Pdf downloaden
Pdf downloaden
Suikerriet is de grootste bron van sucrose die gebruikt wordt in de productie van suiker. Je kunt in veel groentewinkels suikerriet kopen in zijn natuurlijk vorm en op de zoete vezels van de plant kauwen. Leer hoe je dit unieke product op de juiste wijze bereid en eet, zodat je er het hoogst mogelijke genot uit krijgt.
Stappen
-
Zoek de staken in de winkel. Zoek in de winkel naar rauwe suikerriet. Je vindt ze in de groente-afdeling.
- Probeer groentewinkels, marketen en andere plaatsen waar verse landbouwproducten worden verkocht. [1] X Bron
- Suikerriet is makkelijker te vinden in gebieden waar het groeit, doorgaans in gematigde klimatie. In de V.S. zijn dat bijvoorbeeld onder andere Florida, Hawaii, Louisiana en Texas.
-
Identificeer de suikerriet. Zoek de lange staken van rauwe suikerriet. Het product dat in de winkel verschijnt heeft geen blad en is een harde staak, doorgaans enkele tientallen centimeters lang.
- Veel mensen herkennen suikerriet omdat het erg op bamboe lijkt, met groenbruine, geschubde staken.
- Verwacht dat de suikerriet twee en een half tot vijf centimeter dik is en een harde buitenkant heeft. [2] X Bron
-
Kies een gezonde en smaakvolle staak. Zoek de beste kwaliteit staak door de kleur, het gewicht en het vocht van de staak en het vlees te onderzoeken. Zoek tussen de beschikbare staken de beste uit voor de beste smaak.
- Kies een staak die van lichtgroen naar geel vervaagt en roodbruine vlekken heeft. Vermijd staken die wit of gebarsten zijn of die zwarte plekken hebben.
- Neem de staak in je hand om het gewicht te voelen. Kies een dunnere, zwaardere staak in plaats van een dikke, lichtere staak om het meeste vocht te krijgen. Kies tevens een staak met langere secties, voor makkelijker snijden en eten.
- Vraag een medewerker om aan een uiteinde van de staak een snede voor je te maken. Kies een staak die wit, vochtig en ondoorzichtig vlees heeft. Vermijd droog vlees dat bruin of rood van kleur is. [3] X Bron
Advertentie
-
Snijd een klein stukje van elk uiteinde af. Gebruik een scherp mes en een snijplank om van elk uiteinde van de staak ten minste twee en een halve centimeter te verwijderen. Dit verwijdert de uitgedroogde delen van oudere sneden.
- Je moet mogelijk de harde buitenkant van de staak rondom inzagen en de staak vervolgens breken, in plaats van te proberen om helemaal door de staak te snijden.
- Je moet mogelijk wat meer van de uiteinden afsnijden als deze erg hard zijn geworden en je nog geen sappig vlees ziet.
-
Snijd de staak in delen. Verdeel een lange staak in meerdere kleine delen, waar je makkelijker mee kunt werken. Zaag in en breek of hak de staak door om delen van ca. 15 cm te krijgen.
- Het is het makkelijkste om door de stukken tussen de ogen in te snijden, maar onthoud wel dat deze delen ook het makkelijkst te kauwen en verwerken zijn en het dus goed is om deze intact te houden.
- Je kunt de staken ook in de lengte doorsnijden tot twee of vier dunnere staken, voor consumptie. Doe dit voordat je de buitenlaag wegsnijdt, of erna als dat makkelijker is.
-
Snijd de buitenste laag weg. Zet de staak rechtop op een van de uiteinden en snijd omlaag om de buitenste laag van de staak te verwijderen. Hierdoor verwijder je de harde, groene bast die niet gekauwd kan worden.
- Snijd ongeveer een millimeter van de rand af, of op de plek waar je ziet dat de hardere, groene bast overgaat in het vlees binnenin.
- Je kunt de buitenste laag mogelijk omlaag pellen met je vingers nadat je een eerste inkeping hebt gemaakt, maar dat is afhankelijk van hoe makkelijk de bast van het vlees afkomt.
Advertentie
-
Kauw op de vezels om de zoetigheid vrij te laten. Steek een klein stukje gepelde suikerriet in je mond en kauw. Bijten op het vezelige vlees, dat bagasse genoemd wordt, laat de zoete smaak vrij. [4] X Bron
- Je kunt ook proberen om in de staak de knijpen of hem te malen om het zoete sap van de plant eruit te krijgen, maar dit kan moeilijk zijn, zo ook het verzamelen van het sap voor consumptie. [5] X Bron
- Als je eenmaal op de vezels hebt gekauwd en alle zoetigheid eruit hebt gekregen, spuug je het uit en gooi je het weg.
-
Gebruik de staak als satéprikker. Probeer een dun deel van de gepelde staak als satéprikker te gebruiken voor fruit, vlees, enz. Dit kan de zoete smaak van de suikerriet overbrengen op ander voedsel.
- Snijd stukken suikerriet in dunne stokjes met een scherpe punt aan één of beide uiteinden voor optimaal gebruik als satéprikker. Je kunt de bast laten zitten voor meer kracht wanneer je zwaarder voedsel wilt prikken.
- Gebruik satéprikkers voor toetjes, zoals fruitkebab of om aardbeien in chocola te dopen. Je kunt de satéprikkers ook bevriezen om ze makkelijker in vis en vlees te steken wanneer je de zoete smaak in de proteïnen wilt grillen of koken. [6] X Bron
-
Probeer de staak als roerstokje. Gebruik de gepelde suikerriet als roerstokje in je drankjes. Dit kan zowel alcoholische als non-alcoholische drankjes een natuurlijke zoete smaak geven.
- Probeer om een stokje in ongezoete thee te plaatsen. Je kunt het enkele minuten in koude of hete thee plaatsen om de zoetigheid te laten trekken, of gewoon genieten van het geleidelijk zoeter worden van de thee door het stokje erin te laten zitten.
- Gebruik een suikerriet roerstokje in een cocktail op rumbasis, zoals een mojito of punch, als een subtiele zoetstof. [7] X Bron
Advertentie
Waarschuwingen
- Slik de vezels niet in als je op de staak kauwt. Spuug ze uit als je alle zoetigheid eruit hebt gekauwd.
- Was de staak voordat je hem eet, om mogelijk vuil en besmettingen te verwijderen.
- Als je een kind bent, vraag dan altijd om hulp van een volwassene wanneer je een mes wilt gebruiken.
Advertentie
Benodigdheden
- Snijplank
- Scherp mes
- Suikerriet staak
Bronnen
- ↑ http://www.alcademics.com/2009/12/fun-with-sugarcane.html
- ↑ http://www.eattheweeds.com/saccharum-officinarum-sweet-wild-weed-2/
- ↑ http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A53983-2004Aug10.html
- ↑ http://www.eattheweeds.com/saccharum-officinarum-sweet-wild-weed-2/
- ↑ http://www.alcademics.com/2009/12/fun-with-sugarcane.html
- ↑ http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A53983-2004Aug10.html
- ↑ http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A53983-2004Aug10.html
Over dit artikel
Deze pagina is 3.860 keer bekeken.
Advertentie