodat je een soort dik touw krijgt. Je kunt de stof in de breedte, de lengte of zelfs diagonaal vouwen. Wikkel een elastiekje om het ene uiteinde van het 'touw' en wikkel dan nog een elastiek om de stof op een afstand van 5 tot 8 centimeter eronder. Blijf dit doen totdat je bij het einde van het touw komt.
    • Een zonpatroon is een cirkelvorming patroon, waarbij de stralen of ringen allemaal een andere kleur hebben. Knijp de stof in het midden van het shirt samen en trek hem naar je toe. Knoop een elastiekje om het uiteinde. Ga iets verder naar onderen en knoop een ander stuk stof vast met een elastiekje. Blijf dit doen totdat je een dik 'touw' hebt van stof en elastiekjes.
    • De spiraal is een ander populair patroon. Leg het shirt neer op een plat oppervlak. Knijp het midden van het shirt samen en draai de stof. Blijf draaien totdat je een spiraal hebt, of iets wat lijkt op een kaneelbroodje. Wikkel een groot elastiek om het 'broodje' dat je gemaakt hebt. Wikkel dan nog een elastiek om de stof, maar doe dit in de tegengestelde richting zodat je een kruis krijgt. Je kunt meer elastiekjes om het broodje wikkelen, zodat je iets krijgt wat lijkt op pizzapunten of stukken taart.
  6. Werk boven een bak, zoals een plastic bak of een aluminium bakplaat. Duw de punt van de applicator tegen de stof en knijp zachtjes in de fles. Daardoor kan de verf direct in de stof trekken en spuit hij niet overal heen.
  7. Zet een ijzeren rooster bovenop wat vellen keukenpapier, krantenpapier of een bakplaat. Leg het shirt dan zonder de elastiekjes los te halen op het ijzeren rooster. [4] Zo kan de overtollige verf uit het shirt druppelen en komen er geen plasjes onder het shirt te liggen. Laat het shirt een uur liggen, zodat de verf permanent in de stof kan trekken. [5]
  8. Het shirt zou bijna helemaal droog moeten zijn, maar het midden kan nog nat zijn. Hang het te drogen op een zonnige plek tot het helemaal droog is. Dit helpt ook om alle kreukels te verwijderen. Onthoud dat hoe kouder het is of hoe hoger de luchtvochtigheid is, hoe langer het zal duren voordat het shirt droog is.
  9. Om de verf permanent in de stof te laten trekken doe je het shirt ongeveer een kwartier in de wasdroger. Daarna kun je het shirt dragen en wassen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Bleekmiddel gebruiken om je shirt te verven

PDF download Pdf downloaden
  1. Door bleekmiddel te gebruiken kun je een al gekleurd shirt bleken. Dit wordt ook wel de omgekeerde tie-dye-techniek genoemd en kost minder tijd dan de traditionele tie-dye-techniek omdat je de verf niet klaar hoeft te maken en in hoeft te laten trekken. Het wordt aangeraden om als kind deze methode onder het toezicht van een volwassene te gebruiken.
  2. Je kunt het shirt tevens in wat water dompelen en strak ronddraaien om al het overtollige water eruit te wringen. Het shirt moet vochtig zijn in plaats van kletsnat.
  3. In tegenstelling tot wat je bij de traditionele tie-dye-techniek doet, bleek je nu kleuren in plaats van ze toe te voegen. Daarvoor heb je een gekleurd shirt nodig. De gebleekte plekken zullen lichter van kleur zijn. Bij een zwart shirt is dit wellicht niet het geval, want de gebleekte plekken worden dan meestal koperkleurig.
    • Hoe feller de kleuren zijn, hoe beter het bleekmiddel zal werken.
  4. Je kunt verschillende patronen maken afhankelijk van hoe je de elastiekjes om je shirt knoopt. Hier zijn enkele populaire motieven en patronen:
    • Strepen zijn het gemakkelijkste en eenvoudigste patroon. Vouw het shirt gewoon op als een waaier of accordeon zodat je een soort dik touw krijgt. Je kunt de stof in de breedte, de lengte of zelfs diagonaal vouwen. Wikkel een elastiekje om het ene uiteinde van het 'touw' en wikkel dan nog een elastiek om de stof op een afstand van 5 tot 8 centimeter eronder. Blijf dit doen totdat je bij het einde van het touw komt.
    • Om een zonpatroon te maken knijp je de stof in het midden van het shirt samen en trek je hem naar je toe. Knoop een elastiekje om het uiteinde. Ga iets verder naar onderen en knoop een ander stuk stof vast met een elastiekje. Blijf dit doen totdat je een dik 'touw' hebt van stof en elastiekjes.
    • Om een spiraal te maken leg je het shirt neer op een plat oppervlak. Knijp het midden van het shirt samen en draai de stof. Blijf draaien totdat je een spiraal hebt, of iets wat lijkt op een kaneelbroodje. Wikkel een groot elastiek om het 'broodje' dat je gemaakt hebt. Wikkel dan nog een elastiek om de stof, maar doe dit in de tegengestelde richting zodat je een kruis krijgt. Je kunt meer elastiekjes om het broodje wikkelen, zodat je iets krijgt wat lijkt op pizzapunten of stukken taart.
  5. Omdat je met bleekmiddel werkt zul je jezelf en je kleren moeten beschermen. Draag handschoenen om je huid te beschermen en een schort of kunstenaarskiel om je kleren te beschermen. Je kunt tevens oude kleren dragen waarvan je het niet erg vindt als ze verpest worden of er vlekken op komen.
  6. Je hebt een deel bleekmiddel en een deel water nodig. Giet beide vloeistoffen in een verstuiver. [6]
  7. Werk boven een gootsteen of een diepe aluminium schaal en spuit het bleekmengsel op het shirt. Bedek het hele shirt met het mengsel en maak het zo nat mogelijk.
  8. Leg het shirt neer op een plek waar niemand er bij kan komen en laat hem daar ongeveer een half uur liggen. [7]
    • Je kunt tevens onverdunde bleek gebruiken, en de bleek met tussenpozen van vijf minuten op het shirt spuiten. Het shirt zal binnen 10-15 minuten gebleekt zijn.
  9. Wanneer het shirt genoeg gebleekt is haal je de elastiekjes om de stof weg en spoel je het shirt uit onder de koude kraan. Het kan zijn dat je wat van de kleurstof uit het shirt ziet komen. Blijf spoelen totdat het spoelwater helder is. [8] Als het je niet lukt om de elastiekjes los te krijgen omdat je ze te strak om de stof gewikkeld hebt, dan kun je ze losknippen met een schaar. Pas op dat je niet per ongeluk in het shirt knipt.
  10. Je kunt het shirt te drogen hangen of in de wasdroger drogen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Watervaste stiften gebruiken om je shirt een kleur te geven

PDF download Pdf downloaden
  1. Met watervaste stiften zal het wellicht iets lastiger zijn om grote patronen te maken op het hele shirt, maar je kunt deze techniek gebruiken om kleinere patronen te maken als bloemen en spiralen. Dit gedeelte laat je zien hoe je kleinere tie-dye-patronen maakt met watervaste stiften en ontsmettingsalcohol. [9] Je hebt het volgende nodig:
    • Watervaste stiften in verschillende kleuren (of een enkele kleur, als je daarvoor kiest)
    • Ontsmettingsalcohol
    • Applicatorflesje of pipet
    • Elastiekjes
    • Plastic bekertjes
  2. Omdat watervaste stiften doorschijnend zijn, zal de kleur van je shirt erdoorheen te zien zijn. Dit betekent dat als je met een gele stift op een lichtblauw shirt tekent, je groen krijgt. Met een wit shirt krijg je echter de felste en helderste kleuren. Zorg dat het shirt (of welk kledingstuk je ook gebruikt) schoon is, want vuil en vet kunnen ervoor zorgen dat de inkt niet goed aan de stof hecht.
  3. Besluit waar het eerste patroon moet komen en stop een plastic bekertje in het shirt. Trek de stof strak over de rand van het bekertje. Maak het bekertje vast met een elastiekje door het elastiekje over de stof en het bekertje te spannen. [10] Je maakt een soort kleine trommel van het bekertje en de stof.
    • Je kunt in plaats van een plastic bekertje en een elastiekje ook een borduurring gebruiken. Stop de binnenste ring gewoon in het shirt en maak alles vast door de buitenste ring over de binnenste ring en het shirt te schuiven.
  4. Duw de punt van je watervaste stift op de stof om een kleine stip te maken. Maak de volgende stip op maximaal een centimeter afstand van de eerste stip. Blijf stippen maken totdat je een volledige cirkel of ring hebt—je maakt in feite een stippellijn. Je kunt de stippen zo groot of zo klein maken als je maar wilt, maar zorg dat ze elkaar niet aanraken. Zorg dat je alleen boven het bekertje werkt. Hier zijn enkele ideeën voor patronen:
    • Je kunt vuurwerk maken door twee cirkels te maken, waarbij de ene cirkel zich in de andere bevindt. Gebruik voor beide cirkels een andere kleur. [11]
    • Maak bloemen door een grote stip te maken en er dan een ring van kleinere stippen omheen te maken. Deze kleinere stippen vormen de bloemblaadjes.
  5. Wanneer je tevreden bent met je patroon kun je de ontsmettingsalcohol erop aanbrengen. Pak wat alcohol met een pipet en knijp de vloeistof op het patroon. Zo heb je meer controle. Dit werkt het beste bij kleinere patronen. Je kunt tevens een applicatorflesje vullen met ontsmettingsalcohol en de alcohol op het patroon spuiten. Zo heb je minder controle, maar kun je een stuk sneller werken en hoef je minder vaak nieuwe alcohol te pakken. Terwijl je alcohol blijft aanbrengen zal de inkt van de stiften op beginnen te lossen en zich verspreiden, waardoor er een tie-dye-effect ontstaat.
  6. Omdat je ontsmettingsalcohol gebruikt hebt zou dit niet erg lang moeten duren. Wanneer het shirt droog is haal je de bekertjes los.
  7. Je kunt het shirt een kwartier op een hoge stand in de wasdroger doen, of je kunt het patroon 5 minuten strijken. Als je als kind een strijkijzer gebruikt, laat een volwassene je dan helpen en zorg dat het strijkijzer ingesteld is op de hoogste stand. [12]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

De traditionele manier gebruiken om je shirt te verven

PDF download Pdf downloaden
  1. De traditionele methode kost wat meer moeite, maar is zowel leuk als gemakkelijk. Als je zout of azijn in het verfbad doet, zul je de verf minder lang in hoeven laten trekken.
  2. Omdat textielverf doorschijnend is, zul je de felste en helderste kleuren krijgen als je een wit kledingstuk gebruikt. Je kunt tevens andere lichte kleuren gebruiken als pastelkleuren, geel, lichtbruin en lichtgrijs. Houd er wel rekening mee dat de oorspronkelijke kleur gemengd wordt met de verfkleur. Dat betekent dat als je een geel shirt blauw probeert te verven, je groen zal krijgen.
    • Deze techniek werkt het beste bij kleren gemaakt van katoen, linnen, viscose en wol.
    • Gebruik geen kleren van acryl, metallic stof, polyester en spandex, want die zullen de verf niet of slechts gedeeltelijk opnemen. [13]
    • Je kunt bijna alles verven met de tie-dye-techniek, van T-shirts tot broeken en rokken tot zelfs honkbalpetten.
  3. De textielverf kan niet alleen het witte shirt verven dat je gebruikt, maar kan ook de kleren die je draagt verven als je niet voorzichtig bent. De verf kan tevens je huid irriteren of vlekken op je huid maken die daar enkele dagen blijven zitten. Om zowel je kleren als je huid te beschermen zul je wat extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Hier zijn enkele tips:
    • Draag oude kleren waarvan je het niet erg vind als ze vies worden en er vlekken op komen. Vlekken zijn minder goed te zien op donkergekleurde kleren dan op lichtgekleurde kleren.
    • Als je geen oude kleren hebt, draag dan een korte broek en een hemdje met een schort eroverheen.
    • Denk erover om plastic handschoenen te dragen van dezelfde soort als waarmee je de afwas doet en je haar verft. Je kunt bij de verfbenodigdheden in een hobbywinkel tevens speciale plastic kleren vinden om je kleren mee te beschermen.
  4. Verven met de tie-dye-techniek kan nogal wat troep opleveren. Met een beetje ontsmettingsalcohol zul je de ergste vlekken kunnen verwijderen, maar je kunt het beste buiten werken. Als je binnen wilt werken, leg dan meerdere lagen krantenpapier op het oppervlak waarop je werkt om het te beschermen.
  5. De meeste tie-dye-shirts zien er het beste uit met twee of drie kleuren, en hebben de primaire kleuren (rood, geel en blauw) of de secundaire kleuren (oranje, groen en paars). [14] Het aantal kleuren dat je besluit te gebruiken bepaalt hoeveel emmers je nodig hebt. Voor elke kleur heb je een aparte emmer nodig.
  6. Je kunt dit doen door een emmer met heet water te vullen, de verf erin te gieten en te roeren. Zorg dat het water een temperatuur van ten minste 60 °C heeft. De meeste soorten verf moet je verdunnen met heet water en hoeveel water je nodig hebt verschilt per merk. Over het algemeen heb je voor 120 ml vloeibare verf 7,5 tot 11 liter heet water nodig. De meeste soorten verf in poedervorm moeten eerst opgelost worden in 250 ml heet water, waarna je het mengsel in een verfbad met 7,5 tot 11 liter water doet. [15]
  7. Het klinkt misschien vreemd om zout of azijn in het verfbad te doen, maar door één van beide stoffen te gebruiken zullen de kleuren niet alleen feller en helderder worden, maar zullen ze ook permanent in de stof trekken en langer mooi blijven. Wanneer je zout of azijn toegevoegd hebt roer je nog eens door het verfbad om te zorgen dat alles gemengd wordt. Je kunt zout en azijn op de volgende manieren in je verfbad gebruiken: [16]
    • Als het kledingstuk gemaakt is van katoen, linnen, viscose of ramie, voeg dan 300 gram zout toe per 11 liter water.
    • Als het kledingstuk gemaakt is van nylon, zijde of wol, voeg dan 250 ml witte azijn toe per 11 liter water.
  8. Je kunt verschillende patronen maken afhankelijk van hoe je de elastiekjes om je shirt knoopt. Hier zijn enkele ideeën:
    • Om een patroon van strepen te maken vouw je het shirt op als een waaier of accordeon. Je kunt de stof in de breedte, de lengte of diagonaal vouwen. Wikkel een elastiekje om het ene uiteinde van het shirt en wikkel dan nog een elastiek om de stof op een afstand van 5 tot 8 centimeter eronder. Blijf dit doen totdat je bij het einde van het touw komt. Je maakt iets wat op een touw lijkt.
    • Een zonpatroon is een cirkelvormig patroon met stralen of ringen die allemaal een andere kleur hebben. Om een zonpatroon te maken knijp je de stof in het midden van het shirt samen en trek je hem naar je toe. Knoop een elastiekje om het uiteinde. Ga iets verder naar onderen en knoop een ander stuk stof vast met een elastiekje. Je maakt iets wat op een touw lijkt.
    • Om een spiraal te maken leg je het shirt neer op een plat oppervlak. Knijp het midden van het shirt samen en draai de stof. Blijf draaien totdat je een spiraal hebt, of iets wat lijkt op een kaneelbroodje. Wikkel een groot elastiek om het 'broodje' dat je gemaakt hebt. Wikkel dan nog een elastiek om de stof, maar doe dit in de tegengestelde richting zodat je een kruis krijgt. Je kunt meer elastiekjes om het broodje wikkelen, zodat je iets krijgt wat lijkt op pizzapunten of stukken taart.
  9. Pak het shirt en dompel een deel ervan onder in het verfbad. Als je meerdere kleuren gebruikt, dompel de stof dan eerst in de lichtste kleur. Laat het shirt 4 tot 10 minuten in het verfbad liggen voordat je hem eruit haalt. Om een intensere kleur te krijgen laat je het shirt een half uur in het verfbad liggen. [17]
    • Als je meerdere kleuren gebruikt, spoel het geverfde deel van het shirt dan eerst onder de koude kraan uit om de overtollige verf te verwijderen. Knijp het water uit het shirt en dompel hem in de volgende kleur.
    • Hoe langer het shirt in het verfbad ligt, hoe donkerder de kleur zal worden.
    • Als je het water te heet vindt, draag dan afwashandschoenen om je handen te beschermen. Je kunt tevens eetstokjes of een tang gebruiken om het shirt vast te pakken en te verplaatsen.
  10. Wanneer je tevreden bent met hoe het shirt eruitziet kun je de elastiekjes losknippen met een schaar en het shirt uitspoelen met koud water om de overtollige verf te verwijderen. Blijf spoelen totdat het spoelwater helder is. Knijp het overtollige water uit het shirt.
  11. Was het shirt met warm water en een mild wasmiddel. Spoel hem nog eens uit met koud water en hang hem te drogen. Je kunt het shirt ook in de wasdroger doen.
    Advertentie

Tips

  • Draag handschoenen, tenzij je het niet erg vindt als je gekleurde handen krijgt.
  • Draag oude kleren waarvan je het niet erg vindt als ze verpest worden, een schort of een kunstenaarskiel. De materialen die je gebruikt geven je witte shirt een kleur en zullen dus je kleren ook een kleur geven.
  • Gebruik geen complementaire kleuren naast elkaar als rood en groen, blauw en oranje, en paars en geel. De kleuren kunnen anders gemengd worden en je uiteindelijke patroon kan bruine plekken krijgen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg dat je in een goed geventileerde ruimte werkt als je watervaste stiften, ontsmettingsalcohol en bleekmiddel gebruikt, want anders kun je licht in je hoofd worden.
  • Wees voorzichtig met heet water, of je kunt jezelf branden.
  • Als je een gevoelige huid hebt, denk er dan over om handschoenen te dragen als je met verf en bleekmiddel werkt. De chemische stoffen kunnen namelijk een allergische reactie veroorzaken.
Advertentie

Benodigdheden

  • Wit shirt
  • Acrylverf en water (eerste methode)
  • Bleekmiddel en water (tweede methode)
  • Watervaste stiften en ontsmettingsalcohol (derde methode)
  • Textielverf, water, zout en/of azijn (vierde methode)

Over dit artikel

Deze pagina is 146.121 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie