Als het gedrag van je kat de laatste tijd anders lijkt dan normaal, dan kan het zijn dat ze zich gestrest voelt. Wat wij als mensen en zij als katten als stressvol ervaren kan nogal verschillen. Ook is er niet veel voor nodig om je poesjes van streek te maken. Aanpassingen aan haar routine, een zwerfkat in de tuin, een nieuw merk kattenbakvulling, een baasje dat op vakantie gaat, of een bezoek aan de dierenarts—ze kunnen je kat allemaal van streek maken. Stress is niet alleen vervelend voor haar (en jou), maar ook kan gezondheidsproblemen met zich mee brengen, zoals een verlaagde immuniteit, verhoogd risico op ontsteking, en overmatig likken. Het is daarom belangrijk om de stress bij je katten zo goed mogelijk te verlichten. [1] X Bron <i>Cat Behaviour Explained.</i> Peter Neville. Publisher: Parragon.
Stappen
-
Let op veranderingen in het urineren. Ongemak bij het urineren is een veelvoorkomend gevolg van stress bij katten. De stresshormonen zorgen ervoor dat de blaaswand ontstoken kan raken—dit brengt lichamelijke symptomen met zich mee. Houd in de gaten hoe vaak je kat haar bak bezoekt. Symptomen van dit problemen zijn, onder meer: vaker urineren, ongemak bij het urineren, en mogelijk bloed in de urine.
- Negeer deze symptomen nooit: laat je kat altijd controleren door een dierenarts. [2] X Bron <i>Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians.</i> Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition. Dit komt omdat blaasontsteking een blokkade tot gevolg kan hebben. Dit is een ernstig, en mogelijk levensbedreigend probleem als je het onbehandeld laat.
-
Kijk of je kat zich overmatig wast. Gestresste katten hebben de neiging om zich overmatig schoon te maken. Ze kunnen zich zelfs zo vaak schoonlikken dat er kale plekken in de huid komen. Favoriete plekken die overmatig gewassen worden zijn de buik, de binnenkant van de bovenbenen, en de voorpoten. Het likken maakt natuurlijke stofjes aan die een morfine-achtige werking hebben—hierdoor gaat de kat zich meer op haar gemak, en zekerder voelen.
- Nogmaals, neem je kat mee naar de dierenarts voordat je concludeert dat het een stressgerelateerde kwestie is (allergieën en parasieten kunnen ook leiden tot overmatig wassen). [3] X Bron <i>Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians.</i> Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
-
Kijk of er sprake is van diarree. Sommige katten raken zo van streek dat hun maag dat ook doet—hierdoor ontwikkelen ze diarree. Ongeacht wat hier de oorzaak van is (stess, of een infectie), neem je kat mee naar de dierenarts. Het kan zijn dat er medicatie nodig is om de maag van de kat weer op orde te brengen. [4] X Bron <i>Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians.</i> Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
-
Kijk of je kat buiten haar kattenbak urineert of ontlast. De kat kan dit doen om twee redenen doen: 1) ze voelt zich te gestrest om de kattenbak op te zoeken, of 2) ze wil haar geur door het huis verspreiden, waardoor ze zich zekerder gaat voelen.
- Er kunnen echter ook andere problemen aan ten grondslag liggen, zoals artritis, blaasontsteking, of een maag die van streek is. Laat de gezondheid van je kat dus altijd controleren door de dierenarts. [5] X Bron <i>Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians.</i> Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
-
Kijk of je kat excessief miauwt of praat. Sommige katten worden erg aanhankelijk naar hun baasje, en proberen aandacht te trekken door te praten. [6] X Bron <i>Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians.</i> Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
-
Weet dat ook rusteloosheid op stress kan duiden. Een gestreste kat kan moeite hebben haar plekje te vinden, en kan ongedurig ijsberen, om haar territorium te patrouilleren—het kan zijn dat ze een mogelijke dreiging opgemerkt heeft. [7] X Bron <i>Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians.</i> Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
-
Kijk of en wanneer je kat zich van gezelschap terugtrekt. Een gestreste kat kan zich onder het bed, of in een donker hoekje gaan verstoppen. Ze is zich dan letterlijk aan het verstoppen, in de hoop de aandacht te mijden van iets dat haar stress bezorgt. [8] X Bron <i>Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians.</i> Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
-
Houd wijzigingen in haar eetpatroon bij. Sommige gestreste katten verliezen hun eetlust; anderen gaan vreemde dingen eten, zoals handdoeken en sokken. [9] X Bron <i>Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians.</i> Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
-
Stel de oorzaak van de stress vast. Probeer vast te stellen wanneer de symptomen begonnen, en wat de oorzaak daarvan zou kunnen zijn. Dit kan je helpen om actie te ondernemen om de bron van stress te verminderen—of die nu lichamelijk of geestelijk van aard is, of door de omgeving veroorzaakt wordt. Je dierenarts zal waarschijnlijk ook willen weten wanneer je de symptomen voor het eerst opgemerkt hebt.Advertentie
-
Neem je kat mee naar de dierenarts om te zien of er gezondheidsproblemen zijn. Veel symptomen van stress kunnen ook symptomen van lichamelijke ziekte zijn. Je moet weten of je te maken hebt met een zieke kat, of met een gestreste kat (soms kan die eerste het tweede veroorzaken). [10] X Bron <i>Cat Behaviour Explained.</i> Peter Neville. Publisher: Parragon.
-
Trim nagels die pijnlijk lang geworden zijn. Soms is de oorzaak van de fysieke stress makkelijk op te lossen. Het kan zijn dat de nagels te lang geworden zijn, en haar in de voetkussentjes steken. [11] X Bron <i>Cat Behaviour Explained.</i> Peter Neville. Publisher: Parragon.
-
Een vlooienplaag uitroeien. Vlooien bijten in de huid, en irriteren je kat. [12] X Bron <i>Cat Behaviour Explained.</i> Peter Neville. Publisher: Parragon. Als de vlooien ingeslikt worden kan het zelfs tot een lintworminfectie leiden. Als je kat zich regelmatig en aanhoudend krabt, kijk dan of je vlooien kunt vinden. Koop een fijn kammetje, en haal deze door de vacht op haar nek en bij de staart: als je kleine, bruine dingetjes ziet die zo groot zijn als een speldenkop, dan heeft je kat vlooien. Let ook op witte of zwarte vlekjes tussen de tanden van de kam: dit zijn vlooieneitjes, en opgedroogd bloed dat door de vloeien afgescheiden is. Als je vlooien vindt, dan dien je de vlooien uit de vacht van je kat te halen. Ook zul je je huis moeten ontvlooien .
- Om vlooien bij je kat uit te roeien dien je je dierenarts te raadplegen. Hij/zij kan je een behandeling aanraden die geschikt is voor je kat.
- Ook thuis moet je maatregelen nemen, waaronder: stofzuig de favoriete plekjes van je kat grondig (vloerkleden, banken, kussen, etc); was het beddengoed van je katten wekelijks; en gebruik een antivlooienspray of -poeder dat veilig is (houd je zorgvuldig aan de instructies op de verpakking, en zorg ervoor dat je kat niet in de buurt is als dat aangegeven wordt). [13] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
Advertentie
-
Zet harde muziek af. Katten hebben gevoelige oren. Ze kunnen er dus hinder van ondervinden als er harde geluiden in huis afgespeeld worden—harde muziek, harde geluiden uit de televisie en andere geluidsbronnen.
- Stel een kat die van harde geluiden buitenshuis bang wordt op haar gemak. Denk hierbij aan vuurwerk of onweer. Neem haar mee naar een kamer, sluit de gordijnen, en zet de tv of radio zachtjes aan. Zorg ervoor dat je kat zich ergens kan verschuilen tot de lijdensweg over is. [14] X Bron <i>Cat Behaviour Explained.</i> Peter Neville. Publisher: Parragon.
-
Weet wanneer je je kat gerust moet stellen. Sommige katten die erg aan hun baasje gehecht zijn kunnen baat hebben bij gezelschap en geruststelling (zoals een kat die tussen de lakens kruipt bij onweer; ze vinden namelijk geruststelling in de geur van hun baasje aan die lakens). Een doodsbange kat zal echter te getraumatiseerd zijn om de geruststelling te accepteren, en zal de menselijke tussenkomst als extra bedreiging beschouwen.
- Als vuistregel dien je een kat met rust te laten als ze terugdeinst, gromt, blaast, of met haar staart zwiept. Ga liever op zoek naar een manier waarop je haar schuilplekje veiliger kunt maken. Zo kun je een handdoek over een doos draperen, zodat ze niet bekeken kan worden. [15] X Bron <i>Cat Behaviour Explained.</i> Peter Neville. Publisher: Parragon.
-
Geef je kat voldoende veilige plekjes in huis. Een gebrek aan veilige plekjes kan een kat ook stress bezorgen. Als ze zich onbeschut voelt omdat er geen plekjes zijn waar ze 'de kat uit de boom kan kijken', en geen donkere plekjes waar ze zich kan verschuilen, dan kan dat stress met zich meebrengen. Om dit te voorkomen hoef je niet meer te doen dan een kartonnen doos in een stil hoekje zetten, of installeer een hoge krabpaal. [16] X Bron <i>Cat Behaviour Explained.</i> Peter Neville. Publisher: Parragon.
-
Probeer een vredige, stabiele sfeer in huis te behouden. Katten zijn erg gevoelig voor veranderingen in hun omgeving. Hoewel sommige situaties moeilijk te voorkomen zijn (zoals een verhuizing), dien je te proberen een zo vredig mogelijke sfeer te creëren. Ruziën en schreeuwen zorgt er niet alleen voor dat jij stress krijgt, maar je kat heeft er ook last van.
- Als je thuis een overgangsperiode doormaakt, zorg er dan voor dat je het je kat zo goed mogelijk op haar gemak voelt. Zorg ervoor dat de overgang zo soepeltjes mogelijk verloopt. Zorg er altijd voor dat ze een veilig plekje heeft waar ze zich kan verstoppen. [17] X Bron <i>Cat Behaviour Explained.</i> Peter Neville. Publisher: Parragon.
-
Schreeuw niet naar je kat. Katten kunnen de link niet leggen tussen schreeuwen, of ergens op slaan, en iets dat de kat verkeerd doet. Je kat op deze manier proberen te straffen zal de kat dus alleen maar angstig maken.
- Probeer dus liever om van positieve bekrachtiging gebruik te maken, door het goede gedrag van je kat aan te moedigen. Elke keer dat ze iets 'goed' doet, zoals gebruik maken van haar krabpaal, geef je haar snoepjes, en prijs je haar verbaal. Zorg ervoor dat de beloning direct volgt op het goede gedrag: katten hebben een korte aandachtsboog, dus als de beloning slechts een paar seconden te laat komt weet ze al niet meer waar het voor is. [18] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
Advertentie
-
Geef je kat voldoende 'uitdagend spel'. Geef je kat zoveel mogelijk gelegenheden om energie te verbranden. Doe dit met katachtige dingen, zoals jagen of spelen. Dit is vooral belangrijk voor binnenkatten, die vaak de mentale prikkeling ontberen die buiten sluipen vereist. Ervoor zorgen dat de kat ten minste redelijk vermoeid is zorgt ervoor dat haar negatieve energie geuit kan worden. Ook kan ze door middel van lichamelijke activiteit haar stresshormonen opmaken—en zal ze zichzelf niet overmatig gaan wassen. [19] X Bron <i>Cat Behaviour Explained.</i> Peter Neville. Publisher: Parragon.
- Verstop snoepjes en traktaties in huis, en laat haar erop jagen.
- Ga ten minste drie keer tien minuutjes een-op-een spelen met de kat. Houd haar iets aanlokkelijks voor de neus, zodat ze dat kan achternazitten. Of gooi wat speeltjes door de kamer. Katten houden ervan om te jagen en hun klauwen te gebruiken.
- Als je meer dan een kat hebt, zorg er dan voor dat je ook met elke kat afzonderlijk blijft spelen.
- Zorg dat de kat voldoende speeltjes heeft. Koop een keur aan verschillende speeltjes, maar geef ze niet allemaal tegelijk aan de kat. Wissel de speeltjes elke paar dagen af.
-
Geef je kat andere opties voor vermaak. Overweeg om buiten een vogelhuisje op te hangen, of schaf een aquarium. Zo kan je kat kijken naar hoe de vissen zwemmen, en de vogels vliegen.
-
Beperk de concurrentie in huishoudens met meerdere katten. Als je meer dan één kat hebt, dan kan het zijn dat ze gaan rivaliseren om eten, water, toiletruimte, en aandacht. Deze druk kan ervoor zorgen dat sommige katten zich gepest voelen. Om dit minder stressvol te maken dien je ervoor te zorgen dat aan de behoefte van elke kat voldaan wordt. [20] X Bron <i>Cat Behaviour Explained.</i> Peter Neville. Publisher: Parragon.
- Ook zou elke kat haar eigen kattenbak moeten hebben. Schaf ook een reservebak aan, om de concurrentie om de sanitaire voorzieningen te verlagen. [21] X Bron <i>Cat Behaviour Explained.</i> Peter Neville. Publisher: Parragon. Zorg ervoor dat de kattenbakken schoon blijven. Haal de vaste ontlasting er elke dag uit, en maak de bakken regelmatig schoon met een milde zeep, of een bleekoplossing met water (1 eenheid bleek op 30 eenheden water).
- Zet meerdere voederbakken in het huis neer, zodat geen enkele kat het monopolie over al het voedsel kan verkrijgen. [22] X Bron <i>Cat Behaviour Explained.</i> Peter Neville. Publisher: Parragon.
-
Ontmoedig zwervende gasten. Een zwerfkat in de tuin, of zelfs in huis (ze kunnen door het kattenluikje naar binnen komen!), kan ervoor zorgen dat jouw kat zich psychologisch bedreigd voelt.
- Ontmoedig bezoekjes van zwerfkatten door al het eten uit de weg te ruimen.
- Als jouw kat naar buiten gaat, overweeg dan om een kattenluikje te installeren dat met een chip geactiveerd wordt. Zo kunnen zwerf- en buurtkatten er niet doorheen.
- Als de gestreste kat zwerfkatten in de tuin kan zien, dan kan het helpen om het onderste gedeelte van een raam te bedekken (dit is voor katten hetzelfde als je kop in het stand zeken, en het werkt). [23] X Bron <i>Cat Behaviour Explained.</i> Peter Neville. Publisher: Parragon.
Advertentie
-
Overweeg om katachtige feromonen te gebruiken om je kat gelukkig te maken. Een kat die de borst geeft (een poes dus) geeft feromonen af (chemische signaalmoleculen) waardoor katjes zich veilig en tevreden gaan voelen. In de betere dierenwinkels kun je een synthetische variant van deze feromonen aanschaffen. Feliway is bijvoorbeeld een merk dat dergelijke producten op de markt brengt.
- Gebruik de feromonenspray door de ingang, uitgang, en favoriete plekjes van de kat in te spuiten. Zo wordt het eigendomsrecht van de kat extra kracht bijgezet.
- Ook kun je een Feliway-verdamper aanschaffen. Deze verdamper steek je in het stopcontact, en zal een laag gehalte feromonen door de lucht verspreiden (mensen kunnen die niet eens detecteren!). Idealiter zet je de verdamper ergens waar de gestreste kat veel tijd doorbrengt. Het effect bouwt zich geleidelijk aan op, dus verwacht niet direct resultaat. Na een paar weken zal de kat zich echter beter op haar gemak voelen. (Elke verdamper blijft zo'n vier weken werken). [24] X Bron <i>Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians.</i> Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
-
Probeer je kat Zylkene te geven. Zylkene is een aanvullend diervoeder met een haast farmaceutische werking. Omdat het geen medicijn is, is het veilig in gebruik—ook brengt het zelden bijwerkingen met zich mee. Het actieve ingrediënt in Zylkene wordt gewonnen uit melkeiwit, en werkt op hetzelfde hersengebied als diazepam. Dit ingrediënt kalmeert de kat, en verlicht wat van haar angst.
- Zylkene is zonder recept verkrijgbaar, en wordt geleverd in capsule van 75 mg. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor katten is een capsule per dag. Je kunt het bij of na het eten geven. Het kan een paar dagen duren voordat het effect heeft. Als het na zeven dagen echter nog geen verschil maakt, dan is de kans klein dat je kat er baat bij heeft. [25] X Bron <i>Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver.</i> Publisher: Saunders. 2nd edition.
-
Vraag je dierenarts naar medicijnen die de stress kunnen verzachten. Als je kat zo gestrest is dat ze ziek wordt, dan kan je dierenarts je een medicijn voorschrijven. Er zijn meerdere geneesmiddelen die hier geschikt voor zijn. De meest gebruikelijke zijn diazepam, fluoxetine, en amitripyline.
- Geen van deze geneesmiddelen is per sé goedgekeurd voor katten. Dit komt omdat de fabrikanten het medicijn voor dat doeleinde niet klinisch getest hebben. Er zijn echter aanzienlijke databases vol gegevens die stellen dat het gebruik ervan bij katten veilig is. Je dierenarts zal je hierover inlichten, en zal je vertellen welke behandeling hij/zij aanraadt. [26] X Bron <i>Plumb's Veterinary Drug Handbook.</i> Donald Plumb. PharmaVet [27] X Bron <i>Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians.</i> Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
Advertentie
Waarschuwingen
- Het advies in dit artikel kan niet als vervanging dienen voor het professionele advies van de dierenarts. Raadpleeg altijd je dierenarts als je lichamelijke en/of gedragsveranderingen opmerkt in je kat.
Bronnen
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
- ↑ Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
- ↑ Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
- ↑ Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
- ↑ Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
- ↑ Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
- ↑ Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
- ↑ Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/fleas
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/cats/tips/training_your_cat_positive_reinforcement.html
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Cat Behaviour Explained. Peter Neville. Publisher: Parragon.
- ↑ Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
- ↑ Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.
- ↑ Plumb's Veterinary Drug Handbook. Donald Plumb. PharmaVet
- ↑ Feline Behaviour: A Guide for Veterinarians. Bonnie Beaver. Publisher: Saunders. 2nd edition.