Om ons aan te kunnen passen aan de snel veranderende omgeving om ons heen, moeten we ons leerproces efficiënter en effectiever maken. Dit artikel beschrijft 'meta-learning', het leren leren, zodat je technieken kunt ontdekken en je ze eigen maken om sneller en beter te kunnen leren. Deze aanpak kun je in alle situaties gebruiken waarin je uitgedaagd wordt om je kennis te vergroten, zelfs voor de meest eenvoudige taken die ervoor zorgen dat we onze hersenen ten volle benutten. Je kunt je hersenen helpen om informatie nauwkeuriger en effectiever op te nemen, soms alleen al door de manier waarop je je lichaam verzorgt te veranderen. Leer jezelf leermethodes aan waardoor je op een efficiënte en effectieve manier beter voor je lichaam kunt zorgen.
Stappen
-
Slaap voldoende. Soms is er niets mis met je manier van leren, maar kunnen je hersenen de informatie niet onthouden omdat je lichaam iets niet krijgt wat het nodig heeft. Vaak is dat meer slaap. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, zodat je hersenen alert genoeg zijn om informatie op te nemen. Je krijgt dat echt niet voor elkaar met een extra kopje koffie. Dat betekent ook dat je beter niet 's avonds laat kunt studeren. Ga naar bed en sta eerder op, zodat je kunt leren met een fris stel hersenen.
- Uit onderzoek is gebleken dat tijdens onze slaap de hersenen worden voorzien van een vloeistof die ze van giftige stoffen ontdoet. [1] X Bron Dus als we te weinig slapen, raken onze hersenen overvol met troep en wordt het moeilijk om nog goed te functioneren.
- Hoeveel voldoende is, hangt van jezelf af en hoe je lichaam werkt. Voor de meeste volwassenen wordt zeven tot acht uur slaap aangeraden [2] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron , maar sommige mensen kunnen met minder en anderen hebben meer nodig. Je moet je een groot deel van de dag wakker en alert kunnen voelen zonder de hulp van koffie. Als je voor vier of vijf uur 's middags al moe bent, slaap je waarschijnlijk te weinig (of te veel).
-
Eet voldoende. Als je honger hebt, kunnen je hersenen moeilijk informatie opnemen. Je lichaam denkt dan alleen aan de lege maag, waardoor je je moeilijk kunt concentreren. Zorg ervoor dat je tijdens de hoofdmaaltijden genoeg voeding binnenkrijgt. Je kunt ook tussendoor iets gezonds snoepen tijdens het studeren, tussen de lessen door of tijdens examens.
- Zorg ervoor dat je gezonde voeding eet. Junkfood geeft je lichaam niet de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te presteren. Eet wat amandelen of wortels om alert en geconcentreerd te blijven, in plaats van je opgeblazen en moe te voelen.
-
Drink voldoende water. Je lichaam werkt het beste als het goed gehydrateerd is. Als je niet voldoende water binnenkrijgt, kun je je niet concentreren. Je kunt snel afgeleid raken door dorst en soms ben je je daar niet eens van bewust. Je kunt er zelfs hoofdpijn van krijgen, waardoor het nog moeilijker wordt om te leren.
- Verschillende types lichamen hebben een verschillende hoeveelheid water nodig om gehydrateerd te blijven. De 'acht glazen per dag', waar je weleens over hoort, zijn een ruwe schatting. De beste manier om te bepalen of je voldoende water drinkt, is door naar de kleur van je urine te kijken. Als het lichtgeel is of helder, drink je voldoende. Een donkerdere kleur betekent dat je meer water moet drinken.
-
Ga sporten. Natuurlijk weet je al dat sporten om verschillende redenen goed is voor je lichaam, maar wist je dat het ook kan helpen om beter te leren? Uit onderzoek blijkt dat het uitvoeren van lichte oefeningen tijdens het studeren kan helpen om sneller te leren. [3] X Bron Voor mensen die erg actief zijn, kan het moeilijk zijn om te lang stil te zitten tijdens het leren, dus het kan helpen om tijdens het leren te bewegen.
- Je kunt bijvoorbeeld heen en weer lopen in een grote kamer terwijl je je leerboek leest. Neem je lessen op en luister ze af terwijl je op de crosstrainer bezig bent op de sportschool. Er zijn tal van mogelijkheden. Houd het bij lichte oefeningen en doe ze tijdens het leren.
-
Train je hersenen om te leren. Snel leren is een gewoonte en het vergt moeite om je hersenen te trainen om goede gewoontes aan te leren in plaats van slechte. Leer om je beter te concentreren door ingewikkelde taken zonder pauzes uit te oefenen (ook als ze niets met elkaar te maken hebben). Reserveer een tijd en een plek om te leren en houd je daaraan. En misschien wel het belangrijkste: zoek een manier om leren leuk te vinden. Dan doen je hersenen meer hun best en kost het niet zoveel moeite.
- Bestudeer bijvoorbeeld eerst de onderwerpen die je leuk vindt. Zo leren je hersenen om te studeren en vervolgens kun je die vaardigheden toepassen voor onderwerpen die je niet zo liggen.
Advertentie
-
Kies een doel uit. Bekijk welke dingen je wilt veranderen om je leven aangenamer te maken. Voor welke doelen moet je leren om voldoende zeker van jezelf te zijn om de verandering voor elkaar te krijgen? Kies doelen uit waarmee je meteen kunt beginnen en die niet veel tijd in beslag nemen. Neem bijvoorbeeld beter voor je lichaam zorgen als doel. We delen het op in stukken. Welke aspecten horen er bij beter voor je lichaam zorgen?
- Slaap voldoende
- Eet gezond
- Drink voldoende water
- Ga sporten
-
Onderzoek wat voor leermethoden er zijn.
- Bedenk welke leermethoden je fijn vindt en welke niet. Wil je dingen uitzoeken op internet? Wil je met een voedingsdeskundige of een fitnessinstructeur praten? Als je je aandacht er moeilijk bij kunt houden wanneer je leest, zijn tijdschriftartikelen dan een optie om iets te leren?
- Vertrouw op je intuïtie. Als je je ergens niet goed bij voelt, doe het dan niet! Als je je inleest over manieren om je slaapgewoonten te verbeteren en de informatie bevat niets wat je zelf zou toepassen, stop dan met lezen en ga op zoek naar een andere bron. Ga er niet mee door omdat het door een 'expert' is geschreven of omdat 'iedereen het doet'. De informatie moet voor jou persoonlijk nuttig zijn.
- Stel je doel bij door onderzoek. Als je manieren bekijkt om beter voor je lichaam te zorgen, kom je er misschien achter dat er een aspect is waar je je op wilt richten. Hierdoor kun je je doel toespitsen van 'ik wil beter voor mijn lichaam zorgen' tot 'ik wil beter voor mijn lichaam zorgen door gezonder te eten.'
- Zoek iemand die heeft gedaan wat jij wilt doen om je te laten zien hoe je het kunt doen. Als je iemand kent die aspecten van hun levensstijl hebben veranderd, zoals meer sporten of gezonder eten, praat dan met die persoon. Vraag wat ze hebben gedaan, hoe ze het hebben gedaan en waar ze informatie vandaan hebben gehaald.
- Zoek informatie op internet, volg lessen, ondervraag anderen en zoek een mentor. Probeer verschillende leerstijlen uit om erachter te komen welke het beste bij je past.
-
Kies de beste optie.
- Kies de optie die het beste past bij je situatie, waaraan je opbouwend kunt werken binnen je tijdsschema en die je succesvol kunt uitvoeren met de energie en de aandacht waarover je beschikt. Geef je niet op voor een cursus over voeding als je al te weinig tijd hebt en waarschijnlijk niet naar de lessen kunt gaan. Kies eerder voor een behapbare brok, zoals het volgen van een voedingsschema. Wat het ook is, het is belangrijk dat je het echt kunt uitvoeren en er effectief iets mee kunt.
- Let op tijdsdruk, beperkingen door afstand en je geestelijke gesteldheid. Neem niet te veel hooi op je vork, dat veroorzaakt alleen maar stress. Leren geeft een positieve meerwaarde en mag je leven niet negatief beïnvloeden.
- Reserveer een bepaalde tijd van de dag om te leren en om het geleerde in de praktijk te brengen. Als je een vaste tijd vaststelt om te leren, kan het je helpen om je eraan te houden.
- Maak er een gewoonte van om je te concentreren op wat je wilt leren of verbeteren. Emoties stimuleren aandacht. Aandacht stimuleert het leren. Let op je emotionele reacties. Als je bekijkt wat voor sport je kunt gaan doen en je voelt weerzin, zoek dan uit waarom je dat voelt. Wat is het aan sporten dat deze reactie bij je oproept? Er moet een reden zijn voor het terugdeinzen voor een leerervaring.
- Laat je niet overdonderen door de enorme keuzemogelijkheid. Soms worden we afgeleid en raken we overdonderd doordat we de 'juiste' keuze willen maken. Er is geen 'juist' of 'onjuist', het gaat om wat voor jou werkt. Kies een optie uit en probeer het gewoon! Als het niet werkt, kun je voor iets anders kiezen.
-
Probeer leermethodes uit. Om effectief een experiment uit te kunnen voeren, heb je een plan nodig, een evaluatiemethode om te kijken of het experiment goed werkt en tijd om het proces en het resultaat onder de loep te nemen. Zo werkt het ook met het leerproces.
- As je specifieke criteria opstelt, kun je zien of je daaraan voldoet of niet. Als je over een voedingsschema nadenkt, kun je je bijvoorbeeld afvragen of je 3 maaltijden per dag gaat nuttigen of meerdere kleinere maaltijden gedurende de dag inplant.
- Bedenk hoe je je vorderingen gaat meten. Gebruik alle hulpmiddelen waar je over beschikt! Laptop, telefoon, apps, computer, internet, kalender, blogs, enz.
- Blijf je vooruitgang analyseren. Heb ik nog meer informatie nodig of heb ik alles wat ik nodig heb om een nieuw slaapritme te beginnen?
- Bepaal mijlpalen en houd je eraan. Ik wil 3 nieuwe gezonde maaltijdrecepten vinden die ik in mijn voedingsschema kan invoeren.
-
Evalueer je resultaten en mijlpalen.
- Heb je ze bereikt? Heb je je voldoende geïnformeerd om een nieuw sportplan op te stellen? Heb je een effectieve manier gevonden om je slaapgewoontes te verbeteren?
- Een herinnering in je agenda helpt je om te evalueren. Stel een herinneringsalarm in om te evalueren wat je hebt geleerd, of het effectief is, of er nog meer is wat je moet leren. Wat heeft gewerkt en wat niet? En waarom?
-
Stel je aanpak bij. Als de leermethode die je hebt gekozen werkt, ga er dan mee door. Zo niet, kies dan een andere methode en kijk of die wel werkt.Advertentie
-
Houd je aandacht erbij wanneer je iets voor het eerst leert. De beste manier om snel iets onder de knie te krijgen, is door goed op te letten wanneer het voor het eerst aan je wordt uitgelegd. Zelfs als je een seconde niet oplet, kan dat tot gevolg hebben dat de informatie niet goed in je hersenen wordt opgeslagen. Helaas zijn hier geen trucjes voor, je moet gewoon leren hoe je je wilskracht vasthoudt.
- Probeer te luisteren alsof je op elk moment van de leraar een vraag kunt verwachten over de stof. Zorg ervoor dat je de informatie voor jezelf kunt herhalen (in je eigen woorden). Dit helpt je om de informatie in je hersenen op te slaan.
-
Maak aantekeningen. Je kunt je aandacht bij de stof houden die je voor het eerst hoort door aantekeningen te maken. Daardoor word je niet alleen gedwongen om na te denken over de stof die je leert, het geeft je ook een referentiekader om op een later tijdstip uit te leren.
- Aantekeningen maken betekent niet dat je alles moet opschrijven wat er gezegd wordt. Je hoeft alleen een samenvatting te maken met specifieke informatie die je belangrijk vindt. Schrijf kernpunten op en uitleg over dingen die je moeilijk te begrijpen vindt of waarvan je weet dat je ze niet onthoudt omdat ze zo ingewikkeld zijn.
-
Doe mee tijdens de les. Wees proactief tijdens het leerproces. Hierdoor is het niet alleen gemakkelijker om op te letten, maar het helpt je hersenen ook om de informatie beter in zich op te nemen, doordat ze op meerdere manieren geprikkeld worden dan als je alleen zou zitten luisteren naar iemand. Je kunt op veel manieren actief meedoen, van deelname aan werkgroepen tot vragen stellen tijdens de les.
- Probeer vragen van de docent te beantwoorden. Het geeft niet als je antwoord verkeerd is, het gaat om het leerproces en soms is een verkeerd antwoord onderdeel van dit proces.
- Als je in een werkgroep wordt ingedeeld om opdrachten te maken, een tekst te lezen of een discussie aan te gaan, doe hier dan actief aan mee. Ga er niet stilletjes bij zitten en beperk je aandeel niet tot het minimum. Motiveer de andere studenten, stel ze vragen, geef je mening en zie het als een positieve ervaring.
- Stel vragen als je iets niet begrijpt of ergens meer over wilt weten. Door vragen te stellen, blijf je ook beter opletten en het zorgt ervoor dat je de stof ook echt begrijpt. Wees niet bang om iets te vragen wanneer de docent iets zegt wat je niet begrijpt of wanneer je iets interessant vindt en er meer over wilt weten.
-
Zorg voor een omgeving die gunstig is om te leren. Als je een studiegenoot hebt die je vaak stoort of wanneer je thuis voor de tv studeert, is het niet zo vreemd dat je niet snel kunt leren. Je hebt een rustige omgeving nodig waarin je hersenen optimaal de gelegenheid krijgen om te leren. Zorg voor een rustige omgeving zonder afleiding, zodat je je goed kunt concentreren. Het helpt om een studieplek te hebben, want dan train je je hersenen om daar op een bepaalde manier te werken.
- Als je je niet kunt concentreren in het klaslokaal, zeg dit dan tegen de docent. Misschien kun je op een andere plek zitten of met iemand anders samenwerken. Als de omgeving thuis het probleem is, zoek dan andere studieplekken. Je kunt naar de bibliotheek gaan, als er een in de buurt is. Je kunt ook in de badkamer gaat zitten of heel vroeg 's ochtends studeren, wanneer rumoerige huisgenoten nog slapen.
-
Volg je eigen leerstijl. Leerstijlen zijn verschillende manieren waarop je hersenen het beste informatie in zich opnemen. Er zijn vele soorten leerstijlen en we kunnen ze allemaal leren gebruiken, maar meestal zijn er een of twee die het beste werken voor iemand. Je kunt testen doen op internet om te bepalen welke leerstijl het beste bij je past, maar als je een docent tot je beschikking hebt, kun je het ook aan hem/haar vragen. Je kunt ze zelfs vragen om meer van de leerstijl die je ligt toe te passen tijdens zijn/haar lessen.
- Als je bijvoorbeeld merkt dat je het beste leert met behulp van overzichten en grafieken, ben je wellicht visueel ingesteld. Probeer informatie schematisch weer te geven om het beter in je op te nemen.
- Kun je je goed herinneren hoe iets klinkt of weet je nog goed wat je hebt gelezen tijdens het luisteren van een bepaald liedje? Dan bent je misschien auditief ingesteld. Probeer de lessen op te nemen om ze vóór en na het studeren af te luisteren, of tijdens het studeren als de stof duidelijk hetzelfde is als in het leerboek.
- Heb je in de klas weleens het gevoel dat je te veel energie hebt en wilt gaan hardlopen? Tik je onbewust met je voet op de vloer wanneer je naar de docent luistert? Wellicht ben je fysiek ingesteld. Probeer met een klein object te spelen tijdens de les om je aandacht erbij te houden, of ga lopen tijdens het leren, zodat het sneller gaat.
-
Kies een leermethode die bij de stof past die je aan het bestuderen bent. Verschillende onderwerpen vergen verschillende leermethodes. Misschien gebruik je een methode die niet zo goed werkt bij wat je wilt leren. Pas je manier van leren aan, zodat je de juiste vaardigheden leert waardoor je hersenen de stof optimaal opnemen.
- Je hersenen leren bijvoorbeeld een taal door interactie, luisteren en praten. Je leert dan veel sneller Engels praten wanneer je jezelf omringt met de taal en het probeert te spreken, in plaats van alleen maar naar je geheugenkaartjes te staren. Als je tips wilt over hoe je sneller Engels kunt leren, lees dan hier ons artikel daarover.
- Een ander voorbeeld is wiskunde onder de knie krijgen. In plaats van steeds dezelfde sommen te maken en steeds dezelfde voorbeelden te herhalen, kun je heel wat verschillende sommen maken die dezelfde vaardigheid vereisen. [4] X Bron Door sommen te maken die op elkaar lijken maar een andere vaardigheid vergen, krijg je ook meer inzicht in wat je probeert te leren.
-
Ga na of je een leerstoornis hebt. Als je je aandacht er echt niet bij kunt houden of je merkt dat je hersenen helemaal niets opnemen van de informatie, zelfs niet met hulp en verschillende methodes, kun je laten nakijken of je misschien een leerstoornis hebt. Er bestaan veel leerstoornissen en de meeste komen redelijk vaak voor. Het betekent niet dat je dom bent of dat er iets mis is met je, maar dat je op een andere manier leert. Vaak voorkomende leerstoornissen:
- Dyslexie veroorzaakt problemen met lezen. Als je ogen de regels op een bladzijde niet goed kunnen volgen, heb je misschien dyslexie.
- Dyslexiegerelateerde stoornissen zoals dysgrafie en dyscalculie veroorzaken problemen met schrijven en wiskunde. Als je het moeilijk vindt om over iets te schrijven, maar je kunt er gemakkelijk over praten, dan heb je misschien dysgrafie. Wanneer je getallen moeilijk kunt ontcijferen of moeite hebt met het schatten van kosten, kun je dyscalculie hebben.
- De Centrale Auditieve Verwerkingsstoornis is een andere veel voorkomende stoornis en die het moeilijk maakt om klanken te verwerken. Het lijkt op doofheid, maar zonder gehoorverlies. Het leidt tot problemen bij het volgen van gesprekken en om de concentratie vast te houden wanneer er achtergrondgeluiden zijn.
Advertentie
-
Bestudeer de stof zo snel mogelijk na de les en studeer zo vaak mogelijk. Hoe meer je studeert, hoe meer je leert, dus het helpt om regelmatig te studeren. Hoe eerder je begint met leren, hoe makkelijker het is om alles te onthouden. Dat betekent dus dat je niet twee of drie dagen voor een examen moet beginnen met leren. Begin minstens een week voor het examen met leren. Je kunt er ook voor kiezen om regelmatig tijdens het trimester te studeren, als je het dan beter onthoudt.
- Wanneer je nieuwe stof tot je neemt, kun je het beste tegelijkertijd de oude stof herhalen. Hierdoor houd je eerdere kennis en vaardigheden vers in het geheugen, zodat je erop kunt bouwen.
-
Vraag hulp aan een begeleider of aan je leraar. Het is echt niet erg om hulp te vragen en professioneel advies in te winnen die op jouw situatie is toegespitst. Het kan je helpen om sneller te leren. Zet je verlegenheid en je trots opzij en vraag je leraar om hulp. Als de leraar geen tijd heeft om je te helpen, kan hij/zij op zijn minst helpen met het vinden van een begeleider.
- Als je geen geld hebt voor een begeleider, kan je leraar aan iemand uit je klas, die goed in de stof zit, vragen om je te helpen.
- Veel scholen bieden gratis huiswerkbegeleiding aan. Vraag ernaar.
-
Maak een mindmap om sneller te kunnen leren. Een mindmap is een geweldige manier om de stof die je wilt leren rechtstreeks in je hersenen op te nemen. Een mindmap is een visuele voorstelling van wat je probeert te leren. Gebruik kaartjes, tekeningen en vellen papier om feiten, uitleg en concepten geordend in kaart te brengen. Hang de vellen aan de muur of spreid ze uit over de vloer. Leg onderwerpen en ideeën die bij elkaar horen naast elkaar en verbind ze met elkaar. Gebruik deze informatie om te leren als aanvulling op je aantekeningen.
- Wanneer je een examen aflegt of een werkstuk moet schrijven, kun je aan de mindmap terugdenken en je concentreren op waar de informatie stond en waar het mee verbonden was, net zoals je je plekken kunt herinneren op een landkaart.
-
Leer efficiënt uit je hoofd te leren om stof snel op te nemen. Uit het hoofd leren is niet altijd de beste techniek, maar het kan handig zijn om bepaalde soort informatie snel tot je te kunnen nemen. Het werkt goed bij het leren van lijstjes, zoals woordenlijsten of de volgorde waarin iets moet worden gedaan. Het systematisch uit het hoofd leren van complexere stof heeft waarschijnlijk geen succes.
- Probeer met mnemotechnieken informatie sneller te leren. Dat zijn zinnen of woorden die verwijzen naar een groter geheel. Een ezelsbruggetje is zo'n mnemotechniek, bijvoorbeeld 'Een Aap Die Geen Bananen Eet' om de volgorde van de namen van de snaren van een gitaar te onthouden.
- Concentreer je op kleine beetjes tegelijk. Als je aan het leren bent, kun je beter kleine brokjes informatie bestuderen die je goed aankunt, voordat je naar het volgende stukje gaat. Het lijkt misschien langzamer, maar uiteindelijk gaat het sneller omdat je niet zoveel hoeft te herhalen. Dit is vooral belangrijk bij lijstjes, woordenlijsten en vergelijkbare informatie. Oefen 5 tot 8 woorden tegelijk voordat je doorgaat naar de volgende.
-
Zoek er interessante context bij. Als je de stof in een context kunt plaatsen, kun je het veel beter verwerken. Als je die context interessant vindt, onthoud je het ook veel makkelijker. Zoek informatie over het onderwerp en zet de stof die je aan het leren bent in een context.
- Stel bijvoorbeeld dat je Engels aan het leren bent. Bekijk dan een film die je interessant vindt en die de woordenschat bevat die je wilt leren. Dus als je vocabulaire wilt leren over reizen, kun je 'Lost in Translation' kijken.
- Of je bent bezig met een geschiedenisles. Probeer dan een documentaire te vinden over het onderwerp of het land dat je bestudeert. Het visuele aspect en de verhalen helpen om de stof beter te onthouden omdat het dan makkelijker voor te stellen is.
Advertentie
Tips
- Houd het niet bij de eerste leermethode die je hebt bekeken. Analyseer alle mogelijkheden en beslis vervolgens welke methode het beste bij je past.
- 'Leren' kun je volgens de bekende psycholoog Robert Bjork als volgt omschrijven: 'Leren is het vermogen om geleerde informatie na verloop van tijd weer te kunnen gebruiken en het vermogen om geleerde informatie te kunnen gebruiken bij de oplossing van problemen die in een (iets) andere context voorkomen dan de context waarin de informatie oorspronkelijk is geleerd.' [5] X Bron Robert Bjork, Memories and Metamemories, 1994
- Probeer, nadat je over een bepaald onderwerp hebt gelezen, er hardop over te praten op een vereenvoudigde manier, alsof je het aan iemand uitlegt, zonder naar de tekst te kijken. Zo onthoud je de informatie beter.
- Als je oplet tijdens de les, wordt 60% van de stof door je hersenen geabsorbeerd. Als je na thuiskomst de stof nogmaals doorleest, krijg je de overige 40% binnen. Het is dus raadzaam om op te letten tijdens de les.
Waarschuwingen
- Doe er je voordeel mee! Probeer wat je geleerd hebt te oefenen en toe te passen. Gebruik het overal. Als je je bijvoorbeeld een gezondere manier van eten eigen aan het maken bent, laat dan een vriend of familielid zien hoe ze gezondere keuzes kunnen maken wat hun voeding betreft.
Bronnen
- ↑ http://www.npr.org/blogs/health/2013/10/18/236211811/brains-sweep-themselves-clean-of-toxins-during-sleep
- ↑ http://www.mayoclinic.org/healthy-living/adult-health/expert-answers/how-many-hours-of-sleep-are-enough/faq-20057898
- ↑ http://well.blogs.nytimes.com/2013/08/07/how-exercise-can-help-us-learn/?_php=true&_type=blogs&_r=0
- ↑ http://mathcs.slu.edu/undergrad-math/success-in-mathematics
- ↑ Robert Bjork, Memories and Metamemories, 1994