PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Sociale onhandigheid komt door het gevoel niet "normaal" of "sociaal geaccepteerd" te zijn in het licht van anderen. Het komt voort uit onze eigen angsten en zorgen over wat anderen van ons denken, en uit sociale verwachtingen, en het kan ons ervan weerhouden om contact te maken met anderen omdat we bang zijn dat we voor gek staan of zelfs verstoten worden door onze groepsgenoten. Als je je eenmaal realiseert dat iedereen bang is om sociaal onhandig over te komen, en dat er altijd manieren zijn om ongemakkelijke situaties gracieus en zelfverzekerd op te lossen, ben je een heel eind op weg om te leren genieten van sociale contacten, in plaats van er tegenop te zien.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je mentaliteit veranderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je denkt misschien dat iedereen in je omgeving heel makkelijk met anderen omgaat, maar in werkelijkheid maken de meeste mensen zich zorgen dat ze sociaal onhandig zijn in het openbaar. Ze maken zich zorgen of anderen hen wel leuk vinden, of ze een goede indruk maken, en of ze andere mensen niet vervelen.
    • Jij denkt misschien dat de meeste mensen van nature zelfvertrouwen uitstralen en zich geen zorgen hoeven te maken hoe ze overkomen, maar iedereen is in bepaalde mate onzeker als het gaat om sociale contacten. We willen allemaal leuk gevonden worden en vrienden maken.
  2. Bij veel mensen die zich sociaal onhandig voelen, stamt dit af van gevoelens van angst, bezorgdheid, onzekerheid en weinig zelfvertrouwen. Al deze bronnen kunnen worden aangepakt als je bereid bent je grenzen steeds een beetje op te rekken en manieren te vinden je zelfvertrouwen op te bouwen. Probeer in elk geval de oorzaak te vinden waardoor je je zo ongemakkelijk voelt, zodat je die direct kunt aanpakken. Hoe eerder je de oorzaak weet, hoe eerder je er iets aan kunt doen.
    • Er bestaan allerlei redenen waardoor je je zelfbewust kunt voelen, zoals een slechte ervaring in het verleden, het gevoel dat anderen je niet begrijpen, het gevoel dat je tot bepaalde contacten wordt gedwongen (zoals op het werk, bij leeftijdsgenootjes of met je ouders), of het twijfelen aan de motivaties en daden van mensen om je heen.
  3. Als je verlegen bent, kan dat je sociale contacten behoorlijk in de weg staan. Verlegenheid kan variëren van verlegen zijn bij iedereen, of alleen bij bepaalde groepen mensen. Misschien ben je terughoudend in je interacties omdat je bang bent dat je voor gek zult staan. [1] Je kunt leren om je meer te ontspannen tijdens sociale interacties en steeds wat meer uit je schulp te kruipen.
    • Als je verlegen bent, kan het zo zijn dat je eigenlijk wel mee wilt doen met bepaalde sociale evenementen, maar dat je bang bent om voor gek te staan, of om buitengesloten te worden.
    • Lees hoe je je verlegenheid kunt overwinnen als je meer informatie wilt, dan zul je je realiseren dat verlegenheid iets is waar je wat aan kunt doen.
  4. Hoewel dat makkelijker is gezegd dan gedaan, is dit een goede manier om sociale onhandigheid te voorkomen. De meeste mensen maken zich zorgen over wat anderen van hen vinden, dat is iets om rekening mee te houden op het moment dat jij je zorgen begint te maken over wat iemand van jou denkt. [2] Als je je te druk maakt over wat de persoon die tegen je praat eigenlijk van je denkt, kun je nooit ontspannen zijn en van sociale contacten genieten. Als je deze zorgen kunt laten gaan, zul je merken dat het veel makkelijker is om jezelf te zijn en rustig en natuurlijk te praten.
    • Herinner jezelf eraan welke mening er nu eigenlijk toe doet. Misschien is er iemand die je niet leuk vindt, maar zie je die persoon ooit nog eens? En wat betreft je vrienden, zullen echte vrienden bij je blijven, ook al ga je af en toe de mist in.
  5. Een sociale fobie is een stoornis waarbij iemand niet normaal kan functioneren in het dagelijks leven, zoals op school, op het werk of bij sociale evenementen. Iemand met een sociale fobie heeft de neiging om alleen maar met familie en goede vrienden om te gaan, en verder alle andere contacten te vermijden. Een sociale fobie houdt in dat iemand altijd bang is dat anderen hem/haar onder een loep leggen, met als doel hem/haar voor gek te zetten of belachelijk te maken. [3]
  6. Wees je bewust waardoor je je ongemakkelijk voelt. Als je je bewust wordt van je eigen lichamelijke reacties wanneer je je ongemakkelijk of angstig voelt, kun je bewust opmerken dat de adrenaline door je lijf stroomt waardoor je je wilt verstoppen of vluchten.
    • Let op of je je abnormaal warm, zweterig, zenuwachtig, ongemakkelijk of overmatig bewust voelt van je lichaam. Let op je gedachten en kijk of ze overmatig kritisch zijn over je sociale prestaties. Let ook op je emoties, of je je hulpeloos of ontoereikend voelt. Probeer in contact te staan met je gevoel, zodat je deze dingen makkelijker kunt herkennen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Ontspanningstechnieken gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je tegen jezelf praat kun je de aandacht verleggen van piekeren over wat anderen van je denken, naar jezelf kalmeren zodat je meer zelfvertrouwen kunt uitstralen. [4] Enkele dingen die nuttig kunnen zijn om tegen jezelf te zeggen als je een aanval van sociale angst hebt zijn:
    • "Het komt goed. Mijn gevoelens zijn niet altijd rationeel, dus ik kan nu ontspannen en mezelf kalmeren".
    • "Ik besteed nu te veel aandacht aan de negatieve gevoelens in mijn lichaam".
    • "Mensen zijn aardig en ik vind het leuk om bij hen te zijn".
    • "Ik ben hier om het leuk te hebben".
  2. Begin eerst thuis met leren te ontspannen, want daar voel je je het meest op je gemak. Als je je ontspant voordat je naar een sociaal evenement gaat, kun je je makkelijker openstellen, eerlijk zijn tegen anderen en de muur die je om jezelf heen hebt gebouwd laten zakken. Als je niet gespannen bent, zul je sociale situaties ook leuker gaan vinden, in plaats van er bang voor te zijn. Daarnaast verminderen je angsten als je je ontspant. [5]
    • Oefen diep ademen om momenten van angst te overwinnen.
    • Kijk maar eens naar dit artikel over mediteren voor meer ideeën.
  3. Er gebeuren nu eenmaal wel eens vervelende of gênante dingen. Kop op en probeer de humor van ongemakkelijke momenten in te zien. Dan kun je dit soort dingen niet alleen beter in perspectief zien, maar het doorbreekt ook de spanning, omdat mensen samen met je, en niet om je moeten lachen. Een van de beste dingen die je kunt doen om je niet ongemakkelijk te voelen is jezelf wat minder serieus nemen. Dat neemt veel druk weg waardoor je je beter kunt ontspannen.
    • Meestal hebben we weinig controle over ongemakkelijke situaties, zoals een lange ongemakkelijke stilte in een gesprek, een onelegante harde wind die uit het niets lijkt te komen, of een struikelpartij over een losliggend tapijtje. Kies ervoor om het weg te lachen.
  4. Hoewel sociaal ongemakkelijke momenten ons vaak doen focussen op alles wat er mis is op dat moment, kan het nuttig zijn om je bewust op het positieve te richten. Wat gaat er op dit moment juist wel goed? Door iets positiefs aan te wijzen herstel je het perspectief zodat je ziet hoe futiel de ongemakkelijke gebeurtenis eigenlijk is, als je het grotere plaatje in ogenschouw neemt. [6]
    • Pas op dat je het belang van die ene slechte gebeurtenis niet groter maakt dan het was, en dat je dat toepast op je algemene indruk van sociale interacties; richt je zo veel mogelijk op sociale interacties waarvan je wel hebt genoten, en die juist wel heel goed gingen.
  5. Ook al voel je je niet zelfverzekerd, doe alsof het wel zo is, of richt je erop om zo vriendelijk mogelijk te zijn. Het is moeilijk om zelfverzekerd te zijn als je bang, bezorgd of in paniek bent, of als je je eigenlijk liever wilt verstoppen of wegrennen. [7]
    • Vraag jezelf af: "Wat is nu het ergste wat er kan gebeuren?" en probeer ten minste een ding te doen om je bezig te houden met anderen. De kans is groot dat het ergste niet eens zal gebeuren!
    • Lees in dit artikel hoe je meer zelfvertrouwen kunt ontwikkelen.
  6. Sociaal onhandig zijn is geen staat van zijn, het is een tijdelijke fase. Je komt een specifiek incident echt weer te boven, en er zullen steeds meer positieve ervaringen tegenover komen te staan. Iedereen maakt fouten en iedereen heeft minstens een afschuwelijke ervaring die hij/zij zich kan herinneren. Het is een teken van zelfliefde als je daarop terug kunt kijken met een glimlach, en je kunt realiseren dat je er niet aan onderdoor bent gegaan, maar dat het nu een leuk verhaal is voor op een feestje.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je sociale vaardigheden verbeteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Leer om goed te luisteren . Als je er nog niet klaar voor bent om met een grappig verhaal aan een gesprek deel te nemen, zijn er ook andere manieren om contact te maken met anderen: zorg dat je goed leert luisteren. Dat haalt de druk van sociale contacten af, omdat je je geen zorgen hoeft te maken of je wel slim of interessant overkomt; je hoeft alleen maar goed te luisteren en vragen te stellen. Onthou dat mensen graag over zichzelf praten, vooral als de ander echt interesse lijkt te tonen. [8]
    • Als je actief luistert, laat de ander dan zien dat je betrokken bent door de boodschap af en toe samen te vatten. Je kunt iets zeggen als: "Dus, wat je zegt is eigenlijk…."
    • Stel vervolgvragen. Je moet natuurlijk geen ongepaste of te persoonlijke dingen vragen, maar blijf de ander vragen stellen. [9]
    • Laat de ander zien dat je luistert door te knikken, oogcontact te maken en geluiden te maken of woorden te zeggen die bevestigen dat je luistert (zoals "huhuh", of "natuurlijk").
  2. Zorg dat je er niet gesloten uitziet, maar nodig mensen uit naar je toe te komen door te laten zien dat je open en gastvrij bent. Dit kun je heel makkelijk met je lichaam laten zien. Door je benen of armen over elkaar te doen, lijkt het alsof je geen sociale contacten wilt. Als je oogcontact ontwijkt lijk je ook niet geïnteresseerd. Wees voorzichtig dat je je lichaam niet afschermt, dat je niet in elkaar gezakt zit of staat en dat je je hoofd niet naar beneden draait, maar hou oogcontact en een open lichaamshouding. [10]
  3. Door over koetjes en kalfjes te praten stellen mensen zich open, en kun je korte gesprekjes voeren met mensen die je nog niet zo lang kent. [11]
    • Vraag mensen hoe hun dag was.
    • Zoek naar overeenkomsten. Zoek op terloopse wijze uit of jij en de ander misschien voor hetzelfde voetbalteam zijn, naar dezelfde series kijken of van dezelfde dieren houden.
    • Maak gebruik van de omgeving. Als je iemand tegen het lijf loopt in een café, vraag dan of hij/zij de appeltaart hier al heeft geprobeerd. Als je buiten bent en het is prachtig weer, vraag dan of de ander wel ten volste heeft kunnen genieten van de zon vandaag.
  4. Wees vriendelijk . Als je ervan uit gaat dat iemand anders graag contact met je wil, kun je gemakkelijker open en vriendelijk zijn tegen anderen. Hoewel het natuurlijk zo is dat, hoe vriendelijk je ook bent, er altijd mensen zullen zijn die naar je kijken alsof ze net een citroen in hun mond hebben gestopt, is dat geen reden om door de grond te willen zakken of jezelf de schuld te geven. Jij bent tenslotte niet verantwoordelijk voor andermans gedrag. Misschien hebben ze een moeilijke jeugd gehad, of hebben ze een rotdag achter de rug. Hoe dan ook, is dat geen reflectie van wie jij bent als persoon. Door vriendelijk te zijn stel je anderen op hun gemak, kun je het ijs breken en geef je anderen de vrijheid om zich open en kwetsbaar op te stellen bij jou.
  5. Als je een grap vertelt op het verkeerde moment kun je je ongemakkelijk voelen. Maar als je het op het juiste moment doet, op de juiste toon, dan kun je zelfs het meest ongemakkelijke moment gladstrijken.
    • Probeer de situatie aan te voelen. Tijdens een zwaar gesprek kan een goede grap het wat luchtiger maken. Maar als mensen een echt serieus gesprek hebben, over het overlijden van een familielid bijvoorbeeld, hou je dan gedeisd tot de toon van de conversatie een beetje verandert.
  6. Geef betekenisvolle complimenten . Als het gaat om complimenten geven, is het het belangrijkst dat het oprecht is, en dat je het op het juiste moment doet. Als je het niet meent, geef dan geen compliment. Als je een beginner bent, let dan op hoe en wanneer anderen hun complimentjes geven. Je kunt iemand complimenteren met een mooi sieraad, een nieuwe trui of een leuk kapsel, en je kunt het verder uitdiepen naarmate je iemand beter leert kennen.
    • Als je iemand een compliment geeft over een aspect van zijn/haar persoonlijkheid, zoals wanneer je tegen je vriend(in) zegt dat ze zo'n goed gevoel voor humor heeft, of dat hij altijd zo makkelijk met vreemden praat, geeft dat de ander vaak een beter gevoel dan wanneer je hem/haar met een uiterlijk kenmerk complimenteert.
    • Als je iemand een compliment geeft over een fysiek kenmerk, zorg dan dat het niet verkeerd wordt opgevat. Als je een vrouw met haar uiterlijk complimenteert, hou het dan bij haar gezicht of haar, en complimenteer haar niet met haar lichaam, want dan komt het misschien verkeerd over.
  7. Hoewel elke sociale situatie weer anders is, zijn er een paar algemene dingen die je beter niet kunt doen als je goed over wilt komen. Er zijn bepaalde opmerkingen en daden waardoor je sociaal ongemakkelijk overkomt, dus die kun je beter vermijden als je je meer op je gemak wilt voelen bij anderen. Hier zijn wat dingen waarvoor je moet oppassen:
    • Zeg niet dat je je zo ongemakkelijk voelt. Je kunt de uitkomst daarvan vast wel voorspellen.
    • Stel anderen niet al te persoonlijke vragen als je ze nog niet zo goed kent, zoals: "Waarom heb je eigenlijk nog steeds geen partner?" of "Ben je aangekomen?"
    • Hoewel je geen meters van anderen vandaan moet gaan staan, moet je anderen wel wat ruimte geven.
  8. Als je de sociale omgangsvormen van een groep niet kent, doe dan moeite om die te leren. Als je de sociale normen niet kent, voel je je misschien ongemakkelijk. Dit is vooral het geval als je naar een ander land gaat. Zorg dat je je netjes gedraagt en zeg altijd "alsjeblieft" en "dankjewel". [12]
  9. Als je thuis blijft zitten achter je computer, of als je lunchafspraken steeds maar weer afzegt, zul je nooit aan je sociale vaardigheden kunnen werken.
    • Realiseer je dat er altijd snobistische en afstandelijke mensen zullen zijn. Zij zijn niet de norm, en je hoeft je er ook niet voor te verstoppen. Van zulke mensen moet je op een simpele en waardige manier afstand nemen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon even snel knikken en zeggen: "Het was leuk je te ontmoeten" voordat je ze vlug de rug toekeert.
    • Leer hoe je een gesprek kunt beëindigen. Voor veel mensen is het beëindigen van een gesprek dat nergens toe leidt of dat verschrikkelijk saai is erg ongemakkelijk, omdat ze bang zijn dat ze dan onbeschoft of ongeïnteresseerd lijken.
    Advertentie

Tips

  • Veel mensen groeien uiteindelijk over hun sociale onhandigheid heen. Je ongemakkelijk voelen wordt vooral geassocieerd met de tienerjaren, of met jongvolwassenen, en als mensen ouder worden vinden ze vaak manieren om deze gevoelens, die ooit zo belangrijk leken, te overwinnen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vermijd opscheppen of indruk maken op anderen. Als je merkt dat je opschept over je bezittingen of over wat je kunt, stop ermee en bied je excuses aan of stel vragen aan de andere persoon.
  • Maak je geen zorgen en pieker niet teveel. Hoe eenvoudiger je het doel van sociale interacties kunt maken, hoe beter.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 22.449 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie