PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Kraken met je knokkels is een gewoonte die iedereen kan ontwikkelen. Ook al vind je het gevoel prettig, het kan de mensen om je heen helemaal gek maken en na verloop van tijd ook zorgen voor ongewenste klachten . Hoewel het kraken met je knokkels geen artritis veroorzaakt (zoals wel wordt beweerd) heeft onderzoek aangetoond dat het kan leiden tot andere problemen, zoals het opzwellen van gewrichten en krachtverlies in je handen, of dat het een teken kan zijn van een ernstiger zenuwaandoening, afhankelijk van de aard en duur van de gewoonte. Hoewel het uiteindelijke oordeel met betrekking tot het wel of niet schadelijk zijn van het kraken van je knokkels nog niet is gegeven, willen veel mensen ermee stoppen omdat hun vrienden of familieleden het ergerlijk vinden, of ze willen gewoon af van iets dat een blijvende gewoonte kan worden.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Begrijpen wat kraken met je knokkels is

PDF download Pdf downloaden
  1. Wanneer je met je knokkels kraakt beweeg je bepaalde gewrichten in je lichaam zodanig dat er gas ontsnapt (voor zover bekend, voornamelijk stikstof) uit gewrichtsvloeistof. Gewrichtsvloeistof komt voor binnen de synoviale gewrichten, met als functie het verminderen van wrijving tussen het kraakbeen. Wanneer een knokkel gekraakt wordt, worden de gassen die zijn opgelost in de gewrichtsvloeistof samengeperst en vormen ze een luchtbel. De luchtbel barst daarna uit elkaar waardoor het bekende poppende geluid ontstaat.
    • Het kan tot een minuut of 30 duren voor dit gas weer is opgelost in het gewrichtsvloeistof – dat is de reden waarom je meestal een tijdje zal moeten wachten voor je je knokkels weer kunt laten kraken.
    • Het kraken van je knokkels stimuleert de zenuwuiteinden en strekt het gewricht, de reden waarom dit zo prettig aanvoelt. [1]
  2. Hoewel diverse studies hebben laten zien dat het kraken van je knokkels niet leidt tot artritis en ook al zullen veel mensen na een leven lang gewoontegetrouw kraken geen gevolgen hiervan ondervinden, zijn er ook studies die suggereren dat mensen die voor een langere tijd achter elkaar hun knokkels kraken, het risico lopen om de volgende symptomen te ontwikkelen:
    • Schade aan het zachte weefsel van de gewrichtskapsels.
    • Schade aan de gewrichtsbanden van de hand, het zachte weefsel waarmee onze botten aan elkaar zitten.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Afkicken

PDF download Pdf downloaden
  1. Ongeacht hoe vaak je met je knokkels kraakt, als je ermee wilt stoppen zijn de technieken die horen bij gedragstherapie een manier om dit aan te pakken.
    • Met andere woorden: het kraken van je knokkels is een vorm van gedrag, dus is het mogelijk om gedragstechnieken te gebruiken om je gedrag te veranderen. Eenvoudig gesteld zijn er twee basisvormen van gedragstherapie: positief en negatief.
    • Positieve gedragstherapie behelst technieken zoals beloningssystemen: Stel jezelf doelen en geef jezelf (of je geliefde) een beloning voor het behalen van die doelen.
    • Negatieve technieken bestaan uit kleine straffen of andere herinneringen om iemand opmerkzaam te maken op een slechte gewoonte, zodat hij/zij ermee kan stoppen. Er zijn veel verschillende soorten van deze technieken, evenveel als er mensen zijn die er advies in geven.
  2. Geef je handen iets te doen, anders dan het kraken met de knokkels. Leer om met een potlood of munt te draaien, bijvoorbeeld.
    • Aspirant goochelaars oefenen het verplaatsen van een munt door, over en rond de vingers van een hand, zonder iets anders aan te raken. Een pen of potlood werkt ook.
    • Deze oefening is heel goed voor elke leeftijd. Het ontwikkelen van kracht in je vingers, coördinatie en vingervlugheid kan heel leuk zijn om te leren als nieuwe vaardigheid, in plaats van jezelf schade te berokkenen.
  3. Het soort hobby waarbij je handen (en je geest) bezig gehouden worden, is misschien een uitstekend idee, zoals tekenen, of handvaardigheid.
  4. De bekendste gedragsmethode is het omwikkelen van een rubberen band rond je pols.
    • Wanneer je merkt dat je weer wilt gaan kraken met je knokkels, trek dan aan de rubberen band en laat het los, zodat het met kracht tegen je pols klapt.
    • De korte steek die je daardoor voelt kan je helpen om de gewoonte te doorbreken, omdat je uiteindelijk het kraken van de knokkels gaat associëren met pijn.
  5. Als de methode met de rubberen band je niet echt aantrekt, zijn er verscheidene andere dingen die je kunt doen om af te komen van je kraakgewoonte:
    • Draag altijd een kleine tube met handcrème mee in je zak of tas. Wanneer je de behoefte voelt opkomen om je knokkels te kraken, pak dan de crème en wrijf er je handen mee in. Hierdoor heb je wat te doen met je handen, terwijl ze tegelijkertijd zacht blijven en vochtig gehouden worden!
    • Vraag een vriend om verband aan te brengen rond je ‘kraakknokkels ‘ of je vingertoppen vast te tapen aan je handpalm, om een vuist te maken.
    • Doe sokken over je handen terwijl je naar televisie lijkt, of iets anders doet waarbij je je handen niet hoeft te gebruiken.
    • Draag altijd een pen/potlood bij je om te voorkomen dat je gaat kraken of ‘trommelen’ met je vingers.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Onderliggende problemen aanpakken

PDF download Pdf downloaden
  1. Omdat het kraken van je knokkels vaak een nerveuze gewoonte is, doen we dit vaak automatisch. Meestal zijn mensen zich er zelfs niet van bewust dat ze hun knokkels aan het kraken zijn, tot iemand hen er opmerkzaam op maakt.
    • Maar, als je wilt stoppen met deze gewoonte, dan is het belangrijk dat je je er bewuster van wordt.
    • Het kan helpen om een vriend of familielid in te schakelen om je op een vriendelijke manier eraan te herinneren dat je aan het kraken bent. Het kraken van knokkels valt de omstanders meestal veel meer op dan degene die het doet.
  2. Het kraken van je knokkels kan worden beschouwd als een nerveuze gewoonte. Omdat een nerveuze gewoonte een reactie is op stress of angstige gevoelens, is het bepalen van de bron van de stress de eerste stap in het aanpakken van de gewoonte.
    • Stress kan specifiek zijn, zoals het je zorgen maken over een aankomende test of iets meer algemeens, zoals je relatie met ouders en leeftijdgenoten, sociale acceptatie of een van de vele andere factoren.
    • Probeer de hele tijd een klein notitieboekje bij je te houden, en maak elke keer als je met je knokkels kraakt een aantekening. Dit zal je helpen bij het opmerken van patronen wat betreft het dwangmatige gedrag en kan je helpen te ontdekken wat je ertoe aanzet.
  3. Als je zelf een knokkelkraker bent of voor iemand zorgt die dit doet, wees je er dan van bewust dat het klagen of zeuren over de gewoonte het eerder erger zal maken dan ervoor zorgen dat het verdwijnt.
    • Zeuren leidt alleen maar tot meer stress, wat de nerveuze reactie op die stress weer erger maakt.
    • Dat is de reden waarom een vriendelijke herinnering veel nuttiger en effectiever is dan constant zeuren.
  4. Hoewel zeuren of toenemende stress zeer waarschijnlijk niet zal helpen, zijn er veel manieren waarop vrienden en familie kan helpen deze gewoonte tegen te gaan. Een eenvoudige aanraking van de arm wanneer iemand een onbewuste gewoonte opmerkt kan veel behulpzamer zijn bij het begrijpen en aanpakken van het probleem.
  5. Meestal is het kraken van de knokkels onschadelijk en zal het waarschijnlijk na verloop van tijd wel weggaan. Als het kraken niet samenvalt met andere gedragsveranderingen, dan is geduld waarschijnlijk het beste tegengif.
  6. Aanhoudende abnormale of andersoortige gewoonten die een negatief effect hebben op de normale gang van zaken in het leven zijn altijd een probleem, of ‘kwestie’, en horen te worden aangepakt.
    • Waarlijk excessief kraken met de knokkels, zeker als dit gepaard gaat met het kraken van andere gewrichten in het lichaam, kan een aanwijzing zijn van een meer serieuze angststoornis.
    • Als je denkt dat het kraken van je knokkels een symptoom kan zijn van een meer serieuze stoornis, raadpleeg dan een therapeut.
    Advertentie

Tips

  • Er zijn grote verschillen tussen mensen onderling als het gaat om het kunnen kraken van gewrichten. Sommige mensen kunnen dit helemaal niet, terwijl dit bij anderen door de grotere ruimte tussen de gewrichten gemakkelijker is. Sommige individuen kunnen veel van de gewrichten in hun lichaam laten ‘kraken’. Dit kan leiden tot zeer onprettige bewegingen. Het draaien van het hoofd, intrekken van de vingers, etc. Zorg ervoor dat je deze stappen volgt om die nare gewoonte een halt toe te roepen.
  • Raadpleeg een chiropractor, dit kan ook helpen.
  • Verwacht geen onmiddellijk resultaat. Het kan lang duren om gedrag te veranderen. Zorg ervoor dat je het langzaam afbouwt.
  • Het kraken van je knokkels kan je handen een losser gevoel geven.
  • Wees geduldig want het kan een tijd duren voor je deze gewoonte hebt doorbroken.
  • Houd vol. Terwijl je probeert te stoppen kan het zijn dat het af en toe niet lukt. Wees niet te hard voor jezelf als dit gebeurt. Het is normaal dat je hobbels in de weg tegenkomt. Belangrijker is het om de draad weer op te pakken en verder te gaan. Alleen maar omdat je een hobbel bent tegengekomen betekent nog niet dat je een lekke band hebt, ook al heb je de hobbel flink geraakt.
  • Als het helpt, koop dan een stressbal of iets dergelijks waar je in kunt knijpen, wanneer je de behoefte voelt opkomen om je knokkels te laten kraken. Dit kan je dezelfde bevrediging schenken, zonder je knokkels daadwerkelijk te kraken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Het moet opgemerkt worden dat de studie over het probleem met het kraken van de knokkels bekritiseerd is , omdat er geen rekening gehouden is met mogelijke andere verklaringen voor het optreden van deze problemen. Bijvoorbeeld: sommige mensen kunnen hun knokkels niet laten kraken. De factoren waardoor mensen dit wel kunnen doen, waaronder mogelijk loszittende gewrichtsbanden, kunnen misschien bijdragen aan het verminderd functioneren van de handen en/of zwellingen, in tegenstelling tot het laten kraken zelf.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 17.977 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie