Pdf downloaden
Pdf downloaden
Misschien ben je met Facebook begonnen om in contact te blijven met oude vrienden -- of ter herinnering aan de verjaardagen van je nieuwe vrienden. Misschien verveelde jij je gewoon. Maar nu heb je het punt bereikt waarop je geen uur meer zonder Facebook kan. Je kan letterlijk stoppen met Facebook door je Facebook-account permanent te verwijderen , maar hoe maak je een einde aan een Facebook-verslaving en leer je weer van het leven te genieten zonder Facebook? Blijf lezen om daarachter te komen.
Stappen
-
Houd je gebruik een dag (of week) lang bij. Ga na wat je nou eigenlijk op Facebook doet. Na elke sessie moet je jezelf afvragen, ‘Wat heb ik zojuist bereikt door op Facebook te zitten?’. De kans is groot dat je alleen maar inlogt om te zien of je gepoket bent, om updates te bekijken of om andere hersenloze, tijdverslindende taken uit te voeren — zelfs als je met een doel bent ingelogd, om een vriendschapsverzoek te accepteren bijvoorbeeld.
- Door je Facebook-activiteiten bij te houden, zal jij je realiseren hoeveel tijd je daadwerkelijk besteedt aan onzin.
- Noteer de tijd als je inlogt en uitlogt, of download een app waarmee je kan bijhouden hoeveel tijd je precies op een bepaalde website doorbrengt.
-
Denk eens aan dingen waaraan je die tijd beter kan besteden. Als blijkt dat je bijvoorbeeld tien uren per week op Facebook zit, dan kan je een lijstje opstellen met andere dingen die je in die tijd had kunnen bereiken. Door het opgeschreven aantal uren te zien, zal je de harde realiteit onder ogen zien, de realiteit dat jij je leven verspilt aan Facebook. Dit is een aantal dingen dat je als vervanging kan doen:
- Een deeltijdbaan vinden om geld te op te sparen (of zelfs te investeren).
- Je kind (of jongere broertje of zusje) leren een rugbybal te gooien.
- Fit worden .
- Je tijd met andere mensen doorbrengen, maar dan in het echte leven.
- Je kamer opruimen.
- Vrijwilligerswerk verrichten.
- Een boek lezen.
- Jezelf een nieuwe taal aanleren.
- Kussens maken voor een Papasan-stoel.
- Muziek luisteren en er een routine van maken. Een album per dag bijvoorbeeld.
-
Probeer je te herinneren hoe het leven vóór Facebook was. Als je pas een jaar of twee geleden met Facebook begonnen bent, of als je heel de middelbare school en hogere school hebt afgerond voordat Facebook überhaupt bestond, dan moet je eens goed denken aan de dingen die je deed voordat je Facebook had. Misschien zat je toen veel minder achter de computer en op je telefoon en was je veel meer buiten, bezig met andere dingen. Stel een lijstje op met alle positieve dingen aan jouw leven zonder Facebook om jezelf te motiveren. Zo zou jouw leven zonder Facebook er wellicht uit kunnen zien:
- Misschien besteed je minder tijd aan het stalken van je ex, het druk maken over hoe je foto’s eruitzien of het vergelijken van jezelf met al je ‘vrienden’ die je al vijf jaar niet hebt gezien.
- Misschien besteed je meer tijd aan voetballen of tennissen met je vrienden.
- Misschien besteed je meer tijd aan het voeren van daadwerkelijke gesprekken met anderen, in plaats van gesprekken via een online chat.
- Alle positieve dingen in je leven opschrijven van de tijd dat je nog geen Facebook gebruikte, zal jou doen inzien dat je Facebook echt niet nodig hebt om gelukkig te zijn. Sterker nog, als je echt verslaafd bent, dan is de kans groot dat het zelfs voor depressie zorgt.
-
Denk eens na over hoe je de voordelen uit Facebook kan halen, zonder het te gebruiken. Schrijf alles op dat Facebook voor je heeft betekent en alles dat je het meest zal missen als je jouw account verwijdert. Denk vervolgens na over een manier om nog steeds van deze voordelen te profiteren, zonder dat je een enorme drang hebt om van Facebook gebruik te maken. Dit is een aantal manieren om dat te doen:
- Sommige mensen zeggen dat de enige reden dat ze Facebook gebruiken, is om aan verjaardagen van vrienden herinnerd te worden. Als dat ook één van jouw redenen is, zet alle verjaardagen van je échte vrienden dan op een kalender, zodat je die niet zal vergeten. Of schrijf ze gewoon op een vel papier op dat je boven je bureau kan hangen. Ook kan je zelf een speciale kalender voor verjaardagen maken, die gesorteerd is op maanden.
- Sommige mensen gebruiken Facebook omdat ze het leuk vinden om foto’s te delen. In plaats van Facebook, kan je Instagram gebruiken om je foto’s te delen met jouw vrienden en familie met wie je die echt graag wil delen.
- Sommige mensen gebruiken Facebook omdat ze op de hoogte willen blijven van de activiteiten van hun vrienden. In plaats van Facebook te gebruiken om te zien wat je vijf beste vrienden doen die helaas ver bij je vandaan wonen, kan je er een gewoonte van maken om hun wekelijks of maandelijks te bellen of WhatsAppen om te horen wat voor leuks ze allemaal hebben gedaan.
- Sommige mensen gebruiken Facebook omdat ze het gevoel hebben sociaal te kunnen zijn als ze zich alleen voelen op het werk of thuis op de momenten dat ze het te druk hebben om met vrienden af te spreken. In plaats van online met anderen te communiceren, kan je met een collega gaan lunchen, of kan je wat harder werken zodat je eerder naar huis kan om wat met vrienden te gaan doen.
- Sommige mensen vinden Facebook leuk, omdat ze graag zien wat voor ditjes en datjes hun vrienden leuk vinden en waarop ze reageren. Probeer eens een populaire nieuwsbron te volgen in plaats van Facebook, zodat je kennis opdoet en op de hoogte blijft van de wereld om je heen. Een aantal van de websites die je via Facebook veel tegenkomt, zijn The Huffington Post, Buzzfeed, het AD en College Humor. Kies een nieuwe -- en informatievere -- website uit om van te lezen, in plaats van Facebook.
Advertentie
-
Zet alle meldingen van Facebook uit die je via je telefoon of mail ontvangt. Een van de redenen dat je steeds op Facebook zit, is omdat je via meldingen op de hoogte wordt gehouden van de activiteiten van vrienden, zoals wanneer iemand een foto van jou heeft gedeeld of als er iemand jarig is die jij nauwelijks kent. Deze meldingen zorgen ervoor dat jij telkens weer op Facebook terechtkomt, waardoor je moeilijk kan voorkomen dat jij je tijd verspilt aan het bekijken van willekeurige foto’s.
- Je meldingen uitzetten is de eerste stap die gezet moet worden als je Facebook minder aantrekkelijk wil maken.
- Om dit te doen, klik je op ‘Accountinstellingen’ en vervolgens op ‘Meldingen’. Vervolgens ga je naar ‘E-mailadres’ en selecteer je ‘Alleen meldingen over je account, beveiliging en privacy’.
-
Sla je belangrijke contacten op. Voordat je Facebook verwijdert, moet je alle contactinformatie bewaren van de mensen met wie je echt graag in contact wil blijven, mocht je die informatie nog niet hebben. Sla het op naar je e-mailaccount zodat je in contact kan blijven met degenen om wie je echt geeft. Als je alleen maar via Facebook-berichten contact met iemand had, dan was dat waarschijnlijk toch geen echte vriend.
-
Probeer voor een korte tijd te stoppen. Net als bij roken zal plotseling stoppen de moeilijkste benadering zijn. Probeer in plaats daarvan een dag of twee niet op Facebook te gaan en breid dit uit tot een hele week. In de tijd dat je gestopt bent, stel je een lijst op met alle dingen die je hebt bereikt omdat je geen tijd aan Facebook hebt verspild. Stel meer doelen voor je volgende week zonder Facebook en probeer die doelen ook echt te bereiken.
- Zodra het je is gelukt om twee of drie weken door te komen zonder Facebook, moet je die tijd uitbreiden naar een maand. Daarna is het waarschijnlijk tijd om voorgoed te stoppen.
- Als je op Facebook blijft omdat je bang bent dat je belangrijke updates van vrienden zal missen of dat je niet zal worden uitgenodigd voor feestjes, dan kan je een goede vriend met wie je veel omgaat vragen om jou op de hoogte houden van alles dat zich op Facebook afspeelt.
- Wat je ook kan doen, is je vrienden te vragen om helemaal te stoppen met praten over alles dat zich op Facebook afspeelt. Herinner jezelf eraan dat je het in het echte leven -- en dus niet via Facebook -- van ze zal horen als jouw échte vrienden je iets belangrijks te vertellen hebben.
-
Kondig aan dat je voorgoed gaat stoppen. Maak een post aan waarin je al je vrienden vertelt dat je met Facebook gaat stoppen. Zij zullen nu weten dat jij niet langer via Facebook te bereiken zal zijn, wat ervoor zal zorgen dat jij beter in staat bent je aan je belofte te houden. Zodra je bekendmaakt dat je echt met Facebook gaat stoppen, zal de kans groter zijn dat jij je aan je belofte houdt.
- Als je echt serieus bent, zeg dan tegen je vrienden dat ze je niet moeten plagen met het feit dat je geen Facebook gebruikt en dat ze je niet moeten proberen over te halen om toch weer op Facebook te gaan.
-
Verlaat Facebook. Zodra je hebt aangekondigd dat je met Facebook stopt, is het tijd om de nodige maatregelen te nemen om het ook daadwerkelijk te verlaten en om alles netjes achter te laten. Dit zijn wat dingen die je kan doen:
- Hierbij heb je twee opties: je kan of je account deactiveren, zodat je op adem kan komen zonder informatie te verliezen, of je Facebook-account definitief verwijderen , het échte werk dus.
- Als je een groep bent begonnen, geef de admin-rechten dan aan iemand die jij vertrouwt.
- Stuur een e-mail naar je Facebook-contacten waarin je jouw besluit uitlegt. Laat je contactinformatie achter zodat zij jou weten te bereiken zonder Facebook.
- Als je van plan bent je account voorgoed te verwijderen, verwijder dan alles van je profiel. Vergeet niet om je foto’s te verwijderen!
-
Blokkeer Facebook van je computer (optioneel). Dit kan je doen als je echt wanhopig bent en bang bent dat je niet in staat zal zijn de drang om tóch op Facebook te gaan, te weerstaan -- zelfs nadat je je account hebt verwijderd. Zoek eens uit hoe je websites op jouw internetbrowser blokkeert.
- Je kan gratis programma’s voor ‘zelfbeheersing’ gebruiken, beschikbaar voor online download, zodat je de toegang tot populaire sociale mediawebsites kan blokkeren.
- Programma’s voor ouderlijk toezicht kunnen ook helpen; verschillende van zulke programma’s zijn beschikbaar en maken het mogelijk beperkingen in te stellen met betrekking tot toegang tot Facebook (of andere sites). Je bepaalt zelf wie welke sites kan bezoeken en voor hoeveel tijd.
-
Zoek naar alternatieven voor Facebook. Veel mensen raken verslaafd aan Facebook omdat ze erop gaan als er niets anders te doen is, tussen verschillende lessen door of tijdens de pauze bijvoorbeeld; vervolgens gaan ze ook op Facebook op momenten dat ze wél iets te doen hebben, studeren of werken bijvoorbeeld. Ga op zoek naar dingen die je kan doen op die momentjes dat je je verveelt zodat je voorkomt dat je weer op Facebook gaat. Dit is een aantal goede manieren om je tijd op andere manieren te besteden in plaats van aan het aan Facebook te besteden:
- Blijf zo veel mogelijk bij je computer en telefoon vandaan. Voor velen van ons is het een gewoonte om even achter de computer of op je telefoon te zitten. Ga op zoek naar andere dingen om te doen, zodat je van je computer en telefoon en dus ook van Facebook afblijft. Mediteren of vingerbreien bijvoorbeeld.
- Leer indrukwekkende trucs met een Tech Deck te doen.
- Stel het lezen van één boek per week als een doel.
- Bel met je vrienden of spreek met ze af om iets leuks te doen. Het maakt niet uit wat je doet of waar je het doet. Als je het regelmatig en voor een korte tijd kan doen, dan is het altijd goed.
Advertentie
Tips
- Stop met het gebruik van de Facebook app op je telefoon. Verwijder de app!
- Als je op zoek bent naar een manier om jouw aantal bezoekjes aan Facebook actief te verminderen, kan je je wachtwoord veranderen naar een heel groot getal. Schrijf dit nieuwe wachtwoord op een papier op en leg het neer op een lastig te bereiken plek. Op die manier moet je een hoop moeite doen om in te loggen. Zo zal je minder geneigd zijn telkens op Facebook te gaan. Als je je wachtwoord begint te onthouden, verzin dan gewoon weer een nieuwe.
- Denk aan je gezondheid. Computers zijn handig (rondsurfen op doelloze websites is natuurlijk erg handig!), maar urenlang zittend naar je scherm staren en één of twee vingers gebruiken om te klikken, is verre van gezond. Sterker nog, het kan daadwerkelijk schadelijk voor je zijn.
- Nu je ontdekt hebt hoe verslaafd je aan Facebook bent, is het waarschijnlijk beter om andere sociale media zoals MySpace te vermijden.
- Als je het niet kan weerstaan om je gedeactiveerde account opnieuw te activeren, probeer dit dan voordat je het deactiveert: open een notitieblok op je computer en typ een willekeurige tekst in (fnenfksjnjrn, bijvoorbeeld). Login op Facebook en verander je wachtwoord. Kopieer de tekst uit het notitieblok en plak het in het vakje van je nieuwe wachtwoord. Vervolgens verander je je wachtwoord, deactiveer je jouw account en verwijder je de notitie.
- Blijf niet aan je computer en telefoon plakken. Laat het rusten!
- Houd een lijstje bij met je Facebook-rooster (als je er één voor jezelf hebt gemaakt) en zet hier ook je niet-Facebook-gerelateerde doelen op. Houd dit lijstje altijd bij je.
- Om op de hoogte te blijven van de statussen van je Facebook-vrienden, abonneer jij je op de statusupdates RSS feed in je e-mailprogramma of een andere RSS reader die je al gebruikt. Je kan deze feed bijvoorbeeld krijgen in Outlook, waar je via je e-mail kan lezen wat je vrienden aan het doen zijn. Dit sluit één van de voornaamste redenen uit waarom mensen regelmatig op Facebook zitten.
- Net zoals bij iedere taak die discipline vereist, zal het altijd helpen om het samen met een vriend te doen. Je kan je door een vriend of familielid laten helpen in wie je alle vertrouwen hebt.
Advertentie
Waarschuwingen
- Misschien zal je gaan denken dat je vrienden je hiervoor zullen gaan haten (ook al verbeter je je eigen leven op deze manier enorm).
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 10.903 keer bekeken.
Advertentie