Heb ik een antisociale persoonlijkheidsstoornis?
Heb je vaak het gevoel dat je anders op situaties reageert dan je vrienden? Misschien voel je niet veel empathie voor andere mensen of gaat liegen je erg gemakkelijk af. Als dat zo is, dan heb je wellicht sociopathische neigingen.
Een antisociale persoonlijkheidsstoornis, in de volksmond ook wel sociopathie genoemd, is een psychische aandoening die van invloed kan zijn op hoe je denkt en reageert op en communiceert met de wereld om je heen. Je kunt het zien als een spectrum. Iedereen kan op dezelfde manier denken en zich op dezelfde manier gedragen als iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis, maar of je deze stoornis echt hebt wordt bepaald door hoe vaak je zo denkt of dit gedrag vertoont. Geef eerlijk antwoord op onderstaande vragen om erachter te komen waar je je bevindt op het spectrum.
Deze test is gebaseerd op officiële psychologische gegevens, maar je resultaat is geen klinische diagnose. Ga naar je huisarts en vraag om een doorverwijzing naar een psycholoog, een psychotherapeut of een psychiater om erachter te komen of je een psychische stoornis hebt.
Overzicht van vragen
- Als ik eerlijk ben, wel ja. Dat gebeurt gewoon vanzelf.
- Ik denk het wel. Ik vertel af en toe wat leugentjes, maar alleen om mezelf te beschermen.
- Nee, niet echt. Ik probeer zoveel mogelijk de waarheid te vertellen.
- Ik weet het niet. Deze vraag interesseert me niet.
- Superieur. Ik ben echt de beste in alles wat ik doe, ongeacht wie mijn concurrenten zijn.
- Ik ben meestal beter. Ik heb vertrouwen in mezelf, maar ik ben niet overal de beste in.
- Ik ben ongeveer even goed als anderen, en soms ben ik wat minder goed dan anderen.
- Ik weet het niet zeker. Deze vraag interesseert me niet.
- Ik overtuig iemand om dingen in mijn voordeel te doen met een glimlach of een sterke leugen. Ik vind het prima om mensen te manipuleren als ik daarmee krijg wat ik wil.
- Ik maak ruzie met degene die erover gaat. Het is niet mijn schuld, maar die van hem of haar.
- Ik schud het van me af of loop weg. Het is nou eenmaal zou. Je kunt niet iedere strijd winnen.
- Ik weet het niet zeker. Deze vraag interesseert me niet.
- De hele tijd! Ik denk nooit na voordat ik iets doe. Ik doe gewoon wat ik wil.
- Soms wel, soms niet. Ik kan soms erg impulsief zijn en andere keren probeer ik eerst na te denken en dan pas iets te doen.
- Nee. Ik denk graag na over wat ik precies ga doen.
- Ik weet het niet zeker. Deze vraag interesseert me niet.
- Onrust stookt. Wat is nu een vriendengroep zonder een beetje drama?
- Voor de lol verhalen vertelt die ik verzonnen hebt. Als ik moet liegen om de aandacht van anderen te krijgen, dan moet dat maar.
- De vrede bewaart. Ik help mijn vrienden om het bij te leggen.
- Ik weet het niet. Deze vraag interesseert me niet.
- Ja, ik weet dat ik een agressieve persoonlijkheid heb.
- Soms. Ik kan vijandig zijn, maar dat ben ik alleen wanneer ik van streek ben.
- Nee, helemaal niet. Ik ben een rustig persoon.
- Ik weet het niet zeker. Deze vraag interesseert me niet.
- Nee. Als de ander gekwetst wordt door wat ik zeg of doe, dan is dat zijn of haar probleem.
- Misschien. Het is het probleem van de ander als hij of zij kleinzielig is. Als ik echter een fout gemaakt heb, dan is dat denk ik mijn schuld.
- Ja. Het laatste wat ik zou willen is een ander kwetsen (zelfs als het per ongeluk is).
- Ik weet het niet zeker. Deze vraag interesseert me niet.
- Irritant. Ik heb er een hekel aan om naar mensen met gezag te luisteren.
- Stom. Houden mensen zich tegenwoordig nog aan de regels?
- Orde. Ik heb respect voor gezag. Regels zijn er niet voor niets.
- Ik weet het niet. Deze vraag interesseert me niet.
- Chaotisch. Ik lijk nooit rust te hebben. Ik ben altijd plannetjes aan het bedenken of ruzie met iemand aan het maken.
- Ietwat dramatisch. Als ik erover nadenk, is er altijd wel drama wanneer ik in de buurt ben.
- Rustig. Ik volg meestal een routine en vind het belangrijk om me te ontspannen.
- Ik weet het niet zeker. Deze vraag interesseert me niet.
- Mezelf natuurlijk. Ik ben het allerbelangrijkst, en de rest verbrandt maar.
- Mijn werk. Ik kan mijn doelen niet behalen zonder mijn laptop of creatieve project.
- Mijn gezinsleden. Ik moet zorgen dat ze veilig zijn.
- Ik weet het niet zeker. Deze vraag interesseert me niet.
- Ik zoek de antwoorden op op mijn telefoon. Hoezo? Spieken vind ik een teken van vindingrijkheid.
- Ik kijk naar de antwoorden van een klasgenoot, maar alleen als ik niks kan bedenken.
- Ik doe mijn best om de vragen zelf te beantwoorden. Spieken is iets wat ik nooit zou doen.
- Ik weet het niet. Deze vraag interesseert me niet.
- Ik kan doen wat ik wil, als ik er maar goed uitkom.
- Als iemand stom genoeg is om in de maling genomen te worden, dan heeft hij of zij het waarschijnlijk verdiend.
- Als je eerlijk en aardig bent, is alles mogelijk.
- Ik weet het niet zeker. Deze vraag interesseert me niet.
Meer tests
Laten we duidelijk zijn: dit soort gedrag is heel normaal, en je bent zeker niet de enige als je je herkent in deze omschrijving. De meeste mensen hebben enkele van deze neigingen -- dit wordt alleen als een probleem gezien in extreme gevallen (en op basis van je antwoorden is dat bij jou zeker niet het geval). Het kan echter zijn dat je meer wilt leren over waarom je je op een bepaalde manier gedraagt.
Gedrag en neigingen als deze kunnen veroorzaakt worden door erfelijke factoren, trauma's of lastige omstandigheden -- met andere woorden, de kans is dus groot dat het niet je schuld is. Je manipulatieve aard en gebrek aan berouw kunnen manieren zijn waarop je hersenen je proberen te beschermen tegen gevaar dat ze waargenomen hebben. Door er bewust hard aan te werken kun je zeker empathischer en zorgzamer worden, als dat je doel is. Bekijk onderstaande artikelen eens om te beginnen.","edit_links":[{"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Empathisch-zijn"},{"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Zorgzaam-zijn"}],"link_data":[{"title":"Empathisch zijn","id":9925,"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Empathisch-zijn","image":"https:\/\/www.wikihow.com\/images\/thumb\/2\/28\/Show-Empathy-Step-12-Version-7.jpg\/-crop-200-200-200px-Show-Empathy-Step-12-Version-7.jpg","alt":"Empathisch zijn"},{"title":"Zorgzaam zijn","id":15290,"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Zorgzaam-zijn","image":"https:\/\/www.wikihow.com\/images\/thumb\/8\/89\/666423-20.jpg\/-crop-200-200-200px-666423-20.jpg","alt":"Zorgzaam zijn"}],"minimum":0},{"text":"Je hebt waarschijnlijk een antisociale persoonlijkheidsstoornis.","meaning":"Voordat we beginnen willen we je eraan herinneren dat dit resultaat geen offici\u00eble diagnose is. Als je je herkent in onderstaande omschrijving en je bang bent dat je misschien een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebt, maak dan een afspraak bij de huisarts om je door te laten verwijzen. En als je je niet herkent in deze omschrijving, negeer haar dan gerust.
Uit je antwoorden blijkt dat de kans groot is dat je sociopathische neigingen hebt. Je vindt het waarschijnlijk moeilijk om gevoelig te zijn en hebt moeite met respect tonen voor anderen (vooral voor mensen met een gezaghebbende rol). Je vindt het waarschijnlijk gemakkelijk om te liegen en te bedriegen, ook al betekent dat dat je anderen naar beneden haalt om er zelf beter van te worden. Je denkt waarschijnlijk ook nooit na over de gevolgen, zelfs als dat betekent dat je jezelf of anderen in gevaar brengt. In je hoofd zijn de enige verantwoordelijkheden die ertoe doen die dingen die je helpen om je doelen te behalen. Er zijn mensen die je daarom ego\u00efstisch, controlerend of manipulatief noemen. Het kan zijn dat je niet weet waarom je je zo gedraagt -- dit is gewoon hoe je van nature doet.
Als je je herkent in deze omschrijven, weet dan dat dit gedrag niet per se je schuld is. Een antisociale persoonlijkheidsstoornis kan veroorzaakt worden door erfelijke factoren, trauma's of lastige omstandigheden. Deze stoornis kan ook de manier zijn waarop je hersenen je tegen gevaar beschermen. Je bent zeker niet de enige -- uit onderzoeken is gebleken dat ongeveer 6% van de mensen een antisociale persoonlijkheidsstoornis zou kunnen hebben. Bovendien is het mogelijk om sociopathische neigingen te behandelen door middel van therapie en medicatie. Ga naar je huisarts om om hulp en een doorverwijzing naar een specialist te vragen. Een specialist kan je op de juiste manier behandelen zodat je de best mogelijke versie van jezelf kunt zijn.","edit_links":[{"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Om-hulp-vragen"},{"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Respect-tonen"}],"link_data":[{"title":"Om hulp vragen","id":30406,"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Om-hulp-vragen","image":"https:\/\/www.wikihow.com\/images\/thumb\/f\/fa\/Ask-for-Help-Step-15.jpg\/-crop-200-200-200px-Ask-for-Help-Step-15.jpg","alt":"Om hulp vragen"},{"title":"Respect tonen","id":12255,"url":"https:\/\/nl.wikihow.com\/Respect-tonen","image":"https:\/\/www.wikihow.com\/images\/thumb\/f\/f8\/Show-Respect-Step-16-Version-2.jpg\/-crop-200-200-200px-Show-Respect-Step-16-Version-2.jpg","alt":"Respect tonen"}],"minimum":0}]" class="quiz_results_data"/>
Wat is een sociopaat?
Sociopaat
is een niet-klinische term die gebruikt wordt om mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis te beschrijven. Een antisociale persoonlijkheidsstoornis is een psychische aandoening die manipulatief, bedrieglijk en uitbuitend gedrag kan veroorzaken. Mensen met deze persoonlijkheidsstoornis overtreden vaker de wet, liegen en bedriegen vaker. Deze mensen kunnen gemakkelijk de gevolgen van zulk gedrag en de regels negeren omdat ze geen spijt- en schuldgevoelens hebben.
Wat zijn de symptomen?
- Negeren wat goed is en wat slecht
- Roekeloosheid en impulsief gedrag
- Intelligentie en vleierij gebruiken om er zelf beter van te worden
- Liegen om van anderen te kunnen profiteren
- Vijandigheid, agressiviteit en gewelddadigheid
- Geen respect tonen en geen empathie en spijt voelen
- Onverantwoordelijk zijn en zijn of haar verantwoordelijkheden niet nakomen
- Het gevoel hebben superieur te zijn
Wat zijn de oorzaken?
Men weet niet wat de specifieke oorzaak van een antisociale persoonlijkheidsstoornis is. Psychologen denken echter dat sociopathisch gedrag veroorzaakt wordt door erfelijke factoren, jeugdtrauma’s of traumatische levenservaringen, of een combinatie daarvan. Als een kind bijvoorbeeld verwaarloosd of misbruikt wordt, dan kan het een antisociale persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen als een manier om zichzelf te beschermen.
Zijn er behandelingen mogelijk?
Men dacht ooit dat een antisociale persoonlijkheidsstoornis niet te behandelen was, maar met moderne klinische methoden is het mogelijk om sociopathische neigingen te behandelen en onder controle te houden. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie waarvan bewezen is dat het een antisociale persoonlijkheidsstoornis en antisociaal gedrag helpt behandelen en beheersen. Medicijnen als antidepressiva, antipsychotica en stemmingsstabilisatoren kunnen tevens helpen om de symptomen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis te onderdrukken en agressie te behandelen.
Wil je hier meer over weten?
Bekijk deze bronnen eens als je meer te weten wilt komen over een antisociale persoonlijkheidsstoornis: