Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het lijkt soms wel alsof proefwerken als paddenstoelen uit de grond schieten, is het niet? De ene heb je nog niet afgerond of de andere ligt al weer op de loer. Om al die testjes eens te laten zien wie hier de baas is, gewoon even verder lezen. Je gaat straks tienen halen in je slaap.
Stappen
-
Maak een studieschema. Time management is de sleutel tot een succesvolle studie voor een proefwerk of tentamen – als je de tijd goed indeelt voel je je minder gehaast en ben je in staat om de bekende nachtelijke bloksessies te voorkomen. Maak een weekplanning voor de test zodat je de beschikbare tijd beter en effectiever besteedt.
- Probeer je studie te verdelen over de hele week, niet alleen op één avond. Het herhalen van de stof zal de informatie verplaatsen van het korte termijn geheugen naar het lange termijn geheugen. [1] X Bron Het is het beste de te leren stof elke dag even door te nemen.
-
Begin zo snel mogelijk, nee... begin nu! Als je er meteen bovenop zit hoef je je nooit druk te maken over het inhalen van achterstallig huiswerk. Lees de opdrachten uit je lesboek, doe je opdrachten en volg de lessen. Het huiswerk wordt zo veel gemakkelijker.
- Houd een agenda bij en een map voor de les. Zorg dat je al je aantekeningen en lesmateriaal goed organiseert zodat je deze in een later stadium direct weer kunt oppakken. Houd je syllabus of reader bij de hand en gebruik het als globaal overzicht van de cursus.
-
Zorg dat je voldoende slaapt. Okay, we hebben al besproken dat het beter is om goed te slapen dan om 's nachts door te studeren, of heel vroeg op te staan omdat dit heel slecht is voor je REM slaap. Probeer 8 uur slaap te halen. Je zult zien wat dit voor je cijfers kan doen!
- Voor je naar bed gaat is het wel een goed idee om de moeilijkste onderwerpen nog even door te nemen. Daarna, als je gaat slapen, hebben je grijze cellen uren en uren om dit te laten bezinken, en wie weet wordt je de volgende dag wel wakker met een eureka gevoel! Behalve, als je één van die mensen bent die nu uren en uren wakker gaat liggen om over de stof na te denken. In dat geval is het beter om je 's avonds te ontspannen en de moeilijkste taken overdag te doen, als je nog helemaal helder bent.
-
Zorg voor een goed ontbijt. Studies hebben aangetoond dat studenten die een goed ontbijt hebben genuttigd, tests standaard beter doen dan anderen. Zorg wel dat het ontbijt je niet slaperig maakt, maar dit is per persoon verschillend. Een licht ontbijt maakt je helder en alert, maar je hebt er weinig aan als je tijdens het examen vergaat van de honger.
- Sommige onderzoekers gaan zover dat ze zeggen dat het zelfs uitmaakt wat je een week geleden hebt gegeten, wat eigenlijk hetzelfde is als dat het uitmaakt hoe je over het algemeen eet. Studenten die een dieet aanhielden van veel vet en veel koolhydraten zouden het veel minder goed doen dan studenten met een dieet van fruit, groenten en hele granen. Zorg er in ieder geval voor dat je goed eet, en dat je je goed voelt bij wat je eet. [2] X Bron
-
Vermijd blokken kort voor een proefwerk. Merk je dat blokken op de korte termijn nodig is dan kun je je afvragen of dit de moeite waard is. Je bent gewoon te laat! Je zult merken dat je slecht slaapt, bijna niets hebt opgenomen en dat de resultaten op z'n zachts gezegd mager zijn. Het is gewoonweg onmogelijk om alle stof die je niet hebt geleerd er in één avond nog even in te krijgen. [3] X Bron Om eerlijk te zijn, je zult het een stuk minder goed doen.
- Heb je daar zo je eigen ideeën over, dat mag. Ieder persoon is anders en sommige mensen hebben nu eenmaal een bijzonder geheugen. Behoor je tot het gemiddelde, begin dan op tijd met studeren, dat is de beste oplossing. Geloof je het niet, lees dan wat de wetenschap erover te melden heeft. [4] X Bron Als je het prima vindt om op het randje te scoren, blok maar een eind weg. Maar wil je toch wat beter presteren, begin dan nu met studeren, niet morgen.
-
Studeer als je hoofd helder is. Voor sommigen is dit vlak voor en vlak na de nachtrust. Bij anderen werkt dat absoluut niet en is het veel beter om direct na schooltijd, of aan het begin van de avond te studeren. [5] X Bron Je zou kunnen stellen dat, omdat je brein in je slaap bepaalde chemische stofjes vrijlaat om informatie van de dag te verankeren in je geheugen, je het beste vlak voor het slapen gaan kunt studeren. Helaas werkt dit niet voor iedereen en werkt het studeren slaap verstorend! Daarnaast verwerkt je brein niet alleen de informatie die je tot je neemt vlak voor het slapen gaan, maar van de hele dag, en dan vooral datgene wat veel indruk op je heeft gemaakt. Zorg dus dat, wanneer je ook studeert, je met aandacht en zo veel mogelijk passie met je studie bezig bent. Begrijp hoe je brein werkt en maak daar gebruik van!
- Maar voor wie het toch wil proberen is hier nog meer onderzoek om de studeren-vlak-voor-het slapen-gaan theorie te ondersteunen. Uitproberen kan natuurlijk nooit kwaad. [6] X Betrouwbare bron PubMed Central Ga naar de bron
Advertentie
-
Vorm een studiegroep. Volgens de Duke University is de meest effectieve grootte van een studiegroep 3 of 4 studenten. Eén daarvan wordt de groepsleider die mag delegeren – deze houdt de groep in het spoor. Neem snacks mee, eventueel muziek en zorg dat jullie het eens zijn over het onderwerp van de dag voor jullie beginnen. Door over de inhoud te praten lees je en luister je naar begrippen, concepten en feiten en probeer je deze zelf te verwoorden – en reken maar dat dit helpt bij het onthouden. [7] X Bron
- Het is een goed idee om het eerste deel van de sessie te besteden aan concepten. Deze worden vaak genegeerd. Discussieer over de concepten van het leesmateriaal van die week of de belangrijkste begrippen voor een tentamen. Door de discussie wordt het veel leuker, interessanter en makkelijker om te onthouden. Ga dan werken aan de opgaven. Heb je de concepten goed behandeld, dan valt alle kennis die je nodig hebt om de opgaven op te lossen vanzelf op zijn plaats. [8] X Bron
-
Kies verschillende plekken om te studeren. Recent onderzoek heeft aangetoond dat je geheugen sterk verbetert als je informatie over een bepaald onderwerp tot je neemt in een wisselende omgeving. Wetenschappers weten niet precies waarom, maar het heeft iets te maken met het verrijken van de stof en het maken van associaties met meerdere stimuli (verdieping van de leerstof). [9] X Bron Thuis, in de bibliotheek, het is allemaal okay!
- Als het mogelijk is om te studeren waar je het examen of tentamen doet, doe dat dan. Als je ooit eerder hebt gehoord van context-afhankelijk geheugen, dan weet je waarom. Je geheugen is eerder geneigd om zich bepaalde informatie te herinneren in de omgeving waar het is geleerd. [10] X Bron Dus als het mogelijk is om in de examenzaal of in het lokaal waar je een proefwerk hebt te studeren, doe dat dan!
-
Neem pauzes tijdens het studeren. Of je nu thuis studeert of op school, zorg dat je af en toe even je aandacht op iets anders richt dan de leerstof. Eet even wat of kijk op Facebook, Twitter of speel even Tetris. Het is nog beter om wat te bewegen; ga naar buiten, ook al is het maar een paar minuten. Zorg dat de pauze niet langer duurt dan een kwartier. Niet langer, want anders raak je uit je ritme en is het studeren veel minder effectief!
- Onthoud dat je alleen maar een pauze neemt om de leerstof te laten bezinken. Je aandacht neemt daardoor toe en het terughalen van het geleerde verbetert enorm. Je bent niet aan het luieren – je studeert gewoon op de manier die het beste werkt voor jouw brein. [11] X Bron
-
Ga voor krachtvoer. Recent onderzoek heeft aangetoond dat cacao supervoedsel is voor het brein. Pure chocolade heeft hetzelfde effect, maar dan wel met meer dan 70% cacao. Maak dus een heftige chocomel of neem een stevige pure reep en je hoeft je nergens schuldig over te voelen! [12] X Bron
- Ook koffie en in mindere mate thee werken prima door de caffeïne, maar drink er niet teveel van . Voldoende energie is de sleutel tot het kunnen opnemen van grote hoeveelheden informatie, maar overwerk jezelf niet, zodat je niet na een paar uur instort!
- Vis, noten en olijfolie (alles met veel Omega-3) is ook supervoedsel voor het brein. Zorg dat je dit voor een toets eet en je zult merken dat je brein op volle toeren draait. Maar dan moet je natuurlijk wel goed gestudeerd hebben, anders schiet het nog niet op.
-
Zorg dat je er lol aan hebt. Schrijf je aantekeningen op kaartjes en teken er illustraties bij of andere kriebels. Zorg dat de kaartjes niet helemaal vol staan met informatie anders zijn ze praktisch onbruikbaar geworden. Je kunt vervolgens jezelf of anderen overhoren, of samen terwijl je wacht op de bus, in de trein zit, of gewoon als je tijd over hebt.
- Ook zal je merken dat je meer onthoudt als je de leerstof koppelt aan een bizar verhaal. [13] X Bron Gebruik de eigenschappen van dat wat je wilt leren en vergroot of verklein, geef er kleur aan of plaats het in een vreemde situatie. Kortom, gebruik je fantasie.
- Grafieken en afbeeldingen zijn veel makkelijker te onthouden dan saaie, langdradige tekst. Als het mogelijk is om het studeren meer interactief en aantrekkelijk te maken, doe dat dan. Het helpt.
- Gebruik mnemonische hulpmiddelen! Je brein kan maar een aantal elementen tegelijkertijd onthouden (gemiddeld 7), dus als het je lukt om veel informatie in één woord te gieten (denk aan de eerste letters van 7 te onthouden woorden) dan kun je de capaciteit van je geheugen maximaliseren.
-
Verdeel de inhoud in logische blokken. De gemakkelijkste manier om dit te doen is met een markeerstift, of bij een elektronisch document door het aangeven van een kleurcode. Gebruik verschillende kleuren voor verschillende onderdelen of kernbegrippen. Probeer zo breed mogelijk te studeren en je niet blind te staren op één onderdeel?
- Op die manier wordt het veel gemakkelijker om het grote plaatje te ontdekken tegenover de details van een tekst. Als je een tekst aan het scannen bent, focus je dan op de grote lijn. Pas later ga je dieper in op de details.
- Het studeren van verschillende soorten van studiemateriaal levert aantoonbaar betere resultaten op en zorgt ervoor dat informatie sneller en efficiënter wordt opgenomen. Dit is precies de reden waarom musici studeren op zowel toonladders, muziekstukken en ritmiek, en atleten zich storten op kracht, snelheid en techniek. Dus beperk je tijdens een leersessie niet tot één onderwerp maar neem alles mee!
Advertentie
-
Doe proefexamens. Dit is zeer nuttig om meerdere redenen: A) Je bent veel minder nerveus als de daadwerkelijke examens worden uitgedeeld en B) je zult beter presteren. [14] X Bron
- Dus doe zoveel mogelijk proefexamens of tentamens/toetsen en testen. Maak ze zelf, of liever nog, zorg dat je examens etc. van voorgaande jaren kunt gebruiken om op te oefenen! Maar vragen maken en nakijken is zeker ook een goede oefening om nog beter in het materiaal door te dringen. Voor een studiegroep zou dit een volledig onderdeel kunnen zijn en is absoluut nuttig. Hoe echter het lijkt, hoe beter je bent voorbereid op een daadwerkelijk test.
-
Neem alles nog even door op de ochtend zelf, maar alleen als je daardoor rustiger wordt. Het is van belang dat je zo kalm en rustig mogelijk bent – en als een korte herhaling van de stof helpt dan is dat okay. Bedenk je wel dat het vlak voor een test nog even gehaast doornemen van al je aantekeningen en flashcards niet bijdraagt aan een rustige gemoedstoestand, en eigenlijk niet nodig is bij een goede voorbereiding.
-
Zorg dat je helemaal gefocust bent voor je begint met de test. Ben je ervaren, dan is meditatie een mogelijkheid of yoga! Waar het om gaat is dat je in een ontspannen toestand komt, een rustige ademhaling hebt en doelgericht bent. Bedenk zelf hoe je dit het best kunt bereiken.
- Luister eventueel naar klassieke muziek. Ofschoon het je niet direct slimmer maakt zoals in het verleden wel beweerd werd, kan het wel degelijk je geheugen stimuleren. Vooral muziek met een beat van 60 tikken per minuut kan helpen om tot rust te komen. [15] X Bron
-
Kom op tijd. Als je je moet haasten dan ligt stress op de loer. Zelfs als je goed hebt gestudeerd kan dit je behoorlijk afleiden. Dus kom op tijd, leg alles klaar en maak het je gemakkelijk. Nu is het tijd om te laten zien wat je kunt.
-
Doe de gemakkelijke vragen eerst. Een hele gemakkelijke manier om volledig gestrest en nerveus te raken is je richten op de vragen waar je niet direct of helemaal niet het antwoord op weet. Je begint je zorgen te maken over de tijd en over dat je vast niet genoeg hebt gestudeerd. Trap niet in die valkuil – ga verder met wat je wel weet. Daarna kun je alles op alles zetten bij de lastige vragen.
- Hoe meer tijd je besteedt aan één vraag, hoe minder tijd overblijft voor de rest en hoe meer je aan jezelf gaat twijfelen. Vertrouw op wat je weet, je hebt er hard voor gewerkt! Laat die schijnbaar onmogelijke opgave even zitten en wie weet kom je later alsnog op het juiste antwoord.
Advertentie
Tips
- Neem je aantekeningen van de week en maak een samenvatting in het weekend. Tegen de tijd van het examen hoef je alleen nog maar je samenvattingen door te nemen.
- Beloon jezelf na een lange studiedag. Spreek met jezelf af hoeveel of hoelang je wilt studeren, doe dit serieus en beloon jezelf dan met een film of even gamen.
- Bestudeer je minst favoriete onderwerp eerst, dan heb je dat gedeelte in ieder geval gehad.
- Dateer je aantekeningen. In staat zijn om de informatie van het vorige college terug te vinden is erg handig! [16] X Bron
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://harvardmagazine.com/2009/11/spaced-education-boosts-learning
- ↑ http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204644504576653004073453880.html
- ↑ http://health.usnews.com/health-news/news/articles/2012/08/21/late-night-cramming-may-hurt-school-test-results
- ↑ http://www.stanford.edu/~eryilmaz/cramming_is_ineffective.html
- ↑ http://www.psychologytoday.com/blog/smarts/200904/smarts-its-not-how-much-you-learn-matters-its-how-much-you-remember
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3310860/
- ↑ http://greatist.com/happiness/better-study-tips-test
- ↑ http://duke.edu/arc/documents/How%20to%20Form%20a%20Successful%20Study%20Group.pdf
- ↑ http://www.nytimes.com/2010/09/07/health/views/07mind.html?pagewanted=all
- ↑ http://www.as.wvu.edu/psyc101/contents/extra_credit/Ch07ec.pdf
- ↑ http://psychcentral.com/news/2011/02/09/taking-breaks-found-to-improve-attention/23329.html
- ↑ http://www.huffingtonpost.com/2010/12/01/study-tips-for-exams-12-ways-to-ace-your-finals_n_789731.html#s193538&title=Drink_Cocoa_
- ↑ http://greatist.com/happiness/how-remember-everything
- ↑ http://www.nytimes.com/2011/01/21/science/21memory.html?pagewanted=all&_r=0
- ↑ http://www.cerebromente.org.br/n15/mente/musica.html
- ↑ http://www.cod.edu/people/faculty/fancher/study.htm
Advertentie