PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Sommige mensen lijken wel supersterren als het gaat om gespreksvoering, in staat om er verhalen en spitsvondigheden uit te rammelen alsof het niets is. Maar als je van het rustige of introverte type bent, kan het veel moed vergen om er überhaupt een woord uit te krijgen. Wat je neiging ook is, je kunt leren om niet alleen meer te spreken, maar ook met meer diepgang in je woorden, waardoor je een beter gesprekspartner bent. Leer om gesprekken te beginnen en gaande te houden, ongeacht of je nu een privégesprek voert, in een groep bent, of op school.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Gesprekken beginnen

PDF download Pdf downloaden
  1. De grootste angst die mensen hebben wat betreft het starten van gesprekken, is de angst dat je iemand benadert, je mond open doet en vervolgens helemaal niets te zeggen hebt. Gelukkig zijn er een paar gemakkelijke manieren om er altijd zeker van te zijn dat je iets kiest om over te praten waar jullie beide een comfortabel gevoel bij hebben.
    • De situatie beoordelen. Als je wilt praten met een klasgenoot, dan kun je het natuurlijk altijd over de les hebben. Als jullie op hetzelfde feestje zijn, heb het dan over het feestje. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn: 'Wat vind je van deze wijk?' is ook een prima manier om een gesprek te beginnen.
    • Probeer nooit om een vreemde te benaderen met een of andere versiertruc, of flauwe grappen. Hoewel het niet noodzakelijkerwijs 'onbeleefd' is, zal iemand vragen hoeveel een ijsbeer weegt je geen kans bieden op een gesprek, maar alleen maar op dooddoeners.
  2. FORM is een acroniem dat soms wordt gebruikt bij gesprekscursussen, die je helpen herinneren aan onderwerpen die altijd geschikt zijn voor het starten van gesprekken, samen met diverse formules om die te beginnen, of je de persoon goed kent of gewoon zomaar iemand tegenkomt. Het is een goede vuistregel voor het kiezen van zinnen om conversaties te beginnen: Familie, Beroep (Occupation), Recreatie en Motivatie.
    • Familie
      • 'Hoe gaat het met je moeder tegenwoordig?' of 'Hoe gaat het met je ouders?'
      • 'Hoeveel broers en zussen heb je?' of 'Konden jullie het goed met elkaar vinden?'
      • 'Wat was je beste/slechtste familievakantie?'
    • Beroep
      • 'Wat doe je?' of 'Vind je je nieuwe baan leuk?'
      • 'Wat is het moeilijkste waar je op je werk mee te maken hebt?' of 'Wat was het meest interessante dat je deze week hebt gedaan?'
      • 'Heb je leuke collega's?'
    • Recreatie
      • 'Wat doe je voor de lol?' of 'Wat is er hier te doen voor de lol?'
      • 'Doe je dat al lang?'
      • 'Heb je een vaste groep mensen waar je dat mee doet?'
    • Motivatie
      • 'Wat wil je doen na school?' of 'Denk je dat je die baan nog lang zult hebben? Wat is je droombaan?'
      • 'Wat wilt je gaan doen, later?'
  3. Het is absoluut cruciaal dat je gesprekken start door mensen de kans te geven om te praten en vervolgens op hen reageert. Dit is wat je spraakzaam maakt, niet de mogelijkheid om maar over jezelf door te kletsen. Open vragen geven mensen de kans om zich op te stellen en geven je meer om op te reageren, en om over te praten.
    • Open vragen kunnen worden gebruikt als vervolg op gesloten antwoorden. Als iemand terughoudend is om te praten en zegt, 'Och, prima' in reactie op je vraag, 'Hoe gaat het?' zeg dan iets als, 'Wat heb je vandaag gedaan?' en vervolgens, 'Hoe is het gegaan?' Probeer de ander aan het praten te krijgen.
    • Open vragen hebben te maken hebben met meningen. Je kunt een open vraag niet beantwoorden met Ja of nee. Stel geen gesloten vragen, zoals 'Hoe heet je?' of 'Kom je hier veel?' Dit geeft je niets om over te praten.
  4. Soms is het juist moeilijker om te praten met mensen die je een beetje kent, in tegenstelling tot vreemden. Als je iemands familiegeschiedenis en achtergrond al weet, dan is het goed om na te denken over eerdere gesprekken op zoek naar vervolgvragen, om erachter te komen wat de ander heeft gedaan:
    • 'Wat zou je vandaag gaan doen' of 'Wat heb je allemaal beleefd sinds de vorige keer?'
    • 'Hoe was dat project op school? Heb je het af gekregen?'
    • 'Die foto's van vakantie op Facebook zagen er geweldig uit. Hoe was de reis?'
  5. Een goed gesprek gaat over meer dan je mond bewegen. Als je spraakzamer wilt worden, is het belangrijk om te oefenen in goed luisteren en niet gewoon afwacht tot je aan de beurt bent om te praten.
    • Maak oogcontact met de ander, en zorg voor open lichaamstaal. Knik je hoofd wanneer je akkoord gaat en richt je op het gesprek. Reageer met iets als, 'Oh, wow. Wat gebeurde er toen?' of 'Hoe is dat gegaan?'
    • Luister echt en reageer op wat de andere persoon zegt. Train jezelf in het parafraseren, zoals: 'Wat ik hoor is…' en 'Het klinkt alsof je zegt dat…'
    • Zorg dat je spraakzaamheid er niet toe leidt dat je gesprekken eenrichtingsverkeer zijn, of dat je reageert op wat de ander net heeft gezegd door het de hele tijd over jezelf te hebben. Luister en reageer.
  6. Sommige mensen willen gewoon niet praten, en het zal de situatie er niet beter op maken als je dit probeert af te dwingen. Let goed op of iemand zich afsluit en zich losmaakt van het gesprek. Oefen in plaats daarvan je spreekvaardigheid liever op iemand anders.
    • Gesloten lichaamstaal heeft te maken met dingen zoals achterom of naar boven kijken en om je heen, alsof je op zoek bent naar een uitgang. Gesloten of gekruiste armen zijn soms een teken van gesloten lichaamstaal, evenals het met een schouder naar je toe of van je af leunen.
    • Open lichaamstaal kenmerkt zich door naar voren te leunen, oogcontact maken en luisteren naar de andere persoon.
  7. Een groot deel van een gesprek is non-verbaal. Mensen zijn veel meer bereid om te gaan praten met gelukkig uitziende, open, vriendelijk ogende mensen. Je kunt mensen aanmoedigen om met je in gesprek te gaan en zich in je te interesseren als je een open houding aanneemt en glimlacht.
    • Je hoeft niet te kijken als een grijnzende idioot, maar gewoon alsof je blij bent waar je bent, zelfs als je je ongemakkelijk voelt. Geen gefronste wenkbrauwen en zure gezichten. Til je wenkbrauwen op en je kin omhoog. Glimlach.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Persoonlijke gesprekken voeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Goede gespreksvoerders doen dit met gemak, maar zelfs met gesloten mensen, kun je leren om deuren te openen naar andere onderwerpen en paden, op zoek naar een connectie die je iets geven kan om echt samen over te praten. Het is soort van een kunst, maar er zijn enkele trucs om jezelf dit aan te leren.
    • Vraag naar iemands belevenissen. Als iemand noemt dat hij of zij is wezen hardlopen, vraag dan hoe lang, of het leuk was, waar diegene is gaan lopen, en soortgelijke vragen.
    • Vraag iemands mening over een bepaald onderwerp. Als iemand bij Burger King heeft gewerkt gedurende zijn of haar middelbare schooltijd, vraag dan hoe het was. Pols wat ze ervan vonden.
    • Stel altijd vervolgvragen. Het is geen probleem om op iemands korte antwoord te reageren met, 'Waarom is dat?' of 'Hoe?' Glimlach om te voorkomen dat het lijkt alsof je aan het vissen bent, terwijl je eigenlijk gewoon nieuwsgierig bent.
  2. Mensen willen graag over zichzelf praten, dus wees niet bang om naar iemands mening te vragen en erachter te komen hoe iemand denkt. Hoewel sommige mensen wat terughoudender zijn en minder snel geneigd om te praten, zullen anderen ervan genieten om hun mening te delen met iemand die gewoon nieuwsgierig is.
    • Je kunt altijd even dimmen als je wilt, en zeggen, 'Sorry, ik wilde niet nieuwsgierig zijn, ik ben gewoon geïnteresseerd'.
  3. Wees niet stil terwijl je nadenkt over antwoorden op vragen die je hebt gesteld, maar begin gewoon te parafraseren wat de andere persoon heeft gezegd en laat jezelf beginnen met praten. Als je een verlegen persoon bent is het waarschijnlijk dat je dat wat je wilt zeggen overdenkt voordat je het zegt, en vaak komt dit ook wel goed, zo niet beter, hoe minder je jezelf censureert, en hoe meer je jezelf toestaat om gewoon te praten.
    • Veel mensen maken zich zorgen dat ze 'dom klinken' of dat ze niet het 'juiste' zeggen, maar dit resulteert meestal in onnatuurlijke spraakpatronen en onhandige timing in gesprekken. Als je wat spraakzamer wilt zijn, oefen dan het reageren, zelfs als je niet zeker weet wat je wilt gaan zeggen.
  4. Soms zal een onderwerp gewoon stoppen, waarna er een onhandig moment volgt. Als je niets meer weet te zeggen over een bepaald onderwerp, wees dan niet bang om verder te gaan met iets anders, zelfs als het er niet per se iets mee te maken heeft.
    • Als je samen wat drinkt en over voetbal praat, maar vervolgens is daar niet veel meer over te vertellen, gebaar dan naar het drankje en vraag iets als, 'Hoe is die? Wat zit daar ook al weer in?' Praat een tijdje over drankjes, terwijl je nadenkt over andere onderwerpen.
    • Praat over wat je maar wilt, en wat waar je veel over weet. Dingen waar je veel kennis van hebt zijn interessant voor andere mensen -- ten minste die mensen die de moeite waard zijn om mee te praten.
  5. Als je langzamerhand niets meer weet om over de praten, dan is het handig om een vrij goed inzicht te hebben in actuele gebeurtenissen, algemene onderwerpen en de krantenkoppen, zodat je over iets kunt praten waar je gesprekspartner waarschijnlijk wel van heeft gehoord, en iets gemeenschappelijks kunt vinden.
    • Je hoeft niet eens veel te weten over onderwerpen om een gesprek te beginnen. Zeg iets als, 'Hoe zit dat eigenlijk met de kabinetscrisis? Ik heb er weinig van meegekregen. Jij wel?'
    • Doe niet neerbuigend. Neem nooit aan dat de persoon met wie je praat niets over een onderwerp weet, zelfs als het onduidelijk of zeer specifiek is, want dit kan neerbuigendheid overkomen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Bijdragen aan groepsgesprekken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je niet zo spraakzaam bent als je zou willen zijn tijdens één op één gesprekken, dan kan het praten in grote groepen een nog grotere uitdaging vormen. Maar als je wilt dat je wordt gehoord, is een van de belangrijkste dingen om met volume te spreken, waardoor je gemakkelijker zal worden gehoord.
    • Veel terughoudende mensen zijn ook enigszins rustig en introvert. Grotere groepen zijn vaak gunstiger voor de extraverte en luide praters, wat betekent dat je je stem iets aan de groep zult moeten aanpassen.
    • Probeer het volgende: zet jezelf centraal in het gesprek door je stem op het niveau te brengen van de anderen, maar laat je stem weer zakken naar je natuurlijke spreekstem wanneer je de aandacht hebt van de groep, zodat je niet hoeft te doen alsof. Breng ze naar je toe, niet andersom.
  2. Soms kunnen groepsgesprekken aanvoelen als het spel Frogger: je kijkt naar een grote straat met druk verkeer, en probeert een opening te vinden die nooit komt. Maar het geheim van het spel is dat je erin moet duiken. Deze stiltes, als ze komen, zijn nooit duidelijk en altijd onverwacht, dus is het belangrijk om het risico te nemen dat je iemand onderbreekt, in plaats te wachten tot er een absolute stilte valt alvorens wat te durven zeggen.
    • Probeer met je pogingen mensen niet te onderbreken, maar gebruik interrumperende woorden voordat ze klaar zijn, zoals, 'Dus.'.. of 'Wacht eens even.'.. of zelfs 'Ik wil iets zeggen' en wachten daarna tot ze klaar zijn. Je hebt de aandacht gekregen zonder de ander volledig af te kappen.
  3. Als er iets dat je wilt zeggen, kijk dan naar de spreker, leun naar voren en gebruik open lichaamstaal die communiceert dat je bezig bent met het gesprek en iets wilt zeggen. Iemand kan zelfs de vloer voor je vrijmaken door je om je input te vragen, als je overkomt alsof je iets wilt zeggen.
    • Soms, als je het gevoel hebt alsof je overreden wordt door de gesprekstrein, is het verleidelijk om gefrustreerd te raken en los te raken van het gesprek. Maar dit zal het alleen maar moeilijker maken om te praten, en verhindert dat anderen doorhebben dat je iets wilt zeggen.
  4. In een groepssituatie wordt een gesprek al snel saai als iedereen hetzelfde zegt, dus is het goed om af en toe de advocaat van de duivel te spelen, als het gesprek daarom vraagt. Als je merkt dat je het oneens bent met de mening van de groep, probeer dit dan op een rustige toon te uiten.
    • Zorg dat je een meningsverschil inleidt met, 'Ik denk dat ik dit een beetje anders zie, maar.'.. of 'Goed punt, maar ik weet niet of ik het er mee eens ben'.
    • Je hoeft ideeën of meningen die niet je eigen zijn over te nemen, alleen maar om iets te zeggen te hebben, vooral niet als je die niet kunt onderbouwen. Als je het ergens echter niet mee eens bent, voel je dan vrij om dit te uiten. Gesprekken zijn geen sekten die een afwijkende mening afstraffen.
  5. Sommige mensen worstelen met socialiseren in grotere groepen en bloeien op in 'een op een'-omgevingen. Er is niets mis met deze mensen. Een recente persoonlijkheidsstudie heeft uitgewezen dat veel mensen in een van twee groepen vallen, op basis van het al dan niet kunnen bijdragen aan grotere groepen, of dat ze beter zijn in privégesprekken. Deze groepen zijn dyaden en triaden. [1]
    • Dyaden worstelen ermee om zich een plek te verwerven in grotere groepen. Als je met iemand wilt praten, maar dit moeilijk vindt in een groep van drie of meer personen, neem dan diegene terzijde om te praten. Praat vervolgens een-op-een met de andere mensen in de groep om in je eigen comfortzone te komen. Dit is niet onbeleefd als je de tijd neemt voor iedereen.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Praten op school

PDF download Pdf downloaden
  1. Praten in de klas is iets heel anders, en dat wat misschien onhandig of ongebruikelijk overkomt tijdens informele gesprekken, is soms perfect passend en zelfs verwacht in de klasomgeving. Het beste voorbeeld hiervan zijn groepsdiscussies, waarbij het prima is om opmerkingen die je zou willen delen met de rest van de klas vooraf te plannen en uit te schrijven.
    • In het algemeen kan het moeilijk zijn om te onthouden dat je punten aan wilt voeren terwijl je het leeswerk doet voor Engels, of vragen die je had over je wiskundehuiswerk tijdens de les, dus schrijf deze op en breng ze de volgende les naar voren. Er is niets mis met een script voor school.
  2. De beste manier om bij te dragen aan de les is door vragen te stellen. Telkens als je iets niet begrijpt, of het gevoel hebt dat een kwestie of onderwerp onduidelijk is, steek dan je vinger op en stel een vraag. Het is een vuistregel dat elke keer als een student iets niet begrijpt, er waarschijnlijk vijf meer zijn die niet het lef hebben om hun vinger op te steken. Wees de dappere.
    • Stel alleen vragen waar de rest van de groep ook wat aan heeft, of die op de groep van toepassing zijn. Het is niet gepast om je hand op te steken en te beginnen over je cijfer voor de repetitie die je net terug hebt gekregen.
  3. Als jullie een groepsdiscussie hebben en je zoekt naar iets om te zeggen, dan zijn er meestal wel goede kansen om mee te liften met opmerkingen van andere studenten, wat het effect heeft alsof je iets zegt, zelfs als dit niet echt zo is.
    • Wacht tot iemand iets zegt dat goed klinkt, en val die dan bij met, 'Ik ga akkoord' en herhaal wat de ander heeft gezegd in je eigen woorden. Gemakkelijk verdiende punten.
  4. Maak er een gewoonte van om dingen die al gezegd zijn aan te passen en te vertalen naar je eigen versie, stukken en brokken toevoegend terwijl je praat. Dit is een geweldige manier om bij te dragen aan de les zonder echt iets te zeggen dat niet al eerder is gezegd. Natuurlijk is het beter om er wat aan toe te voegen, zodat het de moeite waard is voor je leraar.
    • Als iemand zegt, 'Ik denk dat dit boek in werkelijkheid gaat over de dynamiek van de familie en de slechte dingen die ze allemaal verbergen, weet je wel,' zet dan je vertaalpet op en polijst de opmerking wat. Maak er iets van als, 'Mee eens. Ik denk dat je echt het patriarchaat aan het werk kunt zien in de vader-zoon-relatie zoals weergegeven in deze roman, met name in de ondergang van de protagonist'.
    • Bonuspunten krijg je voor het wijzen op specifieke kenmerken. Zoek een citaat of een opgave in je boek die een punt illustreert dat iemand anders heeft aangevoerd.
  5. In het algemeen hoef je niet de meest spraakzame persoon in je klas te zijn, maar net spraakzaam genoeg om je aanwezigheid bekend te maken. Meestal betekent dit dat je ten minste eenmaal per les iets zegt. Dit kan ook als effect hebben dat het de leraar ervan weerhoudt om je later te gaan ondervragen, terwijl de rest van de klas rustig is. Plan een punt, noem het en leun daarna achterover en luister.
    Advertentie

Tips

  • Doe iets dat je een goed gevoel geeft. Kleed je goed, maak je op, poets je tanden, kauw op kauwgum. Doe wat parfum op om je wat meer zelfvertrouwen te geven!
  • Oefen niet wat je van plan bent te zeggen. Schrijf geen tekst voor jezelf, en maak je geen zorgen over elk woord, want anders komt er geen.
  • Probeer gewoon jezelf te zijn en vriendelijk en vrolijk te blijven.
  • Ga mee met de stroom der dingen. Houd het natuurlijk. Praat over je omgeving of de dagelijkse onderwerpen over hedendaagse gebeurtenissen. Gebruik je vrijheid van meningsuiting.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Praat niet met mensen die echt onvriendelijk overkomen, alleen maar om aan jezelf te bewijzen dat je spraakzaam bent; ze kunnen aardig reageren, maar misschien ook niet.
  • Als je een introvert bent en ervan geniet om alleen te zijn, probeer jezelf dan niet te veel te veranderen. Doe gewoon wat bij je aard past.
  • Rustige mensen en introverten moeten niet proberen om zichzelf te veranderen op basis van deze suggesties.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.539 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie