Pdf downloaden
Pdf downloaden
Bètavakken kunnen zeer uitdagend zijn voor veel studenten. Toetsen en examens gaan vaak uit van een brede kennis aan woordenschat, toepassingen en opgaven. Dergelijke proefwerken hebben soms een praktische component, zoals practica of analyse. Hoewel het lesmateriaal per vak kan verschillen, zijn er enkele nuttige aanwijzingen voor het studeren voor een bèta-toets.
Stappen
-
Leer de indeling van de toets en het materiaal van de toets kennen. Dit is het beste om mee te beginnen, omdat je geen tijd wilt verspillen aan het bestuderen van stof waar je niet over getoetst gaat worden. [1] X Bron
- Dit zal je helpen om je studie in te kaderen zodat je al het relevante leesmateriaal, aantekeningen, werkbladen en practica kunt verzamelen.
- Dit zal je ook helpen om te beslissen hoeveel tijd je nodig hebt om te studeren voor de toets.
- De indeling van de toets kennen geeft inzicht in de beste methoden om voor een toets te studeren. Als de test bijvoorbeeld een practicum is, dan weet je dat je tijd moet besteden aan de practica om er zeker van te zijn dat je het materiaal begrijpt.
- Als het een schriftelijk examen is, dan kan het vooral gaan om woordenschat, processen en vraagstukken, dus moet je daar tijd aan besteden.
-
Zorg voor een specifieke plek om te studeren. De plek waar je gaat studeren moet rustig en vrij zijn van afleiding. [2] X Bron
- Je studeerruimte moet beschikken over goede verlichting, ventilatie, een comfortabele stoel (maar niet te comfortabel) en een ruimte die groot genoeg is om je materialen uit te spreiden. Deze ruimte kan aan je bureau of aan de keukentafel zijn -- overal waar het rustig en comfortabel is, maar ook weer niet te comfortabel (want je wilt niet indutten).
- Vermijd plekken die afleiden. Je studeerplek moet vrij zijn van telefoon, stereo of televisie, en van vrienden/kamergenoten.
-
Stel een specifieke tijd vast om te studeren. Doe dit door je werk op te splitsen in klein doelen. [3] X Bron
- Proberen te studeren in intervallen van een uur met korte pauzes ertussen.
- De gemiddelde persoon kan zich ongeveer 45 minuten achtereen concentreren, dus besteed die tijd aan de voorbereiding van je test en de laatste 15 minuten van het uur aan het nakijken van wat je net hebt gestudeerd.
-
Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent. Je zult je materiaal beter onthouden als je genoeg nachtrust hebt gehad.
- Zeven tot acht uur slaap per nacht is ideaal voor volwassenen.
- Hoewel het verleidelijk is om te stampen voor een examen of een hele nacht door te gaan met studeren, zal je informatie efficiënter onthouden als je je tijd goed indeelt en voldoende rust krijgt.
- Ga steeds rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd weer op, en hou daaraan vast.
Advertentie
-
Gebruik het Cornell-systeem bij het maken van aantekeningen. Dit is een methode voor het maken van aantekeningen vanuit een 'een keer is genoeg' gedachte. [4] X Bron
- Gebruik een grote map. Schrijf maar op één kant van het papier, zodat je je aantekeningen straks kunt uitspreiden als een kaart.
- Teken een lijn 6 cm van de linkerkantlijn. Deze kolom wordt de herhaal-kolom, waar je termen en opmerkingen kunt toevoegen om te bestuderen.
- Maak tijdens de les of colleges aantekeningen over algemene ideeën, sla regels over om concepten van elkaar te onderscheiden en gebruik afkortingen om tijd te besparen -- en schrijf leesbaar.
- Bekijk na elke les of college je aantekeningen en gebruik de herhaal-kolom om ideeën en trefwoorden te noteren die voor jou gemakkelijk te onthouden zijn. Tijdens het studeren kun je deze gebruiken als studiegids.
-
Denk na over welke vragen je docent je zou kunnen stellen. Docenten leggen meestal de nadruk op veel dingen die ze in de klas hebben besproken en deze dingen worden meestal in toetsen gevraagd.
- Besteed aandacht aan de grote thema's die in de klas aan bod komen.
- Als je leraar een studiegids heeft verstrekt, moet je aantekeningen over elk van de onderwerpen in de gids doornemen.
- Bedenk wat voor soort vragen er in de vorige toetsten voor kwamen. Wat voor vraagstukken, essays of begripsvragen zijn er gesteld?
-
Gebruik je herhaal-kolom of sub-aantekeningen om te studeren. Deze helpen je bij het onthouden van belangrijke concepten en trefwoorden.
- Begin met materiaal dat je het grondigst wilt leren.
- Begin met grotere algemene ideeën en spits ze toe tot meer gedetailleerde aspecten.
- Let tijdens het nogmaals doornemen op ontbrekende kennis in je aantekeningen of vragen die je nog hebt. Bespreek deze ruim voor de toets met je leraar.
-
Gebruik je aantekeningen om een stroomschema of conceptoverzicht te maken. Deze kunnen helpen om de richting aan te geven van een reeks stappen of gerelateerde concepten.
- Soms helpt het om je ideeën visueel te organiseren.
- Voor vragen waarbij je een proces moet schetsen, is een stroomdiagram een goed hulpmiddel.
- Als je denkt dat je misschien vragen krijgt om te vergelijken/contrasteren, dan kan een Venndiagram je helpen om de overeenkomsten en verschillen tussen twee concepten te schetsen.
-
Benadruk alle belangrijke begrippen. Doe je een toets in een bètavak, dan moet je de betekenis van wetenschappelijke terminologie kennen.
- Maak flitskaarten om je te helpen bij het uit je hoofd leren van begrippen.
- Zorg dat je een wetenschappelijk woordenboek bij de hand hebt om woorden op te zoeken die je niet meer weet en niet in je aantekeningen hebt staan.
- Je kunt de woordenschat bestuderen met behulp van je flitskaarten of notities als je 15 minuten tijd over hebt. Een goed moment om deze te bestuderen is bijvoorbeeld wanneer je in de wachtkamer zit van de arts of op de bus staat te wachten.
-
Denk aan toepassingen van het materiaal. Relateer wat je leert aan het dagelijkse leven en wat je al weet.
- Natuurwetenschappelijke vakken zijn vaak zeer praktisch en kennen veel praktische toepassingen.
- Het leggen van dergelijke onderlinge verbanden maakt het materiaal relevant voor je en makkelijker om op te roepen.
- Dit kan een zeer persoonlijke manier zijn voor je om lesmateriaal te onthouden, als je het onderwerp kunt relateren aan je eigen persoonlijke interesses.
Advertentie
-
Lees je lesboek of artikelen met behulp van de scan-methode. Zo kun je snel beoordelen wat er in het hoofdstuk of artikel staat en welke informatie het belangrijkst is. [5] X Bron
- Lees de titel eerst om je geest voor te bereiden op het onderwerp.
- Lees de inleiding of de samenvatting. Focus op de verklaring van de auteur van de belangrijkste punten.
- Noteer elke vetgedrukte titel en onderverdeling. Deze helpen je de informatie op te splitsen in belangrijke deelonderwerpen.
- Let op eventuele grafieken. Deze mogen niet over het hoofd worden gezien. Vaak kunnen afbeeldingen of grafieken worden overgenomen voor je aantekeningen, als handige hulpmiddelen om informatie terug te halen.
- Let op leeshulpmiddelen. Dit zijn vetgedrukte letters, letters in cursief en vragen aan het einde van het hoofdstuk. Deze laten zien welke punten in het hoofdstuk worden benadrukt en kunnen je helpen bij het herkennen van trefwoorden en sleutelbegrippen.
-
Maak leesvragen. Vorm de vetgedrukte kop van elke paragraaf van een hoofdstuk om in zoveel vragen als je denkt dat in die paragraaf aan de orde zullen komen.
- Hoe beter je vragen, hoe beter je begrip van het materiaal zal zijn.
- Wanneer je geest actief op zoek is naar antwoorden op je vragen, zal je de informatie die je leest beter begrijpen en onthouden.
-
Lees elke paragraaf zorgvuldig. Houd onderwijl je vragen in gedachten.
- Zoek de antwoorden van je vragen in de tekst en schrijf je antwoorden op in een schrift.
- Als je merkt dat je vragen niet beantwoord zijn, maak dan nieuwe vragen en lees de paragraaf opnieuw.
-
Stop en onthoud je vragen en antwoorden. Dit moet je doen na elke keer dat je klaar bent met het herlezen van een gedeelte van een hoofdstuk in je leerboek.
- Het herhalen van concepten, ideeën en antwoorden op je eigen vragen vergroot je begrip van de stof.
- Ga na of je de vragen die je hebt gemaakt uit het hoofd kunt beantwoorden. Zo niet, grijp dan terug naar de tekst. Herhaal dit tot je de antwoorden op je vragen kunt oproepen.
-
Bekijk het hoofdstuk nogmaals. Kijk of je alle vragen die je over het hoofdstuk hebt gemaakt kunt beantwoorden.
- Als je je niet alle antwoorden op je vragen kunt herinneren, ga dan terug en zoek de antwoorden op en bekijk die paragraaf opnieuw.
- Neem je vragen door aan het eind van een hoofdstuk, ter versterking.
-
Doe eventuele oefenopgaven die in je boekhoofdstukken staan. Het kan zijn dat je op de toets praktische wiskundige of natuurwetenschappelijke opgaven krijgt.
- Leerboeken geven vaak zeer goede oefenopgaven om door te werken. De antwoorden staan vaak achterin, soms zelfs met uitwerkingen, zodat je je antwoorden kunt controleren.
- De kans is groot dat als er gedetailleerde opgaven en antwoorden in je leerboek staan, je waarschijnlijk soortgelijke vragen zult tegenkomen op je toets.
- Vergelijk de problemen met de problemen die je docent op werkbladen of in aantekeningen heeft gegeven. Kijk of er verschillen zijn in de manier waarop problemen worden verwoord of geschreven tussen je lesboek en andere materialen.
-
Onderstreep of omcirkel belangrijke woorden. Misschien moet je de kernbegrippen kennen voor je toets.
- Maak flitskaarten met wetenschappelijke woorden en definities. Je kunt deze oefenen als je een 15 minuten even niets te doen hebt.
- Zorg ervoor dat je leerboek en aantekeningen overeenkomen met de juiste definitie van begrippen.
- Vraag je leraar om uitleg als je een term niet begrijpt.
Advertentie
Waarschuwingen
- Spiek niet! Je zult zwaar in de problemen komen en een slecht cijfer krijgen.
- Blok niet. Studeer vanaf de eerste dag dat de les begint, of doe zelfs wat leeswerk in het vooruit voor de eerste dag van de les.
- Je hoeft niet nerveus te zijn! Dit verhoogt alleen maar de kans op het krijgen van een slecht cijfer, omdat je meer gefocust bent op angst dan op de toets en je daardoor niets gedaan zult krijgen!
- Blijf niet steeds maar hetzelfde bestuderen. Zorg ervoor dat je tijd besteedt aan alles wat er op de toets aan bod kan komen.
- Maak er een gewoonte van om je aantekeningen elke dag na de les door te nemen, je leeswerk van tevoren te doen en je lesboek opnieuw te lezen, om eventuele verwarrende onderdelen duidelijker voor ogen te krijgen.
- Vraag je leraar om uitleg als je iets niet begrijpt.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://student.unsw.edu.au/studying-exams
- ↑ https://sydney.edu.au/campus-life/student-news/2017/12/14/5-tips-to-study-effectively-for-your-exams.html
- ↑ https://sydney.edu.au/campus-life/student-news/2017/12/14/5-tips-to-study-effectively-for-your-exams.html
- ↑ http://lsc.cornell.edu/notes.html
- ↑ https://www.studygs.net/texred2.htm
Advertentie